Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

От колко сън се нуждаете, за да сте здрави и продуктивни

Съществува едно твърдение, че твърде много никога не е добра идея, но лишенията понякога могат да бъдат и по-лоши.

Всичко е в постигането на здравословен баланс, особено що се отнася до количеството сън, което трябва да получавате всяка вечер.

Независимо дали го осъзнавате или не, количеството сън, което получавате всяка вечер, може да повлияе на всичко, от кожата до метаболизма ви.

Така че, преди да продължите да отлагате алармата си, за да дремнете още малко, разберете точно колко сън ви е необходим.

Колко сън наистина ви трябва?

Средностатистическият възрастен трябва да се стреми да спи между седем до девет часа на нощ, за да бъде продуктивен, бодър, здрав и свеж. Това важи за всеки човек на възраст над 20 години.

Хората, които спят по-малко от седем часа, са склонни да изпитват повече тревожност, липса на енергия и затруднения с паметта. Други здравословни проблеми, свързани с недоспиването, са диабет, главоболие, болки в гърба, депресия и сърдечни заболявания.

Но от друга страна, бъдете сигурни, че не спите повече от 10 часа всяка вечер, тъй като това вече се счита за „преспиване“.

Какво се случва, когато не спите достатъчно?

Системното недоспиване, може да изложи здравето ви на риск. Ето какво може да се случи, ако постоянно получавате по-малко от седем часа сън всяка вечер.

Липсата на сън може да навреди на общото ви здравословно състояние

Когато тялото не спи достатъчно, имунната, нервната, ендокринната, сърдечно-съдовата и храносмилателната системa „страдат“.

Ежедневната липсата на сън може да отслаби имунната ви система, а това да доведе до лесно разболяване.

Освен, че може да се сдобиете с обикновената настинка или грип, получаването на по-малко от пет до седем часа сън всяка вечер може да повиши кръвното ви налягане, увеличавайки вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Знаете ли, че сънят също има пряка връзка с апетита, увеличавайки шансовете за затлъстяване. Липсата на сън нарушава храносмилателната система и повишава апетита.

Липсата на достатъчно сън, може да повлияе на външния вид

Има толкова много скъпи продукти за красота, за кожата, косата и ноктите но в крайна сметка всичко се свежда до вътрешното здраве, включително и съня.

Недостатъчният сън е вид стрес за тялото, който може да повлияе и на външният ви вид.

Колагенът е жизненоважен за еластичността и структурата на кожата, но липсата на сън може да забави производството му.

Когато количеството на колаген намалее, признаците на стареене стават по-забележими, тъй като кожата става по-отпусната и повехнала.

Освен това сухата и уморена кожа също е свързана с недостатъчното количество сън поради липса на кислород, протичащ през кръвта.

Може да имате по-малка производителност

Кафето е чудесно за повишаване на производителността, но никоя доза кофеин не може да се сравни с добрия сън.

Получаването на по-малко от препоръчаните часове сън всяка вечер, кара човек да бъде мрачен, емоционален, тревожен и дори депресиран.

Сънят е ключов аспект за поддържането на централната нервна система –  основният информационен път на мозъка ни, отговорен за концентрацията, креативното мислене и бистрия ум.

Колкото и да сте натоварени, отделяйте достатъчно време, за да се наспите. Сънят е важна част от правилното функциониране на целият ви организъм.

Виж Още: 10 причини защо добрия сън е толкова важен

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")