Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Оцетна киселина в козметиката – какво е това? Научете за приложението и свойствата

Етановата киселина, наречена оцетна киселина, най-често се среща в козметиката за грижа за проблемна кожа, включително мазна и акне.

Етановата киселина, наречена оцетна киселина, най-често се среща в козметиката за грижа за проблемна кожа, включително мазна и акне.

Сред ценните й свойства са: антибактериално и противовъзпалително, което е полезно при лечението на някои кожни заболявания.

Това обаче не са всичките й свойства! Проверете какво действие и употреба има оцетната киселина в козметиката.

Оцетът обикновено се използва в почти всеки дом. Малко хора обаче знаят, че за характерната му миризма се дължи оцетната киселина, която има уникални свойства, благодарение на които намира широко приложение в козметиката.

Много дерматолози, въз основа на съвременни изследвания, показват, че оцетът може да бъде лек за много кожни проблеми. Какво е оцетна киселина и за какво се използва? Нека започнем с представянето на героя на тази статия.

Оцетна киселина – какво е това и как се прави?

Оцетната киселина ( накратко AA) е известна като етанова киселина, етилова киселина и карбоксилна киселина.

Това е органично химично съединение, принадлежащо към групата на карбоксилните киселини, образувано в процеса на ферментация на оцета.

Намира широко приложение в в хранително-вкусовата промишленост, където се получава чрез оцетна ферментация на етанол като страничен продукт.

В по-голям индустриален мащаб се получава чрез карбонилиране на метанол или при окисление на бутан. Интересното е, че може да се произвежда чрез дестилация (пречистване) на дървесина.

Етановата киселина, известна като оцетна киселина, присъства във всеки оцет: спиртен, ябълков, винен, оризов и т.н. В състава на INCI тя е означена като оцетна киселина. В хранителните продукти ще го намерите под E260.

В чиста форма е безцветна течност с характерна миризма, силно разяждаща, причиняваща дразнене на лигавиците.

Тя е хигроскопична, което означава, че има способността да абсорбира влагата от околната среда.

Освен това има висока точка на кипене и слаба устойчивост на студ, така че при много ниски температури на повърхността му могат да се появят кристали – това се отнася само за чистата форма.

Като любопитство ще добавим, че оцетът е познат на човечеството отдавна, например има доказателства, че Хипократ е използвал оцет за лекуване на рани.

Въпреки това, едва след 1700 г. започва производството на съединението на чистата оцетна киселина.

Това се случи благодарение на дейността на немския химик Георг Ернст Щал, който дестилира оцетна киселина от оцет.

Това е още по-изненадващо, тъй като това вещество вече е било изолирано от оцета между 750 и 800 г. (от арабския алхимик Джабир Ибн Хайян), така че светът трябваше да изчака известно време за разпространението на оцетната киселина.

Използването на оцетна киселина

Оцетната киселина се използва често в хранително-вкусовата, текстилната, химическата и фармацевтичната промишленост.

Използва се например за производство на изкуствена коприна и повечето латексови тъкани; лекарства (тук основно аспирин и препарати за стомашно-чревни проблеми), незапалимо фолио и PET бутилки.

Отоплителната промишленост също посяга към него и го използва, например, за отстраняване на котлен камък.

В химическата промишленост това е често срещан почистващ агент, присъстващ в почистващите продукти, оцетната киселина се съдържа и в екологичните почистващи продукти. ( 1 )

В козметиката оцетната киселина се появява като агент, регулиращ pH на препарата, като по този начин удължава неговата трайност. Освен това се използва като вещество, което неутрализира миризмата на продукта, която може да е неприятна за някои.

В козметиката етановата киселина се използва в много ниска, безопасна концентрация, поради което не представлява заплаха за кожата.

Съдържанието на AA може да варира от 4% до 10%, като 5% оцетна киселина е най-често срещаната и тази концентрация има доказани антимикробни и противогъбични свойства.

В една от рецензиите, публикувани в „International Journal of Dermatology“ през 2021 г., можем да прочетем, че свойствата на оцетната киселина могат да бъдат полезни при лечението на рани, бактериални и гъбични инфекции. ( 2 )

Освен това се използва за сърбеж, премахване на въшки и лечение на стрии по време на бременност. Доказано е също, че може да лекува хипертония, диабет и дори злокачествени тумори.

Нека добавим, че оцетната киселина може да има различни имена в зависимост от концентрацията. Например, хранителният (спиртен) оцет има най-малко количество от него, т.е. 6-8%, и това е правилно разредена оцетна киселина, използвана главно за консервиране на храни и като подправка (тогава се маркира като E260).

От друга страна киселина с концентрация 70-80% вече е т.нар. оцетна есенция. Чистата киселина се нарича ледена оцетна киселина.

Свойства на оцетната киселина

В козметичната индустрия оцетната киселина се използва главно като регулатор на pH, може да се появи и като неутрализатор на миризми.

В правилната концентрация има ценни козметични свойства, особено полезни в грижата за проблемна кожа.

Какво е действието на оцетната киселина:

  • регулира рН;
  • неутрализира миризмата на козметичния продукт;
  • има антибактериални и фунгицидни свойства;
  • намалява и предотвратява възпалението;
  • силно почиства;
  • намалява производството на себум;
  • изсветлява обезцветяванията;
  • ексфолира мъртвата кожа;
  • намалява видимостта на белезите;
  • прави косата блестяща и гладка;
  • може да намали пърхота.

Тук си струва да се отбележи, че докато оцетната киселина обикновено се счита за безопасна, неалергична и некомедогенна, неправилната й употреба може да причини увреждане на кожата.

Ето защо се препоръчва да се използва само в разреден вид и така се появява в козметиката. Ако искате да го включите в домашната си грижа, особено при дерматологични промени, най-добре е да се консултирате с лекар или специалист.

Нека добавим, че световните организации, изследващи безопасността на козметичните вещества, смятат оцетната киселина за безопасна за употреба дори по време на кърмене и по време на бременност.

В какви козметични продукти можете да намерите етанова киселина?

Благодарение на своите противовъзпалителни и бактерицидни свойства, оцетната киселина е компонент на козметиката за мазна кожа, включително проблемна и акне.

Можем да го намерим в козметика за кожа с обезцветявания и козметика за акне. Заради избелващия си ефект може да се появи и в пастите за зъби – тогава действа не само като абразив, но и придава блясък.

Оцетната киселина е често срещана съставка в козметика като:

  • изплаквания за коса;
  • продукти против пърхот;
  • козметика и мехлеми за грижа за кожата с акне;
  • стягаща козметика;
  • изглаждаща козметика;
  • кремове и серуми за лице;
  • кремове за белези и стрии;
  • препарати за обезцветяване;
  • ексфолианти за лице и тяло;
  • препарати за гъбички по ноктите;
  • течни сапуни;
  • пасти за зъби.

Както можете да видите, ефекта на етановата киселина не се ограничава само до грижата за кожата. Оцетната киселина се използва и в грижата за косата, особено за къдрава и скучна коса.

Ефективно затваря люспите на косата, като прави кичурите гладки и блестящи. Ето защо е честа съставка на готови изплаквания, спрейове и балсами за коса.

Оцетна киселина – резюме

Етановата киселина, по-известна като оцетна киселина, се използва в производството на много козметични продукти.

Благодарение на това, че има бактерицидни, фунгицидни, почистващи и лечебни свойства, ще я откриете предимно в препарати за акне и мазна кожа.

Има озаряващ ефект върху кожата, така че присъствието й в козметиката за обезцветяване не бива да изненадва.

Не е всичко! Оцетната киселина идеално подкислява косата и, когато се използва в изплаквания или балсами, затваря кутикулите на косата, като по този начин ги изглажда и им придава блясък.