Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Пало Санто: Разкриване на неговите свойства, приложения и употреби

Пръчиците Palo Santo се използват за почистване и балансиране на енергията. Благодарение на тях ще премахнете напрежението, ще успокоите емоциите си и ще получите опора в болестта. Незаменим в домашен SPA!

Пало Санто, наричан още „свещено дърво“ на испански, идва от дървото Bursera graveolens, произхождащо от Южна Америка, което се среща предимно в страни като Перу, Еквадор и части от Централна Америка.

Това дърво принадлежи към същото ботаническо семейство като тамян и смирна, а дървото му се използва от векове заради своите духовни и лечебни качества.

Пало Санто е познат от векове, той е особено обичан от художници, които вярват, че дървото с характерна миризма идеално хармонизира ума и предизвиква креативност.

Тамянът се използва в ароматерапията – има противовъзпалителни, антисептични свойства и помага в борбата с инфекциите и гъбичните инфекции.

Някои медицински източници показват, че може да подпомогне превенцията на рака. Едно е сигурно – щом усетите аромата му в дома си, ще искате той да остане с вас завинаги!

Какво е Palo Santo Incense?

Пало Санто (лат. Bursera graveolens) е дърво, което се среща естествено в страните от Централна и Южна Америка, Мексико и Галапагоските острови. На испански означава „свещено дърво“, което перфектно отразява неговата история.

В областта на природните лекарства и духовните практики Пало Санто се превърна в почитан и ценен ресурс. Известно със своите уникални свойства, разнообразни приложения и дълбоки употреби, това мистично дърво заема специално място в културите и общностите по света.

Дървесината Пало Санто е била изгаряна от шаманите по време на свещени ритуали и церемонии в продължение на хиляди години. Използван е и от лечителите за лечение на тялото. Дължи популярността си на инките, които са използвали растението в церемонията по аяуаска.

На какво мирише Пало Санто?

Миризмата на Пало Санто е сладникава и доста мистериозна. В него се забелязват сладки нотки на роза, смола, мента и цитрусови плодове.

На места, където дървото расте естествено, като например в Еквадор, ароматът се смесва с морския бриз, което извежда още повече неговите енергизиращи и ободряващи ефекти.

Заслужава да се подчертае, че ароматът е толкова уникален, че след като го помиришете, лесно ще разпознаете миризмата му.

Как действа Palo Santo?

Според коренното население на Южна Америка, миризмата на тамян Palo Santo има прочистващи ума свойства и увеличава притока на енергия, което е благоприятно за медитация.

Изгорял тамян Palo Santo предпазва стаята от лоша енергия – затова пръчката се носи като амулет. Освен това успокоява сетивата, облекчава напрежението и хармонизира тялото.

Това се дължи главно на веществата, на които Palo Santo е ценен източник, а именно антиоксиданти и фотохимикали, които включват, наред с други, лимонен и терпинеол.

Защо трябва да използвате Palo Santo:

  • премахва лошата енергия;
  • повишава нивото на щастие;
  • успокоява нервната система;
  • намалява болката;
  • изчиства дихателните пътища;
  • помага за лечение на инфекции.

Според някои доклади естественият тамян Palo Santo има лечебни свойства. Например, предполага се, че помага в борбата с вирусни и гъбични инфекции, поради което често се използва при грип, настинка, мигрена, а в комбинация с масла и при астма.

Palo Santo намалява болките в корема и ставите. Тези свойства се потвърждават от научни публикации. Индийският журнал за фармацевтично образование и изследвания публикува резултатите от проучвания, доказващи, че Palo Santo има антибактериални свойства.

От друга страна, учени от Куба проведоха независимо изследване, което показва, че компонентите на етеричното масло Palo Santo могат да забавят развитието на рак на гърдата тип MCF-7.

Пало Санто се използва и в козметиката. Парченца от дървото се добавят към скрабове, благодарение на които не само премахват мъртвите кожни клетки, но и енергизират кожата.

Маслото Palo Santo се използва за обогатяване на почистващи течности и сапуни за тяло. Интересен факт е, че миризмата на Пало Санто може да отблъсне и комарите. ( 1 )

Свойства на Пало Санто

  • Ароматна благословия: Една от най-завладяващите характеристики на Palo Santo е неговият богат, сладък и успокояващ аромат. При изгаряне той отделя ароматен дим, за който се смята, че почиства и пречиства въздуха, създавайки спокойна и успокояваща атмосфера.
  • Духовно прочистване: Пало Санто често се използва в ритуали за духовно и енергийно прочистване. Смята се, че неговият дим изчиства негативните енергии, което го прави ценен инструмент в практики като медитация, размазване и изчистване на пространството.
  • Лечебна енергия: Лечебните свойства на Пало Санто се простират до неговия потенциал за облекчаване на стреса, безпокойството и дори леки физически заболявания. Смята се, че ароматът има заземяващ ефект върху ума и тялото, насърчавайки релаксация и емоционално благополучие. ( 2 )
  • Връзка с Божественото: Много култури смятат Пало Санто за мост между земното и божественото. Твърди се, че използването му спомага за улесняване на по-дълбоки връзки по време на медитация и духовно изследване.

Как да използвате това ароматно дърво?

Когато използвате Пало Санто е важно е да не забравяте да използвате този ресурс устойчиво. Прекомерният добив на дървен материал от Palo Santo може да доведе до неговото изчезване. Затова си струва да избирате продукти от устойчиви източници и да се грижите за околната среда.

Ритуали за пречистване: Подобно на салвията, Пало Санто се използва в церемонии за пречистване. Смята се, че димът пречиства пространствата, предметите и хората от негативни енергии и влияния.

Медитация: Изгарянето на Palo Santo по време на медитация може да подобри фокуса и да осигури спокойна среда, позволявайки на практикуващите да навлязат по-дълбоко в своите духовни практики.

Ароматерапия: Етеричното масло от Palo Santo, извлечено от дървото, се използва в ароматерапията. Смята се, че ароматът му има успокояващ и повдигащ ефект върху ума, като помага за намаляване на стреса и емоционален баланс.

Почистване на домакинството: Palo Santo може да се използва за почистване и пречистване на жилищни пространства. Неговият дим може да бъде насочен към ъгли, врати и зони със застояла енергия.

Бижута и занаяти: Дървото на Пало Санто често се издълбава в мъниста, висулки и други декоративни елементи. Смята се, че носенето или използването на такива предмети носи духовните и лечебни свойства на дървото със себе си.

Изгаряне на пръчици : Малки парчета дърво Palo Santo могат да бъдат запалени и оставени да изгорят за няколко секунди, след което издухайте пламъка и го оставете да пуши. Димът може да пречисти помещения или човек.

Масло : Маслото от Palo Santo може да се добавя към дифузьорите или да се нанася директно върху кожата (първо се уверете, че нямате алергии или кожна реакция).

Дърво Пало Санто за домашно СПА

Тамянът Palo Santo се използва за почистване и успокояване. Ето защо често съпътства домашното СПА и моменти на релакс.

Може да се използва и за премахване на лошата енергия от стаите – тогава е достатъчно да запалите тамян или да се разходите из апартамента, като прекадите всеки ъгъл.

Пало Санто – Обобщение

От съществено значение е да се подчертае значението на отговорното прибиране на реколтата от Palo Santo. Поради нарастващата му популярност, имаше опасения относно прекомерната реколта и неустойчивите практики.

За да се гарантира опазването на дървесните видове и поддържаните от тях екосистеми, препоръчително е Palo Santo да се набавя от етични и устойчиви източници.

В заключение, Пало Санто стои като мост между материалното и метафизичното, предлагайки уникална комбинация от изцеление, пречистване и духовна връзка.

Неговият завладяващ аромат и многостранни приложения го правят ценен инструмент в различни културни и духовни практики.

Докато изследвате света на Пало Санто, не забравяйте да го правите с благоговение, внимание и признателност за неговите дълбоки качества.