Пало Санто: Разкриване на неговите свойства, приложения и употреби

Пало Санто Разкриване на неговите свойства, приложения и употреби

Пало Санто, наричан още „свещено дърво“ на испански, идва от дървото Bursera graveolens, произхождащо от Южна Америка, което се среща предимно в страни като Перу, Еквадор и части от Централна Америка.

Това дърво принадлежи към същото ботаническо семейство като тамян и смирна, а дървото му се използва от векове заради своите духовни и лечебни качества.

Пало Санто е познат от векове, той е особено обичан от художници, които вярват, че дървото с характерна миризма идеално хармонизира ума и предизвиква креативност.

реклама

Тамянът се използва в ароматерапията – има противовъзпалителни, антисептични свойства и помага в борбата с инфекциите и гъбичните инфекции.

Някои медицински източници показват, че може да подпомогне превенцията на рака. Едно е сигурно – щом усетите аромата му в дома си, ще искате той да остане с вас завинаги!

Какво е Пало Санто?

Пало Санто (лат. Bursera graveolens) е дърво, което се среща естествено в страните от Централна и Южна Америка, Мексико и Галапагоските острови. На испански означава „свещено дърво“, което перфектно отразява неговата история.

В областта на природните лекарства и духовните практики Пало Санто се превърна в почитан и ценен ресурс. Известно със своите уникални свойства, разнообразни приложения и дълбоки употреби, това мистично дърво заема специално място в културите и общностите по света.

Дървесината Пало Санто е била изгаряна от шаманите по време на свещени ритуали и церемонии в продължение на хиляди години. Използван е и от лечителите за лечение на тялото. Дължи популярността си на инките, които са използвали растението в церемонията по аяуаска.

На какво мирише Пало Санто?

Миризмата на Пало Санто е сладникава и доста мистериозна. В него се забелязват сладки нотки на роза, смола, мента и цитрусови плодове.

На места, където дървото расте естествено, като например в Еквадор, ароматът се смесва с морския бриз, което извежда още повече неговите енергизиращи и ободряващи ефекти.

Заслужава да се подчертае, че ароматът е толкова уникален, че след като го помиришете, лесно ще разпознаете миризмата му.

Форми на Пало Санто

Palo santo се предлага в различни формати, включително:

 • Дърво: Извлича се от клоните на дървото пало санто, предлага се като пръчици или прах, състоящ се изцяло от дърво.
 • Смола: Силно ароматната смола, открита в дървото пало санто, може да бъде отделно извлечена и използвана.
 • Масло: Етеричното масло от пало санто може да се получи както от дървото, така и от плода на дървото.

Как действа Palo Santo?

Според коренното население на Южна Америка, миризмата на тамян Palo Santo има прочистващи ума свойства и увеличава притока на енергия, което е благоприятно за медитация.

Изгорял тамян Palo Santo предпазва стаята от лоша енергия – затова пръчката се носи като амулет. Освен това успокоява сетивата, облекчава напрежението и хармонизира тялото.

Това се дължи главно на веществата, на които Palo Santo е ценен източник, а именно антиоксиданти и фотохимикали, които включват, наред с други, лимонен и терпинеол.

Защо трябва да използвате Palo Santo:

 • премахва лошата енергия;
 • повишава нивото на щастие;
 • успокоява нервната система;
 • намалява болката;
 • изчиства дихателните пътища;
 • помага за лечение на инфекции.

Ползи от пало санто

Според някои доклади естественият тамян пало санто има лечебни свойства.

Например, предполага се, че помага в борбата с вирусни и гъбични инфекции, поради което често се използва при грип, настинка, мигрена, а в комбинация с масла и при астма.

От друга страна, учени от Куба проведоха независимо изследване, което показва, че компонентите на етеричното масло пало санто могат да забавят развитието на рак на гърдата тип MCF-7.

Твърди се, че пало санто предлага и други различни медицински и терапевтични предимства, включително:

Потенциално намалява болката

Едно претендирано предимство на пало санто е облекчаване на болката.

Предполага се, че облекчава различни видове болка, като артрит, главоболие и дискомфорт в гърлото.

Още веднъж, този потенциален ефект може да бъде свързан с лимонен. Преглед от 2017 г. предполага, че лимоненът притежава аналгетични (болкоуспокояващи) и противовъзпалителни свойства.

Според проучване върху животни от 2016 г. лимоненът може да осигури облекчение чрез инхибиране на специфични невронни пътища.

Въпреки това, няма солидни доказателства в подкрепа на болкоуспокояващите ефекти на пало санто. Тази полза остава теоретична и анекдотична, което подчертава необходимостта от допълнителни изследвания.

Естествен репелент

В исторически план пало санто е широко използвано като средство за прогонване на комари. Смята се също, че обезкуражава мравки, термити и мухи.

Това твърдение може да има известна валидност. Проучване, проведено през 2012 г., разкрива, че етеричното масло от пало санто се състои предимно от лимонен.

Лимоненът притежава инсектицидни свойства и често се среща в естествените репеленти за насекоми.

Въпреки това липсват конкретни доказателства в подкрепа на това твърдение. Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи до каква степен пало санто засяга комарите.

Интересен факт е, че миризмата на Пало Санто може да отблъсне и комарите.

При стрес

Много хора използват успокояващия аромат на Пало Сант за облекчаване на стреса, вярвайки, че има пречистващ и почистващ ефект както върху тялото, така и върху ума.

Този потенциал за облекчаване на стреса може да се дължи на лимонен. Проучване върху животни от 2013 г. показа, че вдишването на лимонен има антистресови и анти-тревожни ефекти.

По същия начин, проучване от 2014 г. установи, че консумацията на лимонен намалява маркерите на стреса при плъхове.

Въпреки това са необходими повече изследвания с хора, за да се разбере напълно как Пало Сант влияе върху нивата на стрес.

Пало санто намалява болките в корема и ставите

Тези свойства се потвърждават от научни публикации. Индийският журнал за фармацевтично образование и изследвания публикува резултатите от проучвания, доказващи, че пало санто има антибактериални свойства.

Пало Санто се използва и в козметиката

Парченца от дървото се добавят към скрабове, благодарение на които не само премахват мъртвите кожни клетки, но и енергизират кожата.

Маслото Palo Santo се използва за обогатяване на почистващи течности и сапуни за тяло.

Свойства на Пало Санто

 • Ароматна благословия: Една от най-завладяващите характеристики на Palo Santo е неговият богат, сладък и успокояващ аромат. При изгаряне той отделя ароматен дим, за който се смята, че почиства и пречиства въздуха, създавайки спокойна и успокояваща атмосфера.
 • Духовно прочистване: Пало Санто често се използва в ритуали за духовно и енергийно прочистване. Смята се, че неговият дим изчиства негативните енергии, което го прави ценен инструмент в практики като медитация, размазване и изчистване на пространството.
 • Лечебна енергия: Лечебните свойства на Пало Санто се простират до неговия потенциал за облекчаване на стреса, безпокойството и дори леки физически заболявания. Смята се, че ароматът има заземяващ ефект върху ума и тялото, насърчавайки релаксация и емоционално благополучие. ( 2 )
 • Връзка с Божественото: Много култури смятат Пало Санто за мост между земното и божественото. Твърди се, че използването му спомага за улесняване на по-дълбоки връзки по време на медитация и духовно изследване.

Как да използвате това ароматно дърво?

Когато използвате Пало Санто е важно е да не забравяте да използвате този ресурс устойчиво. Прекомерният добив на дървен материал от Palo Santo може да доведе до неговото изчезване. Затова си струва да избирате продукти от устойчиви източници и да се грижите за околната среда.

Ритуали за пречистване

Подобно на салвията, Пало Санто се използва в церемонии за пречистване. Смята се, че димът пречиства пространствата, предметите и хората от негативни енергии и влияния.

Медитация

Изгарянето на Palo Santo по време на медитация може да подобри фокуса и да осигури спокойна среда, позволявайки на практикуващите да навлязат по-дълбоко в своите духовни практики.

Ароматерапия

Етеричното масло от Palo Santo, извлечено от дървото, се използва в ароматерапията. Смята се, че ароматът му има успокояващ и повдигащ ефект върху ума, като помага за намаляване на стреса и емоционален баланс.

Почистване на домакинството

Пало санто може да се използва за почистване и пречистване на жилищни пространства. Неговият дим може да бъде насочен към ъгли, врати и зони със застояла енергия.

Бижута и занаяти

Дървото на Пало Санто често се издълбава в мъниста, висулки и други декоративни елементи. Смята се, че носенето или използването на такива предмети носи духовните и лечебни свойства на дървото със себе си.

Изгаряне на пръчици

Малки парчета дърво пало санто могат да бъдат запалени и оставени да изгорят за няколко секунди, след което издухайте пламъка и го оставете да пуши. Димът може да пречисти помещения или човек.

Масло

Маслото от пало санто може да се добавя към дифузьорите или да се нанася директно върху кожата (първо се уверете, че нямате алергии или кожна реакция).

Дърво Пало Санто за домашно СПА

Тамянът пало санто се използва за почистване и успокояване. Ето защо често съпътства домашното СПА и моменти на релакс.

Може да се използва и за премахване на лошата енергия от стаите – тогава е достатъчно да запалите тамян или да се разходите из апартамента, като прекадите всеки ъгъл.

Има ли странични ефекти?

Пало санто обикновено се счита за безопасно с минимални странични ефекти.

Въпреки това трябва да се вземат определени предпазни мерки при определени обстоятелства:

 • Ако използвате масло от пало санто за първи път, направете тест с пластир, за да проверите за кожно дразнене. Прекратете употребата, ако възникне дразнене.
 • Хората с белодробни или респираторни проблеми трябва да избягват изгарянето на пало санто, тъй като това може да влоши техните симптоми.
 • Бременни или кърмещи лица се съветват да избягват използването на масло от пало санто или тамян.

Що се отнася до природозащитния статус на дървото пало санто, в момента то не е застрашено.

Международният съюз за опазване на природата го класифицира като „най-малко безпокойство“, което показва стабилна популация и липса на непосредствена заплаха от изчезване.

Въпреки стабилния му статус, от решаващо значение е да се гарантира, че продуктите на пало санто са с етичен и устойчив произход.

В исторически план събирането на пало санто е допринесло за обезлесяването, което има неблагоприятно въздействие върху околната среда и засяга поминъка на местните общности.

Устойчивите практики за прибиране на реколтата обаче включват получаване на дървесина от паднали клони и извличане на масло от плодове, без да се нараняват дърветата.

Дайте приоритет на закупуването на продукти пало санто, които се придържат към отговорни производствени методи, за да подкрепят опазването на видовете и благосъстоянието на местните популации.

Пало Санто – Обобщение

От съществено значение е да се подчертае значението на отговорното прибиране на реколтата от пало санто. Поради нарастващата му популярност, имаше опасения относно прекомерната реколта и неустойчивите практики.

За да се гарантира опазването на дървесните видове и поддържаните от тях екосистеми, препоръчително е пало санто да се набавя от етични и устойчиви източници.

В заключение, Пало Санто стои като мост между материалното и метафизичното, предлагайки уникална комбинация от изцеление, пречистване и духовна връзка.

Неговият завладяващ аромат и многостранни приложения го правят ценен инструмент в различни културни и духовни практики.

Докато изследвате света на Пало Санто, не забравяйте да го правите с благоговение, внимание и признателност за неговите дълбоки качества.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: