Пармезан

пармезан

Когато си помислите за сирене пармезан, какво първо ви идва на ум? За много хора това е сирене във вид на прах или настъргано, което изсипвате върху паста или поръсвате върху пица.

Пармезанът е твърдо сирене с жълт цвят, естествена жълта кора и богат плодов вкус. Прави се от краве мляко. Италианският Пармиджано-Реджано е оригиналния пармезан, въпреки че подобни версии и реплики вече могат да бъдат намерени в Аржентина, Австралия и САЩ.

Както се оказва, Пармиджано-Реджано не само е вкусен, но е питателен и предлага множество ползи за здравето.

реклама

Какво е сиренето Пармиджано-Реджано?

Това е твърдо сирене със само три съставки: краве мляко, сол и сирище. Последната е смес от различни ензими, които използваме за приготвяне на сирена.

Хранителна информация за пармезан

Порция от 28 грама пармезан съдържа:

калории 112
общи мазнини 8 гр.
наситени мазнини 5 гр.
мононенаситени мазнини 2,6 гр.
въглехидрати 0 гр.
лактоза 0,5 – 1 мг.
калций 27% от необходимата дневната доза
натрий 14% от необходимата дневна доза
фосфор 15% от необходимата дневна доза

таб. 1 (пармезан калории и други съставки)

Ползи за здравето от сиренето пармезан

За разлика от други видове сирена, които могат да бъдат с високо съдържание на нездравословни наситени мазнини и натрий и не предлагат много хранителни вещества, Пармиджано-Реджано може да се похвали с множество ползи за здравето.

Пълен с протеини

Пармиджано-Реджано има 10 грама протеин в една порция четвърт чаша и една трета от чаша в настърган вид. Десет грама протеин за толкова много сирене е наистина невероятно.

Високо съдържание на калций

Той също е чудесен източник на калций. Използвайки същия размер на порция, както по-горе, ще получите поне една четвърт от дневната си стойност на калций. Това е важно за устойчивото здраве на костите, особено с напредване на възрастта. Когато сте по-млади, сте по-склонни да пиете мляко и да хапвате повече сирене и други неща, които ви дават много калций в диетата ви.

Без лактоза

Ако имате неприятни храносмилателни проблеми, след като сте яли храни с лактоза, не се притеснявайте. Начинът, по който е направено това сирене, му оставя много малко лактоза.

С ниско съдържание на мазнини и въглехидрати

Една порция пармезан от 28 грама има приблизително 8 грама обща мазнина и нула въглехидрати.

Добър източник на пробиотици

Пармезанът съдържа бактерия лактобацилус, която е добра бактерия, тя поддържа чревния баланс.

Какво отличава Пармиджано-Реджано от другите сирена?

Той се прави само в определени италиански провинции или в определени области на италианските провинции, включително:

  • Парма
  • Реджо Емилия
  • Модена
  • Болоня, вляво от река Рено
  • Мантуа, вдясно от река По

В тези райони тревата, изядена от кравите, може да се похвали със специфични видове добри бактерии. Тази добри бактерии остават в тяхната система и следователно са в млякото, използвано за направата на това сирене. И тъй като всички тези крави са хранени с трева, те в крайна сметка произвеждат по-качествено мляко, което ни дава много повече хранителни вещества и много повече ползи.

Активният процес за направата на това сирене отнема няколко седмици, въпреки че процесът на зреене отнема много повече време.

Какво прави настъргания пармезан различен?

Той бързо губи вкуса си, когато е настърган, така че се опитайте да избягвате да го купувате предварително настърган, тъй като няма да има общо с истинския му вкус.

Винаги купувайте пармезан на парче, от което можете да режете у дома според нуждите. Ако е възможно, купете го от място, където можете да видите как се отрязва парчето от цялото сирене.

Истинското Пармиджано-Реджано трябва да има отпечатано името си върху кората, както и годината на производство. Ако е направен за износ, ще носи и името на производителя. Избягвайте всеки пармезан, който изглежда сив или восъчен.

Настърганият пармезан, е с по-достъпна цена от Пармиджано-Реджано.

Като се има предвид по-ниската цена и масовото производство на това сирене, има вероятност млякото да не идва от хранени с трева крави, което означава, че вече няма да е толкова питателно. Въпреки това, за да се предотврати образуването на бучки, това настъргано сирене съдържа и допълнителни съставки и пълнители.

Допълнителните съставки са безвредни, ако са в количествата, в които трябва да бъдат. Но когато компаниите са направили тестове за контрол на качеството, действителното количество, добавено към сиренето, понякога не е близо до това, което се съобщава.

Например, експертите са открили изключително различни нива на целулоза в по-евтините марки – до 10%, когато действителното изброено количество е 4% или по-малко.

И така, ако се притеснявате какво точно консумирате, Пармиджано-Реджано е правилния изборът.

Как се съхранява?

Дръжте го завит в хартия за печене и съхранявайте в хладилник за около два месеца. Ако сиренето развие някаква плесен по повърхността, просто го изстържете, сиренето отдолу трябва да е добро за ядене.

Употреба на пармезан в кулинарията

Ако го сервирате на дъска за сирене, извадете го от хладилника 1-2 часа преди това, за да има време да се развият вкусът и ароматът.

Може да настържете пармезан върху пастата или използвайте за приготвяне на сосове за паста, поръсете тънки стърготини върху салати, използвайте за приготвяне на песто или сервирайте като десертно сирене със смокини или круши.

Подправете вашите тиквички с пармезан, използвайте за направата на гризини с пармезан. Пиле с пармезан също е едно чудесно ястие галещо сетивата ви. Може да използвате това сирене почти във всяка рецепта и най-хубавото е, че пармезан има само 112 калории за 28 грама.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: