Паста за зъби – 11 необичайни приложения

11 необичайни приложения на пастата за зъби - за какво още може да я използвате у дома

Пастата за зъби е продукт, без който е невъзможно да си представим оралната хигиена. Знаете ли, че има и други приложения? Освен всичко друго, улеснява почистването и премахва мазни петна, но не само. Можете да използвате паста за зъби и върху пъпки, защото има антибактериални и дехидратиращи свойства. Разберете по какви необичайни начини можете да използвате пастата за зъби у дома.

Пастата за зъби се използва за миене на зъби и венци. Благодарение на нея можете да се погрижите за здрава и красива усмивка. Това обаче не е краят на приложенията!

Традиционната бяла паста може да се използва за почистване, полиране, премахване на петна или освежаване на някои повърхности. Освен това ще ви бъде полезно и в грижата за кожата, когато искате да се отървете от различни изненади. По-долу представяме нестандартни приложения на пастата за зъби, които са алтернатива на други, често по-скъпи и по-малко екологични средства.

реклама

1. Паста за зъби за акне, черни точки и пъпки

Пастата за зъби съдържа антибактериални съединения, които помагат при възпаление. Ако се борите с акне, черни точки и пъпки или ако има изненада на кожата преди важно събитие, можете да нанесете пастата върху лезиите.

Паста за зъби, нанесена върху кожата:

  • почиства;
  • стеснява разширените порите на кожата;
  • помага за премахване на мъртвите кожни клетки;
  • облекчава възпалението;
  • има антибактериални свойства;
  • изсушава кожни лезии, включително гнойни;
  • помага за изсветляване на обезцветяване и белези, включително белези от акне;

Действието на пастата се свежда основно до почистване на кожата и борба с бактериите. В резултат на това помага за справяне с възпалението, изсушава и дезинфекцира, което предотвратява разпространението на лезиите. Само няколко часа след нанасяне на пастата върху екземата на мястото на пъпката остава само кора.

Пастата за зъби съдържа антибактериални и бактерицидни съединения, които помагат при акне. От друга страна, той има изсушаващ ефект, така че при продължителна употреба може да предизвика раздразнение и трайно увреждане на кожата – използвайте го пестеливо или изберете естествени пасти за зъби.

Освен съставки, които имат положителен ефект върху състоянието на склонната към акне или проблемна кожа, пастата за зъби съдържа и вещества, които не се препоръчват за грижа за кожата и дори трябва да бъдат напълно изключени от нея. Става дума за алкохол и сода бикарбонат. Така че трябва да използвате пастата само в спешни случаи, например когато нямате под ръка специализиран препарат за пъпки със салицилова киселина.

2. Отстраняване на остатъци от лак за нокти

Ако лакирате ноктите си с цветен лак, може да откриете, че обичайният лакочистител не се е справил с остатъците по кожичките. Не само това, някои лакове могат да обезцветят нокътя – това е често срещано особено при тъмните лакове и когато не използвате основа под лака. Пастата за зъби може да помогне в такива случаи. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете пастата върху ноктите си, да я разнесете като крем и след това да изтъркате с деликатна четка за ръце. Накрая просто изплакнете и подсушете добре ръцете си. Пастата ще изсветли нокътната плочка, а също така ще помогне за премахване на упоритите остатъци от лак.

3. Успокоява рани и раздразнения след ухапване от насекоми и бръснене

Лятото е времето, когато сте изложени на ухапвания от различни насекоми, включително и комари. След това мястото на ухапване сърби и колкото повече го чешете, толкова по-раздразнена е кожата и проблемът всъщност избухва. В този случай пастата за зъби ще ви помогне. Поставете я на мястото на ухапването и ще почувствате облекчение. Пастата има леко охлаждащ ефект и намалява възпалението, така че кожата ви ще спре да сърби и ще почувствате бързо облекчение.

Пастата за зъби ще работи и при изгаряния, като например, когато се изгорите от гореща супа, или при порязвания по време на бръснене. След това пастата се смесва с малко студена вода и този домашен мехлем се нанася на болното място. Задръжте за около 3 минути.

4. Почистване на баня

Ако току-що сте установили, че битовата химия ви е свършила и трябва да почистите санитарните възли в банята, не е нужно да тичате до магазина. Можете да посегнете към паста за зъби и да я използвате, за да почистите мивката или душ кабината. Всичко, което трябва да направите, е да поставите малко паста върху мокра гъба и да избършете, след което да ги изплакнете с вода.

При по-силни замърсявания, например ръждиви петна, можете да нанесете пастата в по-голямо количество и да я оставите за няколко минути, след което да изтъркате и изплакнете с вода.

5. Премахване на петна с паста за зъби

Пастата за зъби има едно ценно свойство: тя премахва петна. Това се отнася за петна от различен произход, като петна от чай или кафе върху плота или масата, петна от боя (петна от боя и боя за коса ) по килима, мебели и дрехи, петна от вино или храна върху килима, петна от мастило и течности, флумастери, восъчни пастели, утайка върху чаши и много други. Всичко, което трябва да направите, е да сложите малко паста за зъби върху петното, да го избършете и е готово.

Бъдете внимателни с текстила (платовете), тъй като ако търкате силно, може да остане следа. Преди да започнете да почиствате петна с паста за зъби, направете тест върху малък участък.

6. Почистване и поддръжка на обувки

Белите спортни обувки изискват специални грижи, за да не загубят свежия си вид. Ако имате бели маратонки или бяла подметка на маратонките, можете да ги почистите с малко паста за зъби. Нанесете пастата върху гъба или мека четка и просто почистете замърсените части. След това изплакнете с хладка вода. Пастата за зъби не само ще помогне за премахване на замърсяванията, но и ще възвърне белотата на побелели или пожълтели обувки.

Освен това, пастата за зъби е подходяща като средство за поддръжка на кожени обувки, особено тези, които са надраскани. Тук е достатъчно да избършете обувките с мека, влажна кърпа с малко паста за зъби. Този метод ще работи и с надраскани кожени мебели.

7. Почистване на бижута, прибори и съдове

С течение на времето бижутата могат да загубят блясъка си и да се покрият с тъмен налеп, това важи и за приборите за хранене. Ако забележите, че тези предмети са станали матови, просто ги изтъркайте старателно с мека кърпа и паста за зъби и те ще заблестят като нови. Този метод се препоръчва особено за сребро, т.е. сребърни бижута, сребърни прибори за хранене и свещници.

Пастата за зъби е подходяща за почистване на различни предмети, включително екран на смартфон, клавиши на пиано и фарове на автомобили.

8. Почистване на ютията

Пастата за зъби е отлично почистващо средство, затова се препоръчва за различни петна и отлагания. Това важи и за гладещата повърхност на ютията, която също е изложена на различни видове замърсявания, петна от изгаряне или варовикови отлагания. В резултат на това ефектът от гладенето може да бъде далеч от задоволителен, да не говорим, че занемарената и непочистена ютия оставя петна по изгладените дрехи и се разваля по-бързо. Тук ще помогне паста за зъби, която трябва да се нанесе върху студената метална основа на ютията; след това полирайте и почистете с влажна кърпа.

9. Премахване на лоши миризми от кожата и предметите

Пастата за зъби е отличен неутрализатор на миризми. Ако използвате пастата като сапун за ръце, тя ще ви помогне да се отървете от неприятната миризма на чесън, лук или риба от ръцете си. Можете също така да го използвате за почистване на термоси, бутилки за вода, шишета за хранене, кутии, купички за храна – просто изтъркайте вътрешността и изплакнете обилно.

Ако има неприятна миризма от тръбите в банята или кухнята, изстискайте половин тубичка паста за зъби в сифона на мивката или душа и оставете да престои 30 минути. След това изплакнете с вода.

10. Предотвратяване на замъгляването на лещите

Плуване в басейн, игра на скуош или тенис, каране на ски, сноуборд – такива дейности изискват защита на очите с лещи. За съжаление, лещите са склонни да се замъгляват, особено тези, използвани в плувен басейн. Решението е паста за зъби, която трябва само да нанесете тънък слой от вътрешната страна и след това да избършете пластмасовите лещи с чиста и суха кърпа. Можете да използвате пастата и за измиване на огледала в банята, тогава тя ще намали и запотяването им по време на душ или вана.

11. Маскиране на кухини в стените

Едно доста нестандартно приложение на пастата за зъби е, запълването на кухините в стените с нея. Ще работи като класическа шпакловка, с тази разлика, че пастата е по-крехка, затова е подходяща само за малки кухини. Ако можете да видите малки дупки в стената, например след пирон или карфица, можете да ги запълните с паста, да изчакате да изсъхне и да се втвърди и след това да я боядисате с боя.

Пастата за зъби и нейните необичайни приложения – резюме

Домашните средства често са евтина и екологична алтернатива на продуктите от магазина и пастата за зъби го доказва! Не забравяйте обаче, че преди да посегнете към пастата, е най-добре да направите няколко опита върху малка площ. Така ще се уверите, че пастата прави точно това, което очаквате от нея, без да наранявате предмети или кожа (ако използвате пастата например върху пъпки).

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: