Пациентите със сърдечен удар, които приемат ежедневно аспирин, имат по-малък риск от нови пристъпи, инсулт

Пациентите със сърдечен удар, които приемат ежедневно аспирин, имат по-малък риск от нови пристъпи, инсулт

Според ново проучване пациентите с инфаркт е добре и разумно да приемат таблетка аспирин всеки ден.

В проучване, представено на конгреса ESC 2023, който се провежда в Амстердам на 25-28 август, изследователите установиха, че тези, които не приемат последователно лекарството, са изложени на по-голям риск от последващ инфаркт, инсулт или смърт в сравнение с тези, които са го приемали редовно.

Въпреки това друго проучване, публикувано в изданието на JAMA от 22 август, съобщава, че въпреки това, което знаем за ползите от аспирина, по-малко от половината пациенти с инфаркт и инсулт по света го приемат.

реклама

Редовната употреба на аспирин е свързана с намален риск от инфаркт, инсулт, смърт

Целта на изследването, представено в Амстердам, е да се сравнят рисковете от инфаркт, инсулт и смърт при хора, които са спрели да използват аспирин, спрямо тези, които са продължили.

Включени са пациенти с първи сърдечен удар на възраст 40 и повече години, които са били лекувани с коронарен стент и аспирин през първата година след инфаркта. Общо 40 114 пациенти са включени.

Пациентите са проследявани на двугодишни интервали в продължение на осем години. При всяко от проследяванията, спазването на режима на аспирин беше оценено чрез изследване на какъв процент от дните пациентите са имали достъп до лекарството през предходните две години.

Всеки, който е използвал аспирин 80% от времето или по-малко, се счита за непривърженик. Тези, които са го приемали повече от 80% от времето, от друга страна, се считат за привърженици.

При всяко проследяване хората бяха изключени, ако са имали допълнителен инфаркт, инсулт или са починали. Те също бяха отстранени, ако бяха започнали лечение с антикоагулантни лекарства или инхибитори на P2Y12, които са лекарства, които действат по подобен начин като аспирина за предотвратяване на кръвни съсиреци.

Изследователите отбелязват, че спазването на предписаното лечение намалява с времето. До две години 90% все още са употребявали аспирин. До осмата година обаче 81% от хората все още приемат лекарството.

При всяко проследяване екипът установи, че хората, които все още използват аспирин, са по-малко склонни да получат инфаркт, инсулт или да доведе до лош край.

По-конкретно, тези, които не са употребявали аспирин, са имали 29%, 40%, 31% и 20% по-голям риск да получат нов инфаркт, инсулт или смърт при всяко от последващите прегледи съответно.

Прочети още: Приемането на сол с намалено съдържание на натрий може да намали риска от инсулт

Въпреки неговата ефективност, пациентите с инфаркт често не приемат аспирин

Въпреки че приемането на аспирин след инфаркт е ефективен начин за предотвратяване на нови инфаркти и инсулти, проучването в JAMA показва, че не достатъчно хора, които биха могли да се възползват от лекарството, го приемат.

В това проучване, което включва 124 505 участници от 51 нации по света, хората са питани за тяхната история на сърдечно-съдови заболявания, както и за употребата на аспирин.

Сред страните с ниски доходи само 16,6% от хората са приемали аспирин като превантивна мярка. В страните с по-нисък среден доход тази цифра се повиши до 24,5%; а в страните със среден доход 51,5% го използват.

И накрая, в страни с високи доходи, 65% от пациентите са го използвали.

Колко вероятни са нежеланите събития след инфаркт?

Отговорът зависи от много фактори, като възраст, медицинска история, начин на живот и лекарства, като аспиринът е важна част от това уравнение.

Експертите отбелязат, че според някои проучвания аспиринът няма да ви помогне, ако никога не сте имали инфаркт или рискът ви е нисък до среден.

Въпреки това, ако сте имали предишни сърдечно-съдови инциденти, проучванията показват, че редовният прием на аспирин може да намали риска от поява на нови инциденти.

Например, изследванията показват, че сред оцелелите от инфаркт редовната употреба на аспирин може да намали риска от втори инфаркт, инсулт или смърт, свързана със сърдечно-съдови заболявания, с около 25%. За оцелелите от инсулт намалява риска от второ събитие с около 22%.

Експертите обаче обясняват, че терапията с аспирин не е подходяща за всеки. Може да причини нежелани реакции като кървене в стомаха или мозъка.

Затова е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете или спрете терапията с аспирин и внимателно да претеглите ползите и рисковете.

Как аспиринът помага за предотвратяване на инфаркт, инсулт и смърт

Аспиринът е нестероидно противовъзпалително лекарство, което има антитромбоцитни ефекти.

Аспиринът помага чрез инхибиране на агрегацията на тромбоцитите и по този начин намаляване на риска от тромбоза, аспиринът играе основна роля в предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инфаркти или инсулти.

Противовъзпалителните свойства на аспирина също помагат за стабилизиране на атеросклеротичните плаки, което също може да помогне за намаляване на риска от остри сърдечно-съдови заболявания.

Заключение

Изследванията показват, че аспиринът – особено ако се приема редовно – може да намали риска от бъдещ инфаркт, инсулт или смърт при пациент с инфаркт.

Изследванията обаче показват също, че много хора не използват това лекарство.

Въпреки че аспиринът не е подходящ за всеки, ако сте изложени на висок риск от сърдечно-съдови заболявания, важно е да проведете разговор с Вашия лекар, за да видите дали може да имате полза.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: