Пепси-кола е била „6-та“ военна сила в света

Пепси-кола е била "6-та" военна сила в света

Когато става въпрос за любимата напитка на Русия, първото нещо което ще ви дойде на ум е водката.

Но какво ще кажете, ако друга, по-мека напитка е пленила сърцата на Съветския съюз?

В една от най-лудите бизнес сделки в историята Русия продаде на Pepsi цял военен арсенал, за да задоволи жаждата на народа за популярната напитка, което направи Pepsi шестият по големина военноморски флот в света.

реклама

ВМС на Пепси

През 1959 година, само две години след като първият тест на междуконтинентална балистична ракета (ICBM) принуди както САЩ, така и Съветския съюз да преоценят подхода си към ядреното възпиране.

Всичко започна на Американската национална изложба в Москва през 1959 година, когато тогавашният президент Ричард Никсън и съветският лидер Никита Хрушчов бяха замесени в скандалния кухненски дебат, спор за предимствата на капитализма срещу комунизма.

За да охлади разгорещената дискусия, Доналд Кендъл, ръководител на международния отдел на Pepsi, каза на Никсън да предложи на Хрушчов да опита от плодовете на труда на капитализма: Pepsi.

Това беше любов от първа глътка за Хрушчов, който призова другарите си да се присъединят към него в дегустацията на вкусната напитка.

Бартерната система

След като били очаровани от напитката била сключена сделка СССР да започне да получава доставки от напитката. Това означава, че Пепси е осигурила първото подобно споразумение между капиталистическа американска компания и комунистическия Съветски съюз… но имало един сериозен проблем. Съветските пари на практика били безполезни извън границите на страната.

Но докато на Съветския съюз му липсвало твърда валута, те имали нещо друго за търговия: водка.

В края на 80-те години първоначалното споразумение за размяна на Пепси кола за водка изтекло, а запада не желаел повече водка.

С нежелана валута и водка, Русия се борела за нов начин да задоволи своя кипящ апетит към газираната напитка.

Сила, с която трябва да се съобразявате

В странно споразумение Русия продала на Pepsi 17 подводници, фрегата, крайцер и разрушител през 1989 година, за да задоволи желанията от Пепси за нейните граждани.

С цялата тази огнева мощ Pepsi индиректно се превърнала в шестия по големина военноморски флот в света.

Съединените щати не били особено доволно да видят как една корпорация внезапно разполага с достатъчно военноморска огнева мощ, която може да се конкурира с повече от половината свят.

Главният изпълнителен директор на Pepsi, Доналд Кендъл, който за първи път запознал Хрушчов с напитката, отговорил на притесненията на САЩ, като казал на съветника по националната сигурност Брент Скоукрофт „разоръжавам Съветския съюз по-бързо от вас“.

Мощта им обаче не продължи дълго. Вместо да използва новопридобития флот за да спечели епичната си война с Coca-Cola, Pepsi го предали като, старо желязо на скрап.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: