Перперикон

перперикон

Перперикон е важно тракийско светилище, което става римски град около 1 век пр. н. е., а по-късно в средновековна крепост.

История на Перперикон

Населен от 5000г. пр. н. е., Перперикон става дом на храма на Дионис, легендарен с това, че е мястото на велики пророчества. Един от най-известните от тях включва Александър Велики, на когото е казано, че ще завладее света през 334г. пр. н. е., преди нахлуването му в Персия.

Също така се казва, че Гай Октавий – баща на император Август – също се е консултирал с оракула през 59г. пр. н. е. и му е казано, че синът му ще управлява света.

реклама

Траките са построили светилището, а след това то е разширено при римляните, които развиват Перперикон в по-голямо селище с акропол и гигантски многоетажен дворец.

Унищожен от готите през 4-ти век след Христа, Перперикон преживява възраждане през 6-ти век при император Юстиниан. По това време отбранителните елементи на града са подсилени.

Перперикон е продължил да бъде важен обект през вековете, заедно с други храмове и християнски църкви, построени там. Освен това е била средновековна военна крепост, особено през 13-ти век.

Перперикон днес

Днес посетителите могат да се скитат из историческия Перперикон, разположен на висок скалист хълм с изглед към красива природа. Той е едно от важните исторически места и интересни забележителности в България.

Неговите очарователни древни руини могат да бъдат проучени, които включват останките от важни обществени сгради, къщи, стълбища, олтари, гробници и стени. Препоръчително е да наемете водач, който да ви разкаже за всяка от тях, тъй като няма информационни табла, обясняващи какво представлява всяка руина.

Като най-големият мегалитен археологически обект на Балканите, Перперикон е отлично място за опознаване на древното минало на района и посещение на очарователен разрушен град, някога почитан като свещен.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: