Пиенето на кафе (дори и със захар) може да удължи живота ви

пиене на кафе

Учени от Гуанджоу, Китай имат някои добри новини за любителите на кафето. Те открили, че хората, които пият популярната напитка, е по-малко вероятно да умрат по време на седемгодишен период на проследяване.

Ефектът е най-силен при хора с умерена консумация на кафе, което се равнява на около 1,5 до 3,5 чаши дневно.

Както подсладеното, така и неподсладеното кафе са свързани с по-нисък риск от смърт. Въпреки това, хората, които пият подсладено кафе, имат малко по-добри резултати от тези, които не подсладяват със захар кафето си.

реклама

Хората, които пият подсладено кафе, са с 31% по-малко вероятно да умрат, докато тези, които пият неподсладено кафе, са с 21% по-малко вероятно от лош край.

„Резултатите за тези, които са използвали изкуствени подсладители, са по-малко ясни“, каза водещият изследовател д-р Лиу Дан.

Връзката на кафето с по-ниския риск от смърт и ролята на подсладителите

„Проучванията показват, че кафето може да предпази сърцето и да помогне при лечението на други заболявания“, каза Лиу пред Healthline.

Въпреки това, предишни изследвания около ползите за здравето от пиенето на кафе не изследват дали употребата на специфичен подсладител в кафето има някакво влияние върху здравните резултати.

Лиу каза, че целта на екипа й е да види как това може да повлияе на резултатите от тяхното изследване.

Проучването е направено като проспективно кохортно проучване, което означава, че са разделили хора в групи, които са подобни помежду си във всяко отношение, с изключение на това как пият кафето си. След това ги наблюдавали с течение на времето, за да разберат резултатите.

Те са получили данните си от ukbiobank. Тази база данни включва около половин милион души, които доброволно са предоставили своята медицинска и генетична информация на изследователите.

Общо бяха включени 171 616 души, които не са имали сърдечно-съдови заболявания или рак в началото на проучването. Средната възраст на участниците в проучването е 55,6 години. Тези хора са проследени от началото на 2009г. до края на 2018г.

По време на проучването хората съобщават за начина си на консумация на кафе и дали са използвали захар, изкуствени подсладители или изобщо нямат подсладител.

„Възрастните, които пият подсладено със захар кафе, добавят средно само една чаена лъжичка захар“, каза Лиу.

Изследователският екип изчисли смъртните случаи поради всякакви причини, рак и сърдечно-съдови заболявания.

След анализ на събраните данни, изследователите откриха U-образна връзка между това колко кафе е изпито и риска от смърт.

Хората с умерено ниво на консумация са се справили по-добре от тези, които са имали по-малко или повече.

Авторите на изследването обаче предупреждават, че данните са на около десет години. Освен това е от страна, където чаят е много популярна напитка, което потенциално би могло да повлияе на резултата.

Освен това те отбелязаха, че хората в проучването са използвали много по-малко захар от това, което се намира в напитките на много вериги кафенета. Това затруднява правенето на сравнения между участниците в проучването и хората, които пият кафето си от Starbuck’s например.

Препоръки за пиене на кафе

Умерената консумация на кафе е две до пет чаши на ден, което е свързано с много положителни ефекти върху здравето.

Те включват намален риск от инсулт, диабет тип 2, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, рак на дебелото черво, рак на черния дроб, неалкохолно мастно чернодробно заболяване и, според последните изследвания, пиенето на кафе може също да намали риска от остро увреждане на бъбреците.

Въз основа на изследванията на екипа на Лиу и други проучвания изглежда, че консумацията на кафе е свързана с увеличената продължителност на живота. Не може да се каже със сигурност, че едното причинява другото, отбеляза тя, но това проучване подкрепя тази гледна точка.

Също така е интересно, че умереният прием на захар с кафе (1,5 до 3,5 чаени лъжички на ден) не намалява ползите за здравето. Също така е интересно, че резултатът с изкуствените подсладители е неубедителен.

Трябва да се има предвид обаче, че както при всички наблюдателни проучвания, може да е трудно наистина да се отдели влиянието на другите фактори, които могат да повлияят на здравето, както и факта, че те не са наблюдавали промени в приема на кафе с течение на времето, което може също да повлияе на резултатите.

Докато не изпитвате никакви негативни странични ефекти, умереният прием на кафе може да бъде чудесен начин за предпазване от много хронични заболявания и увеличаване на дълголетието.

Ако кафето ви действа твърде стимулиращо, все пак може да пиете безкофеиново кафе, тъй като се смята, че антиоксидантите, открити в него, предоставят много ползи за здравето.

Също така имайте предвид, че участниците в това проучване, които добавят захар към кафето си, не добавят повече от една чаена лъжичка към всяка чаша. Така че вероятно е по-добра идея да се придържате към кафе с една лъжичка захар и избягвате изкуствените подсладители.

Въз основа на констатациите може да се каже, че няма нужда повечето пиещи кафе да елиминират напитката от диетата си, но да бъдат внимателни с по-висококалоричните специални кафета.

Прочети Още

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: