Повишете вътрешното си излъчване: Отприщване на силата за повишаване на самочувствието ви

Повишете вътрешното си излъчване Отприщване на силата за повишаване на самочувствието ви

Много се говори за самочувствието. За това да обичаш и уважаваш другите, както и себе си. И понякога последната задача е най-трудната.

Човек може да бъде най-лошият си враг или най-добрият приятел. Всичко зависи от това какво и как мисли за себе си. Лесно е да се каже „тогава трябва да мислиш добре за себе си!“. Ако беше толкова просто, нямаше да има хора в света, които се борят с ниско самочувствие и трябва да живеят с всичките му негативни последици.

Самочувствието може да бъде оформено и си струва да се направи. Здравословното самочувствие ще ви помогне да увеличите комфорта и удовлетворението си от живота.

реклама

Какво е самочувствие?

Самочувствието е психическо състояние, което определя как виждате себе си. Какво мислите за себе си и какви емоции изпитвате към себе си. Самочувствието също е нещо, което зависи от много фактори. В крайна сметка това как мислите за себе си и какво чувствате към себе си не зависи само от вас.

Никой човек не живее в социален вакуум. Следователно самочувствието е неразривно свързано с даден културен кръг, начина по който сте възпитани, травмите ви и опитът натрупан през целия живот. Това вече се отнася за въпроси, свързани с ранното детство.

Всеки се ражда с високо, здравословно самочувствие. Бебетата не се срамуват. Щастливи са, когато видят отражението си в огледалото, представят с радост телата си, изпитват гордост и щастие, когато успеят да постигнат цел. Всичко това е много здравословен и правилен подход към себе си.

С течение на времето обаче всичко това може да се промени. За щастие обаче изобщо не е нужно да се примирявате с ниското самочувствие. Може да се борите да поддържате високо, адекватно самочувствие.

В крайна сметка самочувствието наистина е много важно. Достатъчно висока, тя ви позволява да повишите комфорта на живот и ви позволява да се чувствате удовлетворени от постигнатото.

Вижте още: 7 лесни стъпки към увереност

Какво разрушава самочувствието ви?

Самочувствието е чувството на удовлетворение, което идва от постижения или положителни качества. Може да се опише и като чувство за самоуважение. Самочувствието обаче не е статично; може да варира в зависимост от житейските събития и преживявания.

Когато е ниско, това може да доведе до спирала от негативни мисли и емоции. Ниското самочувствие може да бъде причинено от много фактори, включително тормоз, малтретиране, травма и депресия. Това може също да е резултат от сравняване на себе си с другите или от нереалистични стандарти.

Самочувствието може да бъде подкопано и унищожено от много фактори. Мнения на другите, житейски опит, проблеми, неуспехи – в живота наистина можете да срещнете всичко. Не всичко може да се избегне. Не всеки има еднаква умствена издръжливост. Нещо, което някои хора изобщо няма да трогне, а на други ще направи огромно впечатление и ще се отрази на психиката им. Всеки има своя психическа устойчивост към различни събития. И те могат да повлияят на вашето самочувствие.

Ниското самочувствие, ако не се контролира, може да навреди на взаимоотношенията, да навреди на кариерата и да доведе до проблеми с психичното здраве като тревожност и депресия. Добрата новина е, че има много начини за преодоляване на ниското самочувствие. С усилия и ангажираност можете да развиете по-положително мнение за себе си и да възвърнете чувството за контрол над собствения си живот.

Вижте още: Как да развием емоционална интелигентност? 3 ключови области

Как ефективно да го изградим?

Самочувствието е нещо, което нараства или намалява през целия живот. Не винаги имате контрол върху факторите, които могат да понижат самочувствието ви. Грубите, несправедливи думи нараняват, травматичните събития оставят своя отпечатък, а последващите неуспехи или проблеми в живота ефективно помагат за понижаване на самочувствието.

Това обаче не означава, че не можете да работите върху подобряването на самочувствието си. То може да бъде повдигнато и развито. Това не е лесна задача. Изисква работа, мотивация и себеотрицание. Въпреки това е възможно. Какво можете да направите, за да работите върху самочувствието си?

1. Асертивност

Асертивността е качеството да бъдеш уверен и самоуверен, без да си агресивен. Това е способността да отстояваш себе си и своите убеждения, като същевременно зачиташ правата на другите. Асертивните хора могат ясно и уверено да изразят своите нужди и желания, без да се страхуват, че ще бъдат отхвърлени или неразбрани. Те също могат да се вслушват в нуждите и желанията на другите, без да се чувстват застрашени или отбранителни.

Асертивността е ключова съставка в ефективната комуникация и е умение, което всеки може да научи. Като се научите да бъдете уверени, можете да подобрите взаимоотношенията си, да изградите увереност и да постигнете целите си.

Неуверените хора не могат да кажат „не“ по здравословен начин. Те могат да реагират с агресия на опитите за нарушаване на границите, което ги кара да се възприемат зле от другите и хората да се отдалечават от тях. А може и изобщо да не реагират и да позволят на хората да преминават границите. И ако това се случи, този човек може все повече да бъде използван от другите, което от своя страна причинява чувство на неудовлетвореност. Всичко това може да понижи самочувствието ви. Затова си струва да работите върху собствената си увереност.

2. Оценявайки собствените си успехи

Хората са склонни да преувеличават неуспехите си, докато забравят и омаловажават успехите си. Научете се да се наслаждавате на собствените си успехи. Не ги омаловажавайте, не се сравнявайте с другите.

Успехите са си ваши и имате право да им се радвате, да ги хвалите и да се гордеете с тях. Можете да се гордеете с всичко и не позволявайте това да ви отнеме. Дори и малък успех си остава успех. Ако сте успели да направите нещо, с което не сте се справяли дълго време, ако сте успели да направите нещо, което ви прави щастливи – насладете му се и не позволявайте да ви отнеме.

3. Съзнателен живот

Струва си да живеем осъзнато. Това е един от много важните стълбове на самочувствието. Човек, който живее съзнателно, регистрира фактите, обръща внимание на случващото се и се отнася към всичко с уважение. Фактите, възприети по този начин, могат да бъдат трудни и болезнени, но си струва да проявите тази смелост, за да видите какво наистина се случва. Човек, който възприема реалността по този начин, не бърка факти и интерпретации. Факт е какво се случва. И интерпретацията е това, което вашият мозък ви казва за това.

На практика тълкуването често може да включва добавяне на неща към себе си. Тук си струва да вземем пример. Представете си, че вървите по улицата и изведнъж зад себе си чувате изблик на смях. Какво стана? Някой започна да се смее на улицата. Това е факт. И така, какво е тълкуване?

Тълкуването е това, което ви хрумва, за което мислите и какви емоции изпитвате в такава ситуация. Някой започна да се смее. Мозъкът може веднага да започне да произвежда черни сценарии. Човек с ниско самочувствие, несигурен в себе си, може веднага да заключи, че са му се подиграли, че е обект на нежелано внимание, че някой вижда и изтъква недостатъците му, присмива му се и иска да го унижи. Смехът може да означава нещо напълно невинно и несвързано с човека. Мозъкът обаче ще измисли точно такава интерпретация.

Затова да живееш осъзнато, съзнателно да регистрираш и приемаш фактите такива, каквито са в действителност, без да налагаш субективни усещания, е нещо много важно.

4. Себеприемане

Много е важно да се харесваш точно такъв. Често самите вие ​​сте най-големият си критик. Любовта към себе си е важна и не е лошо нещо. Струва си да се разбере. Запитайте се – дали сте твърде сурови към себе си? Прощавате ли на другите за грешки, които не можете да простите на себе си? Отнасяте ли се към другите по-мило от себе си?

Себеприемането е разбирането, че не е нужно да бъдете перфектни. Съвършенство не съществува и стремежът към него може да бъде изтощителна задача. Имате право да грешите, имате право да грешите. Вие също имате право да си простите грешките и грешките и да опитате отново. Ако се харесвате, започвате да забелязвате силните си страни, а не само слабостите си, и самочувствието ви ще се подобри.

Всеки има недостатъци. Всеки има и предимства. Научете се да оценявате собствените си сили, гледайте на себе си по-малко критично и вашето самочувствие само ще спечели от това.

Вижте още: Как да бъдем позитивни – 5 стъпки към повече щастие

5. Независимост при задоволяване на нуждите

Вие сте самостоятелна и независима личност. Не е нужно да чакате другите да задоволят собствените ви нужди. Не го изисквате от другите, не разчитате само на другите и се грижите за себе си. Разбира се, това не означава, че се отдръпвате от хората. Не става въпрос за това. Можете да поискате, да получите и да дадете. Важното е да не си зависим от други хора.

Ако се грижиш за собствените си нужди, ако не зависиш от никого и самочувствието ти няма да зависи от трети страни, ще живееш по-добре. Ще можете да изградите здрави партньорства и да установите добри, силни взаимоотношения. Ще избегнете токсични и вредни връзки. Не позволявайте на никого да ви бъде надзирател или да ви казва какво да правите, какво можете и какво не можете да правите. Не позволявайте на никого да ви контролира и да ви нарежда. Не е нужно да живеете под диктовката на някой друг. Не е нужно да отговаряте на очакванията на другите и да живеете според идеите на другите.

Научете се да оценявате собствените си сили, гледайте на себе си по-малко критично и вашето самочувствие само ще спечели от това.

6. Без обобщение

„Аз винаги…“, „Аз никога…“ – това не са добри изрази. Ако приемете нещо толкова категорично, това ще се отрази негативно на самочувствието ви. В крайна сметка, ако никога не успявате и винаги се проваляте, какъв е смисълът да опитвате? Това е много разрушително и погрешно мислене. Обобщението е вид опростяване. Това обаче не е добро опростяване. Категоризирането на хората, етикетирането на себе си обикновено не носи нищо добро.

Не генерализирай. Ако не можете да се разбирате с други хора, установете връзка, не приемайте, че „винаги развалям всичко“, „никога не мога да говоря“. Просто анализирайте конкретната ситуация и помислете какво се е объркало в нея, както е възможно. Разбира се, не става въпрос да се обвинявате – това никога не води до нищо добро и понижава самочувствието ви още повече.

Става дума за работа върху себе си. Генерализиране, самоетикетиране и самоотделяне е обратното на работата върху себе си и това ще спре растежа ви. Понякога е трудно да промените начина, по който мислите за себе си. Тези модели са много дълбоко в човешкия ум. Смяната им не е никак лесна. Не очаквайте всичко да дойде от само себе си, за една нощ и без проблеми.

7. Фокусирайте се върху успеха

Важно е да имате цел в живота, към която да се стремите. Важно е това да е реалистична цел, която трябва да бъде постигната в рамките на определен период от време. Не предполагайте твърде много, тъй като може да останете много разочаровани. Не предполагайте обаче провал предварително, защото тогава няма да имате мотивация за действие, ще изпадате в негативни мисли, генерализация и самочувствието ви ще пада все по-ниско.

Фокусирайте се върху постигането на успех и бавно се придвижвайте към целта си. Не забравяйте, че всяка малка стъпка допринася за завършването на вашия път и постигането на планираната цел. Търсете предизвикателства, възможности за развитие, изпробване на силите си. Но не си налагайте нищо. Развивайте се съзнателно и в посоката, която ви привлича най-много. Не се ръководете от мнението на другите – всичко може да бъде полезно, може да бъде повод за гордост и радост. И ако постигнете целта си, вашето самочувствие ще бъде много по-високо.

8. Различен подход към провала

Случват се провали. Дори ако сте се настроили за успех и правите всичко, за да го постигнете, не можете да предвидите всичко, което ще се случи в живота ви. Нямате контрол над всичко. Не всичко зависи от теб. Неуспехът може да се случи, дори ако сте направили всичко по силите си, за да го направите по друг начин.

Не се предавай. Провалът не е краят на света. Не го приемайте като доказателство, че се проваляте и че сте безполезни. Всеки провал носи нови преживявания. От всеки неуспех можете да научите ценен урок за бъдещето.

Ученето от грешките ви може да бъде болезнено, но определено е много образователно и може да ви предпази от повтаряне на същите грешки в бъдеще. Можете да извлечете нещо добро от всяко събитие.

Защо е важно да се грижим са самочувствието си?

Самочувствието е важно, защото влияе върху това как виждате себе си и как взаимодействате със света около вас. Хората с високо самочувствие са склонни да бъдат по-уверени в себе си и като цяло имат положителен възглед за живота. Освен това са по-склонни да поемат рискове и да преследват целите си.

От друга страна, хората с ниско самочувствие често се съмняват в способностите си и смятат, че не са достатъчно добри. Те могат да избегнат трудни ситуации и в резултат на това да пропуснат възможности. Важно е да се грижите за самочувствието си, тъй като то може да окаже значително влияние върху качеството ви на живот. Инвестирайте в себе си, като отделяте време да правите неща, които ви правят щастливи и изграждат увереността ви. Подхранвайки самочувствието си, вие инвестирате в бъдещото си щастие и успех.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: