Полезен ли е шампоана за вашата коса?

Трябва ли да си миете косата с шампоан

За повечето хора миенето на косата е ежедневна или седмична рутина.

Но наистина ли трябва да миете косата си толкова често?

Ако се върнете към праисторически времена, хората едва ли биха ли се притеснявали дали косата им е чиста?

реклама

Нека разберем какво ще се случи, ако изоставим шампоана за известно време.

Откъде идва шампоанът?

Шампоан или различни форми на продукти за почистване на косата се използват от 1800 г. и по това време се препоръчваше да миете косата си веднъж месечно.

През 1927 г. немският изобретател Ханс Шварцкопф създава първия в света течен шампоан.

След това през 30-те години на миналия век компания със седалище в Охайо, наречена Procter & Gamble, пусна първия синтетичен шампоан.

Оттогава пазарът на шампоани само продължава да расте.

До 70-те години на миналия век бяха създадени много рекламни кампании, за да насърчат хората да мият косата си веднъж на ден и оттогава това се превърна в норма.

Вреден ли е шампоанът за косата ви?

Може да мислите, че използването на шампоан е чудесно за косата ви, защото я прави чиста, но всъщност може да бъде доста вредно.

Има ъндърграунд движение в подкрепа на това и тяхната теория се нарича метод „No Poo“.

Теорията на този метод е, че косата ни съдържа естествени масла и чрез използването на шампоани със силни химикали, може да премахне тези естествени масла.

Това оставя косата ви в лошо състояние и създава зависимост от използването на шампоан за третиране на косата.

Като не използвате шампоан, вие спасявате косата си от тази причинена от човека катастрофа и ще имате по-здрава коса.

Може да е трудно просто да премахнете шампоана, затова има алтернативи, неща като ябълков оцет, сода за хляб или просто вода могат да се използват като нежно почистващо средство за косата ви.

Защо прекъсването на цикъла води до по-здрава коса?

Ключът към свежо изглеждащата коса без шампоан, е да не я миете, но това е дълъг процес.

Скалпа има мастни жлези, които естествено произвеждат и отделят масло, когато косата започне да изсъхва.

Всеки път, когато миете косата си, тя се изсушава и въпреки че можете да използвате балсам за коса, за да предотвратите това, жлезата все още ще произвежда масло.
Ако миете косата си всеки ден, тогава тези жлезите ще бъдат свръхпроизводни, за да компенсират сухата коса и от своя страна това ще доведе до омазняване на корените.

Колкото по-често миете косата си, толкова повече ще се омазнява.

В зависимост от типа коса, използваните преди това продукти и колко често сте използвали шампоан, може да отнеме около 2-6 седмици, докато жлезите се върнат към нормалното здравословно производство на масло.

Така че през това време косата ви може да не изглежда страхотно и да изглежда мазна поради излишното масло, но не се притеснявайте, тя е на път да се възстанови.

Има много съвети и трикове за улесняване на прехода, като разресване на косата по-редовно, за да разпределите маслото по цялата дължина на косата.

Понякога най-добрият подход е да намалите честотата на миенето на косата си  и постепенно да го правите все по-рядко и по-рядко.

Предимства на това да НЕ миете косата си с химикали.

Избирайки да използвате алтернативни природни продукти или дори просто да използвате вода, вие вече се давате нов живот на косата си.

Шампоаните и някои продукти за коса могат да съдържат силно токсични химикали, които са вредни за косата и кожата ви, след като се измиете те отиват в канализацията, и това може да бъде наистина вредно за околната среда, ако не се филтрира правилно.

Използваните химикали могат да бъдат вредни за дивата природа и водите.

Тези продукти също могат да ви струват много всеки месец или всеки път, когато имате нужда от попълване на запасите.
Във вашия дом има продукти, които могат да се използват като чудесен почистващ препарат за коса.

Както бе споменато по-горе, кухненски продукти като оцет и сода за хляб могат да се използват за почистване на косата, което ще ви спести пари с течение на времето.

Има също разнообразие от продукти на базата на етерично масло или дори рецепти, за да направите свои собствени почистващи смеси, които ще осигурят на косата ви приятен аромат и чистота.

Като използвате вода или продукти без химикали или изобщо не я миете, вие ще позволите на косата си да възстанови естествените си масла и да има по-здравословно състояние.

Освен това, това означава, че ще имате повече свободно време!

Вижте още: Витамини за коса – здрава, силна и блестяща коса

Има ли ползи от използването на шампоан?

Може да има ползи от измиването на косата с шампоани, дори синтетични, които съдържат химикали.

Чрез измиване с шампоан премахвате мръсотията и праха от косата си, което от своя страна ще помогне за намаляване на миризмите.

С използването на ароматни сапуни или шампоани, косата ви ще ухае свежо.

След като разгледахме изследванията, проведени както от медицински, така и от здравни специалисти, за козметичната индустрия, грижата за косата наистина е личен избор.

В повечето случаи има няколко медицински причини, поради които трябва да миете косата си или да използвате определени шампоани.

Така че, освен ако нямате вече съществуващо медицинско състояние, което може да бъде засегнато от това, защо да не опитате и да видите колко дълго можете да издържите без да миете косата си шампоан.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: