Ползите от гъбите Рейши за кожата

Ползите-от-гъбите-Рейши-за-кожата

Рейши е коронясана за кралица лечител от традиционните китайски билкари от векове. Известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, гъбите Рейши притежават успокояващи кожата сили и хидратиращи способности. Свойства, които ги правят желана съставка в продуктите за грижа за кожата.

Нека се потопим в ползите от гъбата Рейши за кожата и всичко, което искате да знаете за това как да получите плътна кожа с тази древна адаптогенна гъба.

Какво е Рейши?

Reishi или Lingzhi (научно име Ganoderma lucidum) е голяма, дървесна гъба с лъскава външност. Расте по дърветата в Съединените щати, Азия и дори част от Амазонка, при широк диапазон от условия.

реклама

Предлагайки полизахариди, аминокиселини, витамини и минерали като цинк и желязо. Гъбата има забележителен хранителен профил, който ни предлага множество ползи за здравето.

Тази успокояваща гъба е адаптоген, известен с това, че помага за балансиране на настроението и поддържа концентрацията.

Освен това е храна която подхранва мозъка, поддържа имунитета, енергизира, облекчава стреса и разкрасява. Предлага се под формата на добавки и продукти за локална грижа за кожата.

Рейши е ценена в света на красотата заради успокояващите си ефекти върху кожата и способността да предпазва кожната бариера от раздразнения.

Хранителната стойност на гъбите Рейши за здравето на кожата

С възрастта или увреждането от слънцето тялото ви започва да губи естествения си запас от керамиди, жизненоважни за защитния слой на кожата, който поддържа влагата.

В резултат кожата ви може да започне да изглежда жадна, набръчкана и раздразнена.

Със своите обилни бета-глюкани, които извличат вода от заобикалящата среда, Рейши помага да се противодейства на ускореното стареене, зачервяването и фините линии.

Докато Рейши е известно, че поддържа настроението и концентрацията, тя също има няколко ползи за здравето на кожата. За да ги разберем, нека разделим компонентите.

3 ключови елемента в медицинските гъби като Рейши включват бета-глюкани, тритерпеноиди и ергостерол.

1. Бета-глюкани

Бета-глюканите са полизахариди, открити в клетъчните стени на гъбичките. Те проникват в кожата, като преминават през клетките, за да помогнат за успокояване на сухотата и раздразнението.

Тези хидратанти помагат на тялото ви да синтезира керамиди, поддържайки кожата овлажнена и по-малко реагираща на стресови фактори от околната среда. Тъй като колкото по-добре е хидратирана кожата ви, толкова по-добре може да се адаптира към каквото и да е време, стрес и токсини.

2. Тритерпеноиди

Освен това, гъбите Рейши са пълни с тритерпеноиди (съединения, които всъщност правят растенията горчиви, за да възпрат животните да ги ядат).

Доказано е, че те са антиоксидантни, противовъзпалителни и защитни за черния дроб. Тези тритерпени насърчават доброто кръвообращение, което може да помогне за подобряване на външния вид на кожата, като ви придава здравословен блясък.

3. Ергостерол

Ергостеролът е вид тритерпеноид, присъстващ във всички гъби. Той е предшественик на витамин D, известен също като слънчевия витамин, който е важен микроелемент за здравето на кожата.

Ролята на гъбата Рейши в стимулирането на производството на колаген

С времето телата ни естествено започват да отделят колаген. Това е една от причините външният вид на кожата ни да се променя с възрастта.

Статичните бръчки или бръчките, които са гравирани в кожата ви поради промяна в състава на кожата, както и по-отпуснатата, отпусната кожа, могат да бъдат едновременно със загуба на колаген.

Гъбите Рейши са богати на аминокиселини, особено лизин и левцин. Левцинът е известен със способността си да намалява появата на фини линии и бръчки.

Известно е, че лизинът помага за изграждането на колаген, структурният протеин, който поддържа структурата и еластичността на кожата, придавайки й младежки вид.

Ползи от гъбата Рейши за кожата

Гъбите Рейши предлагат десетки ползи, които насърчават цялостното ви здраве на кожата, а ефектите от тези ползи варират от борба с хиперпигментацията до забавяне на ефектите от стареенето върху нашата кожа.

1. Гъба Рейши за изсветляване на кожата

Гъбата Рейши притежава естествен тритерпеноид, който играе активна роля в намаляването на хиперпигментацията и обезцветяването на кожата.

Той ефективно предотвратява производството на меланин, веществото, отговорно за пигментацията на кожата. Той постига това чрез инхибиране на активността на тирозин (ензим, произвеждащ меланин).

Въпреки това, гъбите Рейши могат да помогнат за изсветляване на участъци от кожата, податливи на белези, лунички, тъмни петна и хиперпигментация.

2. Гъбата Рейши хидратира кожата

Смята се, че гъбата Рейши притежава хидратиращи кожата качества поради високата си концентрация на полизахариди.

Полизахаридите са дълговерижни въглехидрати, които могат да помогнат на кожата ви да задържи влагата и да подобрят нейната бариерна функция.

Твърди се, че полизахаридите, открити в Рейши, имат овлажняващ ефект. Това означава, че те могат да привличат и задържат водни молекули.

Това може да помогне за повишаване нивата на влага в кожата и да подобри цялостната й хидратация, което може да бъде особено полезно за тези със суха кожа.

Друг начин, по който гъбата Рейши е от полза за кожата по отношение на хидратацията, е чрез високата концентрация на бета-глюкани. Тези полизахариди могат да помогнат за успокояване и подхранване на кожата.

Освен това те могат също да помогнат за стимулиране на производството на колаген, което може да подобри еластичността и стегнатостта на кожата ви.

3. Рейши е богата на противовъзпалителни свойства

Поради това колко обединени са повечето системи на тялото, слабостта на една система често засяга една или няколко други системи. В случая имаме предвид имунната система и защитната система на кожата.

При постоянно и хронично възпаление нашата имунна система е принудена да работи извънредно, за да се бори с ефектите на възпалението върху тялото ни, което води до изтощение като цяло.

Когато защитата на кожата е изтощена, кожата започва да се разрушава и нейната бариерна функция се нарушава.

Смята се, че гъбата Рейши има няколко противовъзпалителни свойства, което я прави потенциално ценно естествено лекарство за редица възпалителни състояния.

Твърди се, че някои полизахариди, открити в гъбите Рейши, имат имуномодулиращи ефекти.

Това означава, че те могат да помогнат за регулирането на имунната система , а правилно функциониращата имунна система е от съществено значение за кожата и заздравяването на рани.

Друг начин, по който Рейши благоприятства процеса на заздравяване на кожата, е чрез нейните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, обсъдени в раздела по-горе.

4. Рейши възвръща еластичността на кожата

Не е тайна, че с напредването на възрастта кожата ни губи своята еластичност и стегнатост. Това се дължи на спада в производството на колаген и еластин, протеините, отговорни за структурата на нашата кожа и даващи на кожата ни способността да се разтяга.

Гъбите Рейши могат да помогнат за възстановяването на еластичността на кожата чрез няколко потенциални механизма.

Както вече казахме, гъбата Рейши съдържа съединения като тритерпеноиди и полизахариди, за които е доказано, че стимулират производството на колаген в кожата.

Чрез увеличаване на производството на колаген, гъбите Рейши помагат за възстановяване на еластичността и стегнатостта на кожата.

Но това не е всичко. Други ползи от увеличеното производство на колаген включват:

  • Облекчава болките в ставите;
  • Предотвратява загубата на костна маса;
  • Помага за увеличаване на мускулната маса;
  • Той помага за насърчаване на здравето на сърцето ви.

5. Гъба Рейши против стареене

Гъбите Рейши са невероятна съставка против стареене. Те увеличават производството на колаген, овлажняват кожата, увеличават обмяната на клетките и неутрализират свободните радикали.

Не само помага на кожата ви да постигне гладък и равномерен тон, като намалява появата на фини линии и бръчки, но също така помага за поддържане на здравината на кожата ви.

Въпреки че не може да се отрече ролята, която Рейши играе в осигуряването на здрава, блестяща кожа, важно е да разберете, че не всички съставки против стареене са създадени еднакво.

Ефективността на Рейши може да варира в зависимост от няколко фактора като концентрация и други съставки, с които се смесва, както и от индивидуалния тип и нужди на кожата.

Как да използвам гъбата Рейши за грижа за кожата?

Сега, след като научихте всички ползи от използването на гъби Рейши за вашата кожа, нека разберем как да използваме Рейши в рутинна грижа за кожата.

Когато се използва локално, Рейши също има редица ползи за кожата. Можете да ги намерите в продукти за грижа за кожата, използвани за успокояване, защита на кожната бариера от стресови фактори и подпомагане на хидратацията.

1. Рейши като продукт за локална грижа за кожата

Екстрактът от гъба Рейши може да се намери в продукти за локална грижа за кожата като серуми, овлажнители и маски. Тези продукти могат да се прилагат върху кожата според инструкциите на производителя.

Трябва да знаете, че ефективността на гъбите Рейши върху вашата кожа силно зависи от това колко екстракт от Рейши може да се намери в какъвто и продукт за грижа за кожата да решите да използвате.

Въпреки това, добро правило е да проверите дали екстрактът от гъба Рейши може да бъде намерен сред първите пет съставки в продукта, който сте избрали да използвате. Ако е така, тогава започвате добре.

Важно е да се отбележи, че докато гъбите Рейши могат да имат потенциални ползи за кожата, не всички продукти за грижа за кожата, които съдържат гъби Рейши, са създадени еднакви.

Търсете продукти, които съдържат висококачествен, концентриран екстракт от гъба Рейши и внимавайте с продукти, които правят преувеличени или непотвърдени твърдения за техните ползи.

Както при всеки продукт за грижа за кожата, направете тест за поносимост преди употреба и преустановете употребата, ако почувствате някакво дразнене или нежелани реакции.

2. Направи си домашна маска за лице с гъби Рейши

Какъв по-добър начин да добавите гъбата Рейши към рутинната си грижа за кожата от това да я използвате като овлажняваща маска за лице ? Можете лесно да си направите маска за лице като използвате прах от гъби Рейши.

Просто смесете гъбата Рейши на прах с вода или други течни съставки като мед или кисело мляко, за да образувате паста.

Нанесете маската върху лицето си, оставете да действа 10-15 минути и след това изплакнете с топла вода.

Това може да помогне за успокояване и хидратиране на кожата, както и да осигури антиоксидантни и противовъзпалителни ползи.

3. Добавки от гъби Рейши

Друг алтернативен метод за добавяне на Рейши към вашата рутинна грижа за кожата е приемането на гъбата като добавка. Добавките от гъби Рейши могат да се приемат в различни форми, като прахове, капсули или тинктури.

Дозировката и формата на добавката, която изберете да приемате, може да зависи от вашето здравословно състояние, възраст и други фактори. Ето защо е важно първо да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги.

Второ, важно е да следвате стриктно инструкциите на етикета на продукта, тъй като не бихте искали да използвате продукта прекомерно или недостатъчно.

Препоръчителната доза за добавки с гъби Рейши може да варира от човек на човек, но типичната доза е 1-3 грама на ден.

Ползите от гъбите Рейши за кожата – Обобщение

Доказано е, че гъбите Рейши предлагат редица ползи за здравето на кожата ви. Снабдени с антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, те могат да предпазят от стресовите фактори на околната среда и да предотвратят възпалението.

Рейши може също да помогне за успокояване на възпалението на кожата, свързано с обриви и други кожни възпаления, което го прави ценна добавка към всички видове серуми и други продукти.

Независимо дали се консумира като добавка или се прилага локално, Рейши предлага естествен и ефективен начин за поддържане на кожата ви отвътре и отвън.

За да обобщим, гъбите Рейши са мощна естествена съставка, която предлага множество ползи за кожата.

Гъбите Рейши могат да помогнат за насърчаване на цялостното здраве на кожата, от изсветляване на хиперпигментацията до възстановяване на еластичността.

Техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства ги правят полезни за редица възпалителни състояния.

Гъбите Рейши хидратират кожата, задържат влагата, подобряват нейната бариерна функция и я подхранват с полизахариди.

В резултат на това гъбата Рейши е отличен избор за тези, които искат да подобрят кожата си по естествен начин!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: