11 Ползи за здравето от колоезденето

Ползи за здравето от колоезденето

Колоезденето е вид аеробна дейност с ниско въздействие върху ставите, която може да бъде от полза за здравето и активността ви.

Карането на велосипед е здравословна дейност, която можете да включите в ежедневието си като начин на транспорт от точка до точка, ежедневна дейност или дори вид спорт.

Извършването на редовна физическа активност, като колоезденето, е един от най-важно неща, които хората могат да направят за своето благополучие. ( 1 )

реклама

Тази статия ще обсъди ползите за здравето от колоезденето, както и рисковете и предпазните мерки за безопасност, които хората трябва да имат предвид, когато правят това.

Списък на ползите за здравето

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва възрастните да правят поне 150 минути умерена аеробна физическа активност, като колоездене, всяка седмица. ( 2 )

Изследванията показват, че колоезденето може да осигури много ползи за здравето, включително следните.

1. Колоезденето може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания

Много учени отбелязват, че колоезденето може да помогне за подобряване на здравето на сърцето. Например едно проучване от 2017 година предполага, че хората, които карат велосипед до работа, изпитват значителни ползи за здравето, включително подобрено сърдечно-съдово функциониране. ( 3 )

В допълнение към 46% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, пътуващите с велосипед до работа имат и 52% по-нисък риск от смърт от това състояние.

Резултатите от проучването също показват, че освен подобряването на здравето на сърцето, карането на велосипед до работа може да намали риска от развитие на рак.

2. Кръвно налягане

Високото кръвно налягане или хипертонията е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания при някои хора. Някои експерти предполагат, че физическата активност като колоезденето може да бъде първична терапия за предотвратяване на тези състояния. ( 4 )

Колоезденето може също да помогне за намаляване на кръвното налягане за определен период от време. Прегледът по-горе отбелязва, че след 3 месеца кръвното налягане може да се понижи с 4,3%, а след 6 месеца може да намалее с 11,8%.

А проучване от 2017 година добавя, че колоезденето е ефективен метод за понижаване на кръвното налягане при хора с диабет тип 2. ( 5 )

3. Колоезденето може да предложи положително начало на вашата сутрин

Започвайки деня си със здравословна дейност като карането на колело ще ви даде енергия и чувство за бодрост, като подобри кръвообращението.

Освен това с напредването на деня, ще сте по-енергични и по-склонни да правите здравословни, положителни избори. ( 6 )

Проучване показва, че разходките с ниска интензивност на гладно, могат да изгорят мазнините, да повишат нивата на метаболизма, издръжливостта и енергията през целия ден. ( 7 )

4. Укрепване на краката и нивата на активност

Много насоки препоръчват редовни аеробни упражнения, като колоездене, ходене, бягане или плуване. ( 8 )

Колоезденето може да бъде особено полезно, като вид спортуване, тъй като хората могат да променят интензивността, за да отговарят на нуждите си.

Редовното каране на колело укрепва мускулите на краката ви, без да пренатоварвате ставите ви и подобрява цялостната функция на долната част на тялото.

Също така едно проучване от 2017 година предполага, че хората, които често карат колело или които включват колоезденето в своите физически дейности, обикновено са по-добре здравословно от хората, които правят други физически дейности. ( 9 )

Същото проучване също така отбелязва, че приблизително 90% от хората, които карат велосипед до работа, постигат общите указания за физическа активност.

5. Колоезденето може да ви помогне да отслабнете

Редовното каране на велосипед с висока интензивност, може да помогне за намаляване на нивата на телесните мазнини, което насърчава здравословното отслабване. ( 10 )

Систематичен преглед за 2019 година показва, че колоезденето е полезно упражнение за намаляване на телесните мазнини и телесната маса. Ако човек се пита как да отслабне, правилното, здравословно хранене и адекватните упражнения са жизненоважни. ( 11 )

Колоезденето може да помогне на човек да управлява теглото си, защото увеличава скоростта на метаболизма, изгражда мускули и изгаря телесните мазнини. То също така е адаптивно, което означава, че човек може да промени продължителността и интензивността на упражненията, за да отговарят на него.

Доказателствата сочат, че въз основа на типа на тялото на човек, те могат да изгорят до 300 калории на час с умерено каране на колело. Ако човек увеличи интензивността, той може да изгори още повече калории за по-малко време. ( 12 ) ( 13 )

6. Здраве на белите дробове

Колоезденето също може да помогне за подобряване на респираторното здраве. По-старо проучване от 2011г. отбелязва, че карането на велосипед за около 170-250 минути седмично може значително да подобри здравето на белите дробове. ( 14 )

Една статия подчертава, че упражненията като колоезденето са важни за поддържане на белите дробове здрави както за хора със и без белодробно заболяване. ( 15 )

Други изследвания също така отбелязва, че физическата активност може да помогне на имунната система да предпази човек от респираторни инфекции. ( 16 )

Редовното колоездене също може помогне за подобряване на функцията на белите дробове при тези с белодробно заболяване. ( 17 )

Например, хората с хронична обструктивна белодробна болест могат да включат колоезденето като част от тях програма за белодробна рехабилитация. ( 18 )

7. Психично здраве

В извадка от повече от милион души, извършващи упражнения като колоезденето са свързани с подобряване на психичното здраве. ( 19 )

А проучване от 2019 година също така подчертава връзката между двете, както и подобрения в някои когнитивни функции. ( 20 )

В допълнение към подобряването на когнитивната функция, редовните упражнения могат помогне за намаляване тревожност и депресия. ( 21 )

8. Ниско въздействие върху ставите

Ползи от колоезденето

Колоезденето е форма на упражнения с ниско въздействие, което го прави безопасен избор за възрастни хора и хора със слаби или увредени стави. ( 22 )

Ортопедичните хирурзи могат да препоръчат колоездене на равни повърхности или на закрито след операции като тотална артропластика на тазобедрената става и коляното. Естеството на упражнението с ниска степен на въздействие може да поеме различни наранявания и увреждания, като същевременно позволява на човек да бъде активен.

9. Баланс и координация

Колоезденето може да стимулира двигателните региони в централната нервна система и да активира мозъчната кора, което може помогне за подобряване двигателно обучение и баланс. ( 23 )

В резултат на това експертите могат да препоръчат колоезденето като част от ефективна рехабилитационна програма за хора, които изпитват проблеми с баланса и проблеми с ходенето.

Колоезденето също може да помогне на човек да подобри стабилността, което може да помогне за предотвратяване на наранявания.

10. Ползи от колоезденето – То е екологично

Колоезденето е най-устойчивият вид градски транспорт и практически не причинява щети на околната среда. Колоезденето също заема малко място и е икономично за велосипедистите и обществената инфраструктура. Това го прави екологично, социално и икономически устойчиво. ( 24 )

11. Добро за начинаещи

Колоезденето също е сравнително лесен и достъпен вид физическа активност за започване. Не изисква големи умения и съчетава мобилност с физическа активност, което я прави достъпна за големи сегменти от населението.

Хората могат също така да включат колоезденето в живота си по много начини, като например, като метод за пътуване до работното място, като забавление или активен спорт.

Рискове и безопасност

Много хора избягват колоезденето поради съображения за безопасност. ( 25 )

Въпреки това, има различни начини да направите колоезденето по-безопасно и по-малко стресиращо, включително:

  • Получаване на съвет от лекар: Хората с определени медицински състояния може да имат притеснения относно тяхната физическа годност, тяхното здраве, инциденти или падане от велосипед. Може да е препоръчително да обсъдят с лекар безопасността при колоездене. Те могат също да обмислят лекото каране на колело на закрито като по-безопасна алтернатива.
  • Носенето на каска: Когато карате колело на открито, изследванията показват, че носенето на каска намалява риска от тежки наранявания на главата при катастрофа с велосипед с около 50%. ( 26 )
  • Носенето на специални дрехи: Тези облекла често включват ярки цветове и отразяващи материали, които помагат да направят велосипедистите видими за шофьорите. Те също така разполагат с тъкани с влакна за контролиране на влагата от изпотяване, което може да предотврати триене. Велосипедните шорти също често имат дебела подложка, която осигурява омекотяване и предотвратява протриването.
  • Избор на подходящ велосипед: Човек трябва да се опита да намери велосипед, който е подходящ за него и който натоварва тялото по-малко. Налични са много варианти на велосипеди и експерти в магазин за велосипеди може да са в състояние да предложат подходящ велосипед за всеки човек. ( 27 ) ( 28 )
  • Осигуряване на добра позиция: Освен избора на подходящ велосипед, хората трябва да изберат и подходящпозиция на велосипеда, тъй като това може да помогне за предотвратяване на наранявания и подобряване на производителността. ( 29 )
  • Използване на подплатено седло: Седалките за облекчаване на налягането могат да поддържат тялото и да предотвратят изтръпване, схващане или дискомфорт.
  • Минимизиране на излагането на замърсяване: Въпреки че ползите от колоезденето надвишават рисковете от излагане на замърсяване на въздуха, човек все пак може да предприеме мерки за намаляване на тези рискове, ако е загрижен за тях. Например, те могат да избират по-малко замърсени маршрути и да избягват трафика в час пик.

Заключение

Колоезденето предлага различни ползи за здравето, а редовните упражнения могат да помогнат за намаляване на риска от много сериозни състояния и удължаване на живота. Например, колоезденето може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото, белодробното и психичното здраве.

Колоезденето също е подходяща дейност за повечето хора и такава, която много хора могат да добавят към ежедневието си. Хората могат също да вземат предпазни мерки, за да направят колоезденето по-безопасно, като носене на предпазно оборудване, избор на подходящ велосипед и колоездене в райони с по-малко замърсен въздух.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: