Полиетилен в козметиката – свойства, приложение и алтернативи

Полиетилен в козметиката - свойства, приложение и алтернативи

Полиетилен ( Polyethylene ) – използва се от козметичната индустрия поради своите свойства и издръжливост.

Като синтетично вещество, то предизвиква много спорове, особено по темата за микропластмасата и нейното въздействие върху околната среда.

Трябва ли да се избягва полиетиленът в козметиката? Безопасно ли е за здравето? Какви свойства притежава?

реклама

Полиетиленът е синтетично вещество, което е съставна част на много козметични продукти, предимно ексфолианти за тяло, лакове за нокти, сенки за очи, пасти за зъби, но не само.

Производителите охотно посягат към него, защото влияе добре върху консистенцията на козметиката, а също така повишава абразивните и защитни свойства.

Полиетиленът микропластмаса ли е?

Полиетиленът ( Polyethylene , съкратено PE, в течна форма, наречен синтетичен восък) е полимер, принадлежащ към групата на полиолефините, състоящ се от повтарящи се елементи от въглерод и водород.

Получава се чрез свързване на етиленови молекули заедно, за да се образува по-голяма молекула с разклонена верижна структура.

Твърдостта на веществото и разтворимостта зависят от размера на молекулата. Молекулното тегло на полиетилена може да варира от 198 до 150 000 в зависимост от дължината на веригата.

Противоречието около полиетилена е резултат от възприемането на синтетичните полимери като микропластмаси, които замърсяват околната среда и могат да бъдат, наред с другото, вредни за околната среда, погълнати от водни организми.

Това е прекалено опростяване, защото не всеки полимер в козметиката е микропластмаса. Нещо повече, обикновено има седем основни типа пластмаса и всеки има различни свойства и може да се използва за различни цели. Ние обаче ще се съсредоточим върху героя на нашата статия, а именно полиетилена.

Дори ако даден продукт съдържа полиетилен в състава, това не означава, че съдържа микропластмаса. Полиетиленовият компонент се добавя в течна или друга форма, за да осигури специфични ползи за грижата.

Двете най-често срещани форми на полиетилен въз основа на размера на частиците:

 • Високомолекулният полиетилен присъства в козметиката под формата на микрогранули и е отговорен за абразивните свойства.
 • Нискомолекулният полимер приема течна форма и изпълнява запълваща, свързваща и стабилизираща функция.

Кое е по-безопасно? Не е трудно да се досетим, че полиетиленът с високо молекулно тегло е този, който предизвика объркване в контекста на грижата за водната екосистема и околната среда.

Всичко това, защото има формата на пластмасови микрогранули (с други думи: микрозърна, микрочастици), които се класифицират като първични микропластмаси, т.е. добавени умишлено към козметични продукти.

Вредността на полиетилена и неговото въздействие върху околната среда

Според различни анализи, микропластмасата от козметични продукти представлява само 2% от всички частици, замърсяващи околната среда.

Въпреки това минимално въздействие, в резултат на обвиненията и въвеждането, наред с други, След забраната за използване на микрозърна в козметични продукти в САЩ през 2015 г. , козметичната индустрия започна да изтегля микропластмасите от състава на ексфолиращата козметика за измиване.

Европейският съюз работи върху регламенти за използването на микропластмаса в козметиката. Това е т.нар Предложението на ECHA, което предполага, че микропластмасата ще изчезне от козметиката до около 2035 г. , включително козметиката за изплакване и дори някои продукти за устни и грим.

Микропластмасите под формата на микрозърна са забранени, напр. в САЩ, Канада, Обединеното кралство, Ирландия и Италия в продукти за изплакване. В момента тече интензивна работа от Европейската комисия и Европейската агенция по химикали за въвеждане на регулации на пазара на ЕС.

Нека добавим, че горните забрани се отнасят за микрогранули, т.е. високомолекулен полиетилен. Какво ще кажете за втория полиетилен?

Нискомолекулен полиетилен

Нискомолекулният полиетилен е пластмасов материал, който се счита за безопасен за здравето.

Правилно модифициран, той се биоразгражда по-бързо в естествена среда, например в почвата, отколкото високомолекулния полиетилен.

Това е течен полимер и не представлява риск за водните организми (напр. микрозърната могат да бъдат сбъркани с яйца от риба и погълнати). Освен това признати експерти смятат, че течните синтетични полимери не са вредни и токсични за околната среда, тъй като те се филтрират предимно в пречиствателната станция за отпадни води.

Термините „микропластмаса“ и „синтетични полимери“ не са синоними! Те се различават по форма, размер и свойства. Предполага се, че микрогранулите са твърди частици от синтетични полимери с диаметър по-малък от 5 mm (източник: доклад на ECHA). Течните полимери, от друга страна, не се считат за микропластмаси.

Въпреки информацията за безопасността и безвредността на течния полиетилен, заедно със забраната за използване на микрозърна, производителите започнаха да избягват други форми на полиетилен в своята козметика.

Това се дължи главно на ниската осведоменост на потребителите, които започнаха да идентифицират полиетилена само с микропластмаси, без да правят разлика между безопасни течни полимери.

Всяка съставка трябва да се анализира индивидуално, дори само защото изпълнява специфична и важна функция в козметиката.

Полиетиленът е най-широко използваната пластмаса в света. В козметиката действа като модификатор на реологията.

С други думи, влияе върху консистенцията и повишава вискозитета на маслената фаза на препарата.

За какво се използва полиетиленът?

Полиетиленът в козметичните продукти се използва като абразив и свързващ агент, пълнител, стабилизиращ агент и филмообразуващ агент.

Това е една от най-често използваните микропластмаси в козметични продукти, като:

 • стилизиращи продукти;
 • очни линии;
 • спирали;
 • сенки за очи;
 • моливи за вежди;
 • червила;
 • пудри за лице и основи;
 • както и продукти за почистване и грижа за кожата, включително кремове.

Полиетиленът се използва широко за създаване на микрозърна, т.е. характерни частици, които се добавят например към скрабове за кожа и ексфолиращи продукти.

Понастоящем това не се практикува, поне не и в САЩ, Канада, Китай и т.н., където добавянето на микрозърна към ексфолиращите продукти е забранено.

Скоро ще бъде забранен и на пазара на ЕС – работи се усилено по регулацията на козметичната индустрия.

Полиетиленът в козметиката се счита за безопасен – това се потвърждава от анализа на такива признати организации като EWG, CIR и (BfR).

В допълнение към употребата му в козметиката и продуктите за лична хигиена, полиетиленът се използва широко в опаковъчните материали за храни, за производството на оборудване за еднократна употреба, филми (торби, чанти), контейнери и дори платна и ски.

Използва се в шивашката и медицинската промишленост (тук главно в медицински изделия за протезиране).

Безопасен ли е полиетиленът в козметиката?

Полиетиленът е безопасен за употреба и не представлява заплаха за човешкото здраве – това се гарантира от строгите регулации на ЕС.

Според EWG (Environmental Working Group), оценяваща козметиката по скала от 1 до 10, тя получава оценка 1, което означава безопасна съставка, която не предизвиква дразнене, болести или алергии.

Безопасността на полиетилена е потвърдена от експертната група CIR (Cosmetic Ingredient Review) и Германския федерален институт за оценка на риска (BfR).

Нека добавим, че Световната здравна организация (СЗО) в своя доклад от 2019 г. заяви, че според текущото състояние на познанията няма доказателства за риск за здравето от микропластмаси в питейната вода.

Предимството на полиетилена е високата козметична ефективност. Освен това рядко води до странични реакции и има нисък алергенен потенциал.

Въпреки това си струва да запомните, че не трябва да се използва върху увредена кожа и не се препоръчва в козметиката за деца. Освен това механичните пилинги с полиетилен не се препоръчват при акне и проблемна кожа.

Козметични свойства на полиетилена

Защо полиетиленът се използва толкова нетърпеливо в козметиката? Това се дължи на свойствата и високата ефективност на полиетилена и той може да се използва за различни цели – за стабилизиране на формули, емулгиране или като оклузивен (филмообразуващ) агент.

Най-важните свойства на полиетилена:

 • създава защитен филм, предпазващ от загуба на влага;
 • почиства и полира добре;
 • подобрява вискозитета и консистенцията на козметиката;
 • намалява роненето на стик козметиката.

Полиетиленът се използва за свързване и задържане на маслената и течната основа заедно, което подобрява консистенцията и ги предпазва от разделяне.

Може да се използва за разреждане на различни твърди вещества или за увеличаване на плътността на липидите (маслото).

Използва се в продукти за грижа за устната кухина, полира зъбите и помага за премахване на плаката, която може да е причина за лошия дъх.

Нискомолекулният полиетилен образува тънък слой върху повърхността на кожата, косата и ноктите, ограничавайки прекомерната загуба на вода от повърхността. Благодарение на това кондиционира, т.е. омекотява и изглажда.

Алтернативи на полиетилена

Въпреки че полиетиленът се счита за много ефективен и безопасен в козметиката, особено в почистващи продукти като ексфолианти и гелове за измиване на тяло, има алтернативи, които си струва да се обмислят. Особено ако ви е грижа за природата и съдбата на планетата.

Полиетиленът е пластмаса и затова си струва да го избягваме в козметиката – както в състава им, така и в опаковките.

Ако искате да се откажете от полиетилен и други микропластмаси, можете да изберете естествени продукти, които използват биоразградими заместители.

Утешителният факт е, че дори производителите на дрогерийна козметика започнаха да въвеждат ексфолиращи частици, идващи директно от природата, вместо пластмасови топчета.

Пример за това е нарастващата популярност на ексфолиантите за тяло със сол или захар.

Освен това те започнаха да заменят полиетилена под формата на емулгатор и стабилизатор, например с естествена метил целулоза.

Какво се използва вместо полиетилен? Плодовите компоненти като семена и семки са перфектни като „ексфолиант“ в скрабовете за тяло.

Можете да срещнете смлени черупки от ядки и плодови костилки. Използват се и плодови фибри, които се изсушават, след това се пресяват и смилат – най-често ги има в продуктите, предназначени за нежна ексфолиация.

Какви са алтернативите на полиетилена в пилинг:

 • сол;
 • захар;
 • смлени зърна, семки и растителни семена;
 • смлени ядки и черупки от ядки;
 • смляно кафе;
 • диатомит;
 • плодова кора;
 • целулоза.

При козметиката с омазняващ и омекотяващ ефект вместо полиетилен се използва пчелен восък или карнаубски восък, които създават защитен оклузивен слой върху кожата.

Резюме

Много се говори за полиетилена поради замърсяването на околната среда с микропластмаси.

В някои страни проблемът практически не съществува по проста причина – микрозърната са забранени в козметичните и отмиващите се химически продукти, благодарение на което употребата им в козметиката е намаляла с 97,6% през 2012-2017 г. (според: Cosmetics доклад за Европа).

Освен това козметиката съдържа течен полиетилен, който е безопасен за здравето и околната среда – това е позицията на много световни и проекологични организации.

Използва се течната му форма, като според съвременните познания течните полимери не представляват заплаха за човешкото здраве, околната среда и водните организми.

Така че трябва ли да избягвате полиетилена? Наличието на микропластмаса в естествената среда е проблем, и то сериозен. Затова си струва да избягвате козметика с микрочастици.

Ако държите на съзнателната грижа и искате да сте сигурни, че по никакъв начин не допринасяте за замърсяването на околната среда, заложете на натуралната козметика.

При производството им вместо полиетилен се използват по-щадящи кожата и околната среда съставки, включително добре познатите ви като сол, кафе или естествени восъци.

Да не говорим, че такива продукти често крият изобилие от други активни съставки с висок кондициониращ потенциал. Кожата ви ще ви благодари!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: