Почистване на пералнята: 7 стъпки за ефективно почистване и отстраняване на лошата миризма

Почистване на пералнята

Ако забележите лоша миризма след пране или пък мухъл, значи е дошло време за почистване на пералнята. Нека видим как да почистим пералнята, и да се отървем от лошата миризма.

Вашата пералня е предназначена да почиства дрехите ви, така че ако не я почиствате, как може да върши работата си правилно? Може да отлага всякакви плесени, бактерии и микроби върху прането ви в процеса на пране.

Не се притеснявайте, тъй като почистването на перална машина е наистина лесно, дори ако сте оставили да се натрупва мръсотия за известно време.

реклама

Нещо повече, много от съставките, от които се нуждаете може вече да са във вашите кухненски шкафове. Така че, независимо дали искате да използвате ябълков оцет и сода, или може би да разбиете бактериите с белина, в тази статия ще намерите начин за почистване по начин, който е подходящ за вас.

Колко често трябва да почиствате пералнята си?

Почистването на пералня не трябва да бъде просто пролетно почистване, а редовно. Хигиената на пералнята е от съществено значение, за да поддържате правилното функциониране на вашия уред. Така, че го почиствайте всеки месец, в зависимост от това колко често го използвате, за да запазите бялото си по-бяло и да осигурите купчина свежо миришещо пране.

1. Почистване на пералня с препарат

Първото нещо, което трябва да знаете за почистването на пералня, е, че много горещата вода ще свърши голяма част от работата вместо вас. Така че, ако никога не сте почиствали пералнята си, просто я пуснете на най-горещия цикъл без дрехи в нея.

Можете да използвате почистващ препарат за пералня или малко препарат за пране, но дори само почти вряща вода трябва да ви осигури чиста пералня.

2. Как да почистите чекмеджето за препарат на пералната машина

Извадете чекмеджето за перилен препарат в предната част на машината. Проверете ръководството си, ако имате нужда от съвет как да го премахнете напълно. Накиснете чекмеджето в гореща сапунена вода и с помощта на стара четка за зъби почистете натрупания препарат или мухъл. Изплакнете обилно и подсушете с кърпа.

Преди да го поставите обратно, почистете кухината – вероятно и там има някаква скрита плесен.
Чекмеджето за перилен препарат се замърсява изненадващо за зона, която е предназначена да държи перилен препарат, така че е от решаващо значение да започнете оттук.

3. Почистване на пералня с оцет и сода

Настройте пералната си машината на програма с висок градус или минимум 60ºC и изсипете две чаши ябълков оцет в чекмеджето за перилен препарат.

Оцетът е идеалното решение за почистване на пералнята. Това е отличен, естествен начин за унищожаване на бактериите, и миризмата ще изчезне по време на цикъла на изплакване. След като приключите, стартирайте отново най-горещия цикъл, добавяйки 1/2 чаша сода за хляб директно към барабана.

След това избършете вътрешността на барабана с кърпа от микрофибър и почистете също външните уплътнения и уплътненията на вратите.

4. Почистване на пералня с белина

Почистване на пералня с белина

Добавете 1/2 чаша белина директно в барабана на пералната машина и 1/2 чаша в чекмеджето за перилен препарат. Пуснете празна пералня. След като програмата приключи я пуснете отново, за да сте сигурни, че няма да остане белина която да съсипе прането ви.

След като приключите, избършете вътрешната страна на вратата и подсушете уплътненията.

Ако сте фен на почистването с белина, няма да се притеснявате да го използвате за почистване на перална машина. Очевидно е много ефективно при почистване на мръсотия и мухъл както от барабана и чекмеджето за перилен препарат на пералната машина, така и от външната страна.

5. Почистване на гумените уплътнения

Почистване на гумените уплътнения

Гумените уплътнения на пералната машина, като чекмеджето за перилен препарат, са убежище за мухъл и плесен – но също така ще намерите всичко – от монети до косми.

Използвайте влажна кърпа, напоена със сапунена вода, забършете около гумените уплътнения на пералната машина. Бъдете внимателни, когато ги вдигате от метала, тъй като може случайно да ги разкъсате или разпечатате.

Когато е възможно, избършете всички остатъци, които са залепнали по уплътнението. Ако е необходимо, внимателно отстранете упоритите замърсявания с четка за зъби.

6. Как да почистите филтър на пералня

почистване филтър на пералня

Филтърът на пералната машина, обикновено намиращ се под вратата на барабана точно над нивото на пода, спира и всички гадни неща, които се събират в процепите – пух, косми и монети – да достигнат до помпата. Така че върши важна работа. Но… точно като чекмеджето за перилен препарат, то може да бъде чудесно място за растеж на мухъл и микроби, които от своя страна могат да накарат пералната ви машина да мирише.

Проверете инструкциите на вашата перална машина, за да разберете как да премахнете капака, ако е фиксиран, и как да премахнете филтъра. Ръководството за потребителя трябва също да обясни как да почистите филтъра. Може да се наложи да поставите купа или тава върху кърпа под нея, за да хванете течове от канализацията. Отстранете внимателно капака.

7. Как да почистите перална с лимонтозу

Има два основни начина да опитате да се отървете от натрупването във вашата перална машина: единият е с алкално вещество като сода за хляб. Високото pH на содата за хляб я прави идеална за отстраняване на мазни петна, което я прави много ефективна в кухнята. Въпреки това, ако живеете в район с твърда вода, може да сте забелязали, че почистването на вашата перална машина със сода бикарбонат не прави много.

Ако случаят е такъв, време е да опитате обратния – киселинен – подход. Лимонената киселина и аскорбиновата киселина са редуциращи агенти, което ги прави особено ефективни за почистване на натрупвания, свързани с твърда вода – ръжда, варовик и сапунени остатъци или натрупване на котлен камък.

Сложете тенджера с вода да заври, свалете от котлона и разтворете приблизително 200 грама аскорбинова киселина на прах и 100 грама лимонена киселина на прах във водата. Добавете топлия разтвор директно в барабана на вашата машина и изсипете малко в чекмеджето за препарат. Пуснете машината на програма с висок градус без дрехи. Не използвайте лимонена киселина неразредена върху пластмаса, тъй като това може да причини повреда.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: