Предозиране с кофеин – 9 странични ефекта

Предозиране с кофеин

Докато кофеина обикновено се счита за безопасен, когато се консумира в ниски до умерени количества, прекомерният прием и предозиране с кофеин може да доведе до нежелани и потенциално опасни странични ефекти.

Кафето и чая са високо ценени заради ползите си за здравето.

Повечето от тях обаче често съдържат кофеин, за който е известно, че има потенциални ефекти за засилване на метаболизма и подобряване на умственото и физическото представяне. ( 1 ) ( 2 ) ( 3 )

реклама

Многобройни проучвания потвърждават неговата безопасност, когато се използва в малки до умерени количества. ( 4 )

Въпреки това, високите дози кофеин могат да предизвикат неприятни и понякога рискови странични ефекти.

Научните изследвания показват, че генетичният състав на човека значително влияе върху неговата толерантност към кофеина, като определени индивиди могат да консумират повече кофеин, без да се сблъскат с нежелани реакции. ( 5 ) ( 6 )

Освен това, хора, които не са свикнали с кофеина, могат да изпитат симптоми дори когато приемат това, което обикновено се счита за умерена доза. ( 7 )

По-долу са описани девет потенциални странични ефекти от предозиране с кофеин.

1. Безсъние

Способността на кофеина да насърчава бодростта е сред най-високо ценените му качества.

Прекомерният прием на кофеин обаче може да попречи на способността за постигане на качествен възстановителен сън.

Проучванията разкриват, че повишената консумация на кофеин води до удължаване на времето, необходимо за заспиване и може да намали общата продължителност на съня, особено сред по-възрастните хора. ( 8 ) ( 9 )

Докато нормалния прием на кофеин, изглежда не повлиява значително на съня при хора с добър сън. ( 10 )

Възможно е да не осъзнавате, че прекомерният кофеин влияе на съня ви и води до безсъние, ако подценявате количеството на кофеин, което консумирате.

Докато кафето и чая са най-концентрираните източници на кофеин, той присъства и в други напитки като кола, какао, енергийни напитки и различни лекарства.

Например, някои енергийни напитки съдържат до 350 мг кофеин, докато други осигуряват удивителните 505 мг. ( 11 )

Трябва да се отбележи, че прагът на прием на кофеин, който влияе върху съня, варира в зависимост от генетиката и различните индивидуални фактори.

Освен това, консумацията на кофеин по-късно през деня може да наруши моделите на съня поради неговите продължителни ефекти, които могат да са с часове.

Изследванията показват, че кофеинът остава в организма средно около пет часа, като тази продължителност може да варира от само един час и половина до девет часа, в зависимост от индивидуалните различия. ( 12 )

Проучване, изследващо влиянието на времето на кофеина върху съня, изследва 12 здрави възрастни, на които са дадени 400 мг кофеин шест часа преди лягане, три часа преди лягане или непосредствено преди лягане.

И в трите групи както времето, необходимо за заспиване, така и продължителността на нощното будно състояние се увеличават значително. ( 13 )

Тези открития подчертават важността да се обръща внимание както на количеството, така и на времето на консумация на кофеин, за да се оптимизира качеството на съня.

2. Безпокойство

Кофеинът е известен със способността си да повишава бдителността.

Неговият механизъм на действие включва инхибиране на аденозин, мозъчен химикал, отговорен за предизвикване на умора, като същевременно подтиква освобождаването на адреналин, хормона, свързан с реакцията „бий се или бягай“, която е свързана с прилив повишена енергия. ( 14 )

Въпреки това, при повишени дози, тези ефекти могат да станат по-изявени, потенциално водещи до чувство на тревожност и нервност.

Предизвиканото от кофеин тревожно разстройство дори е признато, като един от четирите синдрома, свързани с кофеина. ( 15 )

Съобщените случаи на нервност, тревожност и подобни симптоми възникват предимно при изключително високи дневни дози от 1000 мг или повече, но дори умерената консумация може да провокира подобни реакции при чувствителни към кофеин хора. ( 16 ) ( 17 )

Освен това е доказано, че умерените дози предизвикват учестено дишане и повишени нива на стрес, когато се консумират една след друга. ( 18 ) ( 19 )

Например, проучване, включващо 25 здрави мъже, разкрива, че тези, които са погълнали приблизително 300 мг кофеин, са изпитали над два пъти по-високи нива на стрес от индивидите, които са приемали плацебо.

Забележително е, че нивата на кортизол, хормон на стреса, изглеждат сходни между редовните и по-рядко консумиращите кофеин, което предполага, че кофеинът може да предизвика сравними реакции на стрес, независимо дали се консумира редовно. ( 20 )

Важно е да се отбележи, че тези открития са предварителни, тъй като съдържанието на кофеин в кафето може да варира значително. За перспектива едно голямо („grande“) кафе в Starbucks съдържа приблизително 330 мг кофеин.

Ако често изпитвате усещане за нервност или тревожност, би било препоръчително да помислите върху приема на кофеин и да го намалите.

3. Храносмилателни проблеми

За много хора сутрешната чаша кафе е ефективно средство за стимулиране на червата.

Този слабителен ефект на кафето се дължи на освобождаването на гастрин, хормон, произведен от стомаха, който ускорява дейността на дебелото черво. Имайте предвид, че безкофеиновото кафе също предизвиква подобен отговор. ( 21 ) ( 22 ) ( 23 )

В резултат на този ефект, не е необичайно високите дози кофеин да причинят редки изпражнения или дори диария при определени индивиди.

В продължение на много години се смяташе, че кафето причинява стомашни язви, значително проучване, включващо повече от 8000 души, не установи никаква връзка между двете. ( 24 )

Въпреки това, има някои доказателства, които предполагат, че кофеиновите напитки, особено кафето, могат да обострят гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) при определени индивиди. ( 25 )

Трябва да се отбележи, че в малко проучване, когато пет здрави възрастни са консумирали вода с кофеин, това е довело до отпускане на мускула, който пречи на съдържанието на стомаха да се придвижи нагоре към гърлото, характерна черта на ГЕРБ.

Като се има предвид значителното въздействие, което кафето може да има върху храносмилателната функция, може да е препоръчително да намалите приема на кафе или да преминете към чай, ако имате някакви свързани проблеми.

4. Пристрастяване

Въпреки многобройните ползи за здравето, свързани с кофеина, важно е да се признае неговият потенциал за пристрастяване.

Изчерпателен преглед показва, че въпреки че кофеина предизвиква специфични мозъчни химикали по начин, подобен на кокаина и амфетамините, той не води до класическа зависимост. ( 26 )

Въпреки това, това може да доведе до психологическа или физическа зависимост, особено при високи дози.

Едно проучване разглежда 16 участници с различни нива на консумация на кофеин (високи, умерени или без), които са преминали тест с думи, след като са се въздържали от кофеин през нощта. Само употребяващите високи дози кофеин показват предпочитания към думи, свързани с кофеина и изпитват силен глад за кофеин. ( 27 )

Освен това честотата на прием на кофеин изглежда влияе върху зависимостта.

Друго проучване разглежда 213 потребители на кофеин, които попълват въпросници след 16 часа въздържание от кофеин. Хората с ежедневна употреба съобщават за по-изразени увеличения на симптоми като главоболие, умора и други ефекти при спиране на прием на кофеин в сравнение с тези, които не използват ежедневно. ( 28 )

Въпреки че кофеина може да не предизвика истинско пристрастяване, редовната консумация на значителни количества кафе или други кофеинови напитки може да доведе до зависимост от неговите ефекти.

5. Мускулен разпад

Рабдомиолизата е тежко състояние, при което увредените мускулни влакна навлизат в кръвния поток, потенциално водещо до бъбречна недостатъчност и други усложнения.

Типичните причини за рабдомиолиза включват травма, инфекции, злоупотреба с вещества, мускулно напрежение и ухапвания от отровни змии или насекоми.

Струва си да се отбележи, че макар и относително необичайно, има случаи на рабдомиолиза, свързана с прекомерна консумация на кофеин. ( 29 )

Например, един случай включва жена, която е изпитала гадене, повръщане и тъмна урина след консумация на приблизително 565 мг кофеин от прием на 1 литър кафе. За щастие тя се възстановила след лечение с лекарства и течности.

Важно е обаче да се признае, че поглъщането на такова голямо количество кофеин за кратък период от време, особено за тези, които не са свикнали с него или са силно чувствителни към неговите ефекти, носи риск.

За да сведете до минимум потенциала за рабдомиолиза, препоръчително е да ограничите приема на кофеин до около 400 мг на ден, освен ако не сте свикнали с по-високи дози.

6. Високо кръвно налягане

Като цяло кофеинът не изглежда да повишава риска от сърдечни заболявания или инсулт при повечето хора.

Въпреки това, в няколко проучвания е доказано, че повишава кръвното налягане поради стимулиращия си ефект върху нервната система. ( 33 ) ( 34 ) ( 35 ) ( 36 )

Това високо кръвното налягане представлява потенциален рисков фактор за инфаркти и инсулти, тъй като може да доведе до дълготрайно увреждане на артериите, като по този начин намалява притока на кръв към сърцето и мозъка.

За щастие влиянието на кофеина върху кръвното налягане изглежда временно и е най-силно изразено при хора, които не са свикнали с консумацията му.

Освен това е установено, че високият прием на кофеин повишава кръвното налягане по време на физическа активност, както при здрави индивиди, така и при тези с леко повишено кръвно налягане. ( 37 ) ( 38 )

Следователно е изключително важно да вземете предвид количеството и времето на приема на кофеин, особено ако вече имате високо кръвно налягане.

7. Учестен пулс

Стимулиращото въздействие на прекомерната консумация на кофеин може да доведе до ускорен висок пулс.

Това може също да доведе до нередности в сърдечния ритъм, състояние, известно като предсърдно мъждене, което е документирано при млади индивиди, които поглъщат енергийни напитки, съдържащи изключително високи нива на кофеин. ( 39 )

В конкретен случай, жена, която е консумирала значително количество кофеин на прах и таблетки в опит за самоубийство, е получила значително повишен сърдечен ритъм, бъбречна недостатъчност и други тежки здравословни усложнения. ( 40 )

Струва си да се отбележи обаче, че не всеки изглежда е податлив на този резултат. Някои хора със сърдечни проблеми могат да понесат значителен прием на кофеин, без да се натъкнат на неблагоприятни последици.

В контролиран изследователски проект, 51 пациенти със сърдечна недостатъчност са получили 100 мг кофеин на час в продължение на пет часа, като сърдечната им честота и ритъм остават в рамките на нормалните параметри. ( 41 )

Въпреки това е важно да се признае, че резултатите от изследванията в тази област са противоречиви.

Ако наблюдавате някакви промени в сърдечната честота или ритъма след консумацията на кофеинови напитки, може да е препоръчително да намалите приема на кофеин.

8. Умора

Кафето, чаят и другите напитки, съдържащи кофеин, са признати защото могат да повишават бдителността и енергията.

Въпреки това, те могат да доведат и до обратен резултат, като причинят умора, след като ефектите на кофеина се разсеят.

Анализ на 41 изследвания открива, че докато енергийните напитки, съдържащи кофеин, повишават бдителността и настроението за няколко часа, хората често изпитват по-високи нива на умора на следващия ден. ( 42 )

За да оптимизирате предимствата на кофеина за енергия и да сведете до минимум риска от умора, препоръчително е да го консумирате в умерени дози, вместо в прекомерни количества.

9. Често и неотложно уриниране

Честото уриниране е често срещано следствие от прекомерната консумация на кофеин поради стимулиращото въздействие на кофеина върху пикочния мехур.

Може би сте забелязали, че когато консумирате повече кафе или чай от обичайното количество, сте склонни да уринирате по-често.

Проучванията върху ефектите на кофеина върху честотата на уриниране са концентрирани предимно върху по-възрастни хора и такива със свръхактивен пикочен мехур или инконтиненция. ( 43 ) ( 44 ) ( 45 )

Например, в едно проучване 12 индивида на различна възраст със свръхактивни пикочни мехури, които консумират 2 мг кофеин на килограм телесно тегло дневно, забелязват значително увеличаване на честотата на уриниране и неотложните позиви за уриниране.

За човек с тегло 68 кг това би се равнявало на приблизително 300 мг кофеин дневно.

Освен това, повишеният прием на кофеин може да повиши риска от инконтиненция при хора със здрави пикочни мехури.

Изчерпателно проучване изследва ефектите от високата консумация на кофеин върху инконтиненцията при над 65 000 жени без инконтиненция.

Установено е, че тези, които консумират над 450 мг дневно, имат значително повишен риск от инконтиненция в сравнение с тези, които консумират по-малко от 150 мг на ден. ( 45 )

Ако често консумирате кофеинови напитки и чувствате, че уринирането ви е станало по-често или неотложно от обикновено, може би е разумна идея да намалите приема на кофеин, за да прецените дали симптомите ви се подобряват.

Заключение

Умерената консумация на кофеин изглежда предлага значителни предимства за здравето на много хора.

Но прекомерните дози, водещи до предозиране с кофеин, могат да доведат до странични ефекти, които нарушават ежедневието и потенциално водят до сериозни здравословни проблеми.

Докато въздействието на високия прием на кофеин варира от един човек до друг, очевидно е, че увеличаването на консумацията не означава непременно повече ползи.

За да се насладите на положителните аспекти на кофеина без нежелани последици и странични ефекти, се препоръчва да разгледате въздействието му върху вашия сън, енергийни нива и други уместни фактори, които могат да бъдат повлияни, като ако е необходимо е добре да намалите приема на кофеин.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: