Премахване на акне: Как да спечелим в борбата с акнето

Премахване на акне

„Акне вулгарис“ е медицинското наименование на акне. То се характеризира с появата на черни точки, бели пъпки, папули, пустули, възли и кисти по кожата.

Най-често акне се появява на лицето, гърдите, раменете и гърба. Въпреки че акнето в начална фаза може да се подобри с лекарства без рецепта, по-тежките форми трябва да бъдат лекувани от дерматолог.

Лечение на акне

Ако сте тествали продукти за лечение и премахване на акне без лекарско предписание в продължение на няколко седмици и те не са помогнали, би било добре да се консултирате с дерматолог.

реклама

Лекарствата против акне действат чрез намаляване на производството на себум или чрез лечение на бактериална инфекция.

При повечето лекарства срещу акне с рецепта, може да не видите резултати в продължение на четири до осем седмици. Може да отнеме много месеци или години, докато акнето ви се изчисти напълно.

Схемата на лечение, препоръчана от вашия лекар, зависи от вашата възраст, вида и тежестта на акнето и от това колко сте постоянни.

Например може да се наложи да измивате и да прилагате лекарства върху засегнатата кожа два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

Локалните лекарства и лекарствата, които приемате през устата (перорални лекарства), често се използват в комбинация. Възможностите за лечение на бременни жени са ограничени поради риска от странични ефекти.

Говорете с вашия лекар за рисковете и ползите от лекарствата който приемате. Правете чести консултации с дерматолог на всеки три до шест месеца, докато състоянието на кожата ви се подобри.

Локални лекарства

Най-често срещаните съставки в лекарствата отпускани с рецепта за премахване на акне са:

  • Ретиноиди и подобни на ретиноиди лекарства. Лекарствата, които съдържат ретиноеви киселини или третиноин, често са полезни при умерено акне. Те се предлагат като кремове, гелове и лосиони. Локалните ретиноиди повишават чувствителността на кожата към слънцето. Те също могат да причинят суха кожа и зачервяване.
  • Азелаинова киселина и салицилова киселина. Азелаиновата киселина е естествена киселина, произведена от дрожди. Има антибактериални свойства. 20% крем или гел от азелаинова киселина е толкова ефективен, колкото много конвенционални лечения на акне, когато се използват два пъти дневно.  Страничните ефекти включват зачервяване и леко дразнене на кожата. Салициловата киселина може да помогне за предотвратяване на запушване на космените фоликули и се съдържа и в много измивни продукти. Проучванията, показващи ефективността на салициловата киселина, са ограничени. Страничните ефекти включват обезцветяване на кожата и леко дразнене на кожата.

Перорални лекарства

  • Антибиотици. При умерено до тежко акне може да се нуждаете от перорални антибиотици за намаляване на бактериите. Обикновено първият избор за лечение на акне е тетрациклин (миноциклин, доксициклин) или макролид (еритромицин, азитромицин). Макролидът може да бъде опция за хора, които не могат да приемат тетрациклини, включително бременни жени и деца под 8-годишна възраст.
  • Антиандрогенни агенти. Те са опция за жени и юноши, ако пероралните антибиотици не помагат. Действа, като блокират ефекта на андрогенните хормони върху маслодайните жлези. Възможните нежелани реакции включват чувствителност на гърдите и болезнени менструации.
  • Изотретиноин. Изотретиноинът е производно на витамин А. Може да се предписва на хора, чието умерено или тежко акне не се повлиява от други лечения.

Терапии

За някои хора следващите терапии могат да бъдат полезни, самостоятелно или в комбинация с лекарства.

  • Светлинна терапия. Изпробвани са различни светлинни терапии, но ресултатат не е впечатляващ. Повечето от тях изискват многократни повторения, за да има някакъв минимален ефект.
  • Химически пилинг. Тази процедура използва многократни приложения на химичен разтвор, като салицилова киселина, гликолова киселина или ретиноева киселина. Това лечение е подходящо за начален стадии на акне. То може да подобри външния вид на кожата, въпреки че промяната не е дълготрайна и обикновено са необходими повторни процедури.
  • Дренаж. Вашият лекар може да използва специални инструменти за внимателното премахване на белите пъпки и черни точки (комедони) или кисти, които не са изчезнали с локални лекарства. Тази техника временно подобрява външния вид на кожата ви, но може и да причини белези.
  • Инжектиране на стероиди. Нодуларните и кистозните лезии могат да бъдат лекувани чрез инжектиране на стероидно лекарство в тях. Тази терапия е довела до бързо подобрение и намаляване на болката. Страничните ефекти могат да включват изтъняване на кожата и обезцветяване в третираната област.

Лечение и премахване на акне при деца

Напоследък възрастовата граница на хората засегнатите от акне спадна доста. Все по-често акне се появява и при деца около 12 години. Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) разширява броя на продукти за локално приложение, одобрени за употреба при деца. Американската академия по дерматология казва, че локалният бензоил пероксид, адапален и третиноин са ефективни и не причиняват повишен риск от странични ефекти при деца.

Ако детето ви има акне, помислете за консултация с детски дерматолог. Попитайте за лекарства, които са подходящи за деца, лекарствени взаимодействия, странични ефекти и как лечението може да повлияе на растежа и развитието на детето.

Кога да потърсите медицинска помощ

Ако имате леко акне, консултирайте се с фармацефт, за да ви препоръча правилните лекарства или козметични продукти.

Ако средствата без лекарско предписание не изчистват акнето ви, потърсете вашия лекар. Той може да ви предпише по-силни лекарства. Ако акнето продължава, направете консултация с дерматолог.

За много жени акнето може да продължи десетилетия, като пристъпите често се случват седмица преди менструация. Този тип акне има тенденция да се изчиства без лечение при жени, които използват противозачатъчни таблетки.

При възрастните, внезапната поява на тежко акне може да сигнализира за основно заболяване, което изисква медицинска помощ.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) предупреждава, че някои популярни лосиони за премахване на акне, почистващи препарати и други кожни продукти, които не се отпускат по лекарско предписание, могат да предизвикат сериозна реакция. Този тип реакция е доста рядка, затова не я бъркайте със зачервяване, дразнене или сърбеж, които се появяват в области, където сте прилагали лекарства или продукти.

Лечението на акне може да отнеме до 3 месеца, за да има видим резултат, така че бъдете постоянни.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: