Приемането на сол с намалено съдържание на натрий може да намали риска от инсулт

Приемането на сол с намалено съдържание на натрий
  • Голямо, рандомизирано проучване в Китай установи, че хората, които са използвали сол с намалено съдържание на натрий, са по-малко склонни да получат инсулт или да умрат.

В световен мащаб повече от 1,28 милиарда възрастните имат хипертония, а две трети от тези възрастни живеят в страни с ниски и средни доходи, изчислява Световната здравна организация (СЗО). ( 1 )

Сред предотвратимите причини за високо кръвно налягане са пушенето, консумацията на алкохол, липсата на движение и наднорменото тегло.

Високите нива на натрий и ниските нива на калий в диетата също са свързани с хипертония и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт.

реклама

Има доказателства за това, че ограничаването на натрия в диетата и приемане на калиеви добавки може да понижи кръвното налягане. ( 2 ) ( 3 )

Липсват обаче твърди доказателства, че хората, които използват сол с намалено съдържание на натрий, за да консервират и подправят храната си, са по-малко склонни да получат инсулт и да умрат преждевременно.

В допълнение, някои експерти са загрижени, че използването на редуцирана натриева сол може да повиши количеството калий в кръвта до опасни нива, здравословен проблем, известен като хиперкалиемия.

Сега, голямо проучване в Китай, което изследва дългосрочните последици за здравето на редуцираната натриева сол, показва, че този вид сол не само намалява риска от инсулт и смърт, но също така, че тя е безопасна за употреба.

Изследването се фокусира върху хора, преживели инсулт, и по-възрастни хора с анамнеза за хипертония.

Документът, описващ резултатите от проучването, който се нарича Salt Substitut and Stroke Study, или SSaSS, сега е публикуван в The New England Journal of Medicine.

Проучването

Учените са проследили 20 995 души в 600 села в Китай. Средната възраст на участниците в началото на проучването е 65,4 години, а около половината са жени.

Като цяло 72,6% от участниците са претърпели инсулт, а 88,4% са имали анамнеза за хипертония.

Учените на случаен принцип са предписали на половината да продължат да използват обикновена сол, а другата половина да използва редуцирана натриева сол, която съдържа 75% натриев хлорид и 25% калиев хлорид.

На всеки 12 месеца учените посещавали някои от селата, за да проверят дали участниците използват правилния вид сол. За да потвърдят това, те също измерват количеството натрий и калий, отделяни в урината на участниците, и измерват кръвното налягане.

След среден период на проследяване от 4,7 години, процентът на инсулти в селата, където участниците са използвали редуцирана натриева сол, е с 13% по-нисък, отколкото в селата, използващи обикновена сол.

Смъртността е била 39,28 смъртни случая на 1000 човекогодини за групата с редуцирана натриева сол и 44,61 събития за група сол с обикновена сол, което се равнява на намаляване на риска от 12%.

Проучването е проведено в селски регион на Китай, където много хора приготвят собствена храна, вместо да купуват предварително приготвена, преработена храна.

Резултатът от проучването предоставя силен, непряк аргумент за намаляване на натрия и максимизиране на калия в преработените храни.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: