Природни средства за ухапвания от насекоми

Природни средства за ухапвания от насекоми

Лятото е не само време на ваканционни пътувания, почивка и мързел, но и период, в който се сблъскваме с чести ухапвания от насекоми. Но какви природни средства за ухапвания от насекоми да използваме за облекчаване на сърбежа.

Можем да се опитаме да избегнем ухапвания от комари и мухи, като използваме специални защитни препарати.

За съжаление не е толкова лесно с жилещите насекоми. Какво да направите, за да облекчите неприятните последици от ухапванията? Как да успокоим раздразнената кожа и да се справим със сърбежа? Научете доказани, естествени начини за борба с ухапванията, които ще ви помогнат с това.

реклама

Ужилванията от насекоми могат да причинят различни видове възпалителни реакции върху кожата. Те обикновено са леки и изчезват в рамките на 24-48 часа, но така или иначе не са приятни.

На мястото на ухапването често се образуват болезнени мехури, кожата е зачервена, сърби и пареща.

За да облекчите тези неразположения и да донесете възможно най-бързо облекчение на сърбежа и парещата кожа, е достатъчно да посегнете към някои природни средства за ухапвания от насекоми.

Ако, от друга страна, в допълнение към кожните симптоми се появят замайване, припадък, гърчове в резултат на ухапване или подуването от ухапването се увеличи значително, трябва да се свържете с Вашия лекар.

Вижте още: Как да се предпазите от кърлежи

Естествени средства за лечение на ухапвания от насекоми

Предложенията в този списък са изцяло естествени, така че не е нужно да се притеснявате, че ще намажете кожата си с потенциално токсични химикали. Запасете се, за да ги имате под ръка, когато имате нужда от тях.

1. Масло от ший и кокосово масло

На мястото на ухапване често се образуват болезнени мехури, кожата е зачервена, сърби и пари. За да облекчите и ускорите регенерацията й, можете да намажете мястото на ухапване с масло от ший или кокосово масло.

Маслото от ший е богато на мастни киселини и витамини, които насърчават регенерацията на епидермиса, подпомагат заздравяването на леки рани и раздразнения и успокояват. Прилагането му върху мястото на ухапване ще донесе почти незабавно облекчение. Маслото ще облекчи сърбежа и паренето, ще намали подуването и ще накара кожата да заздравее малко по-бързо.

На базата на масло от ший можете да приготвите и успокояващо масло за тяло, което ще бъде перфектно след ухапвания от насекоми.

За да си приготвите успокояващо масло при всякакви раздразнения, включително ухапвания от насекоми, са ви необходими:

  • 60 г масло от ший
  • 40 г масло от сладък бадем
  • 15-30 капки етерично масло от лавандула
  1. Разтопете маслото от ший на водна баня заедно с маслото от сладък бадем;
  2. Свалете от котлона, изчакайте малко да изстине, добавете лавандулово масло и разбъркайте добре;
  3. След това прехвърлете в стъклен буркан. Маслото е готово.

Кокосовото масло, от друга страна, е известно със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, които също ще бъдат полезни за облекчаване на ухапвания.

Намазвайки кожата на мястото на ухапване с кокосово масло, ще успокоите сърбежа и паренето, ще овлажните кожата, ще намалите зачервяването й и ще предотвратите развитието на възпаление.

2. Масло от таману

Много ценно масло, към което можете да посегнете, за да облекчите последиците от ухапвания от насекоми, е маслото от таману, чиито лечебни и регенериращи свойства са потвърдени от изследвания.

Маслото от таману съдържа две химични съединения: калофилова киселина и калофилоидин, благодарение на които има лечебни, противовъзпалителни, антибиотични, против подуване и антибактериални свойства.

Използвайки масло от таману върху ухапвания, ще намалите отока, ще ускорите заздравяването на кожата, ще облекчите зачервяването, болката, сърбежа и паренето.

3. Брезов катран

Можете също да използвате екстракт от брезов катран за ухапвания. Има силни антисептични, противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Все пак не забравяйте да го използвате локално и за предпочитане го комбинирайте с масло от шеа или мед, които също имат успокояващ ефект.

И не използвайте екстракт от катран, преди да излезете на слънце, защото има фотосенсибилизиращи свойства.

За да облекчите последиците от ухапванията, особено когато имате работа с множество следи, например ухапвания от комари, посегнете към катранен сапун с антисептични и противовъзпалителни свойства. Предназначен е за измиване на лицето и тялото.

4. Масло от чаено дърво и лавандула

Едно от възможните им приложения е, наред с други неща, за облекчаване на последиците от ухапвания от насекоми.

Маслото от чаено дърво е известно със своите антибактериални, антисептични и противовъзпалителни свойства. Нанесен върху кожата, ускорява нейната регенерация, подпомага заздравяването на леки рани, изгаряния и ухапвания от насекоми.

От друга страна лавандуловото масло, освен антисептичното си действие, има и успокояващи свойства, благодарение на които кожата на мястото на ухапване спира сърбежа и зачервяването отшумява по-бързо.

И двете масла могат да се използват директно върху кожата, но си струва да направите тест за алергия преди това, за всеки случай.

5. Пчелен мед

Натуралният мед, богат на витамини, органични киселини и ценни за кожата етерични масла, има антибиотични, противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства.

Също така е идеален за облекчаване на всички видове раздразнения, включително тези, причинени от ухапвания от насекоми (особено комари). З

а да проверите действието му, достатъчно е да го втриете върху мехура, който се е появил на кожата след ухапването. Облекчаването на сърбежа ще бъде почти незабавно.

6. Алое вера

Ако не сте алергични към алое вера, не забравяйте да го използвате, за да успокоите последиците от ухапванията. Пулпът от алое има успокояващи свойства, премахва възпалението и допълнително перфектно овлажнява кожата.

Можете да използвате алое вера не само при ухапвания от насекоми, но и за успокояване на слънчеви изгаряния и по-бързо зарастване на рани или екземи.

Алое вера може да се използва и под формата на успокояващ гел, който попива много добре и бързо и носи мигновено облекчение на кожата.

7. Студени компреси

Естествените средства за лечение на ухапвания не се ограничават до нанасяне на меки масла, гелове или избрани храни върху кожата.

Един от най-бързите и почти винаги достъпни у дома методи за облекчаване на последиците от ухапванията са студените компреси, които се правят най-добре от кубчета лед.

Под въздействието на студ кръвоносните съдове започват да се свиват, а процесът на секреция на хистамин също се инхибира.

Благодарение на това подуването и зачервяването, с които може да се наложи да се справите например след ужилване от оса, ще бъдат по-малко, а усещането за болка и сърбеж ще бъде по-лесно поносимо.

8. Сапун Алепо и Марсилски сапун

Можете също така да измиете сърбящи и парещи места след ухапвания от насекоми с марсилски сапун или сапун от Алепо.

Имат антисептични, дезинфекциращи и противовъзпалителни свойства. Зехтинът, съдържащ се в сапуна Алепо, има успокояващ ефект, а лавровото масло предотвратява развитието на възпаление.

9. Лимонов сок

Резен лимон, изцеден сок или лимоново масло също са ваши съюзници в облекчаването на последиците от ухапвания от насекоми.

Носят незабавно облекчение на кожата, успокояват сърбежа и имат дезинфекционен ефект.

Компресите с резени лимон или натриването на мястото след ухапване със сока или етеричното му масло, поради фотосенсибилизиращите им свойства, се правят най-добре, когато кожата не е изложена на пряк контакт със слънцето.

10. Оцет

Може би най-известният метод за ужилване от оси и мухи или ухапвания от комари са компресите с оцет.

Заради миризмата на оцет не са от най-приятните, но са наистина ефикасни – намаляват подуването, успокояват сърбежа и паренето. Оцетът може да се използва неразреден, но не забравяйте, че може да има изсушаващ ефект върху кожата.

Ябълковият оцет има по-меко действие от хранителния, благодарение на което можете да успокоите и слънчевото изгаряне.

Природни средства за лечение на ухапвания – Обобщение

При ухапвания от насекоми е най-добре да се действа веднага. Важно е също да не чешете местата след ухапване, което може да причини неприятна инфекция, а преди да отидете в гората, поляната или реката, да предпазите кожата от насекоми с подходящо облекло.

В случай, че все пак не успеете да се предпазите, то използвайте описаните по-горе природни средства за лечение на ухапвания от насекоми.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: