5 причини да добавите водорасли в хранителния си режим

5 причини да добавите водорасли в хранителния си режим

Не е новина, че в дълбините на океаните има много богатства, в края на краищата те съставляват около 70% от нашата планета. Без съмнение, морските водорасли са сред най-забележителните.

Според медицинския диетолог д-р Марчела Гарсез, директор и професор в Бразилската асоциация по нутрология, от гледна точка на храните, водораслите представляват едно от големите съкровища на океана, тъй като поглъщат хранителни вещества от морското дъно.

Това прави някои от тях, дори по-богати на протеини, фибри, витамини и минерали, отколкото плодовете и зеленчуците. Всичко това се дължи на фотосинтетичната ефективност и способността да издържат на екстремни условия, като студ, по време на вегетативното си състояние, запазвайки енергия, която ще бъде налична, когато условията се върнат към нормални.

реклама

Напоследък третирани като суперхрана , водораслите се появяват навсякъде: напитки, ястия, козметика и дори добавки. Ако искате да знаете причината за голямата популярност на водораслите, ето четири предимства, които ще допринесат за вашето здраве.

1. Подобрено сърдечно-съдово здраве

Някои проучвания показват, че водораслите намаляват риска от сърдечни заболявания, докато много експерти са съгласни, че стабилизира нивата на кръвната захар, благодарение на богатото си съдържание на фибри.

Морските водорасли са богати на фибри, които могат да намалят липидите в кръвта и да подобрят контрола на кръвната захар. Освен това имат детоксикиращ ефект върху кръвта и лимфната система. Тъй като много от тях имат аргинин, таурин и минерални соли, водораслите също увеличават производството на азотен оксид и подобряват васкуларизацията.

2. Повече енергия

Ядливата форма на водораслите е богата на фибри, които създават чувството за ситост, намаляват на отока и улесняват храносмилането. Освен това, поради климатичните условия, пред които са изправени, водораслите могат също да функционират като енергиен стимулатор.

Добавките с червените водорасли, които зимуват в Арктическо море, наречени Chondrus crispus ни осигуряват енергийни резерви за пролетния сезон. Така те действат върху кожата, за да увеличат експресията на сиртуини, които регулират енергийния метаболизъм на митохондриите – белите дробове на клетките.

Друг популярен вид е сладководно зелено водорасло хлорела. Богато на хлорофил и протеини с всички незаменими аминокиселини, това водорасло може да има високо съдържание на добри мазнини, съставено от ненаситени мастни киселини и сложни въглехидрати, с добра концентрация на диетични фибри. Сред витамините е богат на витамини от група В, главно В12, а сред минералите има високи концентрации на желязо и добри количества селен.

3. Повишава имунитета

Подводното чудо съдържа много минерали и витамини, които укрепват имунната система. Морските водорасли са източник на мощни антиоксиданти, витамини, освен че регулират работата на червата, поради концентрацията на фибри, всичко това съдейства за укрепване на имунитета.

4. Мощно средство против стареене

Водораслите прилагани локално или чрез прием през устата са чудесни за борба с кожни проблеми и признаци на стареене. Морските водорасли носят важни антиоксидантни ползи за кожата, защото съдържат минерали като магнезий, калций, желязо, манган и по този начин се борят със свободните радикали, намалявайки оксидативния стрес, основната причина на стареенето. Те съдържат органичен силиций, който стимулира хидратацията на кожата.

Водорасли, които действат като естествено средство против стареене на кожата, са енергиен бустер за кожните клетки. Те съдържат мануронова киселина, извлечена от ламинария, кафяво водорасло. Тя стимулира синтеза на колаген и еластин, отговорни за твърдостта и еластичността на кожата, освен че овлажнява и подобрява текстурата на кожната тъкан. Екстракт от ендемични цианофити (синьо-зелени водорасли), богат на витамин В , аминокиселини и специфични пигменти, комбинация която ще действа на кожата ви като ретинол.

5. Други ползи от водораслите

Тъй като съдържат желязо и калций, хранителни вещества, които помагат за поддържането на костите, и омега-3 мастни киселини, които са полезни за ставите, водораслите са важни и за ортопедичното здраве. В допълнение, омега-3 е важна за подобряване на здравето на очите и подобряване на когнитивните състояния, което може да включва по-добра памет и производителност. Тези водорасли, тъй като са развити в морето, имат висока концентрация на йод, който действа като намалява отока и в случаи на целулит.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: