Първият тип грип който „хванем“ определя имунитета ни за цял живот

грипен щам

Първият тип грипен вирус, на който сме изложени в ранна детска възраст, диктува способността ни да се борим с грипа до края на живота ни, според ново проучване на екип от изследователи на инфекциозни болести от университета МакМастър и Университета Монреал.

Констатациите, публикувани в списанието Clinical Infective Diseases, предоставят убедителни нови доказателства в подкрепа на явлението, известно като „антигенно отпечатване“, което предполага, че ранното излагане на един от двата грипни щама (H1N1, H3N2), които циркулират всяка година, се отразява върху имунитета ни и непропорционално влияе на реакцията на организма срещу грип през целия ни живот.

>>> Разлика между грип и настинка, симптоми и лечение

реклама

Това може да даде важна информация за планирането на пандемията и епидемията, което позволява на служителите в общественото здравеопазване да преценят кой може да бъде изложен на по-голям риск през дадена година, въз основа на възрастта им и какви вируси са били доминиращи към момента на тяхното раждане.

„Имунитетът на хората срещу вируси като грип или дори коронавирус може да окаже огромно влияние върху риска им да се разболеят по време на последващи епидемии и пандемии“, казва Матю Милър, съавтор на проучването и доцент в Института Michael G. DeGroote по инфекциозни заболявания и Изследователски център за имунология на McMaster.

Учените събраха и анализираха данни от грипния сезон 2018-19, което беше изключително необичайно, тъй като и двата щама на грип А доминираха в различни периоди от време. Обикновено само един щам доминира във всеки грипен сезон.

Също така, те установяват, че хората, които са родени, когато H1N1 е доминиращ, имат много по-ниска чувствителност към грип през сезоните, доминирани от този щам, отколкото през сезоните, доминирани от H3N2. От своя страна, родените в H3N2 година са по-малко уязвими от грип А през сезоните, доминирани от H3N2.

„От нашите предишни проучвания вече знаехме, че чувствителността към специфични подтипове на грип може да бъде свързана с годината на раждане. Това ново проучване отива много по-далеч в подкрепа на антигенното отпечатване. Вместо само да показваме как специфичните възрастови модели са свързани с един или друг подтип по време на един грипен сезон, ние се възползвахме от уникален „естествен експеримент“, за да покажем как промяната в доминирането на подтипа през един сезон изглежда води до промяна в чувствителността според възрастта “, обясни Ален Ганьон, професор по демография в Университета Монреал и водещ автор на изследването.

Учените се надяват да проучат по-нататък динамиката на предаване чрез анализ на това как вирусите се разпространяват в домакинствата, където експозицията е висока и продължителна. В тази среда те могат да преценят как отпечатването може или не може да повлияе на предаването на всеки щам.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: