Пърхот – причини, видове, лечение

Пърхот - причини, видове, лечение

Симптомът на пърхот е прекомерно лющене на епидермиса и бели люспи, падащи от главата. За щастие има прости начини да се справите с този неудобен проблем.

Пърхотът е най-често срещаното състояние на скалпа, което може да приеме различни форми, като сух или мазен пърхот.

Образуването му се причинява от гъбички Malassezia, които живеят на скалпа.
Благоприятстват го и външни фактори: замърсяване, UV лъчи, стрес.

реклама

Лечението обикновено е доста просто – състои се в използване на шампоани с противогъбични съставки. Тъй като това заболяване се повтаря, правилната профилактика и грижа за скалпа са важни за предотвратяването му.

Пърхотът е най-често срещаното хронично и повтарящо се заболяване на скалпа. Смята се, че засяга поне 50% от населението( 1 ), по-често при мъжете, отколкото при жените (това е свързано с по-голямата активност на хормоните, отговорни за производството на себум в кожата). Пикът на заболеваемостта е около 20- годишна възраст (юноши и т.нар. млади възрастни). Обикновено се появява на мазен скалп, но може да се появи и на суха или чувствителна кожа.

Научете повече за видовете, симптомите, причините и лечението на пърхота.

[ez-toc]

Видове пърхот

В зависимост от вида, пърхотът се появява по различни части на тялото на хора от различна възраст и пол. Може да се развие както върху суха, така и върху себорейна кожа.

Има няколко вида пърхот, включително:

 • Пърхот, свързан със суха кожа : Това е най-често срещаният тип пърхот, който обикновено се появява през зимните месеци (от студено, сухо време) и е свързан с използването на гореща вода за измиване на косата с шампоан (което изсушава скалпа).
 • Пърхот, свързан с мазнина : Това се случва от натрупване на себум (мазнина) върху скалпа. Маслото може да слепи мъртвите кожни клетки на скалпа заедно с маслото, образувайки сърбящи люспи.
 • Свързан с дрожди пърхот : Това се причинява от дрожди Malassezia, които са вид гъбички, които живеят от излишната мазнина. Той произвежда страничен продукт, който кара клетките на кожата да се слепват, което е причината за белите люспи, наблюдавани при пърхота.

Нека разберем повече за следните видове пърхот:

1. Сух пърхот

сух пърхот

Сух пърхот (питириазис симплекс) – измененията се локализират предимно по скалпа, по-рядко по веждите или миглите. Епидермисът се ексфолира под формата на бели или сребристо-бели малки люспи, които се натрупват на повърхността на кожата и падат върху дрехите спонтанно или при разресване на косата. Тези промени могат да бъдат придружени и от лек сърбеж.

Сухият пърхот е най-честата форма на това състояние. Люспите са малки, белезникави, не полепват по кожата. Те се виждат на повърхността на скалпа и на линията на косата. Лесно падат и се забелязват на тъмна коса и дрехи.

2. Мазен пърхот

мазен пърхот

Мазен пърхот (pityriasis steatoides) – в хода му се появяват наслоени, жълтеникави струпеи и симптоми на възпаление. Прекомерното излющване на епидермалните клетки е придружено от повишена секреция на себум, което омазнява косата.

Често мазният пърхот е следствие от влошаване на нелекуван обикновен пърхот.
При мазната форма на пърхот се виждат големи жълтеникави люспи, които полепват по скалпа. Свързва се с излишък на себум. Често се появява сърбеж, което води до дразнене на кожата, причинено от чесане.

3. Питириазис алба

Pityriasis alba се характеризира с наличието на бели, добре очертани огнища (петна). Тези промени най-често се локализират по лицето, дланите и ръцете. Децата, юношите и младите хора са най-податливи на бял пърхот, по-често момчетата и мъжете. Появата на бял пърхот се благоприятства от атопичен дерматит. Симптомите често се появяват или се влошават след излагане на слънце или след посещение на солариум.

4. Разноцветен лишей

Pityriasis versicolor – проявява се с характерни кафяви или розови петна, които се лющят на малки петна. Промените най-често се локализират по врата, гърба, ръцете и горната част на гръдния кош. След заздравяване те оставят петна, които не почерняват.

5. Азбестов пърхот

Азбестов пърхот (pityriasis amiantacea) – това е вид мазен пърхот, който се характеризира с много дебели, трудно отстраними люспи, покриващи обвивката на косъма. Когато се опитате да ги премахнете, те се отчупват и се разделят на малки плаки (като азбест). Симптомите на този пърхот могат да бъдат объркани с псориазис.

Симптоми на пърхот

 

Често първият признак, че човек има пърхот, е появата на бели люспи от мъртва кожа по косата или раменете, както и сърбящ скалп. При нормални условия ексфолирането на мъртвите кожни клетки и появата на нови на тяхно място протича в 28-дневен цикъл – обмяната се извършва по невидим за окото начин. При пърхота този процес се ускорява (съкращава до 7-21 дни), а новообразуваните клетки често се ексфолират преди да умрат. Ето защо в косата и дрехите се появяват ясно видими бели люспи или люспи, които причиняват голям дискомфорт, може да се появи силен сърбеж и зачервяване на кожата.

Други симптоми на пърхот могат да варират в зависимост от вида на пърхота.

Симптомите на пърхот може да включват: ( 2 )

 • Суха, лющеща се кожа, която се влошава, когато времето стане студено;
 • Сърбящ скалп;
 • Белезникаво-жълти кожни люспи по скалпа, косата, веждите, брадата или мустаците;
 • Пристъпи, които се появяват в студени, сухи сезони и по време на периоди на стрес;
 • Леко зачервяване на засегнатата област;
 • Мазна кожа на скалпа.

Симптоми на пърхот срещу себореен дерматит

Има известни разногласия дали пърхотът и себореен дерматит (СД) са едно и също състояние. Според проучване пърхотът е ограничен до скалпа и включва сърбяща, лющеща се кожа без видимо възпаление. Твърди се, че СД, от друга страна, засяга скалпа, както и лицето, областта зад ушите и горната част на гърдите.

Причини

Върху кожа с пърхот дрождите Malassezia се размножават 10 пъти, нарушавайки баланса на микробиома. Защо се случва това? Тази гъба се нуждае от липиден комплекс, за да расте – дали причинява пърхот зависи от това дали има мастни условия за нейното разпространение (поради което симптомите обикновено се появяват в периода на повишено омазняване на скалпа). Malassezia се храни с триглицеридите, присъстващи в скалпа, нарушавайки липидната структура.

Освободените по този начин мастни киселини започват да дразнят кожата, което води до прекомерно лющене на кожата и възпаление. В допълнение, образуването и повторната поява на пърхот се благоприятства от нередности в процеса на обновяване на епидермалните клетки – ако защитните функции на епидермиса са нарушени, кожата става по-чувствителна не само към външни фактори, но и към гъбички и бактерии,

Въпреки че точната причина за пърхота не е добре разбрана, някои експерти предполагат, че той е резултат от твърде много мазнина (себум) от мастните жлези (мастните жлези). 2 Мастните жлези се намират в космените фоликули и произвеждат мазната, восъчна субстанция, която смазва кожата и косата, наречена себум.

Факторите, които увеличават риска от получаване на пърхот, включват: 3

 • Прекомерно мазна коса и кожа на скалпа
 • Имате здравословно състояние, което причинява компрометирана имунна система, като рак, трансплантация на орган или ХИВ/СПИН
 • Имате неврологично заболяване (като болестта на Паркинсон)
 • Липса на сън

Не е напълно известно защо се появява пърхот. Разбира се, това заболяване е свързано с генетични заболявания и пърхотът се появява, когато има дисбаланс на 3 фактора:

 • промяна на състава на себума,
 • небалансиран микробиом, дисбаланс на микробиома
 • нарушена функция на епидермалната бариера.

Появата на пърхот се свързва с гъбичката Malassezia, която принадлежи към физиологичната флора на кожата – т.нар. микробиом.
Микробиомът е невидимата екосистема от живи микроорганизми, които живеят върху човешката кожа.
Всеки квадратен сантиметър е обитаван от 10 000 до 1 милион бактерии и дрожди. Техният баланс е от съществено значение за здравето на кожата и нейното правилно функциониране.

Диагноза

Пърхотът обикновено се диагностицира чрез анамнеза и преглед. Обикновено не са необходими лабораторни тестове за диагностициране, но може да се извърши кожна биопсия, за да се изключат други състояния.

Лечение

Пърхотът в юношеството и при възрастните не може да бъде излекуван. Лечението на пърхота е насочено към облекчаване на симптомите и минимизиране на видимите признаци на разстройството (като зачервяване и сърбеж) и предотвратяване на пристъпи. Лечението зависи от вида на пърхота и от това колко е тежък той.

Лекият пърхот обикновено може да се третира с нежен шампоан. Ежедневното измиване с шампоан може да намали омазняването на скалпа и да предотврати натрупването на мъртви кожни клетки.

Умереният пърхот обикновено може да се лекува с шампоан за пърхот без рецепта.

Видовете лечебни шампоани против пърхот включват:

 • Шампоани със селенов сулфид : Те помагат да се забави скоростта на смърт на клетките на кожата (намаляване на натрупването на мъртви клетки). Те също могат да помогнат за намаляване на гъбичките, които могат да допринесат за пърхот.
 • Шампоани с цинков пиритион : те работят за намаляване на гъбичките, които могат да допринесат за пърхота.
 • Шампоани със салицилова киселина : Те помагат за насърчаване на отстраняването на кожни люспи, но също така причиняват сухота, което може да доведе до повече лющене.
 • Шампоани с кетоконазол : Това са противогъбични шампоани (въпреки че се предлагат без рецепта, по-силни дози могат да бъдат предписани от лекар при тежки случаи на пърхот).
 • Шампоани на основата на катран : Този тип шампоан се прави от въглищен катран. Той също така забавя скоростта на смъртта на кожните клетки, намалявайки наличието на получените кожни люспи. Шампоаните на базата на катран могат да причинят обезцветяване на руса или бяла коса. Този тип медицински шампоан също може да направи скалпа по-чувствителен към слънчева светлина. 4

Тези лечебни шампоани често се препоръчват за ежедневна употреба, когато се използват за първи път. След като пърхотът е под контрол, тези шампоани често могат да се използват само веднъж или два пъти седмично.

Ако шампоаните без рецепта не облекчат симптомите на пърхота, консултирайте се с лекар относно възможната употреба на шампоан с рецепта.

Други фактори при борба с пърхота

Освен споменатите лечения, има още няколко фактора за които да внимавате, за да подобрите здравето на скалпа си.

 • Внимавайте да не изсушите кожата – в защитна реакция тя започва да произвежда излишен себум, което улеснява пролиферацията на дрождите, отговорни за образуването на пърхот. Не го прегрявайте със сешоар или шапки.
 • Подбирайте внимателно козметиката за грижа – без дразнещи препарати, нежна към кожата. Изплакнете щателно шампоана и балсама. Избягвайте излишния лак за коса и други стилизиращи агенти, които могат да блокират отворите на космените фоликули и да засилят себореята.
 • Погрижете се за хигиената на скалпа – не е вярно, че ежедневното миене вреди на косата и засилва себореята. Използвайте меки почистващи препарати, които не засягат хидролипидния слой на кожата.
 • Умереното излагане на слънце обикновено подобрява симптомите на пърхота – той е по-малко досаден през лятото, отколкото през зимата. Не забравяйте обаче, че прегряването на скалпа може да засили себореята, а прекаляването с UV лъчите е вредно за кожата.

Тъй като стресът влияе върху работата на мастните жлези и може да влоши пърхота, погрижете се и за хигиената на начина си на живот. Опитайте се да спите достатъчно, научете се да си почивате.

Не пренебрегвайте първите симптоми на пърхота, защото дори и най-невинно изглеждащите и не особено досадни могат да прераснат в мазен пърхот и възпаление на кожата с времето. Колкото по-бързо действате, толкова по-добре.
Диетата също е много важна за предотвратяване на пърхот.

Прогноза

При възрастни и юноши пърхотът не може да бъде излекуван. Състоянието възниква и изчезва през целия живот на човека, но симптомите могат да се управляват ефективно с лечение.

Известно е, че при редовно лечение пърхотът се подобрява бързо. Ако вашите симптоми на пърхот не реагират на шампоан за пърхот без рецепта или ако засегнатите области образуват корички, изтичат течност или гной или станат болезнени, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар.

Какви фактори влошават пърхота?

Тенденцията към пърхот или обостряне на неговите симптоми се влияе от вътрешни и външни фактори на експозицията, като:

 • хормонални нарушения (влиянието на андрогените върху работата на мастните жлези, пърхотът често се появява по време на пубертета);
 • слабост на имунната система, умора, липса на почивка;
 • прекомерно изпотяване;
 • склонност към мазна кожа;
 • липса на лична хигиена;
 • емоционален стрес;
 • лошо хранене, включително прекомерна консумация на захар и наситени мазнини;
 • диета с ниско съдържание на цинк и витамини от група В;
 • неадекватна грижа за косата, например неадекватно изплакване на шампоани и балсами, прегряване на кожата със сешоар, прекомерна употреба на гелове и лакове (като запушват отворите на космените фоликули и мастните жлези, те насърчават повишеното производство на себум),
 • изменение на климата, пърхота обикновено се засилва през зимата (благоприятства прегряването на кожата с шапка и престоят в отопляеми помещения).

Истини и митове за пърхота

 • Пърхотът може да причини косопад. Няма доказателства, че пърхотът допринася за оплешивяването. С напредването на алопецията се наблюдава намаляване на склонността към пърхот по скалпа. Загубата на коса, от друга страна, може да бъде свързана с разчесване на сърбящ скалп и механично увреждане на космените фоликули.
 • Мазният пърхот не трябва да се лекува, той ще премине сам. Не е вярно. Притеснителният мазен пърхот може да се развие от нелекуван обикновен (сух) пърхот – следователно дори лекото лющене на епидермиса не трябва да се подценява.
 • Мазният пърхот може да доведе до себореен дерматит. Да, и се смята, че и двете заболявания имат една и съща основна причина – свръх колонизация на дрожди Malassezia. 
 • Пърхотът възниква поради липса на хигиена. Лошата хигиена не е пряката причина за пърхота, но всъщност може да увеличи риска от появата му. След това кожата започва да се омазнява, което създава идеални условия за размножаване на гъбичката Malassezia, отговорна за пърхота.
 • Горещите вани могат да влошат пърхота. Да, защото твърде високата температура може да доведе до нарушаване на хидролипидната бариера на епидермиса и да увеличи себореята – всичко това допринася за засилване на симптомите на пърхот.
 • След 50-годишна възраст склонността към пърхот намалява. Обикновено това е така, особено при жените – в резултат на менопаузата съставът на липидите в кожата се променя и тя става по-устойчива на дрожди.
 • Пърхотът може да бъде заразен. Не е вярно! Това заболяване се свързва с прекомерното присъствие на гъбичките Malassezia върху скалпа, които са естествен компонент на човешкия микробиом.
 • Ако не се лекува, може да изчезне от само себе си. За съжаление не. За премахване на пърхота е необходимо използването на шампоани и противогъбични средства, а след това подходяща профилактика за предотвратяване на повторната му поява.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: