Разликата между масло за тяло и лосион за тяло

Разликата между масло за тяло и лосион за тяло

За по-гладка и мека кожа, може да се доверите и на лосион за тяло и на масло за тяло. Но важността да поддържате кожата си овлажнена надхвърля нейния външен вид и усещане.

Овлажняването има значение не само за здравето на кожата ви, но и за цялостното здраве, тъй като кожата ви действа като защитна бариера за останалата част от тялото. Поддържането на овлажняване на кожата става особено важно в по-студените месеци и по-сух климат, или ако имате съществуващи състояния, които нарушават бариерната функция на кожата ви, като екзема или псориазис.

Когато дойде време да изберете масло или лосион за тяло обаче, може да се чудите кой продукт ще работи най-добре за вашата кожа. Познаването на разликата между масло за тяло и лосион може да ви улесни да дадете на кожата си това, от което се нуждае.

реклама

Разлика между масло и лосион за тяло

Накратко, маслото за тяло е по-гъсто и по-тежко от лосиона за тяло. Той създава бариера върху външния слой на кожата ви, която помага да се задържи влагата. Лосионът за тяло, от друга страна, е лек и попива веднага. Може да помогне за успокояване и омекотяване на сухата кожа.

Масло за тяло

Маслото за тяло се състои предимно от масло.

Маслото е оклузивно. Оклузивът създава физическа бариера на повърхността на кожата ви, за да предотврати трансепидермалната загуба на вода. Ето защо маслата обикновено се появяват като съставки в овлажнители.

Маслото може да действа и като омекотител. Ако нямате достатъчно вода в горния слой на кожата си, тя може да се напука и да се бели, което оставя пространства между кожните клетки. Когато нанесете емолиент, той запълва тези пространства с мастни вещества, наречени липиди, за омекотяващ и успокояващ ефект.

И все пак, тъй като маслото за тяло е по-гъсто от лосиона за тяло, то не се разпространява толкова лесно. В резултат на това маслото може да има нужда от повече време да проникне в тези пространства.

Лосион за тяло

Лосионът за тяло се състои предимно от омекотяващи съставки. Въпреки това, много лосиони за тяло които също съдържат оклузивни съставки, като масло, за да ви помогнат да извлечете най-доброто от двата свята.

Тъй като лосионът има по-лека формула, обикновено ще ви е по-лесен за нанасяне. Освен това лосионът за тяло прониква в кожата по-ефективно, отколкото маслото. Ето защо усещате обикновено успокояващите и омекотяващи ефекти веднага, когато го нанесете върху стегната и суха кожа.

Кое да изберете?

Вашият избор на продукт наистина зависи от три основни фактора:

  • вашите кожни цели
  • всякакви съществуващи кожни проблеми
  • какво искате да получите от продукта

Според Американската академия по дерматология (AAD), лосионът е правилният начин, ако изпитвате сезонна сухота в иначе типичната кожа.

Но ако навлизате в перименопаузата или сте над 50 години, може да искате да пропуснете маслото за тяло и лосиона. Вместо това изберете овлажнител на базата на крем, който може по-ефективно да третира сухотата, причинена от хормонални промени. В сравнение с лосионите, кремовете обикновено имат по-високо съдържание на масло.

Лосион, който съдържа масло или друго оклузивно средство, също може да помогне за предотвратяване на загуба на влага.

Наред с различни растителни масла, други оклузивни съставки включват:

  • пчелен восък
  • силикон
  • масла като масло от ший и какаово масло
  • вазелин

Прилагането на по-оклузивен продукт върху вече суха кожа може да бъде контрапродуктивно – бариера, която задържа влагата, може също да задържи така необходимата влага навън.

Ако имате хронична суха кожа, кремовете или мехлемите могат да имат повече полза за сухата кожа.

Ако нямате суха кожа и искате да заключите влагата, за да помогнете на кожата ви да остане хидратирана, тогава маслото за тяло може да работи добре.

Можеш ли да смесите двете?

Може да използвате смес от масло и лосион за тяло, когато имате нужда от този допълнителен усилвател на хидратация, например през зимата.

Можете да се възползвате от тази комбинация по два начина:

  • можете или да ги смесите преди нанасяне
  • или да ги приложите един след друг

Независимо кой метод ще изберете, важно е да го направите правилно.

Ако ще смесвате масло за тяло в лосион, смесете само толкова, колкото ви е необходимо за едно нанасяне, и го използвайте веднага. Не се препоръчва съхраняването на сместа, тъй като това може да доведе до разделяне на съставките.

Ако искате да нанасяте едно след друго, нанесете първо лосиона и след това маслото. Маслото е по-оклузивно, така че запечатва влагата. Ако го направите по друг начин, е по-трудно да се абсорбира и е трудно да се нанесе равномерно.

Безопасни ли са за използване?

Маслото и лосионът за тяло обикновено са безопасни за употреба от повечето хора.

Просто знайте, че винаги е добра идея да получите напътствия от дерматолог или друг медицински специалист, преди да използвате какъвто и да е продукт за грижа за кожата, ако имате чувствителна кожа, алергии или кожно заболяване.

Маслото за тяло и лосионите, може да не са добра опция за хора с мазна кожа или акне, защото тези продукти могат да запушат порите и да доведат до пъпки. Вместо това може да изберете овлажнител, разработен специално за мазна кожа.

Обърнете внимание на другите съставки във всяко масло или лосион за тяло. Някои химикали, използвани в оцветители и аромати, като алкохол, могат да изсушат и раздразнят кожата ви, потенциално да влошат съществуващите кожни проблеми. Опитайте се да се придържате към продукти без аромат или добавени съставки, ако имате наранена или чувствителна кожата.

Масло или лосион за тяло – обобщение

Маслото за тяло и лосионът за тяло имат една основна цел – помагат да поддържате кожата си хидратирана. Изборът между двете най-вече се свежда до вашите специфични нужди и предпочитания.

Ако не харесвате усещането на лосиона или маслото и все пак искате да хидратирате кожата си, кремът може да е вашето спасение. Просто трябва имате предвид всички съществуващи алергии или проблеми с кожата, когато избирате продукт.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: