Разликата между ретинол, ретиноид и ретин-А?

Разликата между ретинол, ретиноид и ретин-А

Ретинолът е вид ретиноид, или група от съединения, извлечени от витамин А, обикновено намиращи се в опциите за грижа за кожата против стареене без рецепта. Продуктите с ретинол могат да помогнат на кожата ви да се почувства по-гладка и да изглежда по-ярка.

Retin-A, марката третиноин, е ретиноид, който се отпуска само с рецепта и се използва за лечение на акне, бръчки и хиперпигментация. Той е по-силен и действа по-бързо от ретинола.

Тази статия обяснява ретиноидите и обсъжда разликите между ретинол и ретин-А. Също така обхваща потенциалните странични ефекти и как да изберете най-добрия продукт за вашите нужди.

реклама

Какво представляват ретиноидите?

Ретиноид е термин, използван за описание на група съединения, които се извличат от витамин А. Ретиноидите са добре оценени сред експертите по грижа за кожата, защото предлагат доказани ползи за кожата. Редовното използване на ретиноид може да ви помогне да тонизирате, изгладите и озарите кожата си.

Ретиноидите могат да увеличат производството на колаген, а някои доказателства показват, че могат да увеличат и производството на еластин. Това прави ретиноидите ефективни против стареене и те често се срещат в продукти, предназначени да предотвратяват и обръщат признаците на стареене.

Ретиноидите също така ускоряват скоростта на обновяване на клетките и могат да помогнат за отпушване на порите. ( 1 ) Поради тази причина те се използват и за лечение на акне.

Шест вида ретиноиди се извличат от витамин А. Тези ретиноиди включват:

 • ретинол
 • третиноин
 • адапален
 • тазаротен
 • алитретиноин
 • бексаротен

Ретиноиди и бременност

Ретинол и Retin-A трябва да се избягват по време на бременност, въпреки че се смята, че по-новите ретиноиди представляват по-малък риск за развиващия се плод в сравнение с предишните версии на лекарствата. ( 2 ) Ако забременеете, спрете приема на каквито и да било ретиноиди.

Какво е ретинол?

Ретинолът е естествена форма на витамин А. ( 3 ) Намира се в много продукти за грижа за кожата и козметични продукти, продавани без рецепта. Може да ви помогне да направите кожата си по-ярка и по-мека и гладка. Може също да помогне за предотвратяване на фини линии и бръчки.

Самият ретинол всъщност не засяга директно кожата. Ензимите в кожата трябва първо да превърнат ретинола в ретиноева киселина. Едва когато се превърне в ретиноева киселина, той става ефективен. Това обаче не е мигновен процес. Процесът на преобразуване може да отнеме много време.

Продуктите с ретинол обикновено са доста нежни. Колкото по-дълго ги използвате, толкова по-вероятно е да видите резултати против стареене, но те обикновено няма да доведат до трансформираща промяна.

Колко ретинол действително се превръща в ретиноева киселина зависи от няколко фактора.

Тези фактори, влияещи върху ретинола, включват:

 • Количеството ретинол в продукта;
 • Колко е разграден (на колко години е вашият продукт или колко време е бил отварян);
 • Вашата собствена телесна химия. Някои хора го превръщат в ретиноева киселина по-бързо от други.

Поради всички тези фактори ретинолът работи бавно. Може да не видите много резултати до шест месеца или повече.

Резултатите са кумулативни, така че колкото по-дълго го използвате, толкова по-добри резултати ще видите. Ретинолът е добро допълнение към вашата рутинна грижа за кожата против стареене, но не е чудодейно лекарство. Вероятно няма да видите огромна промяна.

Странични ефекти

Ретинолите могат да причинят нежелани реакции. Може да забележите, че кожата ви става малко розова, след като нанесете продукт с ретинол. Леко парене или сухота също е често срещано, но обикновено е много леко.

Повечето хора могат да използват ретиноли без много проблеми, но ако кожата ви изглежда раздразнена, трябва да спрете да използвате продукта.

Как да използвате продукт с ретинол

Първо измийте лицето си. Когато кожата ви е напълно суха, нанесете количество колкото грахово зърно от продукта с ретинол. Използвайте пръстите си, за да вкарате продукта в кожата си. Тъй като ретинолът може да ви направи по-чувствителни към слънцето, не забравяйте да използвате и слънцезащитен крем, ако ще прекарвате време на открито.

Какво е Retin-A?

Retin-A е марката за лекарството третиноин. Retin-A е синтетична форма на витамин А.

За разлика от ретинолите, Retin-A е лекарство, което се отпуска само с рецепта. Обикновено се използва за лечение на възпалително акне и комедони. Активната съставка на Retin-A, третиноин, също се използва за лечение на фини линии и бръчки и за озаряване на тена.

Също така помага за избледняване на хиперпигментацията, тъмните петна, оставени от акне или увреждане от слънцето. ( 4 )

Не е нужно да чакате кожата да преобразува Retin-A в активна форма. Той е по-силен от продуктите с ретинол и действа по-бързо. Може да видите подобрение след шест до осем седмици.

Retin-A е по-силно лечение, но това също означава, че е по-вероятно да забележите странични ефекти, докато го използвате. Тези нежелани реакции включват:

 • Суха кожа
 • Зачервяване
 • Изгаряне
 • Лющене на кожата

Някои изследователи са установили, че при продължителна употреба страничните ефекти на ретиноидите могат да доведат до състояние, наречено дисфункция на епидермалната бариера. Това от своя страна може да допринесе за развитието на екзема и други кожни заболявания.

Ефекти на ретинол срещу ретин-А

Въпреки че действат по подобен начин, ретинолът не е същият като Retin-A. Някои може да нарекат ретинол версия на Retin-A без рецепта, но те не са взаимозаменяеми.

Ретинолът понякога се добавя към лекарствата за акне без рецепта, но това не е лечение на акне. Използва се най-често като лечение против стареене.

Технически ретинолът и Retin-A правят едно и също нещо. Но ретинолът е много по-слаб от Retin-A и първо трябва да се превърне в ретиноева киселина, за да се използва от кожата. Retin-A може да се използва директно от кожата веднага щом се нанесе.

Retin-A е много по-мощен от ретинола. Дори най-ниската сила на Retin-A е по-силна от най-високата сила на продукта с ретинол.

Избор на правилния продукт

Дали ще изберете ретинол или Retin-A зависи от това какви са вашите крайни цели. За всеки има предимства и недостатъци.

Обща грижа за кожата

Ако искате да дадете малко тласък на кожата си, да предотвратите някои признаци на стареене и нямате големи проблеми, които трябва да се решават, ретинолът е най-практичният избор. Потърсете ретинол в терапии без отмиване като овлажнители, кремове, процедури за очи и серуми.

Има различни форми на ретинол. Така че, докато разглеждате списъка със съставките на този крем против стареене, вероятно няма да видите „ретинол“. Вместо това ще видите изброена формата на ретинол, която се използва в този конкретен продукт: ретинал, ретинил палмитат, ретинил ацетат, ретинил линолеат.

Колкото по-високо в списъка на съставките е, толкова повече ретинол има този продукт. Ако е последен в списъка, той не съдържа много ретинол и вероятно няма да е много ефективен.

Акне, бръчки и белези

За притеснения като акне, черни точки, проблеми с пигментацията и по-дълбоки линии и бръчки, Retin-A ще ви даде повече. ( 5 )

В дългосрочен план ще получите по-драматични резултати с ретиноид с рецепта, отколкото с версия без рецепта.

Ретинолът може да бъде добра първа стъпка, преди да преминете към по-силен и потенциално по-дразнещ Retin-A.

Кожата ви постепенно свиква с ретиноидите, докато ги използвате. Това не означава, че те не работят толкова добре във времето. Просто ще забележите намаляване на страничните ефекти като сухота и лющене с течение на времето.

Предотвратяване на странични ефекти

Какъвто и ретиноид да използвате, слънцезащитните продукти са задължителни. Ретиноидите могат да направят кожата ви по-податлива на слънчево изгаряне поради новите кожни клетки на повърхността на кожата ви.

Увреждането от слънцето все още може да възникне, дори ако кожата ви не гори. За да защитите кожата си, използвайте ретиноид през нощта и нанасяйте слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок всяка сутрин.

Може също така да искате бавно да свикнете кожата си с новото лечение с ретиноид (това е особено добра идея, ако имате чувствителна кожа). Опитайте първоначално да използвате вашия продукт с ретинол само два до три пъти седмично.

Това ще позволи на кожата ви да свикне с ретинола и ще намали вероятността да развиете дразнене. Работете бавно до момента, в който можете да използвате продукта всеки ден, без кожата ви да реагира.

Резюме

Ретиноидите са лекарствени съединения, извлечени от витамин А и използвани за лечение на кожни заболявания, като свързани с възрастта бръчки или акне. Ретинолът и ретин-А (третиноин) са ретиноидни съединения, но могат да се използват по различни причини.

Ретинолът се предлага в много продукти без рецепта, подходящи за общи нужди за грижа за кожата, и с течение на времето ще доведе до скромни промени, за да направи кожата по-мека и гладка. Retin-A е по-силен и се предлага само с рецепта. Използва се за лечение на акне, както и за бръчки, белези и пигментни петна.

Ретиноидите обикновено са безопасни за употреба, но могат да причинят странични ефекти, като зачервяване, лющене или изгаряне на кожата, което допълнително се уврежда от излагане на слънце. Дългосрочната употреба може да доведе до развитие на други кожни заболявания, като екзема.

Ретиноидите могат да бъдат полезно допълнение към вашата рутинна грижа за кожата. Ако имате нужда от помощ за намиране на ретиноиден продукт, вашият дерматолог може да ви помогне да изберете такъв.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: