Може ли ранната вечеря да ви помогне да отслабнете?

късна вечеря

Общоприета мъдрост е, че напълняването се причинява от консумацията на повече калории, отколкото успявате да изразходите.

Обаче в едно ново проучване се разкрива, че времето в което вечеряте, може да играе значителна роля в наддаването на тегло.

  • Скорошно проучване установява, че яденето късно вечер може да доведе до напълняване и високи нива на кръвна захар, независимо от калориите.
  • Вечерянето в 22:00 вместо в 18:00 може да повлияе на кръвната ви захар и способността да изгаряте мазнини.
  • Проучването установява, че хората които се хранят късно имат пикови нива на кръвна захар с почти 20 процента по-високи, а изгарянето на мазнини намалява с 10 процента, в сравнение с тези, които вечерят по-рано.

Късната вечеря е свързана с увеличаване на теглото

Според проучване, публикувано в списанието за клинична ендокринология и метаболизъм на Endocrine Society, хапването късно вечер е свързано с наддаване на тегло и високи нива на кръвната захар, независимо от вида на вечерята.

реклама

„Съществуват и други проучвания, които предполагат, че късната вечеря е свързана със затлъстяване и тъй като асоциацията не е същата като причинно-следствената връзка, искахме да разгледаме това по-подробно“, каза автора на проучването д-р Джонатан К. Джун, сътрудник професор по медицина от университета Джон Хопкинс.

Д-р Джун обясни, че изследователският екип иска да разбере дали късната вечеря всъщност променя метаболизма по начин, който насърчава затлъстяването.

Затова решиха да направят това рандомизирано клинично контролирано проучване, като вземат здрави хора и ги накарат да се хранят в различни часове, да контролират храната си и времето си за сън.

Резултати от проучването

Д-р Джун и екипа му проучиха 20 здрави доброволци (10 мъже и 10 жени), за да разберат как телата им метаболизират вечерята в 22 часа, вместо в 18 часа.

Всички участници в проучването си лягаха едновременно в 23:00.

Констатациите от проучването показват, че нивата на кръвната захар са по-високи, а количеството на изгаряните мазнини е по-ниско, когато ядете късно вечер, без значение каква е храната.

Проучването установява, че хората които се хранят късно имат пикови нива на кръвната захар с почти 20% по-високи, а изгарянето на мазнини намалява с 10%, в сравнение с тези, които вечерят по-рано.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: