Сао Палмето – Здраве на простатата и други ползи

Сао палмето

Сао Палмето е хранителна добавка, получена от плодовете на дървото Serenoa repens. Смята се, че предлага различни предимства за здравето, като поддържане на здравето на простатата и пикочните пътища, както и намаляване на плешивостта при мъжете.

Обикновено палмето се използва за справяне с проблеми, свързани с увеличена простата, подобряване на уринарната функция и насърчаване на растежа на косата.

Някои хора също се обръщат към тази добавка с надеждата да повишат либидото и плодовитостта, както и да намалят възпалението. Има твърдения, че палмето има противоракови свойства, но тези твърдения не са универсално обосновани от научни изследвания.

реклама

Тази статия предоставя преглед на наличните изследвания върху сао палмето, включително неговите потвърдени ползи, потенциални неблагоприятни ефекти и препоръчителни дози.

Какво представлява сао пламето?

Сао палмето, научно известно като Serenoa repens, е малко палмово дърво, произхождащо от югоизточните райони на Северна Америка, особено във Флорида, Джорджия, Куба и Бахамските острови. ( 1 )

Това дърво расте в песъчлива почва и получава името си от назъбените, подобни на трион зъби на стъблата, свързващи листата му с основното стъбло.

Тъмните плодове, произведени от дървото Saw Palmetto, съдържат относително големи семена.

Исторически погледнато, индианците са използвали плода на палмето заради неговата хранителна стойност, диуретични свойства, седативни ефекти, качества на афродизиак и способността му да облекчава кашлицата.

В днешно време тези плодове се консумират или цели, или изсушени и използвани за приготвяне на чай. Те също могат да бъдат намерени на пазара като изсушено и смляно палмето, предлагано под формата на капсули или таблетки.

Заслужава да се отбележи, че най-разпространената форма на добавки от палмето на пазара са маслени екстракти, получени от мастните части на сушените плодове. Тези екстракти обикновено съдържат 75–90% мазнини, като метода на извличане може да повлияе на точното съдържание на мазнини.

Освен това такива добавки са склонни да предлагат по-високи концентрации на полезни растителни съединения, като витамин Е и други антиоксиданти, в сравнение със суровите плодове. ( 2 )

Може да е от полза за здравето на простатата

Потенциалът на Сао Палмето при лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата, състояние, характеризиращо се с нераково уголемяване на простатата, е забележителен.

Доброкачествената хиперплазия на простатата засяга предимно по-възрастните мъже, като до 75% от тези на 70 години са засегнати. ( 3 )

Ако не се лекува, може да доведе до уголемена простата, което пречи на правилното изпразване на пикочния мехур и увеличава честотата на уриниране. Това често води до разстройващо нощно уриниране, което се отразява на качеството на съня.

Доброкачествената хиперплазия на простатата е част от по-широка категория симптоми на долните пикочни пътища (LUTS), която включва проблеми, засягащи пикочния мехур, уретрата и простатата. За разлика от доброкачествената хиперплазия на простатата, LUTS може да засегне както мъжете, така и жените. ( 4 ) ( 5 )

Въздействието на Сао Палмето върху LUTS е изследвано в няколко проучвания, които дават смесени резултати.

По-ранни проучвания показват, че палмето може да подобри потока на урината и да намали нощното уриниране при мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата, както когато се използва самостоятелно, така и в комбинация с традиционни лекарствени терапии. ( 6 ) ( 7 ) ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Въпреки това, последният преглед на Cochrane, известен със своя строг подход, основан на доказателства, заключава, че палмето осигурява само скромни подобрения в LUTS. ( 11 )

Обратно, две рецензии подчертават, че дневна доза от 320 мг Permixon, специфичен екстракт от палмето, превъзхожда плацебо за подобряване на потока на урината и намаляване на нощното уриниране. ( 12 ) ( 13 )

Възможно е различните резултати да се дължат на разлики в силата на отделните формулировки. Като цяло са необходими повече изследвания, преди да могат да се направят окончателни заключения.

Може да намали оплешивяването при мъжете

Сао Палмето потенциално предлага решение за предотвратяване на андрогенна алопеция, форма на косопад, известна като плешивост при мъжете и жените.

Този ефект се дължи на способността му да инхибира ензима, отговорен за превръщането на тестостерона в дихидротестостерон (DHT), андрогенен хормон, замесен в този тип косопад. ( 14 ) ( 15 )

Смята се, че повишените нива на андрогени като DHT съкращават цикъла на растеж на косата, което води до развитието на по-къси и по-тънки кичури коса.

Едно малко проучване установи, че дневна доза от 200 мг палмето, комбинирана с полезното растително съединение бета-ситостерол, намалява загубата на коса при 60% от мъжете с андрогенна алопеция в сравнение с плацебо. ( 16 )

В друго 2-годишно проучване, мъже с плешивост са получавали или 320 мг палмето дневно, или финастерид, конвенционално лекарство за косопад.

Според заключението на проучването, приблизително една трета от групата на сау палмето съобщават за повишен растеж на косата. Независимо от това, ефективността на палмето е само наполовина по-силна от конвенционалното лекарство. ( 17 )

Друго малко проучване наблюдава леко покачване на броя на космите при около половината от мъжете, лекувани с лосион за коса с палмето. Въпреки това, този лосион съдържа допълнителни активни съставки, което прави предизвикателство да се изолира специфичното въздействие на палмето.

Въпреки че тези открития са обещаващи, изследванията върху влиянието на палмето върху косопада са ограничени, което налага допълнителни проучвания, преди да се направят окончателни заключения.

Други потенциални ползи

Сау палмето често се рекламира с най-различни потенциални ползи, но повечето от тези твърдения нямат солидна научна подкрепа.

Например, специфично изследване с формулировката на палмето, известна като Permixon, демонстрира потенциал за намаляване на маркерите на възпаление в клетките на простатата, както е посочено от проучвания в епруветка. Въпреки това, възможно е и други добавки с палмето да имат същия ефект. ( 18 ) ( 19 )

Предполага се също, че Permixon има защитни ефекти върху либидото и плодовитостта при мъжете. Доказано е, че традиционните лекарствени терапии за доброкачествена хиперплазия на простатата и симптоми на долните пикочни пътища (LUTS) влияят неблагоприятно на мъжката сексуална функция.

Преглед на 12 рандомизирани контролирани проучвания сравнява ефектите на Permixon и конвенционалната лекарствена терапия при лечение на доброкачествена хиперплазия на простатата и LUTS.

Въпреки че и двата подхода имат отрицателни странични ефекти върху мъжката сексуална функция, добавката с палмето води до сравнително по-малко намаление на либидото и намалена импотентност в сравнение с конвенционалното лечение с лекарства. ( 20 )

Независимо от това, не е ясно дали Permixon има същия ефект при здрави мъже или други формулировки на палмето осигуряват подобни защитни предимства.

Освен това, някои проучвания споменават намаленото либидо като потенциален страничен ефект от добавките с палмето, което налага допълнителни изследвания за потвърждаване на тези твърдения. ( 21 )

И накрая, изследване в епруветка предполага, че палмето може да притежава способността да инхибира растежа на специфични ракови клетки, включително тези на простатата. Въпреки че тези открития са обещаващи, не всички проучвания са съгласни, което налага допълнителни изследвания. ( 22 ) ( 23 ) ( 24 )

Безопасност и странични ефекти

Въпреки че суровите и сушени горски плодове сау палмето яе консумират от векове, тяхната безопасност не е пряко изследвана.

Въпреки това, проучванията показват, че добавките от палмето като цяло се понасят добре от повечето хора. Честите нежелани реакции включват леки и обратими състояния като диария, главоболие, умора, намалено либидо, гадене, повръщане и световъртеж.

В редки случаи са докладвани по-тежки странични ефекти, като увреждане на черния дроб, панкреатит, кървене в мозъка или дори смърт, но не винаги е ясно дали палмето е пряката причина за тези инциденти. ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Освен това, две казуси документират случаи, при които млади момичета са имали горещи вълни, когато са получавали добавки от палмето за справяне с косопад или хирзутизъм, състояние, водещо до мъжко окосмяване. ( 28 ) ( 29 )

Освен това има известни опасения, че палмето може да бъде свързано с вродени дефекти и потенциално да попречи на нормалното развитие на мъжките гениталии.

Следователно употребата на тази добавка е силно обезкуражена при деца, както и при бременни или кърмещи жени.

Освен това прегледа на етикетите на продуктите и онлайн маркетинговите материали съветва хората със заболявания на простатата или хормонално зависими ракови заболявания да се консултират с лекар, преди да използват тази добавка.

Въпреки че има някои опасения относно потенциалните взаимодействия между палмето и други лекарства, допълнителни прегледи не са открили убедителни доказателства за такива взаимодействия.

Дозировка

Сау палмето може да се консумира в различни форми. Налични са ограничени изследвания относно оптималните дози, когато се използват цели плодове от палмето или се приготвят като чай.

За сушени добавки или маслени течни екстракции, най-ефективните дневни дози сау палмето обикновено варират от 160 до 320 мг.  ( 12 ) ( 13 ) ( 16 ) ( 17 )

Въпреки това е важно да се отбележи, че повечето от изследванията, проведени в тази област, са фокусирани изключително върху мъже, така че остава неясно дали тези дози са еднакво подходящи за жени.

Преди да започнете прием на Saw Palmetto, препоръчително е да потърсите насоки от вашия доставчик на здравни услуги, за да гарантирате вашата безопасност и да определите правилната дозировка за вашите специфични нужди.

Заключение

Сао палмето (Saw palmetto) е хранителна добавка, получена от плодовете на дървото Serenoa repens.

Свързва се с потенциални ползи за здравето като засилен растеж на косата, подкрепа за здравето на простатата и подобрена функция на функция на уринарния тракт.

Докато изследванията в епруветка предполагат, че може да притежава противовъзпалителни и противоракови свойства, по-нататъшното изследване е от съществено значение за потвърждаване на тези потенциални ползи.

Преди да обмислите употребата на тази добавка, препоръчително е да проведете дискусия с лекар. Струва си да се отбележи, че децата, както и бременните или кърмещите жени трябва да избягват приема на палмето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: