Северна Корея е на Ким Чен Ун: 10 закона, които ще ви изумят

ким чен ун

Северна Корея отново е в новините по цял свят, след съобщения за крехкото здравословно състояние на лидера Ким Чен Ун.

Държавата на диктатора, която остава до голяма степен непозната за останалия свят, е и страна на причудливи закони и традиции.

Ето няколко от тях, които ще ви накарат да благодарите на звездите си, че не сте се родили там.

реклама

1. Слушането на музика

Слушането на музика или гледането на филми на чужд език се счита за престъпление. През 2015г. Ким Чен Ун издаде указ за изземането на всички касети и компактдискове, които съдържат чужди песни.

2. Без усмивки

ким чен ун

Ким Ир Сен, основателят на Северна Корея и баща на Ким Чен Ун, почина на 8 юли 1994г. Страната скърби за смъртта на лидера всяка година и е наказуемо да се усмихваш на този ден. Говоренето на глас, танцуването или пиенето на алкохол в този ден е силно ограничено. Неспазвайки правилата, хората могат да бъдат изпратени в трудови лагери или убити.


Прочети Още: Всички съвременни хора имат неандерталско ДНК, разкриват нови изследвания


3. Десет години казарма

северна коре казарма

Военната служба е задължителна за всички физически лица в Северна Корея. Мъжете служат 10 години, а жените 8 години. Всички лица под 60-годишна възраст са част от запазената сила на страната. Абсолютната координация и дисциплина по време на военните паради е задължителна, а разбиващите се формирования са наказуеми.

4. Сините дънки са заплаха

Носенето на сини дънки е достатъчно, за да кацнеш в севернокорейски затвор. Сините дънки се считат за символ на капитализма, американския империализъм и следователно са забранени.

5. Само 28 прически

Виждали ли сте някога севернокорейски футболист с дълга коса? Това е така, защото намесите в режима на живота на хората са толкова стегнати, че дори не могат да си имат прическа, която им харесва. В страната има 28 прически с разрешение на държавата (10 за мъже, 18 за жени) и всичко извън списъка е наказуемо!

6. Интернет

Достъп до интернет се получава само чрез портал, който се нарича Kwangmyong. Той беше пуснат през 2000 година. Списъкът с хора, които имат достъп до интернет, включва политически лидери и техните семейства, ученици, посещаващи елитни училища, както и военното кибер отделение. Само разрешената от държавата – операционна система Red Star OS, която е проектирана на корейски език, е позволена да се използва, а не стандартните Windows или Mac. Wi-Fi е забранен във всички севернокорейски посолства по света.

7. Естествена тор

Човешките секрети са основният източник на оборска тор в страната. Когато Южна Корея реши да спре износа на торове за агресивните си съседи през 2008г., Пхенян нямаше друг избор, освен да помоли хората да събират и предават човешки отпадъци на властите, така че земеделските стопани да имат шанс.

8. Професия

Изборът на професията на човек се определя от правителството. Това се случва въз основа на нуждите на страната. Тези, които не се съобразяват, се изпращат в концентрационни лагери за принудителен труд.

9. Вяра

северна корея вяра бог

Северна Корея официално е атеистична държава и практикуването на религия или притежаването на Библия може да доведе до екзекуция. Единствените божества в страната са членовете на любимата фамилия „Ким“.

10. Престъпление и наказание

Ако член на семейство бъде признат за виновен в престъпление, цялото семейство влиза в затвора. Така нареченото „правило на трите поколения“ – освен виновния, биват наказани неговите родители, баби и дядовци, както и децата му.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: