Седемте чудеса на света – Новите и Старите

седемте чудеса на света
Карта на седемте чудеса на света

Кои са седемте чудеса на света?

Преди да се потопим в света на чудесата, нека да уточним, че те се делят на две – седемте чудеса на античния свят и новите 7 чудеса на света.

Но защо чудесата на света са седем?

реклама

Числото седем е било избрано, защото гърците вярвали, че представлява съвършенство и изобилие и защото това било числото на петте планети, познати в древността, плюс слънцето и луната.

Първоначалният списък с чудесата на света е съставен през 2 век пр. н. е. От първоначалните седем, днес е останала само Хеопсовата пирамида.

През 2000г. швейцарска фондация стартира кампания за определяне на седемте чудеса на света.

След гласуване от над 100 млн. човека за новите седем, през 2007г. бяха избрани седемте чудеса на света.

Някои хора одобриха списъка, а други не. Неодобрението идва от това, че в списъка не влязоха претенденти като Акропола в Атина и др.

Тази статия разглежда старите и новите 7 чудеса на света.

Седемте чудеса на света в античния свят

Удивителните произведения на изкуството и архитектурата, известни като Седемте чудеса на античния свят, служат като свидетелство за изобретателността, въображението и чистата упорита работа, на която са способни човешките същества.

Оригиналният списък е написан от Филон от Византия, през 225 г. пр. н. е., Наречен „Седемте чудеса“.

Но в крайна сметка човешките ръце се обединиха с природните сили, за да унищожат всички чудеса освен едно – Пирамидите в Гиза.

Научете още интересни факти за седемте чудеса на света.

1. Хеопсова пирамида, Египет

седемте чудеса на света

Голямата пирамида в Гиза е построена между 2584 и 2561г. пр. н. е. За египетския фараон Хуфу („Хеопс“) и е държала първото място за най-високата постройка в света за почти 4000 години.

Тя е разположена на западния бряг на река Нил ( считана за най-дългата река в света ), Египет. Пирамидата е единственото от седемте чудеса на света от древността, оцеляло до наши дни.

Разкопките във вътрешността на пирамидата са започнали едва в края на 18 и началото на 19 век сл. н. е.

Самата конструкция с перфектната симетрия и внушителна височина впечатлява посетителите и до днес.

Удивително е, че почти симетричните египетски пирамиди са построени без помощта на съвременни инструменти или геодезическо оборудване.

Учените вярват, че египтяните са използвали ролки и шейни за преместване на камъните до самото място.

2. Висящите градини на Вавилон

Висящите градини на Вавилон

Висящите градини на Вавилон са построени близо до река Ефрат в днешен Ирак от вавилонския цар Навуходоносор II около 600г. пр. н. е.

Те са описани от древния писател Диодор Сикулус като самополивни градини от екзотична флора и фауна, достигащи височина от над 23 м през поредица от стъпаловидни тераси.

Твърди се, че кралят е построил извисяващите се градини, за да облекчи носталгията на любимата си Амитида по естествената красота на нейния дом в Мидия (северозападната част на днешен Иран).

Въпреки че има много разкази за градините както в гръцката, така и в римската литература, никой от тях не е от първа ръка, и във вавилонските клинописни надписи не е открито споменаване на градините.

Това обаче не е попречило на Висящите градини на Вавилон да са част от седемте чудеса на света толкова години.

3. Статуята на Зевс в Олимпия

Статуята на Зевс в Олимпия, едно от седемте чудеса на света от древността

Известната статуя на Зевс, царят на боговете в гръцката митология, е изработена от атинския скулптор Фидий и е завършена и поставена в храма на Зевс в Олимпия около средата на пети век пр. н. е.

Статуята е изобразявала бога на гръмотевицата, седнал на дървен трон.

Статуята на Зевс украсява храма в Олимпия повече от осем века, преди християнските свещеници да убедят римския император да затвори храма през четвърти век след Христа.

След това статуята е преместена в Константинопол, където според едни източници се смята, че е унищожена при пожар през 462 година, а според други е унищожена от земетресение през 5 или 6 век сл. Хр.

4. Храмът на Артемида в Ефес

Храмът на Артемида в Ефес

Храмът на Артемида в Ефес, гръцка колония в Мала Азия, е отнел повече от 120 години, за да бъде построен и само една нощ за да бъде разрушен.

Завършен през 550г. пр. н. е., Храмът е бил около 129 м дълъг, почти 69 м широк, с 127 колони, високи около 18 метра.

Спонсориран от богатия крал Крез от Лидия, който не пестил средства, храмът бил толкова великолепен, че всички били съгласни, че това е било сред най-удивителните постройки правени някога от хората.

На 21 юли 356г. пр. н. е. човек на име Херострат подпалил храма, за да, както казал той, постигне трайна слава, като завинаги бъде свързан с унищожаването на нещо толкова красиво.

В същата нощ, когато храмът изгарял, се родил Александър Велики и по-късно предложил да възстанови разрушения храм, но ефесяните отказват щедростта му.

5. Мавзолеят в Халикарнас

Мавзолеят в Халикарнас, седмо чудо

Местоположението му е било в днешна Югоизточна Турция, Мавзолеят в Халикарнас е гробница, построена от Артемизия за нейния съпруг Сатрап Мавзол, след смъртта му през 353г. пр. н. е.

Артемизия пожелава да създаде последно място за почивка, достойно за такъв велик цар.

Гробницата е била висока 41 м и богато украсена с фина скулптура. Тя е бил унищожен от поредица земетресения.

Така природата не ни е позволила да зърнем още едно от седемте чудеса на света на античния свят.

6. Родоски колос

Родоски колос, седемте чудеса на света от древността

Родоският колос е бил статуя на бог Хелиос (Гръцкият Бог на Слънцето, богът-покровител на остров Родос) построен между 292 и 280г. пр.н.е.

с Височина малко над 33 м, статуята се е намирала на брега с изглед към пристанището на Родос.

Статуята на свободата в САЩ, е създадена по модел на Родоския колос.

Статуята е съществувала само 56 години, преди да бъде унищожена от земетресение през 226г. пр. н. е.

7. Александрийският фар

Александрийският фар

Фарът в Александрия, построен на остров Фарос, се издигал на височина близо 134 метра и е бил поръчан от Птолемей I.

Строителството е завършено някъде около 280г. пр.н.е.

Фарът е бил третата най-висока постройка в света създавана от човек, а светлината му (огледало, което отразява слънчевите лъчи през деня и огън през нощта) е можела да се види на около 56 км в морето.

Фарът е сериозно повреден при земетресение през 956г., след това отново през 1303г. и 1323г. и до 1480г., той вече несъществувал.

Египетската крепост Кейтбей сега стои на мястото на Фарос, построена с някои от камъните от руините на едно от седемте чудеса на света.

Новите 7 чудеса на света

След като от оригиналните (старите) седем чудеса на света е останала само Голямата пирамида в Гиза, се взе решение да се изберат новите седем чудеса на света.

Днес, седемте чудеса на света са Тадж Махал, Колизеума, Чичен Ица, Мачу Пикчу, Статуята на Христос Спасителя, Петра и Великата китайска стена.

1. Тадж Махал

Тадж Махал, седемте чудеса на света

 

Тадж Махал е известен по целия свят със своята красива архитектура, история и приказка за любовта, довела до създаването му.

Разположен в индийския град Агра, Тадж Махал започва да се строи през 1632г. по искане на моголския император Шах Джахан като свидетелство за любовта към съпругата му Мумтаз Махал, която почива през 1631г., раждайки 14-то им дете.

Мавзолеят, построен с бял мрамор от слонова кост и скъпоценни камъни, е определен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 година и до днес той привлича 7 до 8 милиона посетители годишно.

2. Колизеума

едно от седемте чудеса на света, колизеума в Рим, Италия

Известен също като амфитеатър Флавиан, Колизеумът е амфитеатър с овална форма, разположен в центъра на Рим в Италия.

Построен от бетон и пясък, строителството му започва при император Веспасиан през 72г. сл. н. е. и е завършено от неговия наследник Тит през 80г. сл. н. е.

Това е най-големият амфитеатър в света и е имал капацитета да побере около 80 000 зрители.

Според някои оценки в Колизеума са загинали около 500 000 души. Освен това там са убити толкова много животни, че някои видове са изчезнали.

3. Статуята на Христос Спасителя

Статуята на Христос Спасителя

Колосалната статуя на Исус, част от седемте чудеса на света, се намира на върха на Корковадо в Рио де Жанейро.

Строителството започва през 1926г., непосредствено след първата световна война, и е завършено пет години по-късно.

Статуята е висока 30 метра (без да включва основата му, която е висока около 8 метра), а протегнатите му ръце се простират на 28 метра.

Статуята е направена от стоманобетон и често е била удряна от мълнии, а през 2014г. върхът на десния палец на Исус е бил повреден по време на буря.

4. Мачу Пикчу

едно от седемте чудеса на света, мачу пикчу

Разположен в източната Кордилера в южно Перу на планински хребет, Мачу Пикчу е цитадела на инките от 15-ти век.

Прочети повече за Мачу Пикчу тук

5. Чичен Ица

Чичен Ица, седемте чудеса на света, новите

Чичен Ица е археологически обект, разположен в община Тинум в щата Юкатан в Мексико.

Построен от маите, той е един от най-посещаваните археологически обекти в Мексико и се състои от сгради като Ел Каракол (обсерваторията на Чичен Ица), Храмът на войните и други.

През 1988г. е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

6. Петра

Петра

Древният град Петра, Йордания, е разположен в отдалечена долина, сгушена сред планини и скали.

Смята се, че районът около Петра е бил обитаван още през 7000г. пр. н. е.

Достъпът до града е през 1,2 километров пролом, наречен Siq, който води директно към Хазне (набатейски храм от епохата на елинизма).

Петра е наричана още „Розово-червения град” поради цвета на камъка в който е издялана.

Неговата скална архитектура и водопроводната система продължават да привличат огромен брой туристи, а от 1985г. е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

7. Великата китайска стена

Великата китайска стена, новите седем чудеса на света

Нама как да се изброят седемте чудеса на света, без присъствието на Великата китайска стена.

Смята се, че Великата китайска стена е един от най-големите в света строителни проекти с дължина 8 850 км. Едно друго китайско проучване обаче твърди, че дължината е 21 200 км.

Работата започва през 7 век пр.н.е. и продължава две хилядолетия. Въпреки че се нарича „стена“, конструкцията всъщност е изградена от две успоредни стени.

Въпреки че е построена, за да предотврати нашествия и набези, стената до голяма степен не си е свършила работата. Вместо това учените отбелязват, че тя е послужила повече като „политическа пропаганда“.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: