Силикон в грижа за кожата

Силикон-в-грижа-за-кожата

Темата за грижа за кожата със силикон е пълна с дезинформация. Тава е голяма група от многостранни съставки включващи различни видове силикони, намиращи се в много овлажнители за лице и тяло.

За съжаление, силиконите са несправедливо демонизирани, което кара много хора да ги гледат като заплаха за кожата си.

Какво е силикон?

Много хора са изненадани да разберат, че силиконите имат естествен произход. Те започват като минерален силиций, който след това се свързва силно с кислорода, за да образува силициев диоксид.

реклама

Химиците приемат това, което започва като естествена съставка, и създават различни синтетични силикони, които се използват в продуктите за лична хигиена, включително тези за рани и белези.

Функцията на силикона в грижата за кожата зависи от вида на силикона. Някои имат изглаждащ кожата, омекотяващ ефект. Други пък образуват водоустойчив филм или подобряват способността на продукта да се разпространява.

Някои служат като носещи течности за доставяне на равномерен слой съставки и след това силиконът се изпарява, оставяйки след себе си безтегловно, но копринено покритие.

Силиконът е синтетичен полимер, съставен от силиций, кислород и други елементи, като въглерод и водород.

Така че докато силиконът се извлича от естествени съставки, той трябва да премине през значителни химически процеси, за да стане силикон. Но това, че е синтетичен, не означава, че силиконът е в същата категория като парабените, фталатите и сулфатите.

Силиконите се използват в различни козметични продукти, от грижа за кожата до грижа за косата. Обичайните видове силикони включват циклопентасилоксан, циклохексасилоксан, диметикон и цетеарил метикон.

Защо се използват силикони в козметичните продукти?

Краткият отговор? За да придаде на продуктите кадифено усещане и да им позволи да изгладят несъвършенствата и да създадат дишаща бариера.

Основната функция на силикона е като оклузив, което означава, че той образува бариера, която устоява на вода и въздух.

Често силиконите се използват в продуктите против къдрене, защото създават бариера около косъма, предпазвайки го от влага.

Силиконите също имат способността да подпомагат заздравяването на рани поради бариерата, която създават. Те са в състояние да предпазят раните от инфекция, но в същото време бариерата е дишаща.

Оклузивните и омекотяващи свойства на силикона помагат за запълване на фините линии и правят кожата да изглежда по-гладка, поради което той често е основната съставка в грундовете за грим.

Ще намерите силикон и в BB кремовете, фон дьо тените и друга козметика на кремообразна основа.

Въпреки че бариерата, която силиконът създава, може да задържи влагата на повърхността на кожата, съставката всъщност не овлажнява кожата ви.

Всъщност няма доказани дългосрочни ползи от използването на силикони. Силиконите могат да направят кожата ви да изглежда и да се чувства по-здрава, плътна и гладка, след като ги нанесете, но веднага щом се износят или се измият, вие се връщате на изходна позиция.

Силиконът запушва ли порите? Или причинява други кожни проблеми?

Тъй като силиконите създават филм върху кожата, това означава, че те могат да задържат мръсотия и масло.

Също така е трудно да се отмие, така че ще трябва да предприемете допълнителни стъпки в рутината си за почистване, за да сте сигурни, че сте изплакнали силиконите напълно.

Силиконите са хипоалергенни, недразнещи и некомедогенни. И повечето дерматолози са съгласни, че силиконите са безопасни и не би трябвало да създават проблеми, ако обикновено не сте склонни към пъпки.

Въпреки това, ако имате мазна, чувствителна или склонна към акне кожа, може да потърсите алтернатива.

Въпреки че са безопасни за кожата, много екологични активисти призовават потребителите да избягват силиконите, поради факта, че те са биоакумулиращи. Когато се измият от лицето ви, силиконите могат да се натрупат и да представляват риск за водните организми.

Силикони – митове и факти

Следват някои от често срещаните митове за силиконите, които с удоволствие развенчавам, за да успокя ума ви, когато пазарувате продукти за грижа за кожата.

Мит №1: Силиконите всъщност не правят нищо в грижата за кожата, те са само съставки за запълване

Факт: Всички видове силикони играят роля в текстурата и покритието на продукта за грижа за кожата. Те не се използват само за приятна естетика или като пълнители.

Доказано е, че силиконите влияят директно върху хидратацията на кожата и повишават способността й да се възползва от други съставки (като антиоксиданти).

Някои силикони помагат за поддържане на кожата матова или могат да замъглят порите или дори временно да запълнят линиите и бръчките.

Мит №2: Силиконите задушават кожата

Факт: Молекулярната структура на силиконите ги прави въздухо- и водопропускливи – те не задушават кожата. Не пречат на основните съставки да действат или пречат на способността на човек да се поти.

И само за да разсее друго безпокойство, силиконите не пречат на водоразтворимите съставки да проникнат през повърхността на кожата.

Мислете за тази пропускливост като за накисване на торбичка чай във вода, което освобождава вкуса, цвета и антиоксидантните съединения, съдържащи се в чая.

Структурата на силикона безопасно „накисва“ много видове полезни за кожата съставки в най-горните слоеве на кожата.

Мит №3: Силиконите запушват порите

Факт: Силиконовите съставки не запушват порите. Инертната природа на видовете силикони и техните пропускливи характеристики ги правят неспособни да запушват порите сами.

Това, което може да се случи, ако не сте старателни в почистването на лицето, остатъците от определени силикони, като силоксаните с по-малък размер, биха могли потенциално да се натрупат в порите. А това вероятно предотвратява свободното изтичане на себум към повърхността на кожата.

На теория това може да постави началото на запушени пори, но много други полезни съставки за грижа за кожата от емолиенти до масла и восъци представляват същия проблем.

Да не говорим за взаимодействието между многобройните съставки в няколко продукта за грижа за кожата, смесени със себум и склонността им към запушени пори.

Какъв пъзел, но това е още една причина ежедневното почистване на лицето да е необходимо, особено ако използвате слънцезащитни продукти и грим.

Мит #4: Силиконите причиняват акне

Факт: Проучвания върху употребата на силикон при пациенти с акне не показват, че тази група съставки причиняват или влошават акнето.

Ако не друго, дерматологичните изследвания на пациенти с акне показват, че пропускливата природа на силикона и недразнещите свойства ги правят полезни за омекотяване и изглаждане на често грубата текстура на кожата, засегната от акне.

Освен това е доказано, че помагат за облекчаване на сухата, лющеща се кожа от използването на ретиноиди, отпускани с рецепта.

Мит №5: Силиконите предпазват кожата от ексфолиране

Факт: Тъй като някои силикони са по-оклузивни от други, някои хора се притесняват, че прилагането на грижа за кожата на базата на силикон по някакъв начин ще попречи на естествения процес на ексфолиране на кожата. Това обаче не е начинът, по който силиконите работят.

Дори по-тежките на усещане силикони като диметикон все още поддържат пропусклива бариера върху кожата. Интересното е, че изследванията показват, че чистата силиконова превръзка не спира естественото ексфолиране, независимо дали кожата е суха или хидратирана.

По-леките, течни силоксани оставят прозрачен воал върху повърхността на кожата, докато се изпаряват, което също не пречи на отделянето на кожните клетки.

Мит №6: Силиконите са токсични за кожата

Факт: Обширни оценки на безопасността и токсикологията са доказали, че нито един вид силикон, използван в козметиката, не е токсичен, когато се прилага върху кожата.

Няколко вида силикони, включително тези, направени от диметикон и всички обичайни силоксани, последователно показват, че са нетоксични и недразнещи за всички типове кожа.

Силикон в грижа за кожата – Обобщение

Въпреки че силиконите като диметикон или циклопентасилоксан не са опасни или в списъка на „съставките, които трябва да се избягват“, дали искате да ги използвате или избягвате наистина се свежда до типа кожа, притеснения или лични предпочитания.

Ако имате кожа, склонна към акне или просто не искате да използвате силикони, със сигурност има страхотна козметика без силикон от която да избирате.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: