Символика на цветята – какво означават те и техните цветове

Знаете ли, че всяко цвете и дори цветът му имат различно значение? Преди векове символика на цветята е била използвана, за да се предаде невербално послание на получателя.

Символика на цветята

Символиката на цветята е разглеждана още в древността – тогава се развива изкуството да се аранжират букети и в обръщение влиза терминът „език на цветята“. През 19 век дори е създаден специален речник, в който е описан!

В миналото това е било от голямо значение – чувствата (включително негативните) се изразявали и информирали за намеренията си чрез конкретни примери. Важен е не само изборът на вид, но и цветът и дори степента на развитие на пъпките. Подарявайки подходящите цветя, мъжът можел да предаде важна информация на своята избраница. Явно е било важно и с коя ръка дамата на сърцето му приема букета! Ако е с дясната, тя сподели чувствата му, ако е с лявата – за съжаление не.

реклама

Разбира се, нека подходим към символиката на цветята с известна дистанция и доза сол. Ако някой наш близък обича например маргаритки, фрезии или лалета, не е задължително да купувате букет червени рози.

В старите времена се е вярвало, че момиче, което успее да намери бяла роза в букет, има шанс за бързо предложение за брак.

Значението на най-популярните цветя

Цветовете на цветята са много важни, така че си струва да помислим сериозно какъв цвят трябва да има букетът за човека, на когото държим. Неправилният цвят на цветята може да развали всичко.
Цветята са в състояние перфектно да предадат нашите чувства, дори и най-скритите, понякога означават повече от една дума.

Роза

Роза

Най-добре е да подарите червени рози, символ на вечна любов.
Може да подарите бели цветя на човек, на когото искате да благодарите или дете, но и като сватбени цветя. Белият цвят е символ на уважение, скромност и невинност, но и на невинна първа любов.
Ако подарите на някого розови рози, това е знак за приятелство. Знак на признателност, благодарност за нещо необикновено.
Жълтите рози са символ на ревност, подлост, лоши чувства. Опитвайте се да не подарявате цветя с този цвят, тъй като те могат само да причинят болка на получателя.
Роза с оранжев цвят на венчелистчетата може да изрази предателство, но и да бъде символ на желание.
Сините рози, от друга страна, изразяват вярност. Чаените рози, означават съчувствие, и имат неутрално послание.

Лале

Лале

Изразява радостта от срещата. С него можем да кажем „добре, че те има“, „радвам се да те видя“, а ако изберем червено – дори „обичам те“.

Гербер

Гербер

Символизира привързаността, затова е универсален подарък за всеки: за любим човек, семейство или приятели.

Лилии

Лилии

Това цвете е пълно със смислени контрасти. Католиците го разпознават като цветето на Богородица. Растението, изложено в деня на сватбата, означава честност и чистота на душата. За съжаление е и символ на платоничната любов. Свързва се и с желанието за откупуване на вина, поради което от него се плетат погребални венци.

Карамфил

Карамфил

В зависимост от цвета, цветето има много значения. Бялото цвете означава невинност, но жълтото е презрение. Червеното е възхищение, а розовото символизира вечната памет на надарения с карамфила. Ще работи в по-официални ситуации, тъй като символизира възхищение и признателност.

Теменужки

Теменужки

Да подарите на някого теменужки означава, че винаги се сещате за този човек и се надявате, че той също се сеща за вас и се грижи за вас толкова, колкото и вие за него.

Фрезия

Фрезия

Фрезията е израз на уважение, признателност и радост, но и покана за флирт.

Циклама

Циклама

Когато влюбените си подаряват това цвете, това означава окончателна раздяла между тях без шанс за помирение.

Зюмбюл

Зюмбюл

В зависимост от цвета, цветето има различни значения.
Като такъв, самият зюмбюл означава страдание, причинено от поведението на любим човек.
Белият зюмбюл е израз на симпатия, жълтият е щастие от любов, синият е за постоянство в чувствата, възгледите. Лилавият в зависимост от ситуацията, или ми прости, защото направих грешка и съжалявам, или ме обичай повече.

Нарцис

Нарцис

Жълтият нарцис е преди всичко ревност, но и любов без взаимност.

Момина сълза

Момина сълза

Момината сълза е символ на деликатност и срамежливост. Момините сълзи се подаряват на някой, който се смята за много красив.

Незабравка

Незабравка

Ако подарите на някого незабравка, вие искаме този човек никога да не забравя за вас. Но също така искате да се случи нещо повече, този човек да създаде връзка с нас, например приятелство.

Ирис

Ирис

Ирисът означава доверие, но ако получите синьо цвете, това е студенина. Лилавото пък подсказва, че някой вече ме мисли за вас.

Хризантема

Хризантема

Хризантемата се свързва с тъгата, с мъртвите и по принцип не се подарява на никого. Значението на това цвете обаче е съвсем различно, червената хризантема изразява любов, розова преданост, оранжевата мисъл за любим човек.

Символика на цветята – значението на останалите цветя

Освен цветята, споменати по-горе, има много други видове цветя, които са също толкова красиви и имат значение. Може би сте се чудили какво означава цвете лотос или знаете, че изразът „ти си безсърдечен“ се отнася за пролетното цвете нарцис. Езикът на цветята е много богат и не се ограничава само до видовете, но също така трябва да се помни, че цветовете на цветята също имат значение. Описанието на всички тях би могло да бъде включено в голяма книга, затова ще се спрем само на основната символика.

По-долу ще намерите списък със значенията на цветята, които не са описани преди:

 • Амарилис – срамежливост
 • Антуриум – голяма увереност
 • Фрезия – уважение
 • Хортензия – ранено сърце
 • Слънчоглед – обожание
 • Маргаритка- разбиране
 • Орхидеи – чувственост

Цветовете на цветята и тяхната символика

 • Бяло – Бялото е символ на чистота, невинност и искреност. Подарявайки цветя от този цвят на някого, вие изразявате само благородни, искрени чувства към него.
 • Жълто – Цветя от този цвят не трябва да се дават на никого, тъй като те са символ на лоши чувства и предизвикват само отрицателни емоции. Жълтото е символ на ревност и гняв.
 • Розово – Подаряването на розови цветя на някого изразява приятелство към получателя.
 • Червени-цветя в този цвят се подаряват на тези, които обичаме, те са най-важните за нас. Момиче, майка, съпруга. Червеното е символ на любов, желание и страст.
 • Син – Този цвят означава вярност към друг човек, вярност завинаги.
 • Виолетово – Не давайте цветя от този цвят на никого, защото виолетовото означава съжаление и тъга. В случай на любов лилавият цвят символизира нейния край.
 • Зелено – Зеленото е надежда и щастие, но и компромис и преди всичко безсмъртие. В нашата култура не е обичайно да се дават зелени цветя, може би защото ни се струват монотонни, зелено стъбло, зелено цвете. Все пак си струва да разчупим стереотипите и си струва да подарим зелен букет на някой, който вече не се надява на по-добро утре.

Комбиниране на цветовете на цветята

Комбинирайки цветовете на цветята, вие променяте смисъла на цялото послание, например радост и щастие е комбинация от жълто и червено. Жълтият цвят тук вече не се възприема негативно.

На кого да не подарявате цветя?

Може да подарите цвете в саксия на човек, който обича да отглежда цветя или с когото имате близки отношения. В други ситуации изберете рязани цветя. Не забравяйте обаче, че някои от тях миришат много интензивно – така че не ги давайте на болни хора или майки с малки бебета. Избягвайте да подарявате цветя на мъже, въпреки че можете да им подарите букет, за да благодарите.

Как да подарявате цветя?

Подхранвайте цветята със стъблата надолу, като първо отвивате фолиото или хартията (стига да не са неразделна част от композицията). Когато цветята са подарък от двойката, ги подарява мъжът. Дръжте цветята в лявата си ръка – така че дясната ви ръка е готова да поздрави. Само в момента на предаване на букета прехвърляте цветята в дясната ръка.

Колко цветя трябва да има в един букет?

Сред цветарите е прието, че един букет трябва да се състои от нечетен брой цветя. Паритетът е запазен за венци и погребални букети. Изключение може да се направи, когато броят на цветята също е символичен, например в случай на 10-та годишнина от сватбата или 50-ия рожден ден.

Разбира се, решението от колко цветя ще се състои от букета, който искате да подарите на някого, зависи само от вас, но си струва да се има предвид, че букетите с четен брой цветя всъщност се свързват с траур от много хора. Съществува и поверие, че могат да донесат лош късмет. Има и практични причини за нечетния брой цветя – такива букети просто се аранжират по-добре и всичко изглежда по-добре.

Символика на цветята – обобщение

Сега, след като знаете езика на цветята и какво означават цветовете на цветята, можете лесно да изберете букети за най-близките си. Не забравяйте, че символиката на цветята все още е важна за много хора и трябва внимателно да изберете каква флорална композиция искате да подарите на своята любима, майка, баба, сестра или приятел или колега. Когато се съмнявате, винаги можете да се върнете, за да си припомните знанията, съдържащи се в горната статия.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: