Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Ранни симптоми на бременност: Ето какво да очаквате

Бременността е най-емоционалният и незабравим период за една жена, но той има и доза дискомфорт, който обаче си заслужава.

Чудите се дали сте бременна? Единственият начин да разберете със сигурност е като направите тест за бременност.

Но има и ранни симптоми на бременност, които могат да ви подскажат, че този щастлив момент е настъпил.

При някои жени, ранните симптоми на бременност започват през първите няколко седмици след зачеването.

Имайте предвид, че много от симптомите в началото на бременността могат да изглеждат подобни на рутинните предменструални дискомфорти.

За да ви помогнем да разберете какво да очаквате, съставихме този списък от симптоми, които обикновено съпътстват бременността. ( 1 )

Какво да очаквате?

Бременността е най-вълнуващото време в живота на жената, но този период носи и своя дискомфорт, тъй като тялото ви се променя.

Докато преминавате през първият триместър на бременността, може да започнете да се чудите: Трябва ли да се чувствам по този начин, или нещо не е наред? ( 2 )

Много симптоми на бременността не са особено приятни, но искам да ви уверя, че са напълно нормални. Повечето жени проявяват симптоми около 3-4 седмица или 5-6 гестационна седмица след зачеването. ( 3 )

Симптоми на бременност
Често срещани ранни симптоми на бременност

Обаче всяка жена е различна. Такива са и нейните преживявания от бременността.

Не всяка жена има еднакви симптоми и дори симптомите могат да са различни от една бременност до друга при една и съща жена.

Освен това, тъй като ранните симптоми на бременност често имитират симптомите, които може да изпитате непосредствено преди и по време на менструация, може да не осъзнаете, че сте бременна.

Ранни симптоми на бременност

Вижте описание на някои от най-често срещаните ранни симптоми на бременността.

Трябва да знаете, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други неща освен бременността.

Така че фактът, че забелязвате някои от тези симптоми, не означава непременно, че сте бременна. Единственият начин да разберете със сигурност е с тест за бременност.

1. Пропуснат менструален цикъл

Както всички знаем, първият симптом на една евентуална бременност е липсата или пропуснат менструален цикъл. Това може да се потвърди със сигурност с един тест за бременност.

Но не всеки пропуснат или забавен цикъл е симптом на бременност.

Освен бременността, пропуснатият менструален цикъл може да се дължи на бързо напълняване или отслабване.

Хормонални проблеми, умора или стрес са други такива вероятности. Някои жени пропускат менструацията си, когато спрат да приемат противозачатъчни хапчета.

2. Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са сред най-често срещаните ранни симптоми на бременност. Почти всяка жена е горда притежателка на тези симптоми (70–80%). ( 4 )

Обикновено те се появяват преди 9-та седмица от бременността. Тези симптоми могат да бъдат съпроводени с повишен апетит или липса на такъв.

Докато странното желание за приемане на храна може да продължи през цялата бременност, за щастие по-голямата част от гаденето и повръщането изчезват до края на първия триместър.

За момента, все още не е ясно какво точно предизвиква гадене и повръщане, но това може да се дължи на повишени нива на хормона на бременността HCG.

Съществува теория, че гаденето и повръщането предпазват бременните жени от консумацията на храни и напитки, които биха могли да бъдат опасни за тяхното бебе, но няма информация за достоверността на това твърдение.

Междувременно не забравяйте да се храните здравословно, така че вие ​​и вашето развиващо се бебе да получите основни хранителни вещества.

3. Подути или чувствителни гърди

Тези симптоми на бременността, също са характерни за началото. Това се случва поради задържането на течности, както и увеличаването на размера на млечните жлези.

Количеството на мастната тъкан се увеличава поради повишените нива на хормоните на бременността. Много скоро след зачеването, зърната и ареолите потъмняват.

Други неща също могат да причинят промени в гърдите. Но ако промените са ранен симптом на бременността, имайте предвид, че ще отнеме няколко седмици, за да свикнете с новите нива на хормоните.

4. Умора и сънливост

Желанието за повече сън и почивка са често срещано неразположение при ранна бременност.

Високите нива на хормоните на бременността в частност прогестерона – могат да ви направят сънливи. За щастие този симптом на бременността обикновено отшумява след първия триместър.

Ако умората е свързана с бременност, важно е да си почивате. Яденето на храни, богати на желязо протеини, може да помогне за компенсирането му.

Честите симптоми на бременност оказват значително въздействие върху физическото и психическото здраве на жените в началото на бременността, като най-голямото въздействие има върху по-младите жени. ( 5 )

Други симптоми на бременност

Бременността носи със себе си промени в хормоналния баланс.

Голяма част от симптомите при бременност идват от прогестерона. Той предизвиква отпускане на гладката мускулатура в тялото ви, което води до много от симптомите на бременността.

5. Често уриниране

В началото на бременността прогестерона отпуска пикочните пътища. Докато бременността продължава, нарастващата ви матка оказва натиск върху пикочния ви мехур, което води до често уриниране.

6. Подуване на корема и запек

Приемът на допълнително желязо с цел предотвратяване на анемия,  може да засили тези симптоми.

Прогестеронът също отпуска мускула в хранопровода ви, като позволява на киселината да се оттича от стомаха в долния хранопровод, причинявайки киселини

Нарастващата матка влошава този симптом, като увеличава натиска върху стомаха.

7. Недостиг на въздух

Около три четвърти от нас жените редовно ще чувстват недостиг на въздух по време на бременност поради изместване нагоре на диафрагмата ви.

Не се притеснявайте, защото вие и вашето бебе получавате достатъчно кислород!

8. Промените в настроението

Бременните жени са известни с промените в настроението и емоционалните промени. Те са причинени от няколко различни фактора: физически стрес от самата бременност, умора, промени в метаболизма и хормоните.

9. Замайване

Замайването е един често срещаните симптоми на бременност, който се влошава в последния триместър на бременността, тъй като матката се увеличава и натиска върху вените също, връщащи кръв от краката ви.

Когато внезапно промените позицията си или се изправите, по-малко кръв тече към мозъка ви, което ви кара да се чувствате замаяни и неуверени.

Съвета към жените е да вървят бавно и да дават на тялото си достатъчно време да се стабилизира, когато стои или седи.

10. Повишената пигментация на кожата

Повишената пигментация на кожата не се ограничава до гърдите ви. Други значими промени включват потъмняване на линията, която протича от корема до срамната кост и тъмни петна, които се появяват на челото и бузите. ( 6 )

11. Безсъние

И накрая, много бременни се борят с безсънието. Това може да продължи през цялата бременност.

Гледането на по-малко телевизия непосредствено преди лягане и топла вана може да помогне да се справите с безсънието.

Бременната жена може да има всички тези ранни симптоми на бременност или само един или два от тях. Ако някой от тези симптоми ви притеснява, обърнете се към вашия лекар.

Кога започват симптомите на бременност?

Следните начални признаци и ранни симптоми на бременността са само ориентир, както вече споменахме, всяка жена и нейнате бременост са уникални.

Последният ви менструален цикъл се счита за седмица 1 от бременността, дори ако всъщност все още не сте били бременни.

Поради тази причина първите няколко седмици, когато може да нямате симптоми, също се отчитат за бременност.

  • Седмица 1 до 4: леки спазми и зацапване
  • Седмица 4: пропуснат цикъл
  • Седмица 4 и 5: умора
  • Седмица 4 до 6: изтръпване или болки в гърдите, често уриниране, подуване на корема
  • Седмица 6: промени в настроението
  • Седмица 8: високо кръвно налягане
  • Седмица 9: силна умора и киселини
  • Седмица 8 до 10: ускорен сърдечен ритъм
  • седмица 11: промени в гърдите и зърната, акне, забележимо наддаване на тегло

Добрата новина…

Бременността и тези симптоми продължават само девет месеца – и много от тези симптоми ще приключат още по-рано. Съсредоточете се върху крайния резултат!

Гаранция, че ще си заслужава!

Прочети Още:
1. Важни неща, които трябва да знаете за бременността
2. Фолиева киселина: Ползи, Прием, Бременност, Храни, Дефицит и Странични ефекти
3. Човешкото тяло

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")