Ранни симптоми на бременност: Ето какво да очаквате

Симптоми на бременност

Чудите се дали сте бременна? Единственият начин да разберете със сигурност е като направите тест за бременност. Но има и ранни симптоми на бременност, които включват липса на цикъл, гадене и повръщане, промени в гърдите, умора и често уриниране.

Те могат да ви подскажат, че този щастлив момент е настъпил.

При някои жени, ранните симптоми на бременност започват през първите няколко седмици след зачеването.

реклама

Имайте предвид, че много от симптомите в началото на бременността могат да изглеждат подобни на рутинните предменструални дискомфорти.

За да ви помогнем да разберете какво да очаквате, съставихме този списък от симптоми, които обикновено съпътстват бременността. ( 1 )

Какво да очаквате?

Бременността е най-вълнуващото време в живота на жената, но този период носи и своя дискомфорт, тъй като тялото ви се променя.

Докато преминавате през първият триместър на бременността, може да започнете да се чудите: Трябва ли да се чувствам по този начин, или нещо не е наред? ( 2 )

Много симптоми на бременността не са особено приятни, но искам да ви уверя, че са напълно нормални. Повечето жени проявяват симптоми около 3-4 седмица или 5-6 гестационна седмица след зачеването. ( 3 )

Симптоми на бременност
Често срещани ранни симптоми на бременност

Обаче всяка жена е различна. Такива са и нейните преживявания от бременността.

По време на бременност настъпват значителни хормонални промени. Те предизвикват различни симптоми. Някои жени изпитват много от симптомите на бременност, докато други могат да имат само няколко.

Симптомите на ранна бременност включват липса на цикъл, промени в гърдите, умора, често уриниране и гадене и повръщане ( сутрешно гадене ). Тези симптоми обаче може да са причинени от други фактори и не означават непременно, че сте бременна, така че ако подозирате, че сте бременна, направете домашен тест за бременност и посетете личния си лекар.

В тялото ви могат да настъпят широк спектър от промени в по-късните етапи на бременността, включително болки в гърба, главоболие, крампи на краката или разширени вени, сърбеж или изтръпване, запек, хемороиди или нарушено храносмилане, вагинит или вагинално течение, или промени в настроението или депресия.

Ако имате някакви притеснения, не се колебайте да говорите с личния си лекар. Посетете незабавно личния си лекар, ако получите симптоми като вагинално кървене или отделяне на вода, хронична болка, висока температура, силно главоболие или загуба на зрение.

Освен това, тъй като ранните симптоми на бременност често имитират симптомите, които може да изпитате непосредствено преди и по време на менструация, може да не осъзнаете, че сте бременна.

Ранни симптоми на бременност

Признаците за ранна бременност могат да включват:

 • пропусната менструация
 • гадене и повръщане (често наричано „сутрешно“ гадене, но може да се появи по всяко време)
 • чувствителност и уголемяване на гърдите
 • умора
 • уриниране по-често от обикновено, особено през нощта
 • глад за някои храни, отвращение към храни, които обикновено харесвате, и кисел или метален вкус, който продължава дори когато не ядете (дисгеузия).

Вижте описание на някои от най-често срещаните ранни симптоми на бременността.

Трябва да знаете, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други неща освен бременността.

Така че фактът, че забелязвате някои от тези симптоми, не означава непременно, че сте бременна. Единственият начин да разберете със сигурност е с тест за бременност.

1. Пропуснат менструален цикъл

Както всички знаем, първият симптом на една евентуална бременност е липсата или пропуснат менструален цикъл. Това може да се потвърди със сигурност с един тест за бременност.

Но не всеки пропуснат или забавен цикъл е симптом на бременност.

Освен бременността, пропуснатият менструален цикъл може да се дължи на бързо напълняване или отслабване.

Хормонални проблеми, умора или стрес са други такива вероятности. Някои жени пропускат менструацията си, когато спрат да приемат противозачатъчни хапчета.

2. Гадене и повръщане

Гаденето и повръщането са сред най-често срещаните ранни симптоми на бременност. Почти всяка жена е горда притежателка на тези симптоми (70–80%). ( 4 )

Обикновено те се появяват преди 9-та седмица от бременността. Тези симптоми могат да бъдат съпроводени с повишен апетит или липса на такъв.

Докато странното желание за приемане на храна може да продължи през цялата бременност, за щастие по-голямата част от гаденето и повръщането изчезват до края на първия триместър.

За момента, все още не е ясно какво точно предизвиква гадене и повръщане, но това може да се дължи на повишени нива на хормона на бременността HCG.

Съществува теория, че гаденето и повръщането предпазват бременните жени от консумацията на храни и напитки, които биха могли да бъдат опасни за тяхното бебе, но няма информация за достоверността на това твърдение.

Междувременно не забравяйте да се храните здравословно, така че вие ​​и вашето развиващо се бебе да получите основни хранителни вещества.

3. Подути или чувствителни гърди

Тези симптоми на бременността, също са характерни за началото. Това се случва поради задържането на течности, както и увеличаването на размера на млечните жлези.

Количеството на мастната тъкан се увеличава поради повишените нива на хормоните на бременността. Много скоро след зачеването, зърната и ареолите потъмняват.

Други неща също могат да причинят промени в гърдите. Но ако промените са ранен симптом на бременността, имайте предвид, че ще отнеме няколко седмици, за да свикнете с новите нива на хормоните.

4. Умора и сънливост

Желанието за повече сън и почивка са често срещано неразположение при ранна бременност.

Високите нива на хормоните на бременността в частност прогестерона – могат да ви направят сънливи. За щастие този симптом на бременността обикновено отшумява след първия триместър.

Ако умората е свързана с бременност, важно е да си почивате. Яденето на храни, богати на желязо протеини, може да помогне за компенсирането му.

5. Често уриниране

В началото на бременността прогестерона отпуска пикочните пътища. Докато бременността продължава, нарастващата ви матка оказва натиск върху пикочния ви мехур, което води до често уриниране.

6. Желание за храна

Желанието за определени храни е много често срещано по време на бременност, особено за храни, които осигуряват енергия и калций, като мляко и други млечни продукти. Може също да забележите внезапна неприязън към храни, които преди сте харесвали.

Някои жени дори развиват необичаен вкус към нехранителни продукти като пръст или хартия. Това се нарича „пика“ и може да показва дефицит на хранителни вещества. Моля, говорете с вашия личен лекар или акушерка, ако това се развие.

Честите симптоми на бременност оказват значително въздействие върху физическото и психическото здраве на жените в началото на бременността, като най-голямото въздействие има върху по-младите жени. ( 5 )

Други симптоми на бременност

Бременността носи със себе си промени в хормоналния баланс.

Голяма част от симптомите при бременност идват от прогестерона. Той предизвиква отпускане на гладката мускулатура в тялото ви, което води до много от симптомите на бременността.

Много от тези симптоми обаче може да са показателни и за други състояния. Ако се съмнявате, посетете вашия личен лекар.

 • болки в гърба
 • киселини и лошо храносмилане
 • задух
 • промени в настроението (като необясним плач)
 • замайване
 • повишената пигментация на кожата
 • безсъние
 • запек
 • хемороиди
 • главоболие
 • сърбяща кожа
 • крампи на краката
 • изтръпване на ръцете
 • вагинално течение
 • вагинит
 • разширени вени и оток на краката (подуване).

7. болки в гърба

Болката в гърба по време на бременност може да засегне повече от 1 на 3 жени. Това обикновено се дължи на разхлабване на връзките и промяна в позата поради нарастващата бременност.

Можете да намалите болките в гърба по време на бременност, като носите обувки с равни токчета, използвате столове с добра опора за гърба, избягвате вдигането на тежки предмети и правите леки упражнения. Упражнението във вода може да намали болките в гърба по време на бременност, а физиотерапията и акупунктурата също могат да помогнат.

8. киселини и лошо храносмилане

Киселини, рефлукс или лошо храносмилане са болката и дискомфорта, свързани с навлизането на киселина от стомаха и „изгарянето“ на хранопровода.

Лошото храносмилане е по-често по време на бременност поради натиска на уголемяващата се матка върху органите на корема и действието на хормона прогестерон, който отпуска мускула между хранопровода и стомаха.

Ако изпитвате киселини, рефлукс или лошо храносмилане, препоръчваме ви да:

 • Яжте малки и по-чести хранения.
 • Избягвайте да ядете точно преди лягане.
 • Спете с допълнителни възглавници, така че главата ви да е повдигната.
 • Носете широки дрехи.
 • Избягвайте всякакви храни или течности, които влошават симптомите – като мазни храни (включително пържени храни, мазни меса и сладкиши), пикантни храни (включително къри и лют червен пипер), алкохол и кофеин (включително чай, кафе, шоколад и кола.
 • Консултирайте се с лекар преди да вземете антиациди.

Ако тези стратегии не облекчат симптомите ви, моля, консултирайте се с вашия личен лекар, който може да ви предпише лекарство, което безопасно ще намали секрецията на киселина.

9. Недостиг на въздух

В началото на бременността хормонът прогестерон увеличава капацитета на белите дробове. Това ви позволява да пренасяте повече кислород към вашето бебе и да се отървете от отпадъчните продукти като въглеродния диоксид, който и двамата произвеждате. При всяко вдишване дишате по-дълбоко и количеството въздух, което вдишвате (и издишвате), се увеличава значително. Това може да ви накара да почувствате недостиг на въздух.

Освен това, когато бременността наближава термина, натискът на уголемяващата се матка и бебе върху диафрагмата ви може да накара дишането ви да се почувства по-трудно.

Свържете се с лекар или акушерка, ако получите внезапна поява на задух, свързан с някое от следните:

 • болка
 • сърцебиене
 • силна умора
 • упражнение

Около три четвърти от нас жените редовно ще чувстват недостиг на въздух по време на бременност поради изместване нагоре на диафрагмата ви.

Не се притеснявайте, защото вие и вашето бебе получавате достатъчно кислород!

10. Промени в настроението

Бременните жени са известни с промените в настроението и емоционалните промени. Те са причинени от няколко различни фактора: физически стрес от самата бременност, умора, промени в метаболизма и хормоните.

Някои изпитват промени в настроението, като раздразнителност. Други бременни жени изпитват чувство на въодушевление. Смята се, че хормоните на бременността влияят на химикалите в мозъка, причинявайки промени в настроението.

По време на бременност 1 от 10 жени изпитва депресия. Депресията е лечима, така че ако се чувствате потиснати или потиснати по време на бременност, изключително важно е да получите помощ навреме. Моля, свържете се с лекар възможно най-скоро.

11. Замайване

Замайването е един често срещаните симптоми на бременност, който се влошава в последния триместър на бременността, тъй като матката се увеличава и натиска върху вените също, връщащи кръв от краката ви.

Когато внезапно промените позицията си или се изправите, по-малко кръв тече към мозъка ви, което ви кара да се чувствате замаяни и неуверени.

Съвета към жените е да вървят бавно и да дават на тялото си достатъчно време да се стабилизира, когато стои или седи.

12. Повишената пигментация на кожата

Повишената пигментация на кожата не се ограничава до гърдите ви. Други значими промени включват потъмняване на линията, която протича от корема до срамната кост и тъмни петна, които се появяват на челото и бузите. ( 6 )

13. Безсъние

И накрая, много бременни се борят с безсънието. Това може да продължи през цялата бременност.

Гледането на по-малко телевизия непосредствено преди лягане и топла вана може да помогне да се справите с безсънието.

14. запек

Запекът е често срещан проблем по време на бременност, който може да бъде причинен от хормоните на бременността, забавящи движението на стомашно-чревния тракт, или от натиска на растящата матка върху ректума.

Ако имате запек по време на бременност, препоръчваме ви да:

 • пийте много вода всеки ден.
 • увеличете диетичните си фибри (като трици, пшеница и пресни плодове и зеленчуци).
 • правете леки упражнения с ниско въздействие като плуване, ходене или йога.

Не приемайте лаксативи без рецепта, без първо да се консултирате с вашата акушерка или личен лекар. Ако промените във вашата диета и начин на живот нямат значение, тогава вашият личен лекар или акушерка може да предпише слабително, което е безопасно за употреба по време на бременност.

15. Хемороиди

Може да развиете хемороиди в резултат на напрежение от запек или натиск на главата на вашето бебе. Бъдете спокойни, симптомите обикновено преминават сами скоро след раждането.

Ако имате кървене от хемороиди, сърбеж, дискомфорт или болка, се препоръчва:

 • Облекчете или предотвратите запека, като увеличите дневния си прием на вода и фибри.
 • Седнете в топла солена вода за около 15 минути, особено след изхождане.
 • Нанесете крем за хемороиди.

Ако кървенето или болката продължат, говорете с вашия  лекар.

16. Главоболие

Свържете се с лекар или акушерка, ако имате главоболие по време на бременност, което не се облекчава от парацетамол (като Panadol), особено през втората половина на бременността.

Постоянното главоболие може да бъде свързано с прееклампсия – състояние, което може да засегне бъбреците ви и по този начин да повиши кръвното налягане и да намали притока на кръв към вашето бебе.

17. Сърбяща кожа

Широко разпространеният сърбеж по тялото не е често срещан по време на бременност, но може да бъде много тревожен, да пречи на съня и насладата от бременността. Сухата кожа и екземата са най-честите причини, но понякога може да няма видима причина за сърбежа. В редки случаи, когато сърбят дланите на ръцете и стъпалата, това може да се дължи на сериозно чернодробно заболяване – може да се направи кръвен тест, за да се провери това.

Смята се, че сърбящият обрив в по-късната част на бременността е причинен от реакцията на тялото към разтягане на кожата. Това се нарича PUPPS. Сърбежът може да се контролира с помощта на овлажнители и антихистамини. Попитайте лекар или акушерка какви антихистамини са безопасни по време на бременност.

18. Крампи на краката

Крампите на краката възникват поради натрупване на киселини, които причиняват неволни контракции на засегнатите мускули. Те се срещат при до половината от бременните жени, обикновено през нощта. Крампите на краката са по-вероятни през втория и третия триместър.

Ако изпитвате крампи на краката, препоръчително е по време на епизод да:

 • се разхождате често
 • разтегнете и масажирайте засегнатия мускул(и), за да разпръснете натрупаните киселини
 • нанесете топъл компрес върху засегнатия мускул(и)

Ако смятате, че спазмите ви притесняват, обсъдете с вашия личен лекар или акушерка възможността да приемате магнезиев лактат или цитрат сутрин и вечер.

19. Изтръпване на ръцете (синдром на карпалния тунел)

Синдром на карпалния тунел – изтръпване на ръцете – засяга до 60 процента от жените по време на бременност. Причинява се от компресия на медианния нерв поради увеличаване на тъканните течности по време на бременност.

Синдромът на карпалния тунел може да бъде лек, периодично болезнен или тежък, което може да причини частична парализа на палеца или загуба на чувствителност. Симптомите обикновено изчезват сами скоро след раждането.

Ако почувствате изтръпване и изтръпване на ръцете, информирайте Вашия лекар или акушерка. В много тежки случаи Вашият лекар може да препоръча кортикостероидни инжекции или хирургично лечение.

20. Вагинално течение

Увеличаването на вагиналното течение е често срещана промяна по време на бременност. Ако е свързано със сърбеж, болка, лоша миризма или болка при уриниране, тогава може да се дължи на инфекция. Потърсете лечение от вашия личен лекар.

21. Вагинит

Вагинитът е възпаление на влагалището и е тревожно оплакване за много жени. По-често се среща по време на бременност. Някои причини за вагинит включват вагинална млечницабактериална вагинозатрихомониаза и хламидия. Посетете вашия личен лекар за диагностика и лечение.

22. Разширени вени и оток на краката (подуване)

Разширените вени на краката са много чести по време на бременност поради комбинация от фактори, включително увеличен обем на циркулираща кръв по време на бременност и натиск на бременната матка върху по-големите вени. Това повишено налягане върху вените може също да доведе до подуване на краката (оток), което може да причини болка, чувство на тежест, крампи (особено през нощта) и други необичайни усещания.

Ако имате разширени вени, се препоръчва:

 • Носете поддържащи чорапи.
 • Избягвайте да стоите прав за дълги периоди.
 • Упражнявайте внимателно и редовно (ходене или плуване).
 • Легнете да си починете с повдигнати крака, когато можете.
 • Опитайте да масажирате краката си.
 • Уведомете Вашия лекар или акушерка при следващото посещение при бременност

Бременната жена може да има всички тези ранни симптоми на бременност или само един или два от тях. Ако някой от тези симптоми ви притеснява, обърнете се към вашия лекар.

Кога започват симптомите на бременност?

Следните начални признаци и ранни симптоми на бременността са само ориентир, както вече споменахме, всяка жена и нейнате бременост са уникални.

Последният ви менструален цикъл се счита за седмица 1 от бременността, дори ако всъщност все още не сте били бременни.

Поради тази причина първите няколко седмици, когато може да нямате симптоми, също се отчитат за бременност.

 • Седмица 1 до 4: леки спазми и зацапване
 • Седмица 4: пропуснат цикъл
 • Седмица 4 и 5: умора
 • Седмица 4 до 6: изтръпване или болки в гърдите, често уриниране, подуване на корема
 • Седмица 6: промени в настроението
 • Седмица 8: високо кръвно налягане
 • Седмица 9: силна умора и киселини
 • Седмица 8 до 10: ускорен сърдечен ритъм
 • седмица 11: промени в гърдите и зърната, акне, забележимо наддаване на тегло

Признаци и симптоми по време на бременност – кога да потърсите помощ

Препоръчително е да се свържете с лекар, ако се притеснявате или имате някое от следните състояния по време на бременност:

 • вагинално кървене
 • по-малко движение на вашето бебе от обикновено
 • силна стомашна болка
 • болка, която не изчезва
 • изтичане на амниотична течност (тоест, ако водите ви се спукат)
 • висока температура
 • повръщане, което не спира
 • главоболие, което не спира
 • загуба на зрение или замъглено зрение
 • широко разпространен сърбеж по кожата
 • внезапно подуване на лицето, ръцете и краката

Добрата новина…

Бременността и тези симптоми продължават само девет месеца – и много от тези симптоми ще приключат още по-рано. Съсредоточете се върху крайния резултат!

Гаранция, че ще си заслужава!

Заключение

Бременността е уникално преживяване. Определени показатели, като нередности в менструалния цикъл, чувствителност на гърдите, повишена умора и гадене (известно като сутрешно гадене), често се наблюдават по време на ранните етапи на бременността.

Струва си да се отбележи, че някои могат да изпитат симптоми на бременност дори преди да видят изпуснат цикъл.

Ако подозирате, че може да сте бременна, можете да направите тест за бременност. Тези тестове са много точни, ако се използват правилно. В случай на положителен резултат е препоръчително да се свържете с лекар.

Търсенето на ранна пренатална грижа е от решаващо значение, тъй като гарантира благосъстоянието както на бременната, така и на развиващия се плод.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: