Нарушено храносмилане (Диспепсия): симптоми, причини и лечение

Нарушено храносмилане

Под нарушено храносмилане се разбира набор от храносмилателни симптоми, включително подуване или дискомфорт в горната част на корема, киселини и гадене. Медицинският термин за лошо храносмилане е диспепсия.

Хората често изпитват лошо храносмилане, след като ядат големи количества храна. Няколко други фактора обаче могат да ви накарат да развиете симптоми на лошо храносмилане.

Какво е нарушено храносмилане?

Лошото храносмилане е израз на различни стомашни проблеми, а симптомите му са сигнал, че нормалното храносмилане е нарушено поради една или повече причини.

реклама

Ако стомашна киселина навлезе в хранопровода например може да почувствате киселини. Поглъщането на твърде много въздух при хранене или пиене може да доведе до раздуване на стомаха и да предизвика прекомерно оригване.

Стомашни инфекции или възпаление могат да са причина за гастрит. Страдащите от синдром на раздразнено дебело черво имат често коремни болки, подуване на корема и диария.

Лошото храносмилане може да бъде нередовно или хронично (ежедневно или почти ежедневно). Въпреки че е неприятно, то не е животозастрашаващо, но може да съпътства сериозни проблеми и не трябва да се пренебрегва.

Причини за проблеми с храносмилането

Има много възможни причини за лошо храносмилане. Те могат да варират от хранителни навици и начин на живот до страничните ефекти на лекарствата и сериозни основни заболявания.

Всички хора изпитват понякога лошо храносмилане. Вероятността за това нараства с възрастта, след като храносмилателната система става все по- неефективна.

Нередовно или хронично лошо храносмилане може да се предизвика от преяждане, злоупотреба с алкохол, честа употреба на аналгетици – аспирин и други болкоуспокояващи, хранене под стрес или приемане на храна, към която не сте свикнали и не ви понася.

Двете най-чести причини за хронично нарушено храносмилане са затлъстяването, което увеличава налягането в корема, и тютюнопушенето, което увеличава производството на киселина от стомаха и разхлабва сфинктера между хранопровода и стомаха.

Освен това, около половината от всички хора, страдащи от лошо храносмилане, са инфектирани с бактерия, наречена Helicobacter pylori. За тази бактерия се знае, че причинява стомашни язви и учените се опитват да разберат дали тя стои в основата и на други видове проблеми с храносмилане.

Понякога може да изпитате лошо храносмилане без видима причина. Медицинският термин за това е функционална диспепсия.

Нарушено храносмилане симптоми

Лошото храносмилане може да причини:

 • подуване на корема или коремна болка
 • стомашни киселини
 • гадене
 • повръщане

Други често срещани симптоми включват:

 • бързо усещане за ситост по време на хранене
 • усещане за парене в стомаха или хранопровода
 • прекомерни газове или оригване

Лошото храносмилане може да придружава тежки симптоми като:

 • повръщане на кръв или течност, приличаща на утайка от кафе
 • необяснима загуба на тегло
 • черни изпражнения
 • проблеми с преглъщането

Ако получите някой от тези тежки симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Усложнения на лошо храносмилане

Лошото храносмилане обикновено не води до сериозни усложнения. Въпреки това, тежки или постоянни симптоми може да затруднят приемането на необходимото количество храна. Това може да има ефект върху цялостния хранителен баланс на вашата диета.

Може също да изпитате нарушено храносмилане заедно с други симптоми, които сами по себе си могат да доведат до усложнения. Например ГЕРБ може да доведе до следните усложнения:

 • Стриктура на хранопровода
 • Пилорна стеноза
 • Хранопровод на Барет

Диагностициране на нарушено храносмилане

Вашият лекар вероятно ще започне с въпроси относно вашата медицинска история и хранителни навици. Можете също така да се подложите на физически преглед. Вашият лекар може да назначи рентгеново изследване на корема ви, за да види дали има някакви аномалии в храносмилателния ви тракт.

Те могат също така да вземат проби от кръв, дъх и изпражнения, за да проверят за вид бактерии, които причиняват пептични язви. Вашият лекар може също да назначи ендоскопско изследване, за да провери горния храносмилателен тракт за аномалии.

По време на ендоскопия лекарят прекарва малка тръба с камера и инструмент за биопсия през хранопровода в стомаха. След това те могат да проверят лигавицата на храносмилателния тракт за заболявания и да вземат тъканни проби.

Ендоскопията на горния стомашно-чревен тракт може да диагностицира следното:

 • рефлуксен езофагит
 • язви
 • възпалителни заболявания

Лечение

Лошото храносмилане може да има много причини така че няма едно лекарство, което да помага за всички. За щастие има много възможности за облекчение.

Традиционна медицина

По време на прегледа лекарят ще обсъди симптомите и ще се опита да определи онова, което предизвиква лошо храносмилане. Ако няма сериозно подлежащо заболяване, лекарят ще лекува симптомите и ще предложи начини за избягване на лошо храносмилане в бъдеще.

Лекарствата против киселини – антиациди и други средства, променящи производството на киселина от стомаха – са първото средство за избор.

Ако прекомерната секреция на стомаха създава опасност от язва, може да се предпише сукралфат. Той покрива и предпазва стомашната лигавица. Ако има силна болезненост, може да се наложи комбинация от антиациди и обезболяващото лидокаин.

Ако се установи Helicobacter pylori, ще се предпишат антибиотици.

Алтернативни методи за лечение

Пациентите с храносмилателни проблеми могат да имат едновременно повече от едно нарушение и затова специалистите по алтернативна медицина препоръчват различни методи на лечение, като при повечето от тях се изисква много търпение – лечението може да продължи седмици или дори месеци.

Аюрведична медицина

Аспарагус (asparagus racemosus) ускорява храносмилането и облекчава много храносмилателни нарушения. Полезни са и аюрведичните горчиви отвари, например отвара от корените на пикрориза куроа (Picrorhiza kurroa) или от тиково дърво. Посетете специалист по аюрведична медицина, за да ви препоръча лекарство и дозировка.

Билколечение

Различни видове чайове действат успокояващо при нарушено храносмилане. за да намалите киселини в стомаха, пийте чай от обикновено орехче (flipendula ulmaria), 1-2 пъти на ден преди ядене – в чаша вряла вода поставете 1 ч.л. от билката, оставете да престои 10 минути и прецедете.

Ако сте под стрес, прибавете лавандула или унгарска лайка. Ако имате проблеми с газове или усещане за подут корем, опитайте чай от лютива мента, лайка или маточина.

Някои билкови средства са известни със свойствата си да ускоряват храносмилането, да успокояват и заздравяват лигавицата на хранопровода и затова са особено подходящи при проблеми, свързани със стомашни киселини.

Около 30 минути преди ядене изпийте 1/2 чаша чай от златен печат (Hydrastis canadensis), кисел трън, корени от жълта тинтява или от махония.

Превенция и начини за облекчение

Лошото храносмилане е широко разпростране­но. Почти невъзможно е да го избегнете завинаги. Ще се случва по-рядко обаче, ако следите теглото си, не преяждате (особено с мазни храни) и не зло­употребявате с алкохол. Избягвайте „виновните храни“ и тютюнопушенето.

Съвети:

 • Избягвайте тютюнопушенето, особено преди хранене.
 • При лошо храносмилане с киселини, използвайте антиациди или бисмутов субсалицилат.
 • Опитайте един или няколко вида от билковите чайове, посочени по-горе, за да облекчите симптомите.
 • Отпуснете се след хранене.
 • Физическата активност отклонява кръвта от стомаха и способства лошото храносмилане.
 • Ако често дъвчете дъвка, спрете за известно време, за да видите дали симптомите не изчезват. При дъвчене на дъвка често се поглъща въздух, който може да доведе до лошо храносмилане.

Кога да потърсите лекар

При положение, че изпитвате следните симптоми е добре да се консултирате с лекар.

 • Ако коремната болка продължи повече от 6 часа – това може да означава апендицит, стомашна язва, камъни в Жлъчката или друго заболяване; може да се нуждаете от спешна помощ
 • Ако освен лошо храносмилане, страдате и от продължително повръщане; повръщане на кръв; черни или кървави изпражнения; силна болка в горната част на корема; болка, отиваща към шията или рамото; задух или чувство на слабост или прилошаване – лошото храносмилане може да бъде част от по-сериозен проблем като камъни в Жлъчката, гастрит, проблеми с панкреаса, язва на стомаха или може би рак; може да имате и сърдечен удар; потърсете незабавно медицинска помощ;
 • Ако имате повтарящи се епизоди на лошо храносмилане, придружени от коремна болка, висока температура или тъмна урина – това може да се дължи на камъни в Жлъчката, язва на стомаха или чернодробно заболяване;
 • Ако лошото храносмилане последва приемането на млечни продукти – може да страдате от непоносимост към лактоза.

Заключение

Случайният стомашен проблем е нормален. Но честите стомашни проблеми могат да ви попречат да ядете, спите или работите.

Ако не можете да се справите с лошото храносмилане у дома, говорете с лекар. Те могат да ви помогнат да определите основната причина за вашите проблеми с храносмилането.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: