Симптоми на коронавирус и как се различава от грип

разлика между грип и коронавирус симптоми

Грипният сезон наближава, но как можете да разберете дали повишената температура е сезонен грип или COVID-19?

Проучване от Университета на Южна Калифорния (USC) успя да установи, че симптомите на коронавирус COVID-19 често започват в определен ред.

Това ново проучване е проведено за да хвърли светлина върху това как COVID-19 симптомите се появяват, което може да помогне на хората, които се опитват да разберат дали кашлицата е обикновенна настинка или нещо по-лошо.

реклама

Симптоми на коронавирус COVID-19

Според проучването, докато грипът обикновено започва с кашлица, първият симптом на COVID-19 е повишена температура, а редът на симптомите, които пациентите могат да изпитат е следния:

  1. температура
  2. кашлица и мускулни болки
  3. гадене и повръщане
  4. диария

„Проучването установи, че пациентите със сезонен грип по-често имат кашлица преди появата на температура“, каза д-р Робърт Глатер пред Healthline.

Това откритие може да помогне на хората с COVID-19 да получат лечение навреме, което може значително да подобри състоянието им.

Ако смятате, че има нещо тревожно в състоянието ви, може да си направите онлайн тест на специално създадения за това сайт – covid.bg, където лесно и безплатно може да проверите симптомите си, съобщиха от „Пирогов“.

Тестът е разработен от д-р Иван-Асен Шишманов, лекар в Клиниката по Кардиология на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, съгласувано с Проф. Мария Миланова, Началник на Клиниката по Кардиология и специалистите от болницата, както и с настоящите препоръки на Световната Здравна Организация за превенция и борба с COVID-19.

Грипният сезон може да усложни положението с COVID-19

Сега експертите предупреждават за възможността за „twindemic“ или за припокриване на грипния сезон и очаквания скок на случаите на COVID-19 тази есен и зима.

Терминът „twindemic“ е представен за първи път сред широката общественост от The New York Times в статия, публикувана на 16 август.

Twindemic, според Times, е възможността за тежък грипен сезон, съвпадащ с нарастване на случаите на COVID-19.

Възможно е хората да имат и COVID-19, и грип, каза д-р Глатър, което може да доведе до това, че „заболеваемостта и смъртността да се увеличат тази есен.“ Този факт прави бързите тестове „по-важни от всякога“.

Голямото притеснение на лекарите е, рискът медицинската система да бъде претоварена, опитвайки се да се грижи едновременно за пациенти с COVID-19, за тези с грип или друг респираторен вирус.

Какви данни са използвали учените

Учените анализираха данни от над 50 000 пациенти с COVID-19 и сравниха техните симптоми с предишни записи от хора, които са имали грип, за да установят, че симптомите на COVID-19 се появяват в определен ред.

За да предскажат реда на симптомите, учените анализираха честотата на симптомите, събрана от Световната здравна организация (СЗО) за над 55 000 потвърдени случая на COVID-19 в Китай. Те също така разгледаха набор от данни за почти 1100 случая, събрани между декември и януари от Китайската експертна група за медицинско лечение за COVID-19 и предоставени от Националната здравна комисия на Китай.

За да сравнят реда на симптомите на COVID-19 с грип, учените са анализирали данни от над 2000 случая на COVID-19 в Северна Америка, Европа и Южното полукълбо, докладвани на здравните власти между 1994 и 1998г.

Прочети Още:
1. Грипна епидемия в сезона на грипа
2. Разлика между грип и настинка, симптоми и лечение
3. Трябва ли да се притеснявате от грипната епидемия?
4. Какво е пандемия?

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: