Син чай: Ползи за здравето, странични ефекти и как се прави

син чай

Син чай ( Butterfly Pea Flower ) е билкова отвара, произхождаща от Южна Азия. Със своя уникален син цвят и множество здравословни ползи, той бързо се превръща в любимец на много хора по целия свят.

Прави се чрез варене на сухи венчелистчета на Clitoria ternatea L., растение, известно с характерния си син цвят.

Освен че е естествен хранителен оцветител, синият чай се консумира широко заради своите лечебни свойства. Според някои проучвания, подобрява здравето на сърцето и мозъка и притежава антидиабетни и противоракови свойства. ( 1 )

реклама

Статията разглежда ползите от син чай, включително неговите предимства, недостатъци и как да го приготвите.

Какво е син чай?

Синият чай е билкова настойка, приготвена от сухи венчелистчета на Clitoria ternatea L., известен и като „Butterfly Pea Flower“. Инфузията често е овкусена със съставки като мента, джинджифил, лимонена трева или канела.

Цветовете на цветето варират от бяло до наситено синьо. Синият цвят се дължи на високото съдържание на антоцианини – антиоксидантни пигменти, които се срещат и в други сини и лилави плодове и зеленчуци.

След като се свари, чаят може да промени цвета си на червен, виолетов или зелен, в зависимост от неговото pH или нивото на киселинност. ( 2 ) ( 3 )

Освен че придават на чая отличителния син цвят, антоцианините са отговорни и за неговите лечебни свойства. Всъщност, затова отдавна се използва в аюрведичната медицина за лечение на множество заболявания. ( 4 )

Също така си струва да се отбележи, че цветовете на растението се използват като естествена хранителна боя и като декоративни цветя по целия свят.

Произход на синия чай

Синият чай, познат още като чай от пеперуден грах, има дълга и богата история, която датира от векове. Той произхожда от Югоизточна Азия, където традиционно се използва в различни културни и религиозни церемонии.

Среща се в страни като Тайланд, Малайзия, Индонезия, Виетнам и Филипините.

 • Използва се в аюрведическата и традиционната тайландска медицина от векове.
 • Символ на любов и вярност в Тайланд, сервиран на сватбени церемонии.
 • Използван е за оцветяване на храна и напитки.

Извлечен от цветовете на растението Clitoria ternatea, синият чай е ценен за своите лечебни свойства и вълшебен цвят.

Ползите от пиенето на син чай

Ето някои от най-популярните и основани на доказателства ползи от пиенето на син чай.

Насърчава здравето на сърцето

Пиенето на син чай може да подобри здравето на сърцето ви чрез подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола.

Проучванията върху животни показват, че екстрактът от цветя на Clitoria ternatea може да понижи кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове за подобряване на притока на кръв. ( 5 ) ( 6 )

Освен това, притежава и антитромботични ефекти. Това означава, че може да предотврати образуването на кръвни съсиреци, рисков фактор за инсулт. ( 7 )

Проучване при 16 мъже с наднормено тегло или затлъстяване допълнително установи, че приемането на екстракт от Clitoria ternatea след хранене с високо съдържание на мазнини намалява образуването на мастни клетки и натрупването на триглицериди. ( 8 )

Това означава, че екстрактът може да подобри необичайно високите концентрации на кръвни липиди след хранене – предиктор за сърдечно заболяване.

За да обяснят този ефект, учените спекулират, че антиоксидантите на цветето инхибират панкреатичната липаза, ензим, отговорен за разграждането на хранителните мазнини.

Богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са полезни съединения, които изчистват молекулите, известни като свободни радикали. Твърде много свободни радикали в тялото ви могат да доведат до оксидативен стрес, който може да насърчи появата на определени заболявания ( 9 )

Както споменахме, цветовете на това растение са богати на антоцианини, а именно делфинидин, който до голяма степен е отговорен за наситено синия до лилав цвят. ( 10 )

Антоцианините са група антиоксиданти. Те присъстват в ядливи плодове, зеленчуци и цветя и осигуряват благоприятни ефекти срещу заболявания като сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Доказателствата също така показват, че делфинидинът предпазва от липидна пероксидация – процес, който уврежда клетъчните мембрани, насърчава стареенето и причинява образуването на канцерогенно съединение, наречено малонов диалдехид (МДА).

Може да има противодиабетни свойства

Антоцианините в здравословния син чай могат да помогнат за управлението на нивата на кръвната ви захар.

Някои изследвания показват, че антиоксидантите в екстракта от Clitoria ternatea могат да инхибират ензимите, усвояващи въглехидратите, като чревна алфа-глюкозидаза, панкреатична алфа-амилаза и захараза.

Чрез инхибиране на споменатите ензими, екстрактът забавя храносмилането и усвояването на захарите. В замяна това води до намаляване на кръвната захар и нивата на инсулин.

Намалените нива на инсулин в кръвта са свързани с по-нисък риск от инсулинова резистентност, дисфункция на кръвоносните съдове, затлъстяване и метаболитен синдром.

Въпреки това изследванията при хора все още имат противоречиви открития, когато анализират антидиабетните свойства на синия чай.

Проучване при 15 здрави възрастни установи, че консумацията на захароза – или трапезна захар – с 1 или 2 грама екстракт от Clitoria ternatea води до потиснати нива на инсулин и кръвна захар 30 минути по-късно, което предполага подобрено управление на кръвната захар след хранене.

За разлика от това, малкото проучване при 16 мъже с наднормено тегло или затлъстяване не установи значителни разлики в нивата на кръвната захар след храна с високо съдържание на мазнини, допълнена със същото количество екстракт.

Освен това имайте предвид, че в проучванията върху хора се използва екстракта от цветето, а не чая. Тъй като чаят е много по-разреден, е малко вероятно да има същите забележими ефекти.

Други ползи от син чай

Други потенциални ползи от пиенето на син чай включват:

 • Противогъбични и антимикробни свойства. Някои антиоксиданти, открити в цветето, могат да предложат противогъбични свойства срещу Penicillium expansum conidia и антибактериални свойства срещу Streptococcus mutans и Staphylococcus aureus.11 ) ( 12 )
 • Здраве на мозъка. Проучванията върху животни показват, че екстрактът от Clitoria ternatea може да подобри паметта и да предотврати по-нататъшна загуба на памет при болестта на Алцхаймер, въпреки че нито едно изследване не потвърждава тези ефекти при хората. ( 13 )
 • Алтернатива без кофеин. Това е напитка без кофеин, която може да замести кафето. ( 14 )
 • Естествен оцветител за храна. Синият цвят на цветовете е популярна алтернатива на изкуствените сини хранителни оцветители.

Докато изследванията за ползите от синия чай са обещаващи, повечето от тях се фокусират върху екстракти и антиоксиданти, а не върху сварения син чай. Освен това има очевидна липса на изследвания върху хора, тъй като повечето от изследванията са свързани с констатации от епруветки и изследвания върху животни.

По този начин са необходими по-нататъшни проучвания, за да се разбере по-добре полезните ефекти от пиенето на чаша от този чай.

Синият чай в индустрията за красота

Синият чай се използва и в индустрията за красота, където неговите антиоксидантни свойства помагат за поддържането на здрава и сияйна кожа.

Ето някои от най-разпространените му приложения:

1. Грижа за косата:

 • Стимулиране на растежа: Синият чай е богат на флавоноиди, които могат да стимулират растежа на косата.
 • Предотвратяване на косопад: Антиоксидантите в синия чай могат да помогнат за предпазване от косопад, причинен от свободните радикали.
 • Подсилване на косата: Синият чай може да помогне за укрепване на косата и да я направи по-устойчива на чупене.
 • Придаване на блясък: Синият чай може да придаде блясък и жизненост на косата.

2. Грижа за кожата:

 • Антиоксидантна защита: Синият чай е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на кожата от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали.
 • Противовъзпалително действие: Синият чай може да помогне за намаляване на възпалението на кожата, което може да облекчи симптомите на акне, екзема и други кожни проблеми.
 • Забавяне на стареенето: Антиоксидантите в синия чай могат да помогнат за забавяне на процесите на стареене на кожата.
 • Хидратация: Синият чай може да помогне за хидратиране на кожата и да я направи по-мека и еластична.

3. Продукти за красота:

 • Екстракт от син чай: Екстрактът от син чай се добавя към различни продукти за красота, като шампоани, балсами, маски за коса, лосиони за тяло, кремове за лице и маски за лице.
 • Натурални оцветители: Синият чай може да се използва като естествен оцветител за козметика.

Начин на приложение:

 • Запарка от син чай: Може да се приготви запарка от син чай и да се използва за измиване на косата или лицето.
 • Маски за коса и лице: Може да се приготвят маски за коса и лице с екстракт от син чай.
 • Готови продукти: Може да се използват готови продукти за красота, които съдържат екстракт от син чай.

Потенциални странични ефекти

Понастоящем няма съобщени странични ефекти от пиенето на син чай.

Въпреки това, някои анекдотични доказателства твърдят, че може да причини гадене, болки в стомаха и диария, ако се консумира в големи количества.

Как да си направим син чай

Приготвянето на чаша син чай е лесно и можете да му се насладите горещ или студен.

Ето какво ще ви трябва, за да си направите чаша син чай у дома:

 • 1 чаша (240 mL) вряща вода
 • 3–5 цвята Clitoria ternatea, 1 чаена лъжичка изсушени цветя от Clitoria ternatea или 1 чаена торбичка
 • захар, мед или друг подсладител (по избор)
 • сок от половин лайм или лимон (по избор)

Поставете цветовете на Clitoria ternatea или торбичка чай в чаша и добавете вряща вода. Оставете да престои 5 минути или докато водата стане с ярко син цвят. Подсладете със захар или мед на вкус по желание.

Можете също да добавите сок от лайм или лимон. Освен че добавя пикантен вкус, това също така понижава pH или нивото на киселинност на чая, променяйки цвета му от син към виолетов.

За да се насладите на освежаваща чаша син чай в горещ летен ден, просто оставете чая да се охлади, сипете в чаша и добавете лед.

Заключение

Синият чай е билкова настойка, приготвена чрез накисване на цветовете на Clitoria ternatea в гореща вода.

Високото му съдържание на антоцианини придава на чая характерния яркосин цвят и лечебни свойства. Те могат да включват подобрено здраве на сърцето и мозъка и антидиабетни и противоракови свойства.

Синият чай обикновено е безопасен за консумация, въпреки че може да доведе до храносмилателен дискомфорт, ако се консумира в големи количества.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Виж още: