Слънчево изгаряне – всичко което трябва да знаете за него

Слънчево изгаряне - всичко което трябва да знаете за него

Слънчевото изгаряне се характеризира със зачервена, болезнена и чувствителна към топлина кожа, обикновено възникваща след продължително излагане на слънце. То може да бъде болезнено и може да увеличи риска от рак на кожата. Кремовете за след слънце и хладните компреси могат да успокоят болката от слънчево изгаряне.

Слънчевите дни и синьото небе са идеални за море или организирането чудна идея за вечеря на открито със семейството и приятелите. Но без значение какво планирате да правите това лято, има едно нещо, на което трябва да обърнете внимание, а това е опасността от слънчево изгаряне.

Изгарянето от слънцето се причинява от прекомерно излагане на слънчевите ултравиолетови (UV) лъчи или от излагане на изкуствени източници на UV лъчи като солариуми. Най-големите рискови фактори за слънчево изгаряне включват продължителността и интензивността на излагане на ултравиолетови (UV) лъчи. ( 1 ) ( 2 )

реклама

Това е особено важно, ако сте любители на продължителните слънчевите бани и искате да добиете перфектен тен.

Съветите за предотвратяване включват нанасяне на слънцезащитен крем преди излизане и носене на дрехи, които покриват тялото. Това е особено важно, когато прекарвате време на открито, дори в по-хладни или облачни дни.

Тази статия разглежда въздействието на слънчевото изгаряне върху хората, насоки за действията, които трябва да предприемете при слънчево изгаряне, индикации за търсене на медицинска помощ и съвети за предотвратяване на слънчево изгаряне.

Какво е слънчево изгаряне?

Слънчево изгаряне възниква, когато кожата стане червена, болезнена и повредена в резултат на прекомерно излагане на слънце.

Независимо дали е от слънцето или солариума, ултравиолетовите (UV) лъчи са отговорни за изгарянето на кожата. Не е необходимо да прекарате цял ден на плажа или басейна, за да получите слънчево изгаряне.

Ежедневните дейности като почивка за обяд на открито, градинарство или разходка на куче също могат да доведат до слънчево изгаряне, ако не се използва слънцезащитен крем.

Повтарящите се епизоди на слънчево изгаряне могат да допринесат за преждевременно стареене на кожата и да увеличат риска от рак на кожата. За да сведете до минимум шансовете от слънчево изгаряне, е важно да вземате редовни предпазни мерки за защита на кожата си.

Съображението за излагане на слънце е от решаващо значение, когато прекарвате време на открито, независимо от продължителността.

Какви са трите етапа на слънчево изгаряне?

Може да ви е трудно да наблюдавате собственото си слънчево изгаряне, освен ако не погледнете кожата си в огледалото. Появата на болка обикновено е първият забележим симптом на слънчево изгаряне. Слънчевото изгаряне преминава през три етапа:

 1. Първоначална болка: Дискомфортът обикновено започва няколко часа след излагане на слънце.
 2. Повишено зачервяване и раздразнение: Кожата ви става по-възпалена и болезнена, достигайки своя пиков интензитет около 24 часа след изгарянето. Ако слънчевото изгаряне е тежко, може да развиете мехури.
 3. Заздравяване на кожата: През следващата седмица или повече кожата ви може да започне да се бели, докато се регенерира, като постепенно възвръща нормалния си цвят. Тежките слънчеви изгаряния може да отнеме няколко седмици, за да се излекуват напълно.

Как кожата ви потъмнява?

Когато кожата абсорбира слънчевата светлина, клетките на меланоцитите в епидермиса отделят тъмен пигмент, наречен меланин, който предпазва кожата от вредното въздействие на UV лъчите.

Това е защитен механизъм, но когато защитата е повредена поради прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи, възниква токсична реакция, която води до слънчево изгаряне. Слънчевото изгаряне е радиационно изгаряне на кожата, което се случва, когато ултравиолетовите лъчи увреждат ДНК в епидермиса, горния слой на кожата ви.

Опасно слънчево изгаряне може да възникне за по-малко от 15 минути, ако сте на плажа за първи път. И ако изгорите пет или повече пъти, удвоявате риска да получите най-смъртоносната форма на рак на кожата: меланом. Бъдете особено внимателни в случай, че страдате от слънчева алергия. Слънчевите изгаряния също водят до преждевременно стареене и образуване на бръчки по кожата.

Важно: Можете да получите слънчево изгаряне дори в хладни, облачни дни, така че не забравяйте да предпазите кожата си от слънцето.

Симптоми на слънчево изгаряне

Според проучване, проведено през 2005 г., слънчевото изгаряне се характеризира с възпаление, което причинява обрив (еритема) и подуване (оток) поради натрупване на течност. Това също води до промени в кожните клетки, включително образуването на клетки, които имат потенциал да станат ракови, както и намаляване на мастоцитите, участващи в имунната система.

Симптомите на слънчево изгаряне могат да варират при отделните хора, въпреки че хората с по-светла кожа са по-податливи.

Когато получите слънчево изгаряне, може да почувствате следните симптоми:

 • цветът на кожата ви се променя от розов до червен и дори лилав
 • кожата ви е гореща
 • засегнатата област е болезнена или сърбяща
 • кожата ви започва да се подува или се появява обрив
 • образуват се мехури, пълни с течност, които могат да сърбят и след това да се спукат
 • кожата на мястото на мехурите се отлепя, под нея се вижда по-деликатна кожа.

Симптомите на слънчево изгаряне се появяват 2-6 часа след излагане на слънце. И се влошават след около 24 до 48 часа.

Може да се наложи медицинска помощ при хора с тежко слънчево изгаряне.

В тежки случаи може да настъпи топлинно изтощение или по-сериозни случаи, топлинен удар. Ако човек изпита следните симптоми, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ:

 • Ниско кръвно налягане
 • Припадък и световъртеж
 • Учестен пулс
 • Генерализирана болка в тялото
 • Изключителна слабост
 • Плитко дишане
 • Промени в поведението, като раздразнителност, объркване, затруднено мислене или халюцинации

Топлинното изтощение се диагностицира от лекар, когато основната телесна температура на човек е повишена след излагане на слънце, но остава под 40°C. От друга страна, топлинният удар се диагностицира, когато вътрешната телесна температура надвиши 40°C. Топлинният удар е тежко и потенциално животозастрашаващо състояние, което изисква незабавна медицинска помощ.

Колко време отнема на кожата да се възстанови

По принцип времето, необходимо за излекуване на слънчевото изгаряне, зависи от неговата тежест. Например:

 • Леките слънчеви изгаряния изчезват за 3-5 дни. Характеризират се със зачервяване и лека болка. Кожата ви също може да се бели през последните няколко дни, когато започне да се лекува.
 • Умерените слънчеви изгаряния продължават около седмица. Това е по-болезнено. Кожата ви ще бъде зачервена, подута и гореща. След седмица може да продължи да се изчиства още няколко дни.
 • Тежките слънчеви изгаряния продължават до 2 седмици. Ще имате много зачервена кожа и болезнени мехури. Може да се нуждаете от лекар. Ако изгарянията са поносими, можете да останете у дома, за да се възстановите.

Има няколко фактора, които могат да доведат до по-тежки слънчеви изгаряния, като например:

 • имате светла кожа, лунички или червена, руса коса
 • излизате навън между 10 и 16 часа, когато слънчевите лъчи са по-силни
 • използвате солариум
 • приемате лекарства, които ви правят по-податливи на изгаряния, като например фотосенсибилизиращи лекарства

Как да излекувате слънчево изгаряне

Лечението може да помогне за справяне със симптомите на слънчево изгаряне, докато кожата ви се бори с него. Ето няколко съвета за лечение на слънчево изгаряне:

1. Използвайте естествени и домашни средства за леки слънчеви изгаряния

 • Пийте много вода, за да замените загубата на течности, причинена от изгарянето и да ускорите лечебния процес. Внимателно нанесете хладен компрес или студена влажна кърпа върху кожата си за 10-15 минути.
 • Къпете се внимателно с хладка вода, за да облекчите болката.
 • Покрийте сърбящите мехури с превръзка, за да намалите риска от инфекция. Ако мехурите се спукат сами, почистете мястото с мек сапун и вода и след това го покрийте с влажна превръзка.
 • Правете студен компрес и мажете засегнатите участъци с гел от алое вера, за да успокоите кожата.

2. Използвайте средства за лечение на умерено до тежко слънчево изгаряне

 • Нанесете аерозолен продукт, за да успокоите болката и да омекотите кожата си.
 • Нанесете овлажнител с пантенол, за да овлажните и успокоите кожата.
 • След като премахнете лющещата се кожа, нанесете антисептичен крем върху новата кожа, за да намалите риска от инфекция.

3. Посетете Вашия лекар, ако почувствате

 • тежко изгаряне с много мехури и болезненост
 • слънчево изгаряне, покриващо по -голямата част от кожата ви
 • главоболие или треска
 • гадене и повръщане
 • чувствате се слаби или уморени
 • сърцебиене
 • силна жажда
 • намалено уриниране
 • гной, подуване и подутини в мехурите.

4. Вземете превантивни мерки. Можете да избегнете влошаване на тежестта на изгарянето

 • Нанесете обилно слънцезащитен крем, 20 минути преди да излезете навън и подновявайте на всеки 2 часа. Винаги използвайте слънцезащитен крем SPF 50+, който има широк спектър на действие и е водоустойчив. Потърсете защита и с титанов диоксид или цинков оксид, тъй като те отразяват ултравиолетовата радиация.
 • Носете защитно облекло. Това може да бъде яке, боди, рокля с дълги ръкави и панталон. Носете широкопола шапка и покрийте очите си със слънчеви очила. Той също така ще помогне физически да блокира слънчевите лъчи.
 • Стойте далеч от слънцето, докато слънчевите изгаряния не изчезнат или намалете излагането си на слънце. Можете да останете на сянка, като избягвате UV лъчите, които могат да се отразяват върху сгради, прозорци, бетон, вода или пясък. Не излизайте и не стойте на открито, когато слънчевите лъчи са най-интензивни, като например UV индекс от 3 или по-висок.

Рискови фактори

Някои фактори увеличават вероятността от слънчево изгаряне:

 • Състояния като витилиго, алопеция и албинизъм
 • Фоточувствителност, причинена от системен лупус еритематозус, порфирия или някои лекарства като тетрациклин
 • Специфични генетични състояния

Слънчево изгаряне е по-склонно да се появи при следните обстоятелства:

 • Места близо до екватора
 • Височинни райони
 • Когато слънцето е високо в небето
 • Условия на ясно небе
 • Отражение на UV светлина, например от вода, лед или сняг

Важно е хората да проявяват допълнителна предпазливост в тези ситуации.

Кой слънцезащитен крем да използвам?

Слънцезащитните кремове са налични в търговската мрежа продукти, които могат да предпазят кожата от UV светлина, когато се прилагат. SPF посочен на продукта, показва тяхната ефективност при предотвратяване на слънчево изгаряне. По-високите SPF оценки осигуряват по-добра защита срещу UVB лъчи и намаляват директните увреждания на кожата.

Важно е слънцезащитните кремове да предлагат и защита срещу UVA радиация. Докато UVA лъчите не причиняват слънчево изгаряне, те допринасят за стареенето на кожата и увеличават риска от рак на кожата. Много слънцезащитни продукти осигуряват широкоспектърна защита, предпазвайки както от UVA, така и от UVB радиация.

Според Американската академия по дерматология се препоръчва хората да използват слънцезащитни продукти с:

 • SPF 30 или по-висок
 • Защита срещу UVA и UVB лъчи
 • Водоустойчивост

За да нанесете правилно слънцезащитен крем, трябва да следвате следните указания:

 • Използвайте достатъчно количество, за да покриете тялото, тъй като повечето хора са склонни да нанасят само 25-50% от необходимото.
 • Обърнете внимание на често пренебрегваните зони като върховете на ушите, краката, шията и други лесно забравими места.
 • Нанесете слънцезащитен крем 15 минути преди излагане на слънце.
 • Нанесете върху суха кожа.
 • Нанасяйте отново на всеки 2 часа или след плуване или изпотяване.
 • Използвайте балсам за устни със SPF 30 или по-висок.
 • Преди употреба прегледайте инструкциите върху опаковката.

Имайки предвид опасенията за околната среда, някои страни започнаха да забраняват слънцезащитни продукти, които са вредни за рифовете. В допълнение, слънцезащитните продукти могат да имат други вредни ефекти, но някои опции са по-малко вредни. Save the Reef препоръчва следното при избора на слънцезащитен крем:

 • Изберете продукти, които съдържат микрочастици, тъй като те са по-малко токсични от наночастиците.
 • Изберете лосиони, а не спрейове или мъгли, тъй като е по-малко вероятно лосионите да бъдат вредни за човешкото здраве.
 • Изберете слънцезащитни продукти с минимална пластмаса.
 • Избягвайте слънцезащитни продукти, които съдържат замърсяващи съставки, изброени в списъка HEL (Вредно за околната среда и за поминъка).

Как слънчевото изгаряне води до рак на кожата?

Слънчевото изгаряне причинява разширяване на кръвоносните съдове в кожата ви, което води до зачервяване, възпаление и подуване. За да поправи щетите, тялото ви изпраща имунни клетки към засегнатата област.

Докато някои кожни клетки могат да бъдат поправени, други могат да умрат или да развият ДНК мутации, които не могат да бъдат коригирани. Тези ефекти допринасят за стареенето на кожата и увеличават риска от развитие на рак на кожата.

Заключение

Прекомерното излагане на слънчева светлина може да доведе до слънчево изгаряне, което причинява изгаряния по кожата. Докато хората с по-светла кожа са по-податливи на слънчево изгаряне, то може да засегне хора с всички типове кожа.

Дискомфортът от слънчево изгаряне често може да бъде облекчен с домашни средства. Въпреки това, ако симптомите се влошат и включват треска, замаяност или промени в съзнанието, е необходима незабавна медицинска помощ.

За да предотвратите слънчево изгаряне, е важно да ограничите излагането на слънце и да вземете предпазни мерки. Те включват нанасяне на слънцезащитни продукти, търсене на сянка и носене на дрехи, които покриват тялото.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: