Соло пътешествия – съвети за тези, които пътуват сами

Поемали ли сте сами на път до нова дестинация отвъд граница? Този тип пътешествия са съвсем нов тип приключения.

Вадят ви от зоната на комфорт и ви дават неограничени възможности да учите, да се забавлявате, да откривате света по вашите правила, без да се съобразявате със спътници.

Да пътуваш сам, означава да прекараш време със себе си и да растеш, да трупаш увереност и страхотни случки и спомени.

реклама

Бъдете независими, направете крачката напред и опитайте емоциите от самостоятелните приключения.

За да ви подкрепим, направихме списък на някои от нещата, които ви бъдат полезни в тази интересна и предизвикателна мисия.

Помислете какво пътуване искате

Започнете с обмисляне на мястото и типа пътуване, които са най-привлекателни за вас.

Може би предпочитате карибски остров или пък градски шопинг тур, СПА дестинация с много опции за релакс или разглеждане на забележителности, тур до популярен коледен базар в Европа или пък до интересни атракции като Дисниленд или Тиволи. Опциите са много.

Изяснете си приоритетите – почивка, релакс, максимум отметнати музеи, фестивал или пък пътуване, съчетано с дистанционна работа по няколко часа седмично. Изчистите ли концепцията си, можете да започнете планирането.

Започнете с достъпна близка дестинация

Преди да направите голямата крачка към първото ви дълго и далечно самостоятелно пътуване, започнете с малки приключения извън зоната ви на комфорт.

Отидете до съседен град с нощувка, разходете се и вечеряйте сами, обиколете забележителностите или отидете на бар – каквото ви влече и предпочитате.

Единственото условие е да влезете в туристическите обувки без друга компания, освен собствената ви. Така ще вкусите малко от това, което ви предстои и ще натрупате комфорт.

Препоръчително е първото ви соло пътуване да е до по-близка дестинация и за по-кратко време, примерно дълъг уикенд.

Направете проучване за мястото

Соло пътешествия - съвети за тези, които пътуват сами

За “новите” в соло пътуванията, отлична идея за прощъпулник са държавите с отлична туристическа инфраструктура и традиции. Там можете да разчитате освен всичко друго и на много други колеги – пътешественици, с които ще пътувате, разглеждате, откривате.

На подобни места винаги има как да се разберете с околните на популярен език като английския, което улеснява приключението ви. Разбира се, винаги можете да разчитате и на удобни помощници като приложението Duolingo.

В тези места има и различни екстри като удобен и интуитивен за ориентиране градски транспорт, туристически информационни центрове, опции за закупуване на вход за много забележителности и допълнителни приключения на още по-добра цена, безплатни турове и други.

Разгледайте блогове и влогове

Вдъхновете се и се заредете със супер настроение за самостоятелното ви пътешествие, като почерпите впечатления от блогове и влогове, разказващи за избраната дестинация.

Те ще ви дадат още много идеи какво, къде и как да видите, наред с полезни практически съвети и идеи къде да отседнете, как да се придвижвате и изобщо – как да вземете максимума от опциите за забележителности, преживявания, хапване, напитки, нощен живот и всичко, което ви интересува.

Попитайте за още насоки и идеи

Проучете още възможности и говорете с приятели, които вече са посетили избраната от вас локация. Те могат да ви спестят време в търсене и да ви препоръчат истински ценни места – пъбове, музейни сбирки, магазинчета, подсказки за удобен транспорт, гидове и какво ли още не.

Можете да публикувате в профила си в социалните мрежи питане за препоръки какво да видите на избраното място, както и да влезете в групи на местни общности и приключенци от цял свят, които могат да споделят опит.

Така ще получите разнообразни идеи за супер прекарване на избраното място, между които можете да избирате, за да сбъднете една наистина богата и пълноценна соло екскурзия.

Запазете полети и настаняване

Разгледайте различните опции за полети и изберете подходящ за вас самолетен билет.

Добрите търсачки ще ви предложат не само многобройни опции на различни авиокомпании, но и богат избор от места за настаняване, както и много допълнителни неща – от закупуване на пакети полети и хотел, до опции за запазване вход за забележителности, които ще ви спестят много време в чакане, трансфери летище – хотел и обратно, както и нещо много важно, което е добре да имате предвид: застраховка с отлично покритие за пътешественици.

Подобна палитра екстри в полза на всички любители на пътешествията, предлага eSky – гъвкава супер лесна за използване търсачка, където можете да резервирате всичко нужно за идеалното мечтано пътуване – от самолетни билет и хотела, до входните такси за най-посещаваните забележителности и интересни местни екскурзии.

Не забравяйте да погледнете докога са валидни документите ви за пътуване, както и какви са правилата за вход в избраната държава.

Пътувайте със застраховка

Както вече споменахме, застраховката е много добра идея, независимо, дали ще пътувате сами или с компания. Тя може да ви спести много нерви и неприятни преживявания и ви дава допълнителна сигурност.

В идеалния случаи, мястото, от което решите да закупите самолетни билети ще ви предложи различни опции и няма да се налага да търсите допълнителни варианти.

От наранявания и загубен багаж, до кражба на вещи, застраховката ви за пътуване е идеално решение, което няма да ви струва много, но ще ви даде още увереност и спокойствие.

Съставете си план

Запишете си схематично план на пътуването – кога, къде, какво. Отделете време и да проучите как да стигнете от летището до избраното място за настаняване. Това е особено важно, ако полетът ви каца в тъмните часове.

Вероятно е да сте уморени, а никой не обича да се лута из непознато летище, държава и град по това време.

Дръжте под ръка контактите на домакина си – хотел, къща за гости, жилище под наем, като предварително сведете до вниманието им часа ви на настаняване, за да няма изненади. Запазете местоположението на мястото за настаняване в телефона си и свалете офлайн карти.

Така винаги ще имате на разположение маршрут оттам до избрана дестинация – и обратно до базата ви за нощувки, където и да ви е отвело приключението ви. Запишете си основните неща, които искате да посетите и правите, но бъдете гъвкави и не гонете изпълнението на плана на всяка цена.

Целта ви е да се забавлявате с това прекрасно приключение – соло пътуване в чужбина.

Пътувайте с малко багаж

Не забравяйте, че щом ще пътувате сами – носите всичко сами. Затова, помислете добре какво ще сложите в багажа си.

Дали ще пътувате с малък куфар за ръчен багаж и раница или пък с раница и малка дамска чанта през тялото, избирате вие. Когато подготвяте какво да сложите, подберете дрехи от капсулния гардероб, които могат лесно да се съчетават една с друга.

Изберете обувки, които са ви супер удобни, отиват си с облеклата ви, но и ще се грижат краката ви да се чувстват супер цял ден. Внимавайте с козметиката в ръчния багаж, проверете до колко мл. разрешава авиокомпанията.

Не пропускайте да сложите няколко медицински помощника – нещо за корем, глава, температура за всеки случай. Четка и паста за зъби и – почти сте готови за път.

Приготвите ли нещата, прегледайте ги още веднъж и се уверете, че взимате необходимия минимум, който ще носите лесно и ще ви даде визията, която искате и удобство, без да ви утежнява живота.

Снабдете се с местна SIM карта

Освен да изтеглите офлайн картите на Google Maps, за мястото, до което ще пътувате, има и друг начин да останете постоянно свързани, без да платите много.

Ако и държавата от която идвате и тази, която посещавате са в ЕС, нещата са лесни и ясни – можете да използвате и собствения си план за обаждания и пренос на данни. Ако обаче изберете примерно, от България да посетите Швейцария, тарифите от 8 лв.;/ минута за обаждане не звучат приятно.

Затова, за да не платите огромни суми или пък да търсите Wi-Fi, още от летището си купете карта за пренос на данни на местен оператор. Има варианти с гъвкави цени, условия и срокове за пътешественици.

Правете като местните

Опитайте различни типове транспорт, за да откриете града по различни начини – от колело и автобус, през метро и трамваи, до такси и кола под наем.

Непременно опитайте местните специалитети. Бургери и пържени картофки можете да хапвате навсякъде, но колко пъти ще опитате истински традиционни неща, приготвени на място в съответната държава, регион и град? Поемете и на кулинарно пътешествие и комбинирайте с местни напитки.

Постарайте се да избягвате прекалено туристическите места и изберете малки ресторантчета по-встрани от най-оживените маршрути. Същото се отнася и за магазините. Спестете си тези на големите брандове, представени по цял свят и изследвайте какво предлагат местните марки и занаятчии.

Това ще ви даде друг поглед към мястото, което сте избрали за своето соло приключение.

Общувайте

Соло пътешествия - съвети за тези, които пътуват сами

Независимо, дали ще се включите в готварски дневен курс, ще обиколите града с пешеходен тур, на който ще се запознаете с нови хора или пък ще седнете да изпиете чаша кафе някъде, не пропускайте възможността да завържете приятен разговор. Кой знае, може би бъдещ близък приятел ви чака на крачка от вас.

На дневните екскурзии също ще се включат други соло пътуващи, с които можете да намерите интересни теми за разговор. Не се притеснявайте да заговорите някого – включително местните, като помолите за упътвания до някое място или пък препоръки за примерно, ресторант.

Да имате книга в чантата си, която да четете или дневник за писане, когато седнете да обядвате или вечеряте сами е отлична идея, но също такава е и заговарянето на някого. Ако сте дама и искате да си спестите компанията пък, сложете си халка.

Други добри идеи и съвети

Тъй като всичко се случва, винаги имайте на свое разположение пари в брой в местната валута. Можете да се подготвите като смените у дома или на място. Винаги гледайте курса и дали има комисионни.

Проверете и каква е тарифата на банката ви при плащане с карта в съответната държава. Приложения като Revolut и Wise са добра идея за разплащане в чужбина.

Приберете на сигурно документите си и си направете някакъв бюджет, към който да се придържате. Не забравяйте да вземете със себе си и селфи стик, за страхотни снимки когато и където да сте.

Запасете се с готина музика и удобни слушалки и не на последно място – бъдете спонтанни. Не е нужно да се придържате стриктно към графици и планове.

Импровизирайте, бъдете гъвкави и адаптивни, правете и вижте това, което ви е на сърце. Да пътуваш сам е толкова освобождаващо и зареждащо с нови емоции!

А на вас къде ви се ходи? Започнете с избор на място, продължете с билет за самолет и резервация за настаняване и сбъдвайте!


Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: