Спанакът намалява риска от рак на дебелото черво: Показва проучване

Спанакът намалява риска от рак на дебелото черво
  • Проучване от Тексаския университет A&M (TAMU) в College Station установява, че зеления зеленчук може да инхибира растежа на полипи при хора с негенетичен или генетичен рак на дебелото черво.
  • Те откриха, че антиполипният ефект на спанака идва от някои изненадващи метаболитни взаимодействия.
  • Предишни проучвания също са установили, че спанакът има свойства против рак на дебелото черво.

Спанакът намалява риска от рак на дебелото черво

Като оставим настрана някои видове рак на кожата, рака на дебелото черво е третият най-често срещан рак при мъжете и жените. Колоректалният рак обхваща рак на дебелото черво и рак на ректума.

Предишни проучвания е установили, че яденето на спанак може да намали наполовина риска от рак на дебелото черво. ( 1 )

Ново проучване на здравния научен център TAMU потвърждава противораковите свойства на спанака и изследва как зеленчукът взаимодейства с чревните бактерии и генетиката, за да постигне полезните си ефекти.

реклама

Спанакът инхибира растежа на полипите на дебелото черво. От всички случаи на колоректален рак наследственият семеен тип представлява само 10-15%. Освен това само 5-10% от полипите се развиват в колоректален рак. ( 2 ) ( 3 )

Новото проучване показва, че консумацията на спанак може да забави растежа на полипите, като потиска необходимостта от интензивно лечение. ( 4 )

Спанакът предлага изобилие от ползи за здравето

Спанакът съдържа няколко хранителни вещества, които помагат да се защити здравето на сърцето ви. Спанакът е богат източник на витамин К1, за който е доказано, че помага за намаляване на риска от кардиомегалия. ( 4 )

Спанакът също е естествено богат на глутатион, който помага за засилване на главния антиоксидантен път в организма, помага за справяне с оксидативния стрес и подпомага имунната функция.

Спанакът също съдържа фолат, който е един от витамините, необходими за понижаване на нивата на хомоцистеин в организма – високите нива на хомоцистеин водят до насърчаване на плаката в артериите. Доказано е също, че богатите на фолиева киселина храни понижават нивата на пикочна киселина, като инхибират образуването на пурин.

В крайна сметка, настоящата наука предполага, че сладките храни и напитки насърчават рака, докато повече консумация на плодове и зеленчуци е свързана с по-малък риск от заболяване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: