15 Ползи за здравето от спирулина

спирулина

Спирулина, вид водорасло, се среща както в прясна, така и в солена вода. Може да се приема под формата на добавки, като таблетки или прах. Използва се заради своите ползи за здравето, благодарение на хранителните вещества, които съдържа и антиоксидантни свойства.

Смятана от мнозина за суперхрана, спирулина представлява синьо-зелени водорасли, които се приемат във вид на хранителна добавка.

Тази добавка е с високо съдържание на протеини и витамини, което я прави отлична за хора на растителна диета.

реклама

Антиоксидантната, имуномодулиращата и противовъзпалителната активност на тези микроводорасли могат да играят важна роля за човешкото здраве. ( 1 )

Вижте тези 11 ползи за здравето, които ще получите при добавяне на спирулина към диетата си.

1. Отличен хранителен профил

Какво е спирулина?

Това е организъм (вид цианобактерии, които често се наричат ​​синьо-зелени водорасли), който се образува както в сладка, така и в солена вода.

Смята се, че имат антимикробни, антиалергични, антиоксидантни, противовъзпалителни и дори противоракови свойства.

Според различни източници ацтеките, които са живели около днешния Мексико Сити, са ги добивали като източник на храна още през 15 век.

Състава на супена лъжица от 7 грама спирулина на прах съдържа:

 • Калории: 20
 • Протеин: 4 грама
 • Въглехидрати: 1,67 грама
 • Мазнини: 0,54 грама
 • Желязо: 2 мг
 • Магнезий: 14 мг
 • Калций: 8 мг
 • Калий: 95 мг
 • Фосфор: 8 мг
 • Натрий: 73 мг

Съдържа още фолиева киселина, витамини от група Б (тиамин, рибофлавин, ниацин), витамини A и K.

2. Спирулина за отслабване

Може ли спирулината да помогне при желание за отслабване?

Вероятно вече знаете, че протеинът и фибрите работят заедно, за да намалят апетита ви и да намалят чувството на глад. А тези водорасли са богати и на двете съставки.

Едно проучване показва, че дългосрочния прием на добавка спирулина на прах или таблетки е от полза за намаляване на апетита. ( 2 )

В друго ранно проучване, някои участници със затлъстяване са приемали добавки с 2,8 грама спирулина 3 пъти седмично в продължение на един месец, докато други са получавали плацебо. Установява се леко, но статистически значимо намаление на телесното тегло при хора със затлъстяване, получаващи водораслите като добавка. ( 3 )

3. Повишаване на имунитета

Има изследвания, които показват, че спирулина помага в борбата с бактериалните инфекции на клетъчно ниво, като активира определени фактори на имунната система.

Спирулината наистина е полезна добавка. Когато сте здрави, отслабването става по-лесно. Така се постига загуба на тегло.

4. Може да подобри мускулната сила и издръжливост

Някои проучвания сочат, че приема на спирулина на таблетки или в прахообразно състояние, води до подобряване на мускулната сила и по-добра издръжливост.

Проведени са две проучвания, в които приема на добавка от синьо-зелените водорасли повишава издръжливостта, увеличавайки значително времето, необходимо на човек да се умори. ( 4 ) ( 5 )

В прочването се вижда, че хората можеха да тренират повече и тяхното представяне се подобри. Това означава, че мускулите им не се изморяват бързо.

5. Подобрява паметта

Използването на спирулина на прах може да бъде от полза за децата по отношение на подобряване на паметта и по-добри резултати в училище.

Проучване в Сенегал допълва 2 грама спирулина с мед в 6 училища за 2 месеца. В края на проучването учениците съобщават за по-добри резултати и академични резултати. ( 6 )

Протеините са градивните елементи на невротрансмитерите, малки ензими, които свързват и предават информация между мозъчните клетки. А както вече споменахме, тези полезни водорасли имат добри количества протеин.

6. Антиалергичен ефект

Спирулина е богата на витамини и антиоксиданти, доказано помага при алергии:

 • хрема
 • кихане
 • запушване на носа
 • сърбеж

Изследвания при плъхове показват, че спирулина има благоприятен ефект върху специфичен вид алергия, известен като алергичен ринит. Когато на плъховете се дава спирулина, техните алергии до голяма степен отзвучават. Според проучвания, начинът на действие на водораслите е да намали секрецията на хистамин, което помага за облекчаване на симптомите на алергия. ( 7 )

Друго проучване при хора установи, че спирулина помага за облекчаване на някои от досадните симптоми на алергии, като кихане и хрема, в сравнение с плацебо. ( 8 )

Въпреки че алергията може да изглежда тривиална, хората с хронични заболявания наистина страдат от тях.

7. Намаляване на кръвното налягане

Спирулина има положителен ефект върху понижаването кръвното налягане.

В проучването на хора на възраст 18-65 години са давани 4,5 грама спирулина в продължение на 6 седмици. Това изглежда понижи тяхното систолно кръвно налягане (горна граница) и дори диастоличното им кръвно налягане (долна граница). ( 9 )

Повишеното кръвно налягане е един от рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Внимавайте обаче. Просто консумирането на спирулина и яденето на храни с високо съдържание на сол няма да ви помогнат да се преборите с високото кръвно налягане.

Затова поддържайте здравословен начин на живот и диета, а за най-добри резултати ги допълвайте със спирулина.

8. Предотвратяване на сърдечни заболявания

Спирулина влияе върху здравето на сърцето по много различни начини. Едно проучване предполага, че тези синьо-зелени водорасли играят роля в предотвратяването на сърдечни заболявания. Това може да се дължи на техните понижаващи холестерола, противовъзпалителни и антиоксидантни своьства. ( 10 )

Една от най-честите причини за сърдечни заболявания е сърдечно-съдовите заболявания, които се характеризират със запушване на артериите.

Докато диетичните разпоредби и промените в начина на живот са от ключово значение за предотвратяването или управлението на сърдечни заболявания, те могат да бъдат контрабандно внесени във вашата диета поради ползите за здравето.

Чрез намаляване на секрецията на ензим, който помага на тялото да произвежда холестерол. По този начин, когато нивото на циркулиращите липиди е ниско, шансовете за блокиране също намаляват.

9. Антитоксично действие

В различни части на света хората са изложени на риск от отравяне от различни източници на замърсители. Едно проучване предполага, че спирулина може да предложи начин за лечение. ( 11 )

По-нов преглед установи, че синьо-зелените водорасли имат антитоксични свойства, които имат функцията да противодействат на замърсителите в тялото, включително:

 • желязо
 • водя
 • живак
 • арсен
 • флуорид

Авторите посочват, че водораслите може да са полезни, като да се използват заедно с клиничното лечение.

10. Засилване на метаболизма

Приемането на добавка спирулина на прах или капсули може да помогне за засилване на метаболизма. Това може да увеличи броя на калориите, които изгаряте, което ще доведе до загубата на тегло.

реклама

В малко проучване от 2014г. хората, които приемат 6 грама спирулина на ден, са имали благоприятни метаболитни ефекти, наред с отслабване и по-добро здраве. ( 12 )

11. Ползи за кожата

Всички знаем, че замърсяването, свободните радикали и дефицитът на хранителни вещества са враговете на кожата.

Спирулина е храна богата на протеини, витамини от група В и минерали като желязо, за които е известно, че са добри за кожата.

Също така е богат на антиоксиданти, които се борят със замърсяването и други щети на околната среда. Какво повече бихте могли да поискате!

12. Има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Оксидативното увреждане може да бъде пагубно за вашите клетки и може да предизвика постоянно възпаление, фактор, свързан с рак и различни заболявания. ( 13 )

Спирулина се откроява като отличен източник на антиоксиданти, които играят жизненоважна роля в предпазването от оксидативно увреждане. ( 14 )

Основната му активна съставка, известна като фикоцианин, служи като антиоксидант и е отговорна за отличителния син оттенък на спирулина. ( 15 )

Възможностите на фикоцианина включват борба със свободните радикали и инхибиране на генерирането на молекули, които насърчават възпалението, което го прави забележителен агент с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. ( 10 )

13. Може да има противоракови свойства

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, предварителните проучвания сочат, че спирулина може да притежава противоракови свойства.

Проучванията върху животни показват потенциала му да намалява случаите на рак и да намалява размера на тумора. ( 11 ) ( 12 )

По-специално, въздействието на спирулина върху рака на устната кухина е широко проучено. Многобройни изследвания подчертават потенциалните ползи от добавките със спирулина при лечението на орална субмукозна фиброза (OSMF), форма на предракови лезии в устата. ( 13 ) ( 14 )

В проучване от 2013 г., включващо 40 индивида с лезии на OSMF, дневната консумация на 1 грам спирулина демонстрира превъзходни подобрения на симптомите на OSMF в сравнение с пентоксифилин, лекарство, използвано за подобряване на кръвния поток. ( 15 )

14. Може да бъде ефективен срещу анемия

Анемията е състояние, характеризиращо се с намаляване на хемоглобина или червените кръвни клетки в кръвния поток. ( 16 )

Потенциалните причини за анемия са разнообразни и включват фактори като дефицит на хранителни вещества, генетични заболявания и хронично възпаление.

Това състояние е сравнително разпространено сред възрастните хора и често води до продължително усещане за слабост и умора. ( 17 )

В проучване от 2011 г., включващо 40 възрастни индивида с анамнеза за анемия, въвеждането на добавки със спирулина доведе до повишаване на съдържанието на хемоглобин в червените кръвни клетки и подобряване на имунната функция. ( 18 )

Освен това няколко проучвания върху животни показват, че спирулина може да повиши нивата на хемоглобина и да облекчи симптомите на анемия. ( 19 ) ( 20 ) ( 21 )

Въпреки това са необходими допълнителни висококачествени, съвременни изследвания, включващи хора, за да се изследват по-нататък тези ефекти.

15. Предпазва LDL холестерола от окисляване

Мастните структури, присъстващи в тялото ви, могат да бъдат уязвими на окислително увреждане, феномен, наричан липидна пероксидация, който играе централна роля в появата на множество тежки заболявания. ( 22 )

Основен пример за този процес е окисляването на LDL холестерола, ключова стъпка в развитието на сърдечни заболявания. ( 23 )

Забележително е, че различни изследователски усилия предполагат, че антиоксидантите, открити в спирулина, показват повишена ефикасност при смекчаване на липидната пероксидация. ( 24 ) ( 25 )

Как да приемаме спирулина?

Повечето хора искат да се хранят здравословно, но в същото време не искат да отделят много време за приготвянето на различни здравословни храни и ястия.

Тези чудни здравословни водорасли се предлагат, като добавка на прах или таблетки (капсули).

Когато е на прах може да:

 • приготвите смути със спирулина
 • поръсете върху салати или да добавите в супи
 • разбъркате една супена лъжица в зеленчукови или плодови сокове

как се пие спирулина на таблетки?

Хората могат да приемат и спирулина като хранителна добавка под формата на таблетки. Дозировката е описана на опаковката според инструкциите на производителя.

Спирулина странични ефекти и противопоказания

Като цяло спирулината се счита за много безопасна.

Това е била обичайна храна за ацтеките и може да се яде в големи количества с малко очаквани странични ефекти.

Има случаи на хората, приемащи спирулина, да съобщават за безсъние и стомашно разстройство. Но няма проучвания дали тези странични ефекти са свързани или не с приема водораслите.

Други редки здравословни проблеми са автоимунно увреждане на кожата, чернодробна токсичност и анафилактичен шок.

Повечето от тези хора, които са имали сериозни странични ефекти от приема на спирулина, са приемали и друго лекарство за сериозно медицинско състояние. Следователно тя може да взаимодейства с някои лекарства и заболявания.

Ето защо, ако приемате лекарства – особено за автоимунни заболявания, кръвно налягане или холестерол – говорете с вашия лекар, преди да приемете добавки със спирулина.

Въпреки това в едно проучване от 2014 отбелязва, че спирулина се понася добре от повечето хора, като не причинява значителни странични ефекти. ( 13 )

Предпазни мерки

Хора с неспособност за обработка на аминокиселината фенилаланин и други аминокиселинни нарушения, например класическа хомоцистинурия може да се наложи да избягват спирулина поради високото й съдържание на протеини и следователно на аминокиселини.

Говорете с вашия лекар, преди да използвате спирулина, ако сте бременна, планирате да забременеете или ако кърмите.

Спирулина понякога може да бъде замърсена с неща като олово или други тежки метали.

Колко спирулина трябва да приемам?

Винаги говорете с лекар, преди да вземете добавка, за да сте сигурни, че добавката и дозировката са подходящи за вашите индивидуални нужди.

Препоръките на производителя може да варират. Като обща насока обаче не използвайте повече от това, което е посочено на етикета на вашия продукт. Няма препоръчителна „ефективна“ дозировка на спирулина.

Избягвайте спирулина, ако сте алергични или чувствителни към нея или някоя от нейните съставки.

В едно проучване в продължение на до шест месеца, са давани до 19 грама спирулина на ден в продължение на два месеца, като се наблюдава относително добър профил на безопасност при хора с различни заболявания. ( 14 )

Какво се случва, ако приемам твърде много спирулина?

Липсва горна граница или препоръчителен прием за спирулина. Известно е приемане на повече от 40 грама на ден за неизвестен период. ( 15 )

Ако смятате, че сте приели твърде много спирулина, свържете се с вашия лекар за повече информация.

Как да съхранявате спирулина

Съхранявайте спирулина на хладно и сухо място. Пазете спирулина от пряка слънчева светлина. Изхвърлете, както е посочено от датата „използвай до“ на опаковката. Пазете от деца и домашни любимци.

Източници на спирулина и какво да търсите

Видовете синьо-зелени водорасли, използвани в добавките със спирулина, обикновено са Spirulina maximaSpirulina platensis или Aphanizomenon flos-aquae.

Това, че едно лекарство се смята за „естествено“, не означава, че е безопасно. Някои „дивообработени“ продукти от спирулина може да са били отгледани във вода, замърсена с тежки метали (живак, олово, арсен, кадмий) или други замърсители.

Както при всички добавки, важно е да говорите с вашия лекар, преди да използвате спирулина, за да решите дали е подходяща за вас.

Често задавани въпроси

Какво е това спирулина?
Спирулината е ядливо синьо-зелено водорасло, което расте както в солена, така и в прясна вода . Някои хора твърдят, че спирулина е полезна за здравословни състояния като затлъстяване и високо кръвно.

Как да приемаме спирулина?
Можете да разбъркате малка лъжица спирулина на прах в чаша вода или сок и да я изпиете направо, или можете да добавите малко към смути.

Заключение

Спирулина е вид водорасло, свързано с много ползи за здравето, благодарение на своя хранителен профил и мощни антиоксидантни свойства.

Съдържа няколко жизненоважни хранителни вещества, включително мастноразтворими витамини ( A, E и K), мастни киселини (DHA, EPA), бета каротин и минерали. Освен това е източник на протеин, но му липсват достатъчно високи нива на някои от аминокиселините, от които тялото ви се нуждае, за да функционира по най-добрия начин.

Проучванията показват, че може да подобри нивата на холестерола и триглицеридите, да потисне окисляването, да намали кръвното налягане и нивата на кръвната захар на гладно.

реклама