Цялата информация е във вашите ръце!

11 Ползи за здравето от спирулина

С нарастващото търсене на висококачествена храна и здравословен начин на живот хората търсят нови продукти. Научете какви са здравословните ползи от приема на спирулина, която стана доста популярна напоследък.

Смятана от мнозина за суперхрана, спирулина представлява синьо-зелени водорасли, които се приемат във вид на хранителна добавка.

Тази добавка е с високо съдържание на протеини и витамини, което я прави отлична за хора на растителна диета.

Антиоксидантната, имуномодулиращата и противовъзпалителната активност на тези микроводорасли могат да играят важна роля за човешкото здраве. ( 1 )

Реклама

Вижте тези 11 ползи за здравето, които ще получите при добавяне на спирулина към диетата си.

1. Отличен хранителен профил

Какво е спирулина?

Това е организъм (вид цианобактерии, които често се наричат ​​синьо-зелени водорасли), който се образува както в сладка, така и в солена вода.

Смята се, че имат антимикробни, антиалергични, антиоксидантни, противовъзпалителни и дори противоракови свойства.

Според различни източници ацтеките, които са живели около днешния Мексико Сити, са ги добивали като източник на храна още през 15 век.

Състава на супена лъжица от 7 грама спирулина на прах съдържа:

 • Калории: 20
 • Протеин: 4 грама
 • Въглехидрати: 1,67 грама
 • Мазнини: 0,54 грама
 • Желязо: 2 мг
 • Магнезий: 14 мг
 • Калций: 8 мг
 • Калий: 95 мг
 • Фосфор: 8 мг
 • Натрий: 73 мг

Съдържа още фолиева киселина, витамини от група Б (тиамин, рибофлавин, ниацин), витамини A и K.

2. Спирулина за отслабване

Може ли спирулината да помогне при желание за отслабване?

Вероятно вече знаете, че протеинът и фибрите работят заедно, за да намалят апетита ви и да намалят чувството на глад. А тези водорасли са богати и на двете съставки.

Едно проучване показва, че дългосрочния прием на добавка спирулина на прах или таблетки е от полза за намаляване на апетита. ( 2 )

В друго ранно проучване, някои участници със затлъстяване са приемали добавки с 2,8 грама спирулина 3 пъти седмично в продължение на един месец, докато други са получавали плацебо. Установява се леко, но статистически значимо намаление на телесното тегло при хора със затлъстяване, получаващи водораслите като добавка. ( 3 )

3. Повишаване на имунитета

Има изследвания, които показват, че спирулина помага в борбата с бактериалните инфекции на клетъчно ниво, като активира определени фактори на имунната система.

Спирулината наистина е полезна добавка. Когато сте здрави, отслабването става по-лесно. Така се постига загуба на тегло.

4. Може да подобри мускулната сила и издръжливост

Някои проучвания сочат, че приема на спирулина на таблетки или в прахообразно състояние, води до подобряване на мускулната сила и по-добра издръжливост.

Проведени са две проучвания, в които приема на добавка от синьо-зелените водорасли повишава издръжливостта, увеличавайки значително времето, необходимо на човек да се умори. ( 4 ) ( 5 )

В прочването се вижда, че хората можеха да тренират повече и тяхното представяне се подобри. Това означава, че мускулите им не се изморяват бързо.

5. Подобрява паметта

Използването на спирулина на прах може да бъде от полза за децата по отношение на подобряване на паметта и по-добри резултати в училище.

Проучване в Сенегал допълва 2 грама спирулина с мед в 6 училища за 2 месеца. В края на проучването учениците съобщават за по-добри резултати и академични резултати. ( 6 )

Протеините са градивните елементи на невротрансмитерите, малки ензими, които свързват и предават информация между мозъчните клетки. А както вече споменахме, тези полезни водорасли имат добри количества протеин.

6. Антиалергичен ефект

Спирулина е богата на витамини и антиоксиданти, доказано помага при алергии:

 • хрема
 • кихане
 • запушване на носа
 • сърбеж

Изследвания при плъхове показват, че спирулина има благоприятен ефект върху специфичен вид алергия, известен като алергичен ринит. Когато на плъховете се дава спирулина, техните алергии до голяма степен отзвучават. Според проучвания, начинът на действие на водораслите е да намали секрецията на хистамин, което помага за облекчаване на симптомите на алергия. ( 7 )

Друго проучване при хора установи, че спирулина помага за облекчаване на някои от досадните симптоми на алергии, като кихане и хрема, в сравнение с плацебо. ( 8 )

Въпреки че алергията може да изглежда тривиална, хората с хронични заболявания наистина страдат от тях.

7. Намаляване на кръвното налягане

Спирулина има положителен ефект върху понижаването кръвното налягане.

В проучването на хора на възраст 18-65 години са давани 4,5 грама спирулина в продължение на 6 седмици. Това изглежда понижи тяхното систолно кръвно налягане (горна граница) и дори диастоличното им кръвно налягане (долна граница). ( 9 )

Повишеното кръвно налягане е един от рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Внимавайте обаче. Просто консумирането на спирулина и яденето на храни с високо съдържание на сол няма да ви помогнат да се преборите с високото кръвно налягане.

Затова поддържайте здравословен начин на живот и диета, а за най-добри резултати ги допълвайте със спирулина.

8. Предотвратяване на сърдечни заболявания

Спирулина влияе върху здравето на сърцето по много различни начини. Едно проучване предполага, че тези синьо-зелени водорасли играят роля в предотвратяването на сърдечни заболявания. Това може да се дължи на техните понижаващи холестерола, противовъзпалителни и антиоксидантни своьства. ( 10 )

Една от най-честите причини за сърдечни заболявания е сърдечно-съдовите заболявания, които се характеризират със запушване на артериите.

Докато диетичните разпоредби и промените в начина на живот са от ключово значение за предотвратяването или управлението на сърдечни заболявания, те могат да бъдат контрабандно внесени във вашата диета поради ползите за здравето.

Чрез намаляване на секрецията на ензим, който помага на тялото да произвежда холестерол. По този начин, когато нивото на циркулиращите липиди е ниско, шансовете за блокиране също намаляват.

9. Антитоксично действие

В различни части на света хората са изложени на риск от отравяне от различни източници на замърсители. Едно проучване предполага, че спирулина може да предложи начин за лечение. ( 11 )

По-нов преглед установи, че синьо-зелените водорасли имат антитоксични свойства, които имат функцията да противодействат на замърсителите в тялото, включително:

 • желязо
 • водя
 • живак
 • арсен
 • флуорид

Авторите посочват, че водораслите може да са полезни, като да се използват заедно с клиничното лечение.

10. Засилване на метаболизма

Приемането на добавка спирулина на прах или капсули може да помогне за засилване на метаболизма. Това може да увеличи броя на калориите, които изгаряте, което ще доведе до загубата на тегло.

В малко проучване от 2014г. хората, които приемат 6 грама спирулина на ден, са имали благоприятни метаболитни ефекти, наред с отслабване и по-добро здраве. ( 12 )

11. Ползи за кожата

Всички знаем, че замърсяването, свободните радикали и дефицитът на хранителни вещества са враговете на кожата.

Спирулина е храна богата на протеини, витамини от група В и минерали като желязо, за които е известно, че са добри за кожата.

Също така е богат на антиоксиданти, които се борят със замърсяването и други щети на околната среда. Какво повече бихте могли да поискате!

Как да приемаме спирулина?

Повечето хора искат да се хранят здравословно, но в същото време не искат да отделят много време за приготвянето на различни здравословни храни и ястия.

Тези чудни здравословни водорасли се предлагат, като добавка на прах или таблетки (капсули).

Когато е на прах може да:

 • приготвите смути със спирулина
 • поръсете върху салати или да добавите в супи
 • разбъркате една супена лъжица в зеленчукови или плодови сокове

как се пие спирулина на таблетки?

Хората могат да приемат и спирулина като хранителна добавка под формата на таблетки. Дозировката е описана на опаковката според инструкциите на производителя.

Спирулина странични ефекти и противопоказания

Като цяло спирулината се счита за много безопасна.

Това е била обичайна храна за ацтеките и може да се яде в големи количества с малко очаквани странични ефекти.

Има случаи на хората, приемащи спирулина, да съобщават за безсъние и стомашно разстройство. Но няма проучвания дали тези странични ефекти са свързани или не с приема водораслите.

Други редки здравословни проблеми са автоимунно увреждане на кожата, чернодробна токсичност и анафилактичен шок.

Повечето от тези хора, които са имали сериозни странични ефекти от приема на спирулина, са приемали и друго лекарство за сериозно медицинско състояние. Следователно тя може да взаимодейства с някои лекарства и заболявания.

Ето защо, ако приемате лекарства – особено за автоимунни заболявания, кръвно налягане или холестерол – говорете с вашия лекар, преди да приемете добавки със спирулина.

Въпреки това в едно проучване от 2014 отбелязва, че спирулина се понася добре от повечето хора, като не причинява значителни странични ефекти. ( 13 )

Вижте и това видео в което д-р Акс описва ползите от синьо-зеленото водорасло:

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално и за да улесни Вашето сърфиране Приемам Прочети Повече