Сребърен хлорид в козметиката – свойства и приложение

Сребърен хлорид в козметиката - свойства и приложение

Антибактериалните свойства на среброто са известни от векове и сребърните соли се използват широко в медицината и козметиката. Въпросът е дали сребърният хлорид в козметиката е безопасен? В какви продукти се използва? Ще научите от статията.

Среброто, благодарение на своите антибактериални свойства, намира широко приложение в козметиката, особено в продуктите, предназначени за кожа с акне.

Сребърните наночастици действат като противогъбични агенти и затова се използват в лакове за нокти и цветна козметика като червила и сенки за очи, за да ги предпазят от инфекция и влошаване.

реклама

Това важи ли и за сребърния хлорид? Оказва се, че не. Въпреки че сребърният хлорид все още е ценено вещество, той има ограничена употреба в козметиката.

Някои факти за среброто – колоидно срещу сребърен хлорид

Среброто е естествен метален елемент, който често се комбинира с други елементи като сулфиди, хлориди и нитрати.

Не е нищо ново в козметологията и медицината. В древните цивилизации среброто е било широко използвано за направата на съдове, в които са се съхранявали храни и напитки, които са ги предпазвали от разваляне.

Хипократ е използвал колоидно сребро като антимикробен агент през 400 г. пр. н. е. Среброто е било използвано и за рани и като лекарство за много заболявания и инфекции.

Днес много се говори за колоидно сребро – и нищо чудно! В козметиката ще го намерите под INCI: Colloidal Silver, а в продуктовите описания – като активно сребро.

Има антибактериални, антисептични и противогъбични свойства, поради което се използва за локално лечение на кожни проблеми като акне и кожни инфекции.

За самото сребро и неговите ползи за кожата се говори много, а чудодейните му свойства се потвърждават от множество медицински изследвания. Трябва да се отбележи обаче, че такова сребро е доста различно от сребърния хлорид.

Сребърният хлорид се среща естествено под формата на много редкия минерал хлораргирит (иначе кераргирит и рогово сребро). Минералът е описан за първи път през 1877 г. в Австралия.

Сребърният хлорид се класифицира като сребърна сол. Интересното е, че въпреки че чистото сребро е сребърно на цвят, сребърният хлорид и сребърният нитрат са бели, а сребърният сулфид може да варира на цвят от тъмно сиво до черно.

Подобно на обикновеното сребро, сребърният хлорид също проявява антибактериална активност, но може да е дразнещ за лигавицата. И точно както колоидното сребро може дори да се консумира вътрешно, т.е. да се пие, сребърният хлорид не трябва да влиза в контакт с устата, хранопровода или очите.

Какво е сребърен хлорид?

Сребърен хлорид (INCI: сребърен хлорид , сребърен хлорид 1, AgCl) е неорганично вещество, което се среща естествено под формата на минерала хлораргирит.

В козметиката и фармацевтиката се използва бялата му форма, която е слабо разтворима във вода; освен това е силно фоточувствителен – разпада се под въздействието на светлина или нагряване.

Сребърният хлорид за козметични цели се произвежда синтетично чрез химичен процес. Обикновено се получава чрез взаимодействие на действието на хлор със сребърен нитрат.

За какво се използва сребърен хлорид?

Поради силните си антибактериални свойства, сребърният хлорид се използва в козметиката като консервант, т.е. инхибира растежа на микроорганизмите.

Благодарение на това предпазва от разваляне на козметичните продукти и от вторична инфекция, която е често срещана при ежедневна употреба на козметика, когато например нанасяте крема с пръст.

Какви свойства притежава сребърният хлорид? Ето ги и тях:

 • има антибактериални свойства;
 • ограничава растежа на микроорганизмите;
 • предпазва продукта от разваляне;
 • въздейства върху непроменената форма на козметиката.

Сребърният хлорид, освен в медицината и козметологията, се използва и в производството на фотохартия.

Във фоточувствителната емулсия, когато е изложен на светлина, белият сребърен хлорид потъмнява и образува метално сребро.

Използва се и за направата на керамична глазура и багрила за витражи. Среща се и в бинтове и превръзки за заздравяване на рани, което се дължи на ниската му разтворимост във вода.

Благодарение на това сребърните йони се освобождават по-бавно и достигат до раната по по-контролиран начин, отколкото в случая с други вещества, например сребърен нитрат.

Използването на сребърен хлорид в козметиката

Използването на сребърен хлорид в козметиката е ограничено. Максимално допустимата концентрация в готовите за употреба козметични препарати е 0,004% като сребърен хлорид (AgCl).

Не се използва в козметиката за деца под 3 години, както и в продукти за устна кухина и уста, като води за уста или червила.

Сребърният хлорид не трябва да се прилага в зоната около очите, така че не трябва да присъства в продукти като крем за очи и сенки за очи.

Сребърният хлорид се произвежда синтетично. Не съдържа съставки от животински произход, живите организми не страдат при процеса, поради което присъства в козметиката за вегани.

Къде се използва сребърен хлорид? Поради силните си антибактериални свойства, той присъства в антибактериални продукти, като антибактериални сапуни, препарати за крака, дезинфектанти и препарати за грижа за кожата с акне, но не само.

Използването на сребърен хлорид в козметиката:

 • антибактериални сапуни;
 • дезодоранти и антиперспиранти;
 • измиващи препарати и гелове за лице;
 • тоници за лице;
 • измиващи препарати и гелове за тяло;
 • кремове за лице, предимно за проблемна кожа;
 • дезинфектанти;
 • специализирани продукти за крака.

Безопасен ли е сребърният хлорид за кожата?

Що се отнася до това дали сребърният хлорид е безопасен, трябва да се подчертае, че по отношение на безопасността на чистото вещество, няма специфична класификация като опасно вещество съгласно химическите регламенти.

Световни организации, занимаващи се с изследване на съединенията, съдържащи се в козметиката, са признали сребърния хлорид за безопасно вещество.

При това концентрацията му е много важна – тя не може да надвишава 0,004% в един козметичен продукт.

Някои медицински източници споменават сребърния хлорид като потенциален дразнител, тъй като има проучвания, които съобщават за случаи на сенсибилизация.

Хората с чувствителна или алергична кожа се съветват да бъдат внимателни и за предпочитане да избягват сребърен хлорид в козметиката си.

Освен това трябва да се избягва от бременни и кърмещи жени и деца под 3 години.

Чистото сребро не е токсично, но сребърните соли като сребърен хлорид, сребърен бромид, сребърен нитрат могат да бъдат дразнещи за кожата и лигавиците; дори могат да причинят изгаряния. Хората с алергична и чувствителна кожа трябва да бъдат особено внимателни със сребърния хлорид.

Заслужава да се отбележи, че сребърният хлорид не оказва отрицателно въздействие върху околната среда. Така че, ако ви е грижа за съдбата на планетата, което означава, че ограничавате синтетичните вещества и други спорни съставки в козметиката, не е нужно да се притеснявате тук и можете да използвате сребърен хлорид безопасно.

Трябва ли да се избягва сребърен хлорид в козметиката?

Не забравяйте, че въпреки че сребърният хлорид в козметиката присъства в ограничена концентрация, все пак съществува риск от дразнене на кожата и очите.

Поглъщането може да причини дразнене на стомашно-чревния тракт, включително поява на гадене, повръщане и диария.

Ето защо сребърен хлорид не присъства в козметиката, която би влязла в контакт с лигавицата, очите и устата.

Кой трябва да внимава за сребърен хлорид в козметиката:

 • хора с чувствителна/алергична кожа;
 • бременни жени;
 • кърмещи жени;
 • деца до 3 годишна възраст.

Ако не принадлежите към тези рискови групи, ежедневната употреба на сребърен хлорид в ниска концентрация не трябва да предизвиква изненади за кожата, но това е индивидуален въпрос. За всяко вещество, за което е съобщено от медицинска гледна точка, че причинява алергии, препоръчваме да внимавате и да четете етикетите.

Тук е най-добре да изберете естествени алтернативи, които имат изчистен и прост състав, който не предизвиква никакви съмнения.

Сребърен хлорид в козметиката – Обобщение

В заключение, наличието на сребърен хлорид в козметиката има както предимства, така и съображения, които заслужават внимание.

Като универсално съединение, сребърният хлорид предлага антимикробни свойства, което го прави привлекателна съставка в продуктите за лична хигиена.

Способността му да инхибира растежа на бактерии и гъбички може да допринесе за запазването на козметичните формули и потенциално да подобри тяхната безопасност и срок на годност.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: