Сребърна вода (Колоидното сребро) – Подходяща ли е за вас?

сребърна вода

Продуктът сребърна вода (Колоидното сребро), продаван в търговската мрежа, съдържа микроскопични частици от чисто сребро. Обикновено те се суспендират в деминерализирана вода или друга течност. Тази форма се предлага за нанасяне върху кожата, орална и назална употреба.

Сребърната вода често се рекламира като антибактериално средство за превръзка за рани. Някои хора твърдят, че може да излекува по-бързо настинка, да излекува по-добре организма и дори да лекува рак или ХИВ.

Проучванията за сребърна вода може да ви оставят малко объркани. Например, някои спортисти използват сребърна вода като лек за контузии и рани, младежите като средство за борба с акнето, а други като имуностимолант.

реклама

Какво е сребърна вода?

Сребърната вода е разтвор, който се състои от много малки сребърни частици, суспендирани в течност. Колоидът е течност, която равномерно разпределя определени частици в себе си.

Някои хора приемат колоидно сребро през устата като хранителна добавка. Много интернет базирани източници твърдят, че колоидното сребро има редица ползи за здравето.

Въпреки това, има малко научни доказателства в подкрепа на тези твърдения и поглъщането на сребро може да има леки до тежки последици за здравето.

Може да се дадат много примери за това как използването му е помогнало на хора с различни проблеми.

От друга страна може и да откриете ужасни предупреждения, твърдейки, че няма никакъв ефект от сребърната вода.

И едно от най-страшното твърдение е, че приемането или използването на сребърна вода, би могло да направи кожата ви синя!
С цялата тази противоречива информация, как да разберем на какво трябва да вярваме?

Има някои научни доказателства, относно употребата на сребърна вода, но те в никакъв случай не са убедителни и са в ранен етап на развитие.

Повечето от тях са получени чрез тестове върху животни или тестове върху клетъчни култури, а не контролирани плацебо проучвания, проведени върху жив човек.

Въпросът е дали това е случай, при който непълното доказателство може да се счита за достатъчно?

Продължавайте да четете, какво споделят лекари и учени за употребата на сребърна вода, а след това решете сами!

[ez-toc]

Повече информация

Имаше изявления от регулаторни агенции, които смятат, че сребърната вода наричана още колоидно сребро не трябва да се счита, че е подходяща за лечение на всяко състояние.

Недобросъвестните компании се опитват да популяризират твърдения, относно вредите от сребърна вода, но бяха принудени да спрат със заблуждаващата си реторика, поради липсата на твърди доказателства. ( 1 )

И в крайна сметка, сребърната вода може да бъде много полезно за някой болежки, но също така би могло и да навреди при други.

Изследвания за сребърна вода

На базата на изследването, учените са открили доказателства за ефикасност на сребърна вода при следните проблеми:

  • Изследване в епруветка показва, че сребърната вода демонстрира свойства на антибиотик с широк спектър и също проявява противогъбични свойства срещу някои щамове. ( 2 ) Може да да се използва за лечение на гъбично заболяване или дезинфекция на малки рани.
  • В лабораторни култури се установи, че сребърната вода предизвиква смъртта на клетките на рака на гърдата чрез активност като антиоксидант и някои други механизми. ( 3 ) Редица лекари, практикуващи алтернативна медицина, използват сребърна вода за лечение на рак.
  • Учените, иследвали сребърна вода, забелязали, че лечението с нея е нарушило структурата на клетъчната стена, когато са прилагани към някои култивирани щамове на бактерии, като например, Е. coli , Salmonella и някои други. ( 4 )
  • В едно проучване изследванията показват, че сребърната вода показва успех в борбата с вируса на едра шарка. ( 5 )
  • Тестването във връзка с HIV показва, че сребърните наночастици спират прикрепването към клетките-гостоприемници от HIV вируса. ( 6 )

Тези открития не са изследвани при хора. Сребрърната вода не може да бъде патентована, защото няма мотивация за финансиране и провеждане на тестове.

Което затруднява вижданията, какви ще бъдат резултатите от човешките изследвания.

Как действа сребърната вода?

Начинът по който работи сребърната вода, може би се дължи отчасти на формата на частиците. ( 7 )

Тъй като еднаква форма и размер не могат да бъдат създадени в разтвор на сребърна вода, ще има разнообразие от форми и размери.

Векове наред сребърната вода се е считала за традиционно лекарство, което се използва за лечение на различни заболявания като:

  • грип
  • пневмония
  • Синусни инфекции
  • Кожни обриви

В много случай хората са разчитали на сребърната вода за лечение. Защото суспензията във водна среда, на сребърни частици с размери около една десета до една хилядна от микрон, обикновено остава суспендирана в тяхната средна течност.

Частиците в крайна сметка ще потънат и след това ще се утаят на дъното, но при разклащане на контейнера те ще се разсеят отново.

Сребърната вода може да бъде използвана в различни форми: мехлем, течност, спрей за нос или спрей за локално приложение.

Сребърната вода в ежедневието

В болниците, среброто често се използва за превръзки на рани, както и при хирургическо превързване с цел предотвратяване на инфекция и ускоряване на процеса на оздравяване. ( 8 ) ( 9 )

Както споменахме по-рано, проучването показва положително действие на сребърната вода срещу микроби, които са устойчиви на антибиотици.

Болниците, които са изправени пред огнища на инфекции, се стремят да се борят с тях и използват сребърна вода като средство за борба. ( 10 )

Неотдавна болниците са използвали сребърен нитрат при новородените с цел предотвратяване на конюнктивит или слепота, когато раждащата майка е имала гонорея.

Друга употреба на среброто е „втъкаване“ в дрехи за тренировки и други спортове за борба с микробите и миризмите, които създават.

Безопасно ли е да се използва сребърна вода?

Други изследвания показват следните негативни факти за сребърната вода:

В две проучваия в Америка от 1999 година (и отново 10 години по-късно), излиза съобщение в пресата, в което се казва, че няма доказателства, които да подсказват ясна полза за здравето от сребърна вода. По-скоро има доказателства за някои рискове, свързани с използването на сребърна вода.

Други източници, предупреждават, че хората, приемащи колоидно сребро, всъщност могат да рискуват здравето си в дългосрочен план с продукт, който не подобрява имунитета или помага за заздравяването на рани.

Също така, се твърди, че сребърната вода пречи на вашето усвояване на тялото на определени лекарства. Те включват антибиотици и лекарства за щитовидната жлеза.

Ако ви е предписан антибиотик за бактериална инфекция, приемането на сребърна вода може да попречи на това лекарство да работи ефективно. Това означава, че приемането на сребро всъщност ще ви държи болни за по-дълго време.

Кърмещи и бременни жени, които опитват колоидно сребро като алтернатива на някои лекарства за настинка и грип, трябва да имат предвид, че досега нито едно изпитание не е доказало, че сребърната вода е безопасно за развиващо се бебе. Когато нещата не са доказано безопасни, те не могат да бъдат препоръчани за употреба.

Ще разгледаме и твърдението, че има вероятност кожата ви да посинее при употреба на сребърна вода.

Това означава, че това синьо състояние на кожата (аргирия) възниква, когато има непропорционален контакт с прах, съдържащ сребро или сребърни частици и тези частици проникват в тъканта.

В кожата, среброто ще се свърже със сяра, използвайки енергия от ултравиолетова светлина, за да реагира, от което ще се образува черният сребърен сулфид и ще придаде на кожата синкав отенък. ( 11 )

Това не уврежда кожата, но повечето хора, вероятно не биха искали да придобият син цвят на кожата!

Справка за дозирането, създадена от EPA показва, че ежедневния прием на сребро – локално или орално – не трябва да надвишава 5 микрограма (0.005 милиграма) на всеки килограм от вашето тегло.

Какво мислят медиците?

Медицинските и научните общности смятат, че агрията е необратима, но при употреба в домашни условия е малко вероятно да направи кожата ви синя. Сребърната вода може също да причини лоша абсорбция на някои лекарства, като някои антибиотици и тироксин (използвани за лечение на дефицит на щитовидната жлеза) затова ние винаги съветваме да говорите с Вашия лекар преди да използвате сребърна вода за вътрешна употреба.

Трудно е да се предположи дали в бъдеще сребърната вода ще бъде изследвана изцяло, за да се открие какъв потенциал има срещу човешките болести.

Има много хора, които говорят за качествата на сребърна вода и са напълно убедени, че е помогнала там, където други средства не са.

Справедливо е да се каже, че сребърната вода се счита за безопасна при домашна употреба.

Но, въпреки това е по-добре да се посъветвате с добре акредитиран практикуващ лекар, преди да се решите да използвате сребърна вода редовно.

Уверете се, че няма да повлияе на други състояния  които имате или да взаимодейства с хранителни добавки или лекарства, които приемате.

Как да разпознаем чистата сребърна вода 

Много компании се опитват да объркат, купувачът предлагайки му, йонно сребро, вместо „истинска сребърна вода“.

Има няколко начина да различим чистата сребърна вода. Сребърните разтвори имат жълтеникав отенък и обикновено са прозрачни като вода.

Това е така, защото среброто, което се разтваря във вода, също като сол или захар, е невидимо.

Истинската сребърна вода (колоидно сребро) се състои от сребърни наночастици, които се суспендират в чист течен разтвор.

В тези сребърни частици трябва да се съдържа повече от петдесет процента сребро.

Често задавани въпроси

Как действа сребърната вода?
Твърди се, че сребърнатата вода има широко антибактериално и антисептично действие, когато се приема перорално или се поставя върху рана. Въпреки това си струва да се отбележи, че продуктите от сребърна вода не са стандартизирани и могат да имат сериозни странични ефекти.
Как се приема сребърна вода?
Безопасната ежедневна доза сребро не трябва да надвишава 5 микрограма на всеки килограм от вашето тегло или 0.35 милиграма на ден.
Има ли странични ефекти от приема на сребърна вода?
С течение на времето сребърната вода може да се натрупа в тъканите на тялото ви и да придаде на лигавиците и кожата ви син вид. Това състояние е наречено аргирия.

Заключение

Колоидното сребро е продукт, който не е подкрепен от научни изследвания, въпреки твърденията на някои компании, че може да лекува заболявания като рак и ХИВ.

Не се регулира и има много безопасни алтернативни възможности за поддържане на здравето и лечение на болести. Ако изберете да използвате колоидно сребро, важно е да говорите със здравен специалист и да следвате препоръките за дозиране.

Ако изпитате странични ефекти в даден момент, като гадене или промяна в цвета на кожата, незабавно спрете да използвате сребърна вода.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: