Старейте грациозно: 9 храни, които да ограничите за млада кожа

Старейте-грациозно-9-храни-които-да-ограничите-за-млада-кожа

Има причина кожата ви да се чувства различна след поредица от празнични партита, барбекюта или изпълнени с мохито плажни дни. Това, което ядете, се отразява на кожата ви – за добро или за лошо. Затова е добре да знаете кои храни да ограничите за да имате млада кожа.

Някои от другите напитки и храни, които могат да ви състарят, включват алкохол, червено месо и пържени храни. Ето повече за това какво трябва да ядете или пиете умерено, за да намалите риска от стареене на кожата.

Храни, които да ограничите за млада кожа

С напредването на възрастта поддържането на здравословна диета става все по-важно не само за цялостното ни благосъстояние, но и за поддържането на сияйна, млада кожа и жизненост.

реклама

Въпреки че има много храни, които подхранват и поддържат здравословен процес на стареене, има и определени храни, които могат да ускорят процеса на стареене и да допринесат за бръчки, отпусната кожа и други признаци на преждевременно стареене.

Присъединете се към мен, докато изследваме някои от най-често срещаните виновници, които може да искате да ограничите в диетата си, за да насърчите грациозното стареене и да поддържате младежки вид.

Сладкиши и сладки напитки

Прекомерната консумация на захар не само унищожава талията ни, но може да унищожи и кожата ни. Освен че дехидратира, захарта играе друга роля в стареенето на кожата. Претоварването със захар от храни и напитки с високо съдържание на захар – като десерти, енергийни напитки или сода – може да даде тласък на процес, наречен гликация. ( 1 )

Когато консумирате повече захар, отколкото вашите клетки могат да преработят, излишните захарни молекули се комбинират с протеини. Тази комбинация произвежда крайни продукти на напреднало гликиране (AGE). AGEs могат да увредят колагена на кожата ви. Това може да доведе до бръчки, отпусната кожа и загуба на младежка еластичност.

Не е нужно да премахвате захарта от диетата си. Можете да намалите приема на захар като: ( 2 )

  • Пиете повече вода вместо енергийни напитки, газирани напитки или други напитки с високо съдържание на захар;
  • Ограничаване на бонбони и десерти;
  • Използвате естествени подсладители;
  • Изберете по-здравословни алтернативи като пресни плодове или черен шоколад.

Алкохол

Въпреки че случайната чаша вино или коктейл може да се консумира в умерени количества, прекомерната консумация на алкохол може да се отрази на кожата и цялостното ни здраве.

Алкохолът дехидратира тялото, което води до матова, суха кожа и може също да допринесе за възпаление и преждевременно стареене.

Пиенето на алкохол може да доведе до стареене, особено на лицето. По-високата консумация на алкохол е свързана с по-тежки признаци на стареене на лицето като бръчки.

Препоръките за ограничаване на алкохола са две напитки дневно за мъже и едно питие за жени.
Ограничете приема на алкохол и поддържайте хидратация с много вода, за да поддържате здрава, млада кожа.

Вариант за ограничаване на приема на алкохол е да опитате безалкохолни напитки. Предлагат се опции за бира и вино без алкохол и можете да използвате заместители на водна основа в смесени напитки. ( 3 )

Солени или пикантни храни

Въпреки че солта е основно хранително вещество, консумацията на твърде много може да доведе до задържане на вода, подуване и подуване, което може да ни накара да изглеждаме и да се чувстваме по-стари, отколкото сме.

Диетите с високо съдържание на сол и пикантни храни могат да повлияят негативно на здравето на кожата ви по отношение на стареенето. ( 4 )

Ограничете приема на храни с високо съдържание на натрий като преработени закуски, консервирани супи и бързо хранене и подправете ястията си с билки, подправки и лимонов сок вместо сол, за да поддържате здравословното стареене.

За да намалите приема на пикантна храна, поръчвайте храната си лека, когато е възможно. Освен това препоръчителният дневен лимит за прием на натрий е 2300 mg.

За да останете под това ограничение, можете: ( 5 )

  • Изберете несолени ядки вместо чипс
  • Изберете пресни, замразени или консервирани зеленчуци без сосове и с по-ниско съдържание на натрий
  • Използвайте пресни или замразени постни меса или морски дарове

Изкуствени подсладители

Въпреки че изкуствените подсладители може да изглеждат като по-здравословна алтернатива на захарта, те все още могат да имат отрицателни ефекти върху нашата кожа и цялостното здраве.

Някои проучвания показват, че изкуствените подсладители могат да нарушат баланса на чревните бактерии и да допринесат за възпаление и оксидативен стрес в тялото, което може да ускори процеса на стареене.

Вместо изкуствени подсладители, изберете естествени подсладители като стевия, мед или кленов сироп в умерени количества.

Пържени храни

Друг често срещан източник на AGE и възпаления, които могат да увредят кожата, са пържените храни. Маркерът за AGEs може да се увеличи 200 пъти чрез повишаване на температурата и условията на готвене, като например при пържене.

Яжте умерено пържени храни. Ако е възможно, опитайте алтернативни начини за готвене на храните – например приготвяне на печени или картофено пюре вместо пържени картофи.

Овъглено месо

Този черен въглен върху вашата пържола може да съдържа провъзпалителни въглеводороди, които са съединения, които насърчават възпалението. ( 6 ) ( 7 )

Колагенът се разпада поради ензимната активност, когато възникне възпаление. ( 8 )

Не е необходимо да се отказвате от месото на барбекю, за да избегнете възможните ефекти на стареене. Просто се уверете, че сте изстъргали черните неща и почистете скарата след това, за да не замърсите следващото си хранене.

Червено месо

Мазните червени меса включват меса като говеждо, свинско и агнешко и тези меса генерират свободни радикали. ( 9 )
Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да предизвикат процес, който може да доведе до увреждане на клетките.

Това увреждане може да повлияе на способността на кожата ви да се защитава и да генерира колаген.

Може да обмислите да ограничите колко често ядете червено месо и да изберете постно месо или домашни птици без кожа. ( 10 )

Можете също така да се заредите с антиоксиданти, които могат да предотвратят или забавят определени видове увреждане на клетките.

Богатите на антиоксиданти храни помагат в борбата със свободните радикали, насърчаващи стареенето.

Обработени меса

Преработените меса като бекон, колбаси и деликатеси са с високо съдържание на натрий, нитрати и други добавки, които могат да допринесат за възпаление и оксидативен стрес в тялото.

Това може да доведе до преждевременно стареене и повишен риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Вместо преработени меса, изберете постни източници на протеини като пиле, риба, тофу или бобови растения, за да поддържате здравословно стареене и жизненост.

Транс мазнини

Трансмазнините са изкуствени мазнини, открити в преработени и пържени храни като бързо хранене, пържени закуски и печени продукти.

Тези мазнини не само повишават нивата на лошия холестерол, но също така допринасят за възпаление и оксидативен стрес в тялото, което може да ускори процеса на стареене. Изберете по-здравословни мазнини като зехтин, авокадо, ядки и семена, за да поддържате здравето на кожата и цялостното благосъстояние.

В допълнение към повишаването на LDL (лошия) холестерол и риска от сърдечни заболявания, трансмазнините също могат да бъдат вредни за вашата кожа. Те също така насърчават възпалението.

Прочетете етикета на храните, на които пише „0 грама (g) трансмазнини“, тъй като храната все още може да съдържа под 0,5 g изкуствена мазнина. Също така, избягвайте или ограничавайте продуктите, които изброяват частично хидрогенирано масло на етикета на съставката.

Трансмазнините често се срещат в пържени, пакетирани и преработени храни.

Преработени храни

Преработените храни като чипс, крекери и полуфабрикати често са с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, нездравословни мазнини и добавки, които могат да допринесат за възпаление и оксидативен стрес в тялото.

Това може да доведе до преждевременно стареене и повишен риск от хронични заболявания. Изберете цели, непреработени храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини, за да подхраните тялото си и да поддържате здравословното стареене.

9 храни, които да ограничите за млада кожа – Обобщение

Въпреки че не можем да спрем процеса на стареене напълно, със сигурност можем да го забавим, като правим интелигентен избор, когато става въпрос за нашата диета.

Чрез ограничаване на приема на сладки лакомства, преработени меса, трансмазнини, алкохол, преработени храни, подсладени напитки, прекомерна сол и изкуствени подсладители, можем да поддържаме здравословното стареене, да поддържаме млада кожа и да се чувстваме най-добре на всяка възраст.

Така че нека вдигнем чаша за грациозното стареене и подхранването на телата ни с храни, които поддържат нашето здраве и жизненост за години напред.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: