Статуя с главата надолу на Чарлз Ла Троб

Статуя с главата надолу на Чарлз Ла Троб

Чарлз Ла Троб роден в Лондон през 1801г. След период на вълнение, което включва изкачвания в Алпите и пътуване до Мексико с Уошингтън Ървинг, той в крайна сметка е изпратен в Австралия, за да помогне в управлението на различните колонии на Британската империя.

Въпреки липсата на опит, той е назначен за първи лейтенант-губернатор на колонията Виктория, създадена през 1851г.

Ла Троб беше просветен джентълмен и силен привърженик на културните и образователните институции и направи много за подобряването на колониалната (сега държавна) столица Мелбърн. Той помогна за подобряване на водоснабдяването и създаде различни институции, включително Градския университет, Държавната библиотека, Ботаническата градина и Кралската болница в Мелбърн.

реклама

Въпреки всичко това, много исторически книги описват Ла Троб за неефективен лидер. Той се завръща в Европа през 1854г. след само няколко години като вице-губернатор, заради смъртта на съпругата му, което съкращава времето му в Австралия.

Ето защо чак сравнително наскоро името и постиженията му станаха по-широко признати в Мелбърн.

Днес в града съществуват само две статуи на Ла Троб. По-новият от двата, издигнат в предния двор на Държавната библиотека Виктория през 2006г., е класически бронзов паметник на историческа фигура, стояща на цокъл в изправена поза, облечена в официална униформа.

Вторият и по-ранен паметник не е твърде различен, с изключение на една доста очевидна разлика – стои на главата си.

Статуя с главата надолу на

Обърнатата с главата надолу статуя на Ла Троб, официално наречена „Ландмарк“, е създадена от скулптора Чарлз Роб. Статуята, висока 5 метра, беше открита през 2004г. и се намира в кампуса Bundoora на университета Ла Троб (също така стоеше известно време пред жп гарата на Парламента, в резервата Гордън).

Изработена е от полиестерна смола, фибростъкло, полистирол, полиуретан и стомана и е боядисана, за да изглежда като бронзова.

Но защо е обърната и стои на главата си? Неуважително ли е към Ла Троб, както някои твърдят? Или има нещо повече в това съобщение?

Е, изглежда има няколко причини за обърнатата статуя на Чарлз Ла Троб. Според описанието на официалния художник, „творението се стреми да се справи с напрежението между авторитета на паметника (като граждански маркер и форма на портрет) и неговата „невидимост“ в публичното пространство, като едновременно се обръща (и подкопава) към „безавторския“ „естеството на фигуративния паметник.”

С други думи, скулпторът се опитвал да оспори традиционното възпоменание и използването на обществени паметници на исторически личности. По ирония на съдбата обърнатият паметник издигна профила на Ла Троб по начин, по който една конвенционална статуя не би могла, благодарение на медийното внимание, което предизвика.

Скулпторът също казва, че „статуята олицетворява идеята, че университетите трябва да „преобръщат идеите на главите си“.

Други наблюдатели шеговито твърдят, че статуята е била обърната с главата надолу, защото Ла Троб е по-известен в Англия и че от английска гледна точка паметникът изобщо не е обърнат с главата надолу.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: