5 признака и странични ефекти на предозиране с витамин D

предозиране с витамин D

Витамин D играе важна роля за поддържането на цялостното ви здраве.

Необходим е за растежа и развитието на вашите мускулни клетки, правилното функциониране на вродената и адаптивна имунна система, поддържането на здравето на вашата скелетна система и други. ( 1 ) ( 2 )

Ето защо недостатъчните или дефицитни нива на витамин D могат да увеличат риска от заболяване и инфекция, деминерализация на костите и много други негативни последици за здравето. ( 3 )

реклама

Липсата на витамин Д е изключително често срещан. В световен мащаб дефицитът на витамин D засяга около 1 милиард души.

Факторите, които увеличават риска от дефицит на витамин D включват: ( 4 )

 • цвят на кожата
 • къде живееш
 • способността ви да усвоявате витамин D
 • излагане на слънце
 • медицинско състояние
 • телесно тегло

Тъй като недостатъчността и дефицитът на витамин D са често срещани, много хора използват добавки с витамин D, за да поддържат здравословни нива на витамина.

Добавките с витамин D се считат за много безопасни. Това е така, защото здравият човек ще трябва да приема изключително големи дози витамин D с течение на времето, за да достигне токсични или опасни нива в тялото. ( 5 )

Предозирането с витамин Д се среща по-често при хора с определени медицински състояния. Те включват:

 • грануломатозни нарушения
 • вродени нарушения
 • някои лимфоми
 • нарушен метаболизъм на витамин D

Макар и рядко, може да се появи токсичност на витамин D, особено в случаи на:

 • предозиране
 • грешки при предписване
 • злоупотреба с високи дози витамин D добавки

Тази статия разглежда 5 симптома и странични ефекти, свързани с токсичността и предозиране с витамин D.

1. Повишени нива в кръвта

За да може витамин D да достигне токсични или опасни нива в тялото, той трябва да надвишава 100 нанограма (ng) на mL.

Хипервитаминоза D се дефинира като нива на витамин D в кръвта над 100 ng/mL, докато интоксикацията с витамин D се дефинира като серумни нива над 150 ng/mL. ( 6 ) ( 7 )

Препоръките за оптимални нива на витамин D варират, но изследванията показват, че нивата между 30-60 ng/mL вероятно са оптимални и могат да помогнат за предпазване от болести. ( 8 ) ( 9 )

Дори когато приемате високи дози витамин D добавки, е малко вероятно нивата на витамин D в кръвта на здрав човек да се доближат до достигане на прекомерни или токсични нива.

Повечето случаи на предозиране с витамин D са причинени от неподходящо дозиране на добавки и грешки при предписване.

Например, в доклад за случай от 2020г., 73-годишен мъж е развил токсичност с витамин D, след като е приемал 10 000 IU витамин D на ден в продължение на много години. ( 10 )

В друг доклад за случай от 2020г. 56-годишна жена, която приема средно 130 000 IU витамин D на ден в продължение на 20 месеца с надеждата да подобри симптомите на множествена склероза, е хоспитализирана за симптоми, включително гадене, повръщане и мускулна слабост.

Установено е, че нейните нива на витамин D са 265 ng/mL. ( 11 )

Имайте предвид, че 130 000 IU е над 30 пъти над общо препоръчваната безопасна горна граница от 4 000 IU на ден.

Въпреки че токсичността е малко вероятна, ако поддържате нивата на дневния си прием под 10 000 IU на ден и избягвате прекомерно високия прием на добавки с витамин D, експертите препоръчват хората с типични нива на витамин D да не надвишават 4000 IU витамин D на ден. ( 12 )

Имайте предвид, че хората с нисък или недостиг на витамин D обикновено трябва да приемат много по-високи нива от текущото допустимо горно ниво на прием (UL) от 4000 IU на ден, за да достигнат и поддържат оптимални нива на витамин D.

Въпреки това, не забравяйте да се консултирате с медицински специалист за това каква доза трябва да приемате. Това ще ви помогне да избегнете потенциално неподходящо или опасно дозиране.

2. Повишени нива на калций в кръвта

Витамин D помага на тялото ви да абсорбира калция от храната, която ядете. Всъщност това е една от най-важните му роли.

Въпреки това, ако приемът на витамин D е прекомерен, калцият в кръвта ви може да достигне нива, които могат да причинят неприятни и потенциално опасни симптоми.

Симптомите на предозиране с витамин Д са свързани предимно с хиперкалциемия, което означава прекомерно високи нива на калций в кръвта. ( 13 )

Симптомите на хиперкалциемия включват:

 • храносмилателни проблеми, като повръщане, гадене, запек и болки в стомаха
 • умора, световъртеж, халюцинации и объркване
 • загуба на апетит
 • прекомерно уриниране
 • камъни в бъбреците, увреждане на бъбреците и дори бъбречна недостатъчност
 • високо кръвно налягане и сърдечни аномалии
 • дехидратация

Нормалният диапазон на калций в кръвта е 8,5-10,8 mg/dL. ( 14 ) ( 15 )

Хиперкалциемията обикновено се развива, след като хората приемат мегадози витамин D за продължителен период от време.

Например, казус от 2015г. съобщава, че по-възрастен мъж с деменция, който е получавал 50 000 IU витамин D дневно в продължение на 6 месеца, е бил многократно хоспитализиран със симптоми, свързани с високи нива на калций. ( 16 )

В споменатия по-рано доклад за 2020г. жената, която приема средно 130 000 IU витамин D на ден в продължение на 20 месеца, също е била хоспитализирана за симптоми, свързани с хиперкалцемия.

Симптомите включвали гадене, повръщане, мускулна слабост и увреждане на бъбреците. Нивата на калций в кръвта й били 3,23 mmol/L (12,9 mg/dL).

Хиперкалциемията може да бъде животозастрашаваща и изисква незабавна медицинска помощ.

3. Стомашно-чревни симптоми

Основните странични ефекти на прекомерните нива на витамин D са свързани с прекомерния калций в кръвта.

Някои от основните симптоми на хиперкалциемия включват:

 • гадене
 • повръщане
 • запек
 • диария
 • слаб апетит

Въпреки това, не всички хора с хиперкалциемия изпитват същите симптоми.

Една жена е изпитала гадене и загуба на тегло след приемане на добавка, за която по-късно е установено, че съдържа 78 пъти повече витамин D, отколкото е посочено на етикета. ( 17 )

Важно е, че тези симптоми се появяват в отговор на изключително високи дози витамин D3, което води до нива на калций над 12 mg/dL.

В друг случай при проучване, момче развило болки в стомаха и запек след приемане на неправилно етикетирани добавки с витамин D, докато брат му е имал повишени нива в кръвта без никакви други симптоми. ( 18 )

4. Променен психичен статус

Хиперкалциемията може да доведе до променен психичен статус при хора с токсичност на витамин D.

Хората с индуцирана от предозиране с витамин Д хиперкалциемия обикновено имат симптоми като объркване, депресия и психоза. В екстремни случаи се съобщава за кома.

В доклад от 2021г. 64-годишен мъж случайно е приемал 200 000 IU витамин D на ден, защото е разбрал погрешно инструкциите. Той показа променен психичен статус и други сериозни симптоми, свързани с хиперкалциемия.

Той бил объркан и нестабилен психически през първите 10 дни от престоя си в болницата, но симптомите му постепенно се подобрили, тъй като нивата на калций спаднали. Отнело около 18 дни, докато калцият му се върне до очакваните нива. ( 19 )

5. Бъбречни усложнения

В някои случаи токсичността на витамин D може да доведе до увреждане на бъбреците и дори до бъбречна недостатъчност.

Това е така, защото твърде много витамин D в тялото може да доведе до високи нива на калций, което може да доведе до загуба на вода чрез твърде много уриниране и калцификация на бъбреците. ( 20 )

Хиперкалциемията може също да причини свиване на кръвоносните съдове на бъбреците, което води до намалена бъбречна функция.

Много проучвания съобщават за умерено до тежко увреждане на бъбреците при хора, които развиват токсичност на витамин D. ( 21 )

Интересно е, че дефицитът на витамин D може също да увреди бъбреците и да доведе до тежки усложнения при хора с бъбречно заболяване. Това е една от причините, поради които поддържането на оптимални нива на витамин D в кръвта е от решаващо значение. ( 22 ) ( 23 )

Дефицит и токсичност

Витамин D участва в усвояването на калций, имунната функция и защитата на здравето на костите, мускулите и сърцето. Той се среща естествено в храната и тялото ви също може да го произвежда, когато кожата ви е изложена на слънчева светлина.

И все пак, освен мазната риба, има малко храни, богати на витамин D. Нещо повече, повечето хора не се излагат достатъчно на слънце, за да произвеждат адекватни нива витамин D.

Така че дефицитът е много често срещан. Всъщност оценките показват, че около 1 милиард души по света имат недостиг на витамин D, докато 50% от хората може да имат нива, недостатъчни за поддържане на оптимално здраве.

Единственият начин да разберете дали имате недостатъчно или недостиг е да накарате медицински специалист да тества нивата ви на витамин D.

Дефицитът на витамин D обикновено се признава като серумни нива на витамин D под 20 ng/mL. Хората, които имат нива, които падат между 21-29 ng/mL, се считат за недостатъчни нива на витамин D.

Ако вашият медицински специалист установи, че имате дефицит на витамин D или недостатъчни нива на витамин D, той вероятно ще препоръча добавка или инжекции с витамин D.

Здравните специалисти могат да препоръчат хора с много ниско съдържание на витамин D да приемат много високи седмични дози от 50 000 IU в продължение на 8 седмици, последвани от поддържаща доза от 2 000 IU на ден, след като нивата им достигнат 30 ng/mL.

Въпреки че предозирането с витамин D не е често срещана, може да сте изложени на риск, ако злоупотребявате с добавки с витамин D без рецепта, добавки с витамин D или инжекции.

Ако приемате добавки с много високи дози витамин D или получавате инжекции с витамин D, Вашият лекар ще следи нивата Ви на витамин D, за да се увери, че те не стават потенциално опасни.

Избягвайте да приемате високи дози витамин D добавки, освен ако вашият медицински специалист не ги препоръча.

Заключение

Витамин D е изключително важен за цялостното ви здраве. Дори ако следвате препоръките за здравословно хранене, може да се нуждаете от добавки, за да постигнете оптимални нива в кръвта.

Въпреки това е възможно също да имате твърде много от витамина, предозиране.

Не забравяйте да избягвате прекомерни дози витамин D. Като цяло, за хора с адекватни нива на витамин D приемането на добавки от 4000 IU или по-малко на ден се счита за безопасно.

Здравните специалисти могат да предписват добавки с витамин D на хора с недостатъчност или дефицит на витамин D. Те ще следят кръвните Ви нива, за да гарантират Вашата безопасност и ще намалят дозата Ви или ще прекратят приема на добавката, след като достигнете оптимални нива.

Избягвайте да приемате високи дози витамин D, освен ако не сте под наблюдение от медицински специалист.

Също така е важно да се отбележи, че някои случаи на предозиране с витамин Д са се случили, защото хората са приемали неправилно етикетирани добавки. Ако искате да приемате добавки с витамин D, купувайте ги от реномирани производители, за да намалите риска от случайно предозиране поради неправилно етикетиране.

Ако сте приемали добавки с витамин D и изпитвате някой от симптомите, изброени в тази статия, консултирайте се с медицински специалист възможно най-скоро.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: