Страхът – Как действа уплахата на тялото ви?

Страхът

Всички се плашат, а страхът е неизбежен аспект от човешкото преживяване.

Хората обикновено смятат страха за неприятна емоция, но някои се опитват да го предизвикат – например като скачат от самолети с парашут или бънджи.

Страхът също може да бъде неуместен. Например, може да изпитаме прилив на ужас, докато гледаме филм на ужасите, въпреки че знаем, че чудовището е гримиран актьор и че кръвта не е истинска.

реклама

Много хора смятат фобиите за най-неподходящата проява на страх. Те могат да се появят към почти всичко – паяци, клоуни, тъмното, от високо и дори страх от смъртта, като значително ще повлияят на живота на хората.

Защо ни е страх?

Що се отнася до еволюцията, страхът е древен и до известна степен можем да благодарим на страха за нашата прогресия като вид.

Всяко същество, което не бяга и не се крие от по-големи животни или опасни ситуации, вероятно ще бъде премахнато от генофонда, преди да има възможност да се размножава.

С други думи, нормално е да сте уплашени, ако сте в опасна ситуация. По-добре е да избягате и да се скриете, когато срещнете опасност, отколкото да бъде изядени от мечка 5 секунди по-късно.

Какво се случва в тялото?

Когато човек изпитва страх, той е готов или да се бие, или да бяга.

Дишането се ускорява, сърдечния пулс също, периферните кръвоносни съдове се свиват, централните кръвоносни съдове около жизненоважни органи се разширяват, за да ги наводнят човешкото тяло с кислород и хранителни вещества, а мускулите пълнят с кръв, готови да реагират.

Всички мускули се стягат, дори и тези в основата на космите, причинявайки пилоерекция, която разговорно се нарича настръхване.

Метаболитно нивата на глюкозата в кръвта се повишават, осигурявайки готов запас от енергия, ако възникне необходимост от действие. По същия начин нивата на калций и бели кръвни клетки в кръвния поток се увеличават.

Продължението…

Реакцията за борба или бягство започва в амигдалата, която е бадемовиден сноп от неврони, който образува част от лимбичната система. Той играе важна роля в обработката на емоциите, включително страха.

Амигдалата дава сигнали на хипоталамуса, като след това се активира хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза е мястото, където нервната система се среща с ендокринната система. ( 1 ) ( 2 )

След това хипофизната жлеза отделя в кръвта адренокортикотропен хормон (ACTH).

По това време симпатиковата нервна система (отдел на нервната система, отговорен за реакцията „бий се или бягай“), дава тласък на надбъбречната жлеза, насърчавайки я да впръска доза епинефрин, известен също като адреналин, както и други катехоламини в кръвния поток.

Тялото също така освобождава кортизол в отговор на ACTH, което води до повишаване на кръвното налягане, кръвната захар и белите кръвни клетки. Циркулиращият кортизол превръща мастните киселини в енергия, готова за използване от мускулите, ако възникне нужда.

Катехоламин хормоните, включително епинефрин и норепинефрин, подготвят мускулите за действие. ( 3 )

Тези хормони могат също да предизвикат:

  • засилване на дейността на сърцето и белите дробове
  • намалява активността в стомаха и червата, което обяснява усещането за „пеперуди“ в стомаха
  • потискат производството на сълзи и слюноотделяне, обяснявайки сухотата в устата, която идва с уплахата
  • разширяване на зениците
  • намаляване на слуха

И хипокампусът и префронталната кора, която подпомага вземането на решения на високо ниво, също помагат за контрола на страха. ( 4 )

Те ни помагат да разберем дали нашата реакция на страх е реална и оправдана или може би сме реагирали донякъде грешно.

Ако хипокампусът и префронталната кора решат, че реакцията на страха е преувеличена, те могат да я върнат и да намалят активността на амигдалата.

Защо замръзваме, когато сме уплашени?

Когато са уплашени, повечето животни замръзват за няколко мига, преди да решат какво да правят по-нататък. ( 5 )

Понякога да останеш неподвижен е най-доброто решение! Например, ако е малък бозайник или ако човек е добре замаскиран, оставането неподвижно може да спаси живота им.

Изследователите откриха сноп от влакна, които свързват една област на малкия мозък, наречена пирамида, директно с PAG. Съобщенията, които минават по тези пътеки, карат животното да замръзне от уплаха. ( 6 )

Фобиите

страх

Медицинските специалисти класифицират фобиите като тревожно разстройство. Както споменахме по-рано, фобиите често са ирационален и свръхактивен страх от нещо, което най-често не може да причини вреда. Те могат да се прикрепят към почти всичко и значително да повлияят на живота на хората.

Няма точна причина за да се развие фобия – както гените, така и околната среда могат да бъдат включени. ( 7 )

Понякога произхода може да бъде сравнително лесен за разбиране. Например когато някой, който е свидетел как някой пада от мост, може по-късно да развие фобия от мостове.

Като цяло обаче произходът на фобията е труден за разкриване. В края на краищата повечето хора, които са свидетели на падане на човек от мост, не развиват фобия от мостове, така че има нещо повече от просто преживяване.

Страх от болести

Нозофобията или страха от болести е неконтролируем и постоянен страх от сериозно медицинско състояние. Това разстройство някога е било известно и като хипохондрия, но след това е променено. Ако имате това състояние, лесно се притеснявате за всякакви промени в тялото си.

Страх от смъртта

Танатофобията е страха от смъртта. Това може да бъде страх от смъртта или страх от изживяването. Много, ако не и повечето хора се страхуват от смъртта. Напълно естествено е човек да се тревожи за собственото си здраве с напредване на възрастта.

Страх от самотата

Известна още като автофобия, изолофобия или еремофобия, монофобията е страхът да бъдеш изолиран, самотен или сам. Страхът от самота има много общо с тревожността при раздяла. По-специално, когато хората се страхуват да бъдат отделени от конкретен човек, това е много подобно на тревожно разстройство при раздяла. Фобиите също попадат в категорията на тревожните разстройства и можете да развиете фобия от самота.

Страх от обвързване

Хората, които се страхуват от обвързване могат да показват признаци на силни емоционални взаимоотношения. Това обикновено се случва като отговор на раздяла, която не сте желали.

Страх от тъмното

Никтофобията или страха от тъмното е ирационален или силен страх от тъмното. Хората с никтофобия изпитват силна тревожност, напрежение и чувство на несигурност по отношение на тъмнината.

Как да преодолея страха?

Страхът е една от най-силните емоции. Има много силен ефект върху ума и тялото ви.

  • Научете повече за страха си – Това е първата стъпка, която може да бъде най-трудната, но също така е абсолютно необходима. Не можете да преодолеете страх, който остава скрит в прашните области на вашето подсъзнание.
  • Използвайте въображението си – Въображението е прекрасно. Дава ви сила, креативност и способност да мислите извън кутията.
  • Използвайте мозъка си – Страхът и безпокойство ви възникват от определена част от мозъка ви и позволяват на емоциите да преодолеят рационалното мислене. Когато почувствате появата на страховити симптоми, опитайте се да използвате различна част от мозъка си.
  • Фокусирайте се върху дишането си – Дишането е много по-важно, отколкото си представяте. Обикновено тревожността, която води към страх започва с къси вдишвания. Късите вдишвания предизвикват редица негативни реакции в тялото ви, които бързо се превръщат в пристъп на тревожност. Ключът към преодоляването на тези бързи изблици на тревожност е да контролирате дишането си.
  • Използвайте природата като свой терапевт – Разговорът с вашия терапевт е отличен начин да се справите със страховете си. Въпреки това, не можете винаги да сте в кабинета на вашия терапевт. Опитайте вместо това да се разходите навън!

Страхът и безпокойството могат да засегнат всички нас от време на време. Едва когато е тежък и продължителен, лекарите го класифицират като проблем с психичното здраве. Ако се чувствате тревожни през цялото време в продължение на няколко седмици или ако имате чувството, че страховете ви превземат живота ви, тогава е добра идея да помолите лекаря си за помощ.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: