Сусамово масло за коса – Ползи и начин на употреба

Сусамово масло за коса - Ползи и начин на употреба

Природата е тайно убежище за щедри помощници на здравето и красотата. Може да сме надарени с милиони опции, когато става въпрос за грижа за кожата, косата и грижа за здравето като цяло, но дори и днес нищо не съответства на натуралните природни продуктите. От билки до етерични масла, има различни екстракти, които могат да се използват за подобряване на косата, а един от тях е сусамът. Сусамово масло за коса е вашето чудо, ако искате да имате красива и здрава коса.

Сусамово масло за коса

Сусамовото масло за коса е страхотно, но какво точно е сусамовото масло? Е, за начало, това е едно от най-старите масла, използвани от хората. Всъщност сусамовите семена са били неразделна и важна част от индуистката митология и дори са свързани с безсмъртието (въпреки че не знаем автентичността на това твърдение!).

Сусамът е страхотен със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, наред с други неща. В тази статия ще говорим всичко за това чудотворно етерично масло, което наистина може да трансформира вашите коси.

реклама

Защо да използвате сусамово масло за коса

Сусамовото масло е едно от най-старите лекарства за кожата, косата и здравето. Той има множество предимства, като например работа срещу инфекции на косата и скалпа, помага за премахване на токсични елементи, защитава от UV лъчи и много други. Нека разгледаме по-отблизо всичко, което сусамовото масло може да предложи за красива коса.

1. Предотвратява побеляването на косата

Сусамовото масло има свойства да потъмнява косата. Това го прави ефективно средство за предотвратяване на преждевременно побеляване. Освен това помага да запазите естествения цвят на косата си. Побеляването на косата често се случва поради възрастта, но може да се случи и преди времето поради вътрешни и външни фактори.

Вътрешните фактори са предимно свързани със стреса и тревожността, докато външните фактори са свързани най-вече със замърсяването. Сусамовото масло, с всичките си антиоксиданти, помага в борбата със свободните радикали, които водят до преждевременно побеляване на косата.

2. Насърчава растежа на косата

Отново, ако страдате от изтъняване на косата и последващо оплешивяване, редовното втриване на сусамово масло върху скалпа ще ускори растежа на косата и ще ви даде гъста и буйна коса. Сусамовото масло се препоръчва като надеждно и доста ефективно лечение за косопад от мнозина. Има много изследвания, които подкрепят това твърдение. Масажът с масло за коса също подобрява кръвообращението, което допринася за растежа на косата .

3. Предотвратява въшките

Никой не обича въшките. Те смучат кръв, буквално, и са мръсни и нехигиенични. На пазара има много продукти. Те обаче са пълни с химикали, насочени към убиване на въшките. Често, докато косата ви се изчисти от въшките, нейната текстура може да бъде засегната.

При сусамовото масло не е така. То има противогъбичен и антибактериален характер и нежно ви отървава от въшките. Може да се комбинира с други етерични масла като масло от чаено дърво, за да действа по-ефективно върху въшките.

4. Успокоява сухата коса

Топлина и сухота засягат косата ви, като я правят безжизнена и чуплива? Сусамовото масло е ефективно и за това! Има охлаждащи и кондициониращи свойства, които гарантират, че косата ви няма да бъде силно засегната от прекомерна топлина. Сусамовото масло също така гарантира, че влагата е заключена в косите ви. Образува защитен слой, като по този начин гарантира, че замърсяването не засяга повече косата ви.

5. Предпазва косата от UV лъчите

UV лъчите влияят неблагоприятно както на кожата, така и на косата. Сусамовото масло е ефективно и за защита на косата от слънцето. Той е естествен слънцезащитен агент. Създава защитен слой около косата и гарантира, че е защитена от слънчевите лъчи. Може да се каже, че е вашият слънцезащитен крем за коса. Освен това помага за защита на косата от замърсяване.

6. Предотвратява появата на пърхот

Сусамовото масло има противогъбичен и антибактериален характер. Това означава, че е ефективен и срещу инфекции на скалпа, които водят до лющеща се кожа и пърхот. Също така помага за успокояване на кожата, като по този начин контролира усещането за сърбеж. Той гарантира, че скалпа е свободен от инфекции и сърбеж, като по този начин помага за растежа на здрава и красива коса.

7. Предотвратява падането на косата

Друг аспект, в който сусамовото масло е изключително полезно, е предотвратяването на косопада . Два от основните фактори, които допринасят за падането на косата, са стресът и тревожността. Масажът със сусамово масло е полезен за успокояване на нервите. Помага при стреса, като по този начин намалява падането на косата. Можете дори да създадете своеобразен еликсир, като смесите сусамово масло с масло от иланг-иланг или дори масло от евкалипт. Той също така помага за лечение на състояния като мигрена и безсъние.

Как да използвате сусамово масло за максимални ползи

Има определени начини, по които можете да използвате сусамово масло, за да получите най-добрите ползи. Можете да го използвате като масло или като лечение, в зависимост от това към какво се насочвате. Можете дори да го използвате в комбинация с други масла, за да увеличите максимално ефекта му. Ето няколко предложения:

1. Масаж със сусамово масло

Загрейте малко сусамово масло и масажирайте косата и скалпа с него. Оставете го за около 15-20 минути и след това го изплакнете с мек шампоан. Можете да правите това два пъти седмично.

2. Сусамово масло с кокосово масло за дълбоко кондициониране

Искате дълбоко кондициониране, без да се налага да използвате натоварени с химикали балсами от аптеката? Това е вашето решение. Добавете сусамово масло към кокосовото масло, нанесете го и го задръжте за около 40 минути, преди да измиете.

3. Сусамово масло с бадемово масло за възстановяване на щетите

Това е още една смес за дълбоко кондициониране. Смесете равни количества от двете масла, според дължината на косата ви и нанесете в корените. Оставете го за 30 минути преди да изплакнете.

4. Сусамово масло с масло от нийм за почистен скалп

Нийм е известен със своите противогъбични свойства и е страхотен срещу лющещ се и сърбящ скалп. Също така помага да се отървете от въшки и пърхот. Заедно със сусамово масло е още по-ефективен. Смесете равни части от двете масла, нанесете и оставете за половин час. Измийте с мек почистващ препарат.

Често задавани въпроси за сусамово масло за коса

Мога ли да приемам сусамово масло?
Има няколко вида сусамово масло, които могат да се приемат, не всички. Не поглъщайте и не приемайте само сусамово масло. Въпреки че има огромни ползи, когато се прилага, ако не е предназначен за консумация, може да бъде вредно. Други могат да се използват само външно.

Как мога да използвам сусамово масло за растеж на косата?
Най-добрият начин да гарантирате, че сусамовото масло ви помага за растежа на косата, е да масажирате скалпа си. Можете дори да го комбинирате с други етерични масла, за да увеличите ползите му. Сусамовото масло увеличава кръвообращението във фоликулите и неговите антибактериални свойства гарантират, че скалпа е чист. Освен това предпазва от замърсяване и UV лъчи. Това като цяло подобрява здравето на косата и спомага за растежа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: