Качественият сън може да е ключът към отслабването

Качественият сън може да е ключът към отслабването

Възрастните трябва да спят най-малко 7 часа на нощ за здраве и благополучие, но голям процент от възрастните не успяват да спят достатъчно.

Ново проучване показа, че краткосрочната диета с прием на нискокалорични храни може да повиши качеството на съня при възрастни със затлъстяване.

Проучването също така показва, че липсата на сън може да попречи на поддържането на загуба на тегло при възрастни със затлъстяване и че редовните упражнения могат да насърчат поддържането на добър сън.

реклама

Качествен сън и отслабване

Хората на възраст от 18 до 60 трябва да се стремят към поне 7 часа сън всяка нощ, за да насърчат здравето и благополучието. ( 1 )

Данните от различни проучвания обаче показват, че повече от 30% от възрастните редовно не успяват да спят достатъчно.

Според Sleep Foundation, адекватният качествен сън е важен за здравословна загуба на тегло. ( 2 )

Проучванията показват, че лошо качество и ограничен сън може увеличават риска на метаболитни нарушения, наддаване на тегло и затлъстяване. ( 3 )

Доказано е също, че липсата на качествен сън увеличи желанието за висококалорични и богати на въглехидрати храни, свързани с наддаване на тегло. ( 4 )

Ново изследване установи, че липсата на качествен сън също може да подкопае опитите на хората да поддържат загуба на тегло след диета.

Изследователи от университета в Копенхаген представиха своите открития на Европейския конгрес по затлъстяването през 2022 година, проведен в Маастрихт, Холандия. ( 5 )

Чрез използване на рандомизирани данни от S-LiTE и плацебо-контролирано проучване, изследователите са изследвали качеството и продължителността на съня при 195 възрастни със затлъстяване. Участниците следваха диета за отслабване с ниско съдържание на калории в продължение на 8 седмици и загубиха средно 12 процента телесно тегло. ( 6 ) ( 7 )

Нискокалоричната диета увеличава продължителността на съня

Учените откриха, че качество на съня се увеличава с 0,8 глобални точки PSQI и продължителността на съня се увеличава със 17 минути на нощ след първоначалната 8-седмична диета с ограничени калории. ( 8 )

Дългосрочното проучване показа, че възрастните със затлъстяване, които спят по-малко от 6 часа на нощ или имат лошо качество на съня, повишават своя ИТМ с 1,1 kg/m2. За сравнение, възрастните със затлъстяване, които постигат над 6 часа качествен сън всяка нощ, намаляват ИТМ с 0,16 kg/m2.

Един ден на храни с високо съдържание на мазнини и захар нарушава качеството на съня.

Могат ли упражненията да помогнат за качеството на съня?

Установено е, че по-активните участници поддържат свързаното с диетата подобрение на качеството на съня в сравнение с по-малко активните участници.

Загубата на тегло, поддържана с упражнения, изглежда обещаваща за подобряване на съня. Възрастните, които не спят достатъчно или получават лошо качество на съня, могат да се възползват от подкрепата за модела на съня, както и от подкрепата за поддържане на загуба на тегло.

Попитан за резултатите от изследването, д-р Огдън каза, че „[..] посланието е, че сънят и теглото са свързани, но все още не знаем дали това е причинно. Но това показва, че упражненията насърчават поддържането на добър сън.“

Следователно най-добре е да правите повече упражнения, да подобрите съня си и след това може да постигнете желаното отслабване.

Заключение

Диетата и сънят са преплетени в тъканта на здравословния начин на живот. За оптимално здраве е важно да се направи избор на начин на живот, който насърчава здравословния сън, като хранене на питателна диета и редовни упражнения.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: