С какво да замените кафето, ако не ви понася добре

С какво да заменим кафето ако не ни понася добре

Кафето несъмнено е една от най-често консумираните напитки, има много сортове кафе от най-скъпите кафета в света до по-обикновени и достъпни. Само за един ден около 2 милиарда чаши от тази популярна напитка се изпиват по целия свят. Но дали кафето е подходящо за всички?

Как да заменим кафето, когато не ни се отразява добре? А какво да кажем за кофеина – силно пристрастяващо, но законно лекарство? Възможно ли е да го замените с нещо и да доставите енергия по различен начин?

Всичко може да бъде заменено по здравословен начин, включително кафето.
Тъй като кафето се харесва от много хора, учените от цял ​​свят му обръщат голямо внимание. Често се появява различна информация, често разнообразна.

реклама

“ Кафето е вредно за здравето, кафето удължава живота, не пийте повече от три чаши кафе на ден …“

Не може да се каже, че едно твърдение се отнася за цялото население. Трябва да подходим към консумацията на кафе много индивидуално. Някои дори нямат нищо против трите чаши кафе на ден, някои може дори да размахват едно еспресо. И точно в този случай е препоръчително да започнете да мислите какво да замените с пиенето на кафе.

Здравословни предимства и недостатъци на кафето

Ако човек е напълно здрав, редовната консумация на кафе е безопасна и може да има много ползи в дългосрочен план. Кафето не само ни дава необходимата енергия, но според последните проучвания намалява риска от инсулт, рак на черния дроб и дори болестта на Алцхаймер, например.

Може да помогне и при отслабване, тъй като намалява апетита. Но все пак трябва да имаме предвид правилото „всичко в умерени количества“. Съдържанието на кофеин в кафето варира в зависимост от вида напитка, но ако често пием такова филтрирано кафе, което съдържа относително голямо количество кофеин, може да има отрицателни симптоми на предозиране.

Трябва да забавим темпото, особено когато имаме високо кръвното, страдаме от безсъние, главоболие или имаме разстроен стомах. Информацията, че кафето повишава кръвното, определено не е нова. Когато тялото е силно свръхчувствително, то може да реагира на по-висок прием на кофеин със сърдечна тахикардия. В такива случаи е по -добре да се ограничи консумацията на кафе до минимум, в идеалния случай, разбира се, изобщо да не се пие.

Разбира се, пристрастяването към кафето също е проблематично.  Понякога желанието за топла чаша е толкова голямо, че не можем да издържим без кафе повече от седмица.

Ако искаме да намалим пиенето на кафе, целият процес ще бъде много лесен за нас, ако заменим консумацията му с по-здравословна алтернатива.

Здравословен заместител на кафе – от традиция до модерен подход

Независимо дали кафето не ви е от полза от здравословна гледна точка, или просто се чувствате сякаш пиете твърде много и искате да го замените, повярвайте ми, това е сравнително лесно. Има наистина голям брой алтернативи – някои са известни от доста време, други се появяват едва през последните години поради наличието на някои суровини.

Зърнени заместители на кафето

Спелта, ечемик, ръж – именно от тези зърнени храни най -често се правят заместители на кафе. Зърнените храни се пекат, благодарение на което те придобиват подобен отличителен вкус и аромат като кафето. Предимството е, че получената напитка не съдържа кофеин, напротив, в нея ще намерите много минерали и витамини.

Тези зърнени храни често се смесват с корен от цикория, който съдържа полизахарид инулин, който значително укрепва чревната микрофлора и помага за по-добро храносмилане.

Заместители на кафе от зърнени храни, цикория, но и от жълъди ще заменят вашето кафе главно поради подобния вкус. Това се постига чрез изпичане на споменатите суровини. Можете да приготвите топла напитка, която ще замени кафето ви предимно емоционално. Що се отнася до доставката на бърза енергия, не можете да го очаквате поради липсата на кофеин.

Но има и други алтернативи, които ще заменят кафето ви, ако го пиете главно поради стимулиращия ефект. В допълнение, те не преминават през голяма термична обработка или друг процес на обработка и са най-добрите от гледна точка на здравето и храненето.

Заменете кафето за суперхрани

Ако пиете кафе за енергия, така наречените суперхрани ще бъдат отличен заместител. Характеризират се с изключително съдържание на витамини, минерали, ензими и други хранителни вещества, които имат значителна полза за здравето ни. И как да включите суперхрани в ежедневната си диета? Най -лесният начин е чрез различни смутита, които можете да пиете както сутрин, така и по всяко време на деня.

И кои суперхрани ще ви дадат най -много енергия? Страхотна е например перуанската мака , чийто корен се преработва във фин прах, пълен с хранителни вещества. След това го добавете към сутрешното си смути и ще се погрижите за притока си на енергия през целия ден.

Мака бързо осигурява необходимата жизненост, бори се с умората и е страхотна дори при повишена физическа активност. Освен това тялото постепенно усвоява енергията, която получава от него.

Други суперхрани, които стимулират организма, дори и без кофеин, включват каму каму плодове, индийски женшен Ашваганда, гъби кордицепс, както и добре познати зелени суперхрани като хлорела и спирулина, млад ечемик и зелен пшеница. Идеално е да редувате редовно суперхрани, така че тялото да не свикне твърде много с един източник на енергия.

Алтернативите за кафе никога не заместват вкуса му, но са много по -полезни за организма.

Въпреки че тези алтернативи няма да заменят кафето по отношение на вкуса, ефектът им ще го надхвърли многократно. Можете спокойно да ги консумирате всеки ден и само ще се насладите на ползите.

Заместителите на кафе ще бъдат много полезни за вас в дългосрочен план, ще бъдете значително по-жизнени, по-здрави и по-устойчиви на външни вредни влияния.

Как да заменим млякото в кафето?

Напоследък нараства опасенията относно смесването на кафе и мляко. Експертите все още не могат да се съгласят и информацията е много противоречива. Някои ще ви кажат, че тази комбинация е напълно безвредна, други, че не се справят добре с храносмилането ни. Най-важното е да забележите навреме всеки отрицателен ефект.

Дали пиенето на кафе с мляко причинява стомашни болки, чревни и други проблеми, които биха могли да бъдат свързани с лошо храносмилане? Ако е така, млякото може да е причина. Как да заменим кафе мляко или заместители на кафе? Има много добър вкус с качествено бадемово мляко без добавена захар, нишесте и ксантанова смола. Той е много гъст и пълен с вкус, така че наподобява истинското най-вече растително мляко.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: