Тиквени семки: Чудесни ползи за растежа на косата

Тиквени-семки-Чудесни-ползи-за-растежа-на-косата

Здравословните семена могат да бъдат полезни за косата ви. Ако сте търсили начини за борба с косопада, можете да опитате тиквени семки за растеж на косата.

Отдръпването на линията на косата може да бъде доста сърцераздирателно. Можете да обвинявате прическата си, стреса или диетата си за косопада. Независимо от причината, никой не се радва на загубата на коса.

Според проучване от 2019 г., публикувано от Националната медицинска библиотека на САЩ, локалното приложение на масло от тиквени семки, което се състои главно от наситени и ненаситени мастни киселини, показва насърчаване на растежа на косата.

реклама

Когато става въпрос за домашни средства за поддържане на здрава коса, тиквените семки често се пренебрегват. Тези малки мощности са пълни с основни хранителни вещества и витамини, които могат да насърчат растежа на косата, да се борят с косопада и да подобрят цялостното здраве на косата.

Тиквени семки за коса

Тиквените семки са богати на витамини А, В и С, както и на микроелементи като магнезий, фосфор, желязо и мед, казва експертът.

Цинкът, жизненоважен минерал, открит в тиквените семки, играе решаваща роля за растежа и възстановяването на косата. Помага за регулиране на хормоналните нива, насърчава деленето на клетките и подпомага синтеза на протеини.

Тези процеси са от съществено значение за развитието на нови космени фоликули. Включването на тиквени семки във вашата диета означава наличие на цинк, така че улеснява по-здравословния и по-силен растеж на косата.

Тиквени семки за растеж на косата – Ползи

Тиквените семки наистина се считат за полезни за насърчаване на растежа на косата и предлагат няколко причини за този положителен ефект.

Ето някои ползи от тиквените семки за косата:

1. Богати на хранителни вещества

Тиквените семки са хранителна сила. Те са заредени с основни хранителни вещества, които поддържат здравето на косата, включително витамини, минерали и аминокиселини. Някои от ключовите хранителни вещества в тиквените семки включват цинк, желязо, магнезий и витамини от група В (особено биотин, който е известен с ролята си за насърчаване на здрава коса).

2. Съдържание на цинк

Цинкът е ключов минерал за растежа на косата и цялостното й здраве. Помага за поддържане здравето на космените фоликули, подпомага образуването на нови кичури коса и регулира мастните жлези около космените фоликули. Недостигът на цинк може да доведе до загуба и изтъняване на косата.

3. Регулиране на DHT

Тиквените семки съдържат фитостероли, които са растителни съединения, които могат да помогнат за регулиране на нивата на дихидротестостерон (DHT) в тялото. DHT е хормон, свързан със загуба на коса, особено в случаи на андрогенна алопеция (плешивост).

4. Антиоксидантни свойства

Тиквените семки са добър източник на антиоксиданти, включително витамин Е. Антиоксидантите помагат за защита на космените фоликули и скалпа от оксидативен стрес, който може да допринесе за увреждане и загуба на коса.

Яденето на тиквени семки може да помогне за борба с възпалението на скалпа и да насърчи оптимални условия за растеж на косата.

5. Здравословни мазнини

Тиквените семки съдържат здравословни мазнини, като омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини. Тези мазнини допринасят за здравето на скалпа и поддържат космените фоликули в добро състояние.

Омега -3 мастните киселини, открити в тиквените семки, са полезни за укрепване на косъма и подобряване на структурата на косъма. Тези мастни киселини овлажняват скалпа, предотвратявайки сухота и раздразнение. Като подхранват космените фоликули, тиквените семки допринасят за по-здрави и по-устойчиви кичури коса, намалявайки вероятността от накъсване и сухи краища.

6. Протеин

Косата се състои основно от протеин, наречен кератин. Тиквените семки осигуряват умерено количество растителен протеин, който може да подпомогне растежа и здравината на кичурите на косата.

Какво количество тиквени семки да консумирате на ден

Точното количество тиквени семки, които трябва да ядете, за да видите ползите от тях за косата, може да варира в зависимост от индивидуалните фактори, включително цялостната ви диета, хранителни нужди и лични предпочитания. Няма еднозначен отговор за всички, но ето някои общи насоки:

  • Препоръчителна дневна доза: Обща препоръка е да се консумират около 1 до 2 супени лъжици тиквени семки дневно. Това количество може да осигури добър баланс на хранителни вещества, включително цинк, биотин и други полезни за косата витамини и минерали.
  • Баланс с други хранителни вещества: Важно е да вземете предвид цялостната си диета. Добре балансираната диета с разнообразни хранителни вещества е от решаващо значение за здравето на косата. Включването на тиквени семки в диета, която вече включва набор от плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, може да подобри техните ползи.
  • Слушайте тялото си: Обърнете внимание на реакцията на тялото си. Ако забележите подобрения в здравето на косата или общото благосъстояние с определено количество тиквени семки, можете да продължите с тази порция. Прекомерната консумация обаче може да доведе до нежелани странични ефекти, така че умереността е ключова.

Не забравяйте, че докато тиквените семки са питателна и щадяща косата храна, те са само едно парче от пъзела. Здравето на косата се влияе от различни фактори и холистичният подход, който включва правилно хранене, добри практики за грижа за косата и здравословен начин на живот, е от съществено значение за постигане и поддържане на здрава коса.

Тиквени семки: Чудесни ползи за растежа на косата – Обобщение

За да включите тиквени семки в диетата си за потенциални ползи за косата, можете да ги хапвате сурови или печени, да ги добавяте към салати, зърнени храни или кисело мляко или да ги смесвате в смутита. Можете също да намерите масло от тиквени семки, което се използва в някои продукти за грижа за косата заради потенциалните си ползи.

Важно е да се отбележи, че докато тиквените семки могат да бъдат ценна добавка към вашата диета за насърчаване на здрава коса, те работят най-добре като част от балансирана и питателна цялостна диета.

Здравето на косата се влияе от различни фактори, включително генетика, цялостно хранене и навици в начина на живот. Ако имате притеснения относно загуба или изтъняване на косата, обмислете консултация със здравен специалист или дерматолог за персонализирана оценка и препоръки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: