Топ 5 чаши за уиски в света

чаши за уиски

Формата и текстурата на чашата за уиски е често от голямо значение за пълното изживяване при отпиване от златната течност.

Ако правилно се досещате, формата на чашата не е само за естетика. Уиски от среден клас, би избухнало в пълния си чар със своите аромати и текстури ако е поднесено в правилната чаша.

И така, кои чаши за уиски са най-подходящи за любимото ви уиски?

„Дегустацията на уиски е изживяване на сетивата, което използва нашето усещане за зрение, мирис и вкус. Най-добрите чаши за уиски са тези, които имат достатъчно място, за да може уискито да се движи и да диша. Майсторите дестилатори и експертите в дегустацията на уискито предпочитат чаши с форма на лале със заострено гърло, което позволява концентрирано доставяне на аромати в носа през тесен ръб. По-широката чаша и по-тесният ръб оказват влияние върху интензивността на ароматите. Идеалната чаша трябва да засили желаните аромати и да потисне нежеланите.“

реклама

казва Свати Шарма, съосновател на The Dram Club. И така, ето седемте най-добри чаши, които да подобрят цялостното изживяване при отпиване на уиски.

1. Rock Glass

чаши за уиски

Това е най-често срещаната чаша за уиски. Здрава и широка основа позволяваща добър захват, добавянето на по-големи кубчета лед, както и приятно завъртане на напитката преди отпиване за освобождаването на повече аромати.

Семплия дизайн дава трибуна на дори и по-простите напитки да говорят сами за себе си. Подходяща както за чисто уиски, така и за коктейли с уиски.

2. Чаша Лале

чаша за уиски лале

Ако искате да усетите всички нюанси и дълбочини на едномалцовото уиски, тази чаша е много добър избор. Въпреки че този вид чаша се използва предимно за други видове по-леки алкохолни напитки, чашата е все по-популярна и сред топ дестилаторите и дегустаторите на уискито.

Широка в средата, стесняваща се към ръба, вдигната на елегантно столче – това позволява по-концентрирано доставяне на аромати, както и предпазване от бързото затопляне от топлината отделена от ръката.

3. Snifter Glass

чаши за уиски

При нас тези чаши са известни още като чаши за коняк или чаши балон. Ако обичате да пиете бавно и да се наслаждавате максимално дълго на всичките аромати, то благодарение на широкото дъно и тясното гърло тази чаша е най-подходяща за вас, казват експерти дегустатори.

4. Highball Glass

предпочитаните чаши за уиски

Една от най-предпочитаните чаши за уиски коктейли в света. Солидната основа и височина я превръщат в предпочитана от топ баровете заради перфектната си балансираност, удобство при захват и достатъчно място за доливане с безалкохолни миксери.

5. Шот

шот чаша за уиски

Въпреки че у нас чашите за шот не са толкова популярни за пиене на уиски, на запад малките чаши са доста често използвани за уиски. Малки, удобни, лесни за перфектно дозиране, подходящи за големи барове с голяма консумация.

Експертно мнение и снимков материал от Kulinski.bg

Вижте още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: