Точкова диета: Плана WW ви помага да отслабнете и да поддържате теглото

точкова диета

Точкова диета или WW (известна като Weight Watchers) е една от най-популярните програми за отслабване в света. Милиони хора – включително знаменитости като Опра Уинфри – се присъединиха към този план, надявайки се да свалят килограми.

През 2020г. компанията стартира най-новата си програма, наречена myWW+, която е предназначена да осигури още повече гъвкавост и персонализация от оригиналния WW.

Тази статия разглежда как работи Точковата диета с новата програма myWW+, за да можете да решите дали това е правилното решение за отслабване за вас.

реклама

Как работи

WW е създадена от Джийн Нидеч през 1963г. в дома й в Куинс, Ню Йорк.

От скромното си начало като седмична група за отслабване за нейните приятели, WW бързо се превърна в един от най-търсените диетични планове в света.

Първоначално точковата диета използва обменна система, при която храните се броят според порциите.

През 90-те години на миналия век се въведе система, базирана на точки, която приписва стойности на храни и напитки въз основа на тяхното съдържание на фибри, мазнини и калории.

WW обновяваше базираната на точки система няколко пъти през годините, като последно стартира програмата точкова диета myWW+, която въвежда ново ниво на индивидуализация.

Първи стъпки с точкова диета – myWW+

Първата стъпка за записване в новата система myWW+ е да направите лична оценка, която задава въпроси относно текущите ви здравословни навици и цели. Те включват:

 • защо искате да отслабнете
 • когато е най-вероятно да се отклоните от плана за хранене
 • колко спортувате
 • вашите навици за сън
 • какво мислите в момента

След като оценката приключи, WW ви предоставя отчет, който идентифицира силните ви навици, като например упражнения, и области, в които бихте могли да използвате някаква помощ, като по-добро хранене или повече сън.

Една от най-големите промени с новата програма myWW+ е добавянето на три опции.

 SmartPoints едър умерен малък
Брой храни ZeroPoint около 100 около 200 около 300
Видове храни ZeroPoint плодове

зеленчуци без скорбяла

плодове

зеленчуци без скорбяла

леща и боб

обезмаслени млечни продукти

яйца

постни протеини

повечето морски дарове и миди

плодове

зеленчуци

леща и боб

обезмаслени млечни продукти

яйца

тофу

постни протеини

морски дарове и миди

някои пълнозърнести храни

таб.1 (точкова диета таблица)

Докато зеленият план е предназначен за хора, които се справят по-добре с по-строги насоки, плановете за синьо и лилаво насърчават потребителите да се съсредоточат върху избора на по-здравословна храна, а не върху броенето на точки.

Може ли myWW+ да ви помогне да отслабнете?

Точковата диета използва научно обоснован подход за загуба на тегло, като подчертава важността на:

 • контрол на порциите
 • избор на храна
 • бавна, последователна загуба на тегло

За разлика от много други диети, които обещават нереалистични резултати за кратки периоди от време, WW обяснява на членовете, че трябва да очакват да загубят 0,23 до 0,9 кг на седмица, в зависимост от избрания от тях план.

Програмата подчертава промяната в начина на живот и съветва членовете как да вземат по-добри решения, като използват системата SmartPoints, която дава приоритет на здравословните храни.

Много проучвания показват, че WW може да помогне за отслабване.

Всъщност точковата диета е една от малкото програми за отслабване с доказани резултати от рандомизирани контролирани проучвания, които се считат за „златен стандарт“ на медицинските изследвания.

Едно проучване установи, че хората с наднормено тегло, на които лекарите им е казал да отслабнат, са загубили два пъти повече тегло по програмата WW, отколкото тези, които са получили стандартни консултации за загуба на тегло от специалист по първична медицинска помощ. ( 1 )

Въпреки че това проучване беше финансирано от WW, събирането и анализът на данни бяха координирани от независим изследователски екип.

Освен това, преглед на 39 контролирани проучвания установи, че участниците след точкова диета са загубили 2,6% повече тегло от участниците, които са получили други видове консултации. ( 2 )

Друго контролирано проучване при над 1200 възрастни със затлъстяване установи, че участниците, които са следвали програмата WW в продължение на 1 година, са загубили значително повече тегло от тези, които са получили материали за самопомощ или кратки съвети за отслабване. ( 3 )

Нещо повече, участниците, следващи WW за 1 година, са по-успешни в поддържането на загубата на тегло за 2 години в сравнение с други групи.

Като цяло повечето от проучванията върху точкова диета на WW установяват, че участниците са загубили средно 10–15 паунда (4,75–6,76 кг) в течение на една година. ( 1 ) ( 3 )

Имайте предвид, че тези проучвания са извършени преди новата програма на точковата диета myWW+. В резултат на това е необходимо изследване на ефективността на myWW+, въпреки че плановете все още наблягат на много от същите основни принципи като тези изследвани програми за WW, включително използването на SmartPoints.

Други плюсове

Точковата диета се слави с това, че е адаптивен и гъвкав начин за отслабване.

Особено с новата програма myWW+, членовете могат да изберат плана, който работи най-добре за тях. Докато някои включват преброяване на SmartPoint повече от други, плановете като цяло насърчават членовете да избират по-здравословни и по-питателни храни.

Плановете също така позволяват на членовете да се насладят на любимите си храни, стига да се вписват в разпределената им ежедневна стойност на SmartPoint.

Освен това, за разлика от диетите, които забраняват определени храни, WW позволява на потребителите да ги ядат в рамките на разумното. Това означава, че членовете могат да излязат на вечеря или да присъстват на парти, без да се притесняват дали сервираната храна ще се впише в техния диетичен план.

Плюс това, myWW+ е добър избор за хора с диетични ограничения, като вегани или такива с хранителни алергии, тъй като членовете избират как да изразходват своите SmartPoint.

Друго предимство на програмата е, че предоставя на членовете инструменти и ресурси за постигане на по-здравословен начин на живот.

Потенциални недостатъци

Въпреки че точковата диета има много предимства, има няколко причини, поради които може да не е най-добрият план за всички.

Например, за да следвате програмата, трябва да сте готови да следите храните и свързаните с тях SmartPoints, които консумирате всеки ден, дори ако изберете по-спокойния план Purple.

Тази досадна и отнемаща време задача може да бъде пречка за някои.

Обратно, програмата myWW+ може да е твърде снизходителна за тези, чиято основна грижа е самоконтролът, особено ако изберат план с по-голям брой храни ZeroPoint.

Освен това, докато програмата насърчава приема на храни, богати на хранителни вещества, членовете теоретично могат да изберат да ядат храни с високо съдържание на захар и ниско съдържание на хранителни вещества и все пак остават под определеното количество SmartPoints.

Друг потенциален недостатък е, че може да е твърде скъп за някои хора.

Храни за ядене

Въпреки че WW точковата система набляга на цели, непреработени храни, включително зеленчуци, плодове и постни протеини, нито една храна не е забранена.

Докато здравословният избор се насърчава, членовете могат да избират всякакви храни, които искат, стига да останат в рамките на ежедневния си разпределен SmartPoints.

Програмата myWW+ също прави здравословната храна по-примамлива за членовете, като предлага храни ZeroPoint, които варират според плана:

 • Зелено: плодове, зеленчуци без нишесте
 • Син: плодове, зеленчуци без нишесте, постни протеини, леща и боб, обезмаслени млечни продукти, яйца и повечето морски дарове и миди
 • Лилаво: плодове, нишестени и ненишестени зеленчуци, постни протеини, леща и боб, обезмаслени млечни продукти, яйца, тофу, морски дарове и миди и някои пълнозърнести храни

Храните, които се насърчават в точкова диета включват:

 • постни протеини като пиле без кожа, яйца, тофу, риба, миди и обезмаслено кисело мляко
 • зеленчуци без нишесте като броколи, аспержи, зеленолистни, карфиол и чушки
 • пресни, замразени и неподсладени консервирани плодове
 • въглехидрати с високо съдържание на фибри като сладки картофи, кафяв ориз, овесени ядки, боб и пълнозърнести продукти
 • здравословни мазнини като авокадо, зехтин и ядки

Храни, които да избягвате

Докато системата SmartPoints позволява на членовете да избират всяка храна, която харесват, myWW+ обезкуражава консумацията на храни, които са силно преработени или с високо съдържание на добавена захар и наситени мазнини, като:

 • сладки напитки
 • картофен чипс
 • преработени меса
 • бонбони
 • торти и бисквити

Въпреки това, точковата диета дава да се разбере, че никакви храни не са забранени и членовете могат да ядат любимите си закуски и десерти, стига да останат в рамките на определените от тях SmartPoint.

Примерно меню на точкова диета

WW предоставя на членовете си база данни с повече от 9000 здравословни рецепти. Тези рецепти помагат на потребителите да бъдат мотивирани и предотвратяват скуката в кухнята.

Повечето идеи за хранене, предоставени от WW, се фокусират върху пресни, пълноценни храни. Предлагат се и рецепти за десерти.

Ето 3-дневно примерно меню, използващо рецепти от уебсайта на WW:

понеделник

 • Закуска: сандвич за закуска зелена чушка и яйца
 • Обяд: салата с пилешко месо
 • Следобедна закуска: мини мъфини с банан и шоколад
 • Вечеря: печена сьомга с нахут, тиквички и червен пипер
 • Десерт: шоколадово-бадемов  крем

вторник

 • Закуска: овесени ядки от червени боровинки и орехи
 • Обяд: вдъхновени от гръцки вегетариански бургери
 • Следобедна закуска: варени яйца с каперси и копър
 • Вечеря: пикантни пилешки меки такос с козе сирене
 • Десерт: Печени ябълки с ванилия

сряда

 • Закуска: Кисело мляко с топъл боровинков сос
 • Обяд: сандвичи с пилешка салата песто
 • Следобедна закуска: пуканки с пармезан и мащерка
 • Вечеря: лесна купа със скариди и зеленчуци
 • Десерт: Мини брауни кекс

Членовете могат да избират домашно приготвени рецепти, предоставени от WW, или да ядат всяка храна, която желаят, стига да се вмести в границите на техните точки.

Списък за пазаруване

Точковата диета насърчава членовете да държат под ръка храни, подходящи за отслабване.

Закупуването на здравословни храни намалява вероятността да ядете силно преработени храни и гарантира, че членовете имат необходимите съставки за приготвяне на пресни, вкусни ястия у дома.

Ето примерен списък с хранителни стоки, одобрени от WW:

 • Плодове и зеленчуци: пресни и замразени плодове и зеленчуци, плюс пресни билки
 • Протеинови храни: постно месо, домашни птици, яйца, тофу, миди, замразени вегетариански бургери и риба
 • Млечни продукти: нискомаслено мляко или немлечни млечни заместители като бадемово мляко, нискомаслено или безмаслено неподсладено кисело мляко, обезмаслена извара и обикновени или нискомаслени сирена
 • Зърнени храни, хляб и тестени изделия: кафяв ориз, ечемик, киноа, царевични тортили, пълнозърнест хляб, овесени ядки, пълнозърнести тестени изделия или вафли и настъргани зърнени храни
 • Консервирани и готови храни: доматен сос, хумус, дип от черен боб, WW замразени предястия, салса, консерви от боб, консервирани неподсладени плодове и консервирани зеленчуци с ниско съдържание на сол
 • Здравословни мазнини: зехтин, авокадо, фъстъчено масло, ядки и семена
 • Подправки и подправки: оцет, лют сос, горчица, сушени билки, обезмаслена майонеза, соев сос с намалено съдържание на натрий и дресинг за салата без мазнини или ниско съдържание на мазнини
 • Закуски: пуканки без мазнини, печен тортила чипс, желатин без захар и WW сладолед и сорбе

Ако търсите програма за отслабване, основана на доказателства, която ви позволява да избирате кои храни да ядете, стига да останете в рамките на определените точки, WW може да ви помогне да постигнете целите си за оптимално здраве.

Заключение

Един ефективен хранителен план за отслабване постига калориен дефицит, като същевременно гарантира, че вашите хранителни нужди са задоволени.

Когато се направи правилно, може да бъде лесно и спестяващо време.

WeightWatchers или точкова диета, добре приета програма за отслабване, постоянно привлича множество нови членове всяка година.

Неговият адаптивен подход, базиран на точки, е привлекателен за широка аудитория и насърчава добре закръглен начин на живот.

Освен това изследванията показват, че WeightWatchers е успешен метод за сваляне на килограми и поддържане на загубата.

Ако търсите подкрепена от изследвания програма за отслабване, която позволява избор на храна в рамките на определени точки, WeightWatchers може да ви помогне да постигнете целите си за здраве и отслабване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: